Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης

Τους λόγους για τους οποίους τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εγκρίνουν τις τρεις συμβάσεις προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους, υπογράμμισε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ως εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας».

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας. Ξεκινάμε τη διαδικασία της έγκρισης της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μάλιστα κάποια από αυτά του πιο προηγμένου τύπου F-3R», ανέφερε και εξήγησε ότι τα τρία υπό έγκριση σχέδια συμβάσεων προμήθειας αφορούν:

  1. Στην απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους
  2. Στα συναφή είδη και τις υπηρεσίες
  3. Στην εν συνεχεία υποστήριξή τους (Follow On Support-FOS), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των κατασκευαστριών εταιρειών των ανωτέρω οπλικών συστημάτων

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, διασφαλίζει ότι «οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης» και παράλληλα «αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η δεδομένη ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τόνισε, υλοποιείται μέσα από την απόκτηση των αεροσκαφών και την εξασφάλιση της υποστήριξής τους, από την απόκτηση των όπλων που θα «φοράνε», δηλαδή των βλημάτων όλων των τύπων, καθώς και από την υποστήριξη και αναβάθμιση των υπαρχόντων όπλων, πυραύλων Scalp, Exocet και Mica. «Έτσι, αυτά θα αξιοποιούνται όχι μόνον από τα Mirage 2000-5, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale», εξήγησε.

Ο κ. Λαζαρίδης ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία έγινε με όρους που διασφαλίζουν την διαφάνεια. Γιατί, όσο αδιαπραγμάτευτη είναι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα για όλους μας, άλλο τόσο είναι και η λογοδοσία για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και για όσους ψάχνουν ανάμεσα στις γραμμές, το μόνο που θα βρείτε είναι η ανάγνωση του εθνικού μας συμφέροντος».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη «όσες και όσους εργάστηκαν στα Επιτελεία ΓΕΕΘΑ και Γ.Ε.Α., τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων» και εξήρε «την ξεκάθαρη πολιτική βούληση, την επιμονή και τις απολύτως στοχευμένες κινήσεις της πολιτικής ηγεσία και προσωπικά του πολιτικού προϊστάμενου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μακάριου Λαζαρίδη στην Επιτροπή

Κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Αφού ευχηθώ σε όλες και όλους μια καλή, υγιή, παραγωγική και ελπιδοφόρα χρονιά, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την εισήγηση μου κάνοντας ένα σύντομο σχόλιο:

Νομίζω ότι παρά την αντικειμενική δυσκολία της συγκυρίας και τη συνεχιζόμενη, επίμονη μάχη με την πανδημία, η Επιτροπή μας ξεκίνησε πολύ παραγωγικά φέτος.

Με νομοθετικό έργο που συμβάλλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση, την επέκταση και την ενδυνάμωση της εθνικής μας ισχύος.

Και αυτό αποτυπώνει μία αχτίδα αισιοδοξίας συνολικά για τη χώρα μας. Ή καλύτερα δύο θα έλεγα.

Από τη μία το μεσημέρι σήμερα ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την κύρωση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο.

Με το σχέδιο νόμου για τον «Καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», κάνουμε ένα οφειλόμενο, εθνικό βήμα που μεγαλώνει τη χώρα.

Πάντα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι κρίσιμες εθνικές επιλογές πρέπει να γίνονται στο σωστό χρόνο, στις κατάλληλες συνθήκες.

Και από την άλλη, τώρα, με τη συζήτηση για την «Προμήθεια των Γαλλικών Μαχητικών Αεροσκαφών Rafale και των Όπλων τους, για την Πολεμική Αεροπορία μετά του Συναφούς Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Υποστήριξης-Εισαγωγή των Σχεδίων Συμβάσεων για ‘Έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων».

Σήμερα, λοιπόν, κυρίες και συνάδελφοι, είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας.

Ξεκινάμε τη διαδικασία έγκρισης της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μάλιστα κάποια από αυτά του πιο προηγμένου τύπου F – 3R.

Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος σε αυτή την αίθουσα να διαφωνήσει ότι αυτά είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας.

Ιδιαίτερα στην  τρέχουσα  ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, όπως όλοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ για να εγκρίνουμε τρία σχέδια συμβάσεων προμήθειας.

Αυτά αφορούν:

  • Στην απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους
  • Στα συναφή είδη και τις υπηρεσίες
  • Στην εν συνεχεία υποστήριξή τους (Follow On Support-FOS), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των κατασκευαστριών εταιρειών των ανωτέρω οπλικών συστημάτων

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να εισηγούμαι το εν λόγω σχεδίου νόμου για μια σειρά από λόγους.

Πρώτον γιατί οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης.

Όλοι μας εδώ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, είμαστε κοινωνοί μιας συνεχούς κλιμακούμενης προκλητικότητας και επιθετικότητας από τη γείτονα χώρα.

Κανείς από εμάς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Για να λειτουργήσει η αποτροπή, για να αποδώσει τα μέγιστα η διπλωματία πρέπει η αμυντική θωράκισή μας να είναι στο καλύτερο δυνατό, επιχειρησιακό επίπεδο.

Ποιοτικά και ποσοτικά.

Δεύτερον, το εν λόγω σχέδιο νόμου, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη στιγμή που η προμήθεια αεροσκαφών αποτελεί αναγνωρισμένη ανάγκη, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, η Κυβέρνηση μερίμνησε ώστε σε μόνον 4 μήνες να έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.

Και μπορώ να σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη, ως Κυβέρνηση, αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων!

Αλλά θα έχουμε χρόνο να αναφερθούμε στο θέμα στο εγγύτερο μέλλον!

Αναφορικά με τις συμβάσεις που έχουμε μπροστά μας, επαναλαμβάνω ότι  είναι ένα πραγματικό επίτευγμα αυτό που πετύχαμε.

Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα από την εκκίνηση της όλης διαδικασίας, κυρώνουμε και σε λίγους μήνες θα έχουμε και τα απτά αποτελέσματα αυτής της κύρωσης.

Την ένταξη δηλαδή των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Σημειώνω ενδεικτικά, ότι στις 19 Αυγούστου 2020, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.) απέστειλε Αίτημα Παροχής Στοιχείων Τιμής και Διαθεσιμότητας (Price and Availability) στην εταιρεία Dassault Aviation.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2020, οι εταιρείες Dassault Aviation και MBDA France γνωστοποίησαν την εμπορική προσφορά τους αναφορικά με τα μαχητικά και τα όπλα τους, αντίστοιχα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, απεστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αίτημα για λήψη Προσφοράς (Request for Proposal – RfP) στις κατασκευάστριες εταιρείες, με σκοπό την εξέταση των όρων και των προϋποθέσεων συμφωνίας στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας Dassault Aviation, με αντικείμενο συζήτησης τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς επί της προμήθειας των αεροσκαφών.

Οι διαβουλεύσεις με την εταιρεία Dassault Aviation ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και με την εταιρεία MBDA France στις 14 Οκτωβρίου 2020, με σκοπό τη σύνταξη κοινά αποδεκτού σχεδίου σύμβασης.

Στη συνέχεια είχαμε διαπραγμάτευση με έντονες διαφοροποιήσεις, κυριολεκτικά σε ρυθμούς αγώνα εκατό μέτρων.

Ένα πραγματικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που αποδεικνύει περίτρανα την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιακών εκπροσώπων μας.

Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ όσες και όσους εργάστηκαν στα Επιτελεία ΓΕΕΘΑ και Γ.Ε.Α., τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Αλλά και να εξάρω την ξεκάθαρη πολιτική βούληση την επιμονή και τις απολύτως στοχευμένες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ επομένως από αυτό εδώ το βήμα ιδιαιτέρως τον πολιτικό προϊστάμενο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Γνωρίζω  πολύ καλά την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί αυτή η  προσπάθεια είναι  ταυτόχρονα ατομική, συλλογική και πάνω απ’ όλα εθνική!

Η διαδικασία αυτή αποδεικνύει ταυτόχρονα και το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας με τη φίλη χώρα Γαλλία.

Και μπορεί κάποιοι κυνικοί να σκεφτούν: μα η Γαλλία όπλα πουλάει, κέδρος έχει!

Ναι, αλλά δεν είχε κανένα λόγο ούτε να βιαστεί, ούτε να κάνει πίσω, όπως έκανε σε αυτές τις επίπονες διαπραγματεύσεις. Ή ακόμα και να προτάξει άλλες, δικές της γεωπολιτικές προτεραιότητες.

Και εκ των πραγμάτων είχαμε απτά δείγματα για την ευελιξία που επέδειξε η χώρα αυτή.

Και την καλή διάθεση να δεχθούν οι εμπλεκόμενοι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σε μια σκληρή, αλλά καλόπιστη διαπραγμάτευση.

Τι καταφέραμε για την Ελλάδα;

Καταφέραμε να καμφθούν οι αντιστάσεις που αφορούσαν στους όρους πληρωμών. Στις εγγυητικές επιστολές. Στη διαδικασία παραλαβής συμβατικού αντικειμένου.

Στην επιβολή προστίμου λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης. Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω καθυστερημένης παράδοσης. Στην ευθύνη έναντι τρίτων και στους όρους διαιτησίας και επίλυσης διαφορών.

Όλες οι διαφοροποιήσεις σε θέματα νομικής φύσεως, είτε αυτά αφορούσαν διαφορές με την ισχύουσα νομοθεσία, είτε αξιώσεις που γεννήθηκαν και προβλήθηκαν κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, αλλά και οι διαφορές επί των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και από τα δυο μέρη, κάτω από το πρίσμα των ανωτέρω προϋποθέσεων.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται στα προτεινόμενα προς έγκριση σχέδια συμβάσεων.

Αυτά περιλαμβάνουν διατάξεις που εισάγουν απαραίτητες, λειτουργικές παρεκκλίσεις από την ισχύουσα νομοθεσία ή ειδικότερες ρυθμίσεις.

Ουσιαστικά, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι απλά να δεχθούμε το γεγονός ότι η ίδια η σύμβαση αποτελεί το νομικό πλαίσιο που καλούμαστε να εγκρίνουμε.

Και ασφαλώς, όλοι μας σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συναισθανθούμε και να αντιληφθούμε ότι η αποστολή μας είναι να καταστήσουμε εφικτή αυτή τη σημαντικότατη ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων προς άμεσο όφελος της πατρίδας μας.

Αντιλαμβάνεστε ότι για προφανείς λόγους στην παρούσα εισήγηση δεν θα μπω σε τεχνικά και επιχειρησιακά ευαίσθητους όρους.

Είναι όμως δεδομένη η ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές συμβάσεις, μέσα από την απόκτηση των αεροσκαφών και την εξασφάλιση της υποστήριξής τους.

Αλλά και από την απόκτηση των όπλων που θα «φοράνε» και δεν παρέχονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες Dassault, Safran και Thales, αλλά από μια άλλη εταιρεία, την MBDA, που τα κατασκευάζει.

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με προμήθεια νέων όπλων.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε και αναβαθμίζουμε υπάρχοντα, πυραύλους Scalp, Exocet και Mica. Έτσι,  αυτά θα αξιοποιούνται όχι μόνο από τα Mirage 2000-5, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Και το μεγαλύτερο επίτευγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι ταυτόχρονα με την παράδοση των αεροσκαφών προβλέπεται να έχουμε και τα όπλα.

Δηλαδή, τα μαχητικά μας θα έρθουν μαζί με όλων των τύπων τα βλήματα. Και αυτή είναι εξαιρετική είδηση για την επιχειρησιακή τους απόδοση.

Και για του λόγου το αληθές θα παραθέσω τα λόγια κάποιου που προφανώς είναι πιο αντικειμενικός από όλους μας.

Γιατί απλά ανήκει στο «απέναντι στρατόπεδο».

Λέει λοιπόν στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ επί λέξει: «Όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F – 35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400.000.000 δολάρια. Όπως και τους Exocet».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή μου, θα ήθελα να πω το εξής.

Φτάνει σε εμάς μια διαδικασία που παρά το σύντομο της διάρκειάς της περιέχει πολύ κόπο και πολύ δουλειά. Και πετυχαίνει πολλά αποτελέσματα.

Μια διαδικασία που έγινε πολύ γρήγορα, αλλά και με τη δέουσα επιμέλεια. Με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, χωρίς να θυσιάζεται η ακεραιότητα και η αποτελεσματικότητα. Σε κανένα επίπεδο.

Αλλά και,  το τονίζω, με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Γιατί, όσο αδιαπραγμάτευτη είναι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα για όλους μας, άλλο τόσο είναι και η λογοδοσία για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Και για όσους ψάχνουν ανάμεσα στις γραμμές, το μόνο που θα βρείτε είναι η ανάγνωση του εθνικού μας συμφέροντος.

Σας καλώ, λοιπόν, όλοι μαζί να εγκρίνουμε τις εν λόγω συμβάσεις που επιτυγχάνουν το εθνικά απαιτητό. Την άμεση, επείγουσα – θα έλεγα – έλευση των αεροσκαφών μαζί με τα όπλα τους.

Συμβάσεις, που πέρα από τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, επιτυγχάνουν ταυτόχρονα τους καλύτερους δυνατούς όρους, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.

Και εγγυώνται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να αφορά μία τέτοιας σπουδαιότητας προμήθεια.

Καλή μας χρονιά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Την Δευτέρα συζητούν για την χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήθηκαν να βρίσκονται οι 4 βουλευτές του Ν. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Θα συζητήσουν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τις λεπτομέρειες του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται κάποια ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η χάραξη που έχει προβλεφθεί θα περνά πάρα πολύ κοντά από το εργοστάσιο Λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που πρέπει να ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη χάραξη φαίνεται πως θα περνά ακόμα και μέσα από το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας κάτι που θα επιφέρει ζημίες στην βιομηχανική ζώνη καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις εκεί.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Να μας πει η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;»

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής Μας” :

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας:

  • Θα λειτουργήσει φέτος το Πηλοπεραπευτήριο των Κρηνίδων, ναι ή όχι;
  • Αν δεν λειτουργήσει, για ποιους λόγους θα γίνει αυτό;
  •        Αναλογίζεται η Δημοτική Αρχή τι σοβαρό “πλήγμα” θα προκαλέσει μία τέτοια απόφαση στους ανέργους και τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού και της αγοράς της περιοχής;

Μιλάμε για απώλεια ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στο Πηλοθεραπευτήριο όπου εργάζονται εποχικά άνεργοι της περιοχής, χιλιάδων επισκεπτών και σημαντικών εσόδων μέσα στη θερινή περίοδο!

  • Λογαριάζει καθόλου τους επισκέπτες που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία και τοπικά καταλύματα για το καλοκαίρι, αλλά και όσους συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις; Πότε θα ανακοινώσει η Διοίκηση του Δήμου την απόφασή της;

Η στάση της Διοίκησης του Δήμου στο θέμα αυτό δείχνει το λιγότερο ασέβεια και στους ανέργους και στους τοπικούς επαγγελματίες, αλλά και στους επισκέπτες.

Κυρίως όμως η στάση της Δημοτικής Αρχής προκαλεί σοβαρότατη δυσφήμιση της περιοχής μαςπροκαλώντας ζημιά και στην επόμενη θερινή περίοδο του 2025.

Ζητούμε από τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας να ξεκαθαρίσει ΑΜΕΣΑ τη θέση της, για να ενημερωθούν ΑΜΕΣΑ άνεργοι, επαγγελματίες και επισκέπτες.

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόλεμος «χωρίς ιερό και όσιο» | Γιατί χτύπησε σήμερα ειδικά το Ισραήλ

Η αναμενόμενη επίθεση-αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ξεκίνησε αιφνιαδιστικά όχι μετά το εβραϊκό Πάσχα, όπως θα ανέμεναν πολύ, αλλά σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό κατά τη γνώμη του Διεθνολόγου-Οθωμανολόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ερμηνεύει τα γεγονότα:

«Καταρχάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εθνικοί συμβολισμοί, που ανάγονται στην μακραίωνη ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής, έχουν τεράστια σημασία και, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των κρατών, ακόμα και για πράγματα τόσο σοβαρά, όσο ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολα αντιληπτό τη Δύση, που σκέφτεται, περισσότερο ρεαλιστικά και με οικονομικά κριτήρια», σημειώνει στην αρχή της συζήτησής μας.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήδη δημόσια από χθες το μεσημέρι, η ισραηλινή επίθεση ήταν για αυτόν αναμενόμενη ειδικά αυτό το διάστημα, και μάλιστα η σημερινή ημέρα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον «εχθρό»: Είναι η Ιερή Παρασκευή για τους Ιρανούς που συμπίπτει με τα 85α γενέθλια του Χαμενέϊ.

Για τους αντιμαχόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία το χτύπημα στον εχθρό να επέρχεται είτε τη στιγμή που δεν το περιμένουν, είτε ακριβώς την «ιερή» τους ημέρα. Το ιερό Σάββατο των Εβραίων χτύπησαν οι Ιρανοί, την ιερή Παρασκευή τους χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Το Πέσαχ/ Πάσχα θυμίζει στους Εβραίουςτον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγυπτίους και επομένως αποτελεί ένα άριστο εμψυχωτικό εναρκτήριο λάκτισμα να τελειώνουν με τα θέματά τους», υπογραμμίζει. «Οφείλουμε να διαβάζουμε τον κάθε λαό σύμφωνα με τον δικό του αξιακό κώδικα και όχι με αυτό που στρεβλά νομίζουμε, ή ορίζουν τα θεωρητικά φασόν εγχειρίδια δυτικής σκέψης», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος θεωρεί ότι παρά τις «προειδοποιήσεις» της Δύσης και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η «στόχευση» του Ιράν με τελικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων, γίνεται με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της. Και εξηγεί:

«Παρότι το Ιράν το αρνείται, το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν, παρά μόνον τον εαυτό του και δρά όταν και όπως νομίζει. Παρά τα όσα ακούτε για εγκράτεια, από ΗΠΑ και αραβικό κόσμο, ουσιαστικά ο,τι και να λένε λεκτικά, πρακτικά “κλείνουν το μάτι” στο Ισραήλ δηλαδή το αφήνουν να «βγάλει το φίδι» από την τρύπα και γι αυτούς, ως πληρεξούσιός τους ».

Όσο για τη συνέχεια, ο ίδιος εκτιμά:

Το Εβραϊκό Πέσαχ/Πάσχα (πέρασμα) ξεκινάει φέτος , τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Μεγάλη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοσή τους : אחת המצוות החשובות ביותר של פסח, ציווי המהווה את שיאו של טקס הפסח, היא סיפור האגדה, או סיפור יציאת מצרים: הנרטיב מתחיל בסיכום היסטורי קצר, ממשיך בתיאור הסבל שסבלו בני ישראל, עוקב אחר מניין המכות שפקדו את המצרים ומסתיים במזמור לקב”ה, על ניסיו, שהעניקו לעמו את חירותם. Μια από τις σημαντικότερες μιτσβότ/εντολή του Πέσαχ – η οποία είναι η κορύφωση της ιεροτελεστίας του – είναι η αφήγηση της Αγκαντά, δηλαδή της Ιστορίας της Εξόδου από την Αίγυπτο.

Η αφήγηση αρχίζει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την περιγραφή των δεινών που υπέφεραν οι Ισραηλίτες, ακολουθεί η απαρίθμηση των πληγών που έπληξαν τους Αιγυπτίους και ολοκληρώνεται μ’ έναν ύμνο στον Μεγαλοδύναμο, για τα θαύματα Του, που έδωσε στον λαό Του την ελευθερία του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, μέσα στο εβραϊκό Πέσαχ , αναμένω τη “νέα απελευθέρωση/ Πέρασμα” του Ισραήλ, δηλ. Ράφα (μετά τη Χαμάς – Γάζα) , Λίβανο ( Χεζμπολάχ) , Ιράν σε ανύποπτο μη αναμενόμενο χρόνο/ στιγμή και σε μη προφανείς στόχους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να αρχίσει την εκ των έσω αποδόμηση του καθεστώτος των Μουλλάδων και των “Φρουρών της Επανάστασης” για να επανέλθει το Ιράν στην κατάσταση ante 1979, με σύνδεση πάλι με τη Δύση και μεταφορά των αποθεμάτων ενέργειας, χερσαία, μέσω Ισραήλ προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Από τον «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» στα 10 κριτήρια του Παγκόσμιου Πολέμου

Κατά τον διεθνολόγο-νομικό, δε, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr:

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχικά ονομαζόταν «Ευρωπαϊκός Πόλεμος», εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν τον όρο «Παγκόσμιος Πόλεμος» όταν η Αμερική εισήλθε σ’ αυτόν το 1917. Οι Βρετανοί προτιμούσαν τον όρο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι τη δεκαετία του 1940, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον ονόμασε «Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Η τόμο των απομνημονευμάτων του ( 1927) για την Παγκόσμια Κρίση.

Ο «Β Παγκόσμιος Πόλεμος», πιθανολογήθηκε πως θα γίνει ήδη απο τον Φεβρουάριο του 1919, με ένα άρθρο του Manchester Guardian. Ο Φράνκλινος Ντ. Ρούσβελτ, χαρακτήρισε δημόσια τον πόλεμο ως «Δεύτερο Παγκόσμιο» στις 7 Δεκεμβρίου 1941 , όταν χτυπήθηκε το Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες. Αντίθετα , στη Βρετανία, ο πόλεμος αυτός χαρακτηριζόταν απλώς ως «ο πόλεμος» μέχρι το 1949. Έως το 1950 ο δεύτερος Π.Π. ονομαζόταν «Πόλεμος για τον Πολιτισμό» ή/και «Πόλεμος ενάντια στην υποδούλωση», ή «ο πόλεμος επιβίωσης».

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πόλεμος ως παγκόσμιος είναι τα παρακάτω και κρίνονται εκ των υστέρων απο τους ιστορικούς:

  1. Οικονομία
  2. Ενέργεια

  3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά

  4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός

  5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια

  6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού

  7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών , ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.

  8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.

  9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό , Human Trafficking.

  10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου , έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν.

Εφόσον και τα 10 παραπάνω κριτήρια υπήρξαν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και υπάρχουν και σήμερα, πιθανολογώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, σφόδρα πιθανά θα ονομάσουν τις σημερινές τρέχουσες συγκρούσεις ως Παγκόσμιες και «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Να σας θυμίσω», συνέχει ο Διεθνολόγος-Νομικός, αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκάντλερ: «Κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές ” …. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν , τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».

«Προσωπικά και υποκειμενικά μιλώντας, είμαι αισιόδοξος, ελπίζοντας πως τελικά θα κάνω λάθος. Εν τούτοις στη ζωή μου είμαι 100% ρεαλιστής και ουδέποτε εθελοτυφλώ», καταλήγει ο καθηγητής..

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en