Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα κατά 211 δισ. το 2014 τα επιχειρηματικά δάνεια

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, για πρώτη φορά από το 2011, θα εμφανίσει φέτος πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,9%. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της EY Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF), δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να υποστηρίξει και την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην ανάλυση, η πρόβλεψη για την αύξηση του δανεισμού των επιχειρήσεων για το 2014 έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Οκτωβρίου 2013 και εκτιμάται ότι θα είναι κατά 211 δισ. ευρώ λιγότερη.

Η καταναλωτική πίστη έχει και αυτή μειωθεί, κατά 29 δισ. ευρώ το 2013, καθώς τα νοικοκυριά βρέθηκαν υπό πίεση να μειώσουν το χρέος τους λόγω της υψηλής ανεργίας. Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια του 2014, προβλέπεται μείωση κατά 26 δισ. ευρώ, ενώ η καταναλωτική πίστη δεν αναμένεται, μέχρι το 2016, να ανακάμψει στα επίπεδα του 2012.

Οι προοπτικές είναι πιο ισορροπημένες για τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, εκτός των τραπεζών. Τα Υπό Διαχείριση Κεφάλαια (ΚΥΔ) θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, φθάνοντας τα 5 τρισ. ευρώ, για πρώτη φορά.

Ωστόσο, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια περιορίζουν τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Και ενώ οι προοπτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες βελτιώνονται, καθώς εκτιμάται ότι τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, τα σταθερά υψηλά επίπεδα ανεργίας θα περιορίσουν το ρυθμό ανάκαμψης των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι η προβλεπόμενη για το 2014 χαμηλή οικονομική ανάπτυξη έχει επηρεάσει αρνητικά τις προβλέψεις για τον τραπεζικό δανεισμό. Η πρόβλεψη για μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με την πιο επιφυλακτική στάση των τραπεζών ως προς τον δανεισμό, έχει ως αποτέλεσμα τα δάνεια των επιχειρήσεων να αυξηθούν κατά μόλις 1,6% το 2014, αντί του 3,8% της πρόβλεψης του Οκτωβρίου 2013. Αυτό ισοδυναμεί με 211 δισ. ευρώ λιγότερες χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις. Επίσης, οι προβλέψεις για την καταναλωτική πίστη κάνουν λόγο για σημαντική μείωση.

Τα επισφαλή δάνεια, ο δανεισμός και τα ασφάλιστρα, όλα υποδηλώνουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Η πρόβλεψη για το 2014 δείχνει ότι οι παρατεταμένες μακροοικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης έχουν σημαντική επίδραση στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η έκθεση προβλέπει για τη Γερμανία αύξηση της τάξης του 3- 4% των δανείων προς τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Στη Γαλλία, προβλέπεται και στις τρεις κατηγορίες αύξηση 2%. Στην Ολλανδία, οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 2,9% πέρυσι, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 2%, φέτος.

Η καταναλωτική πίστη και τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% και 1,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην Ιταλία οι χορηγήσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ στην Ισπανία η επιχειρηματική πίστη προβλέπεται να μειωθεί, περαιτέρω, κατά 3,2% το 2014, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση από το 2008, στο 35%. Η στεγαστική πίστη θα μειωθεί 3% και η καταναλωτική πίστη κατά 2,4%.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Αλλαγές για να «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί ρεύματος

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα πλήθος από απλές και εύχρηστες συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση

Θες να μειώσεις τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου χωρίς να ξεβολευτείς; Δες πώς στο νέο σποτ της ΔΕΠΑ Εμπορίας «Μικρές αλλαγές για μεγάλες διαφορές»!

Με το βίντεο αυτό η δημόσια εταιρεία φυσικού αερίου εγκαινιάζει μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να «συρρικνώσουν» το ενεργειακό τους κόστος.

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα πλήθος από απλές και εύχρηστες συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και να εξοικονομήσουν χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν ουσιαστικά τις συνήθειες τους.

Στηρίζεται δηλαδή στη λογική της «έξυπνης» κατανάλωσης μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα οι οποίες όμως ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας και «ξεφουσκώνουν» τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των νοικοκυριών.

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, η εταιρεία δημιούργησε ένα εξειδικευμένο site, το «smartenergytips.depa.gr», συγκεντρώνοντας όλους τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και χρήματα), για κάθε συσκευή και χρήση, στην καθημερινότητα, το σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που παρατίθενται στο βίντεο και πιο αναλυτικά στο site, ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 350 ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τους αμβυχούχους του Παγγαίου η αύξηση των φόρων

Η αύξηση της φορολογίας από τη φετινή χρονιά και η καταστροφή των σταφυλιών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (σε ορισμένες περιοχές ακόμη και άνω του 50%) φαίνεται πως οδηγεί στη μείωση της φετινής παραγωγής στο τσίπουρο.

Όπως εξηγεί ο εκτελωνιστής τσίπουρου Κομνηνός Τσουβαλτζίδης στο enanews.gr υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος καθώς ένα σημαντικό ποσοστό αμβυκούχων τονίζει ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμενη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Παράλληλα σημαντική αύξηση παρατηρείται φέτος και στην τιμή του τσίπουρου.

Όσο για την γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών, αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσουβαλτζίδη , ήταν φέτος αυξημένη με επιπλέον χρόνο στην καταχώρηση των εγγράφων, καθότι τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν για την έκδοση άδειας απόσταξης έπρεπε να κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα των τελωνειακών αρχών.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: