Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης | Πώς θα απαντήσει στα «fake news» του Ερντογάν για τους πνιγμούς παιδιών στο Αιγαίο

«Συντριπτική και απολύτως τεκμηριωμένη» θα είναι η απάντηση την οποία προτίθεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων στους «παντελώς ανυπόστατους και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Ελλάδα πνίγει παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο».

«Θα απαντηθούν όλα με τον κατάλληλο τρόπο στην ομιλία μου της Παρασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης φθάνοντας τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, όπου νωρίτερα -και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν εν πτήσει με κατεύθυνση την έδρα των Ηνωμένων Εθνών- είχε εκδηλωθεί το σόου του Τούρκου Προέδρου με τις ψεύτικες, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά, εικόνες με τα νεκρά μεταναστόπουλα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν και «δεν αιφνιδιάστηκε ιδιαίτερα», όπως διευκρίνιζαν υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, από την ακραία ρητορική εις βάρος της χώρας μας που χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν, στελέχη της, ωστόσο, δεν έκρυβαν την έντονη ενόχληση τόσο για την ασυνήθιστη τακτική που ακολούθησε, τόσο με τις ψευδείς εικόνες που παρουσίασε από το βήμα του ΟΗΕ, όσο και με τις βαριές δυσφημιστικές κατηγορίες που εξαπέλυσε.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ερντογάν κατηγόρησε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αυτό, όσο και αν δεν γίνεται πιστευτό από τους περισσότερους, είναι μια δυσφημιστική εκστρατεία κατά της χώρας μας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και ούτε να περάσει έτσι», επεσήμαινε κορυφαία ελληνική διπλωματική πηγή, λίγο μετά την… «οπτικοποιημένη πρόκληση», όπως χαρακτηριζόταν ειρωνικά, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου. Ομιλία, η οποία διανθίστηκε από το φωτογραφικό σόου, το οποίο περιλάμβανε εικόνες που εδώ και πολλές μέρες έχουν καταγγελθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ότι «αποτελούν κατασκευασμένα fakenews».

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονταν σε εγρήγορση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεναν «μια τουρκική απάντηση στους προκλητικούς χάρτες και την ακραία ρητορεία Τούρκων αξιωματούχων που παρουσιάζει τελευταία σε όλα τα διεθνή fora η δική μας πλευρά». Η αρχική σκέψη αμέσως μετά την ομιλία – πρόκληση του Ερντογάν ήταν να καταθέσει κείμενο – αντίκρουση η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Επειδή, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διαδικασία λειτουργίας του διεθνούς Οργανισμού και ως εκ τούτου δεν θα είχε πρακτικό διπλωματικό αποτέλεσμα, θεωρήθηκε ότι αρκούσε σε πρώτο χρόνο η άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος ήταν στα Ηνωμένα Έθνη και είχε επαφές με ομολόγους του, για να ακολουθήσει η συνολική αντίκρουση των ανυπόστατων και ανήκουστων ισχυρισμών Ερντογάν που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή ομιλία του.

Έτσι κι αλλιώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδίαζε και προτού να μιλήσει ο Ερντογάν να καταγγείλει τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, καθώς και να στηλιτεύσει «τον εν πλήρει εξελίξει αναθεωρητισμό της τουρκικής ηγεσίας που θυμίζει την τακτική Πούτιν και απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς εάν, μετά την προκλητική παρέμβαση Ερντογάν, σκοπεύει να αλλάξει το περιεχόμενο της ομιλίας που επρόκειτο να κάνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σιβυλλικά: «Όχι ιδιαίτερα». Ενώ σε άλλο ερώτημα αν και η δική του ομιλία θα περιλαμβάνει… «οπτικοποίηση», δηλαδή χάρτες ή άλλες εικόνες με τις εύγλωττες τουρκικές προκλήσεις, δεν θέλει να αποκαλύψει τις προθέσεις του: «Περιμένετε την ομιλία του και θα δείτε», περιορίστηκε να απαντήσει.

Γιατί πήγε τη συζήτηση στο Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, πάντως, υψηλόβαθμοι διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούσαν με νόημα ότι «ο Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, ενώ απέφυγε να επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται τελευταία για τα νησιά του Αιγαίου και την ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επ΄ αυτών που διατυπώνει, όπως και των απειλών που εκτοξεύει».

Η εξήγηση που οι ίδιοι παράγοντες έδιναν είναι ότι η τακτική αυτή αποτελεί μια «έμμεση αναγνώριση» της ηγεσίας της Άγκυρας ότι «πρόκειται για ακραίους ισχυρισμούς που διατυπώνονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές κομματικές ισορροπίες στη χώρα τους, αλλά στα διεθνή ακροατήρια δεν μπορούν να βρουν λογικά ερείσματα».

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή, «δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, ο οποίος θα δει το τουρκολυβικό μνημόνιο ή τους χάρτες της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας” και θα πει ότι το σωστό και το δίκαιο είναι με αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία». Γι΄αυτό και άλλες πηγές υποστήριζαν πως «επειδή η Άγκυρα περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικαλούμενος τους προκλητικούς τουρκικούς χάρτες που έδειξε τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο και παρουσίασαν αργότερα σε ευρωπαϊκές συνόδους, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Δένδιας, ο Ερντογάν επέλεξε να μεταφέρει τη συζήτηση στο “γήπεδο” του μεταναστευτικού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν, εκτίμησε ότι έτσι θα μπορούσε να πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Στόχος, ωστόσο, που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να ευοδωθεί αφού η χώρα μας τηρεί το διεθνές δίκαιο και σώζει καθημερινά ζωές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες, αντιθέτως, «εργαλειοποιούνται από το καθεστώς της Άγκυρας για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους που εκδηλώνονται τόσο με τους εκβιασμούς κατά της Ευρώπης όσο και με τον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί κατά της Ελλάδας στον Έβρο και στο Αιγαίο».

Επί όλων αυτών, επιμένουν αρμόδιες πηγές, «o Ερντογάν θα λάβει τις δέουσες συντριπτικές και απολύτως τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντήσεις που επελέγη να δοθούν από το ίδιο βήμα στο οποίο διατυπώθηκαν τα παραπλανητικά ψεύδη της ηγεσίας της γειτονικής χώρας».

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Θετική αποτύπωση στα ΜΜΕ της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, κυριαρχούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην Τουρκία. Τα μέσα στη γείτονα επισημαίνουν την πρόθεση να συνεχιστεί το καλό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δίνοντας έμφαση στο θέμα της κλιματικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις δύο χώρες, αλλά και τη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης.

«Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν: Θα συνεργαστούν για το μεταναστευτικό», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Turkiye, σχολιάζοντας πως: «Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα».

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη παρουσιάζει το δίκτυο ΑΗaber και το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση. «Δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Ήταν παραγωγική η συνάντηση» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος.

«Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τη συνεργασία με την Τουρκία», σχολιάζει το TRT Haber, επικεντρώνοντας στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Τουρκία για την κλιματική κρίση και την παράνομη μετανάστευση» αναφέρει το δίκτυο Haber Global, συμπληρώνοντας πως στα θέματα αυτά ίσως υπάρξουν συμφωνίες και υπογραφές στο επικείμενο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας που θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον Μητσοτάκη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Yeni Safak, στο οποίο επισημαίνεται : «έχοντας επίγνωση ότι το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, επιτεύχθηκε συμφωνία για συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Η εφημερίδα Hürriyet έχει τίτλο: «Η άνοιξη με την Ελλάδα θα κρητήσει» σημειώνοντας οως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα της μεταναστευτικής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και στα θέματα φυσικών καταστροφών.

Mε τίτλο: «Έντονη διπλωματική κίνηση στις ΗΠΑ: Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε τον Μητσοτάκη” η εφημερίδα Sabah αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ηγετών, στις δηλώσεις τους αλλά και στην ανάρτηση του Τούρκου προέδρου στα κοινωνικά δίκτυα. «Σχετικά με τη συνάντηση ο πρόεδρος Ερντογάν σχολίασε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τις χώρες μας και την περιοχή μας».

Στις δηλώσεις Μητσοτάκη, μετά το τετ α τετ με Ερτογάν, επικεντρώνεται η εφημερίδα Cumhuriyet, με τίτλο σε σχετικό ρεπορτάζ: «Δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Καταλήξαμε σε συμφωνία για να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση

Στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Ο κύριος Μητσοτάκης πέρασε από νέες εκλογές, όπως κι εμείς. Ως δυο ηγέτες νικητές των εκλογών θέλουμε να κάνουμε βήματα προς θετική κατεύθυνση».

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «εγώ από τον ίδιο, το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Eξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

«Η Τουρκία και η Ρωσία είναι στην ‘ίδια σελίδα’ σχετικά με την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ακόμα ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα θα παραταθεί»

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Τα επόμενα ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε χαρακτηριστικά στο Newsbeast πως «η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός»

«Η αρχή έγινε και είναι το ήμισυ του παντός». Με αυτή την φράση ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε στο Newsbeast τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος βέβαια συμπλήρωνε ότι όταν έχεις να κάνεις με έναν πολιτικό όπως ο Τούρκος Πρόεδρος, πρέπει πάντα να διατηρείς τις επιφυλάξεις σου και να «διαβάζεις» όχι μόνο το τώρα αλλά και το αύριο. Και γι’ αυτό το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός δυο φορές στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες αφενός δεν θα λυθούν ως δια μαγείας και αφετέρου ουδείς μπορεί να λησμονήσει τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πάντως, από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης αυτό που εισέπραττε ακόμα και ένας απλός παρατηρητής ήταν ότι οι δύο ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να πιάσουν το νήμα από την αρχή, να κάνουν δηλαδή μια επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που εδώ και δεκαετίες έχουν περάσει από πολλές φάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν της 12ης Ιουλίου δεν είχαν καμία σχέση με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν του Μαρτίου του 2022.

Οι δυο ηγέτες επί σχεδόν μια ώρα συζήτησαν τα πάντα. Από τα «βαριά» θέματα που απασχολούν τις δυο χώρες έως τη θετική ατζέντα που θέλουν να «οικοδομήσουν».

Και σε κάθε θέμα που έπεφτε στο τραπέζι η συμφωνία ήταν να υπάρχει συνέχεια. Γι’ αυτό τον λόγο και ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, για συγκρατημένη νέα αρχή αλλά και για συνέπεια και συνέχεια.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου ενός μεγάλου οργανισμού όπως είναι το ΝΑΤΟ ήταν η τρίτη και δεν θα είναι όπως φαίνεται η τελευταία.

Το επόμενο τετ α τετ το πιθανότερο είναι να γίνει στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη συνάντηση θα ακολουθήσει αυτό που συμφώνησαν απο κοινού, δηλαδή να καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι στο τέλος του έτους όταν θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσκληση από τον Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.

Σημαντικό επίσης θεωρείται το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ( Γ. Γεραπετρίτη- Χ. Φιντάν) η διαδικασία των διερευνητικών επαφών με το μείζον θέμα των θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- να ανατίθεται σε πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να το διευθετήσουν σε ανώτερο επίπεδο, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως ανάχωμα στην ένταση αλλά και η θετική ατζέντα για διμερείς συμφωνίες.

«Είμαστε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αυτό που επιθυμούν όχι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά και οι σύμμαχοί τους είναι να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος και μάλιστα ο ίδιος επισήμαινε ότι σημειολογικά αξίζει να σταθούμε και στο γεγονός ότι μετά το πέρας της συνάντησης εκδόθηκαν σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις για όσα συζητήθηκαν χωρίς να υπάρχει απόκλιση ή αμφίσημες διαρροές.

Επίσης, έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η κλιμακωτή «σύσφιξη» σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή πρώτα από τα πιο «ανώδυνα» ζητήματα και στη συνέχεια στα πιο «καυτά», βοηθά στη διατήρηση του θετικού κλίματος και στο ότι δίνεται χρόνος για να οικοδομηθούν πιο γερά θεμέλια τη στιγμή που και οι σύμμαχοι θέλουν σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονιάς.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν με έμφαση ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Αθήνα να βάλει στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις της, γιατί η αφέλεια δεν χωράει στην ευέλικτη και αποτελεσματική διπλωματία.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: