Μητσοτάκης για Τουρκία | Έχει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλους τους συμμάχους
Μήνυμα στην Τουρκία ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια έστειλε ο πρωθυπουργός από το υπουργικό συμβούλιο.
«Μια κουβέντα μόνο για τα εθνικά θέματα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις ‘κόκκινες γραμμές της’, όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό.
Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Φιντάν προκαλεί για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη»
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάνοντας λόγο για έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας.
Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και ανέφερε πως «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα» αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε:
«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με προσοχή. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα, μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην εγγύς περιφέρειά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται, το τελευταίο διάστημα, προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια και της αμοιβαίας διπλωματίας αλληλεγγύης.
“Κλειδώνει” η επίσκεψη Ερντογάν στην Θράκη μετά την συνάντηση με Μητσοτάκη στην Αθήνα
Σε μια προσπάθεια συντήρησης του κλίματος και αποφυγής θεμάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και σε εντάσεις, η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας τη Δευτέρα στην Άγκυρα περιορίσθηκε απλώς στο «φρεσκάρισμα» των ήδη συμφωνηθέντων από το 2011 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Θράκη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως συνηθίζει κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση στην Αθήνα και προτού επιστρέψει στην Άγκυρα.
Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Δεκέμβριο – “Βολές” Sabah κατά Δένδια για τα 12 ν.μ
Στην «γραμμή» διαφύλαξης του κλίματος και αποφυγής των δύσκολων θεμάτων ώστε να βαδίσουμε ομαλά στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε χθές στην Άγκυρα η συνάντηση για την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς αποφασίστηκε απλώς η επανεξέταση και ενεργοποίηση μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί και βρίσκονται στον κατάλογο του 2011. Μεταξύ αυτών και η ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των ΕΚΑΕ Λάρισας-Εσκί Σεχίρ, όπως και η ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων κ.α.
H επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δενδιας δηλωσε ότι οι δυο αντιπροσωπείες θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Άμυνας την προτεραιοποίηση των μέτρων από την υπάρχουσα λίστα του 2011 και αυτοί θα αποφασίζουν την ενεργοποίηση τους.
Το θετικό είναι ότι αποκαθίσταται ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να προκληθούν από ένα τυχαίο και μικρής κλίμακας περιστατικό και συγχρόνως συντηρείται το καλό κλίμα που διευκολύνει την πορεία προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Δεκέμβριο. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι δίνεται ένα θετικό μήνυμα για συνέχιση του κλίματος της μη έντασης στο Αιγαίο.
Βολές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, από την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, εξαιτίας των όσων δήλωσε το περασμένο Σάββατο από τη Χίο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 111η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Οθωμανούς.
«Έγινε μια δήλωση που θα ρίξει σκιά στη συνεχιζόμενη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια δήλωση που θα αυξήσει τις εντάσεις σχετικά με το θέμα των 12 μιλίων, το οποίο η Τουρκία δήλωσε ξεκάθαρα πως θεωρεί “αιτία πολέμου”. Ο Δένδιας υποστήριξε ότι η υφαλοκρηπίδα της Χίου και όλων των νησιών του Αιγαίου είναι στα 12 μίλια» γράφει η Sabah, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια το τουρκικό αφήγημα για το θέμα, παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.