Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για ξυλόσομπες, ηλιακούς | «Φωτιά» οι τιμές

Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και όχι με διατίμηση εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης να περιορίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην πώληση καυσόξυλων και εν γένει καύσιμων υλών.

Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης με φορείς της εν λόγω αγοράς, όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει την επιβολή πλαφόν στις τιμές των εν λόγω προϊόντων. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, καθώς κρίθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες διαταραχές στην αγορά. Έτσι, ως καλύτερη λύση φαίνεται να προκρίνεται η υπαγωγή των εν λόγω προϊόντων στη ρύθμιση που ισχύει και για βασικά τρόφιμα κ.α. είδη περί πλαφόν στα περιθώρια κέρδους. Επίσης, μελετάται να υποχρεωθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καυσόξυλων να δηλώνουν τα αποθέματα, όπως είχε γίνει π.χ. και με τα άλευρα και άλλα προϊόντα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν και θέματα επάρκειας σε καυσόξυλα και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με την προσφορά. Όχι διότι δεν υπάρχει επάρκεια πρώτης ύλης, στα δημόσια και ιδιωτικά δάση που χρησιμοποιούνται για τον λόγο αυτό, αλλά διότι διαπιστώνεται βραδύτητα στην υλοτόμηση από την πλευρά των δασικών συνεταιρισμών. Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των δασών.

Οι τιμές των καυσόξυλων πάντως έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι, κατά 30%-40%, φτάνοντας τα 140 ευρώ το κυβικό, από 100 πέρυσι. Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου. Έτσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, αύξηση δηλαδή 40%. Μια σόμπα πέλετ που τον περσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%. Άλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος. Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.

Κάποιοι επίσης φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλιακό θερμοσίφωνα για να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, ενώ σε αυτή τη λύση φαίνεται θα καταφύγουν και όσοι είχαν ζεστό νερό μέσω ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (boiler). Οι αναζητήσεις για ηλιακά συστήματα είναι φέτος αυξημένες κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη οι αναζητήσεις για ηλεκτρικά τζάκια είναι μειωμένες κατά 1%. Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ι. Μασούτης από Καβάλα | Σημαντική η ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, πραγματοποίησε σειρά επαφών.

Στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και με τους βουλευτές Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη, Σουλτάνα Ελευθεριαδου και Γιάννη Πασχαλίδη, το δήμαρχο Νέστου, Σάββα Μιχαηλίδη και τον αναπληρωτή περιφερειάρχη ΑΜΘ, Κώστα Αντωνιάδη αναφέρθηκε στην προάσπιση της επιχειρηματικότητας συνολικά αλλά και την ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ υπογράμμισε ότι τα Επιμελητήρια βρίσκονται στο πλευρό της κάθε επιχείρησης, παρέχοντας λύσεις, κάνοντας παρεμβάσεις, υλοποιώντας δράσεις ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην κατεύθυνση της μείωσης των αρνητικών επιδράσεων από το διεθνές περιβάλλον.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεώργιος Ποταμιάνος | Το «ευχαριστώ» της οικογένειάς του σε όσους συνέδραμαν στον εντοπισμό του

Η οικογένεια του 86χρονου Γεώργιου Ποταμιάνου, του κυνηγού ο οποίος αγνοούνταν και εντοπίστηκε, τελικά, νεκρός στην περιοχή της Λεκάνης του Δήμου Νέστου στην Καβάλα ευχαριστεί θερμά συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες και εθελοντές για τη συγκινητική ανταπόκρισή τους στις προσπάθειες εντοπισμού του άτυχου μέλους της οικογένειάς τους.

«Αναφορικά με την επιχείρηση αναζήτησης του αγνοουμένου κυνηγού στην περιοχή της Λεκάνης την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, η οικογένειά του θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την άμεση συνδρομή τους, τους ακόλουθους:

  • τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας
  • το Αστυνομικό Τμήμα Νέστου
  • τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
  • τους φορείς που ενεπλάκησαν, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Δήμος Νέστου
  • τις εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Καταδρομέων Ν. Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» που συνέβαλε καθοριστικά στο να εντοπιστεί ο άνθρωπός μας. Ευχαριστούμε πολύ»!

Με εκτίμηση,
Οικογένεια Ποταμιάνου

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέρος | Εντοπίστηκε νεκρή μία γυναίκα – Έρευνες για διάσωση μεταναστών

Νεκρή βρέθηκε μια γυναίκα ανοιχτά στη θάλασσα της Λέρου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των Αρχών υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης από τρία πλωτά σκάφη και ένα ελικόπτερο Super Puma στα ανοιχτά της Λέρου, για τη διάσωση μεταναστών στην θαλάσσια νοτιανατολικά της Λέρου.

Δείτε τα όσα δήλωσε στο enanews.gr ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας :

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: