Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία με αφορμή την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, ενώ η Τουρκία απειλεί. Έκανε λόγο για “αμόκ” της Άγκυρας με τα ελληνικά νησιά. Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης όσο κρατά η ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά κάποιοι αποφάσισαν να παράξουν ταυτόχρονα το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία. Για αυτό άλλωστε πήραν άμεση απάντηση από όλους”.

Δήλωσε ότι: “Η δική μας θέση είναι σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο. Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπάσει την προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και μία χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της.”

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό πρέπει “να το αντιληφθεί πρώτη η Δύση” και συνέχισε: “Γιατί ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρώσικα συστήματα”.

Χρησιμοποίησε μάλιστα μία φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για να διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ: “Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις”.

Όσον αφορά στην ανησυχία για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών. Ξεκαθάρισε όμως ότι: “Κάθε οικονομική απόφαση θα έχει το μέτρο της λογικής. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αξιοπιστία.”

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκής δήλωσε ότι: “Το μήνυμα που καλείται να δώσει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης”. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι: “Βάζει στο κοινοβουλευτικό μίξερ το ‘όχι’ στα Rafale και τα ‘ναι’ στις φρεγάτες και βγάζει ‘παρών’”. Σχολίασε δε τις δηλώσεις του εξαδέλφου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Τσίπρα και τόνισε ότι: “Για τη ΝΔ η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”. Ενώ υποστήριξε ότι: “Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της χώρας. Ακόμα και το παρών σημαίνει απών”.

Ο πρωθυπουργος ζήτησε ξανά το λόγο μετά την ομιλία του κ.Τσίπρα και του κ.Κατρίνη για να απαντήσει και στους δύο. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Αιγυπτο για την ΑΟΖ τη συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία, ακόμη και τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, σπάζοντας μια κοινοβουλευτικη παράδοση ετών. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφισει και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις. Και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει παρών όταν μιλάμε για την αμυντική δυνατότητα της χώρας. Χαρακτήρισε δε το ΣΥΡΙΖΑ εθνική παραφωνία σε κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία ήταν ζητούμενο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1977, που το έθεσε πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σχολίασε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει με επιχείρημα ότι θα σταλουν Ελληνες στρατιώτες στο Μάλι. “Έίδατε κανέναν ‘Ελληνα στρατιώτη στο Μάλι; Δεν έχω δει κανέναν Έλληνα στρατιώτη να βρίσκεται εκεί”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε δε ότι “ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 είχε εκλεγεί το 1981 με σύνθημα “έξω οι βάσεις του θανάτου” και το 1983 υπέγραψε μία πολύ ωραία πενταετή επέκταση της συμφωνίας λέγοντας ότι οι βάσεις μένουν μέχρι να φύγουν”. Σχολίασε μάλιστα ότι “υπάρχει μία γενικότερη εμπειρία, μία τεχνογνωσία στο λαϊκισμό σε αυτό που εσείς αποκαλείτε προοδευτικό κεντροαριστερό χώρο” και πρόσθεσε: “Φαντάζομαι ότι ο κ.Τσίπρας έχει πάρει κάποια τέτοια μαθήματα και χρησιμοποιεί αυτή την ωραία διγλωσσία”.

Απάντησε όμως στην τριτολογία του στον κ.Τσίπρα και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθύμισε οτι εξαρχής είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό πως δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη συμφωνία διότι θα αποτελούσε διεθνώς κυρωμένη σύμβαση του ελληνικού κράτους, υποστηρίζοντας συνεπώς ότι είναι συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Κατηγόρησε όμως το ΣΥΡΙΖΑ και διότι επικαλείται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για τη βάση της Αλεξανδρούπολης σε αυτή ειδικά τη συγκυρία. Έκανε μάλιστα λόγο για ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Βελόπουλο, σχολιάζοντας πάντως ότι δεν του κάνει εντύπωση δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο.

“Ηγούμαι μίας παράταξης, της οποίας ο επικεφαλής Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει κάτι που εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο: Ανήκουμε στη Δύση. Είτε σας αρέσει, είτε όχι” κατέληξε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου τόνισε ότι με τη συμφωνία στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας ενισχύεται το εθνικό οπλοστάσιο και η γεωπολιτική θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. Έκανε συνεπώς λόγο για μία αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο και για μία εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό.

“Η επιφάνεια και ο βυθός μας θωρακίζονται απόλυτα”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra. Τόνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε τις συγκεκριμένες φρεγάτες και η πολιτεία άκουσε την εισήγηση του. Αλλά και ότι οι φρεγάτες Belharra “κουμπώνουν” απόλυτα με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα ελικόπτερα Romeo.

Αναφέρθηκε και στην ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου. Και ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για τα τέσσερα νέα ακόμη μικρότερα πλοία επιφάνειας, που θα προμηθευτεί η χώρα με γνώμονα πάντα την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale, αντίστοιχα με αυτά που θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας, τόνισε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι και όσον αφορά στην επιλογή των αεροσκαφών κριτήριο ήταν η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Και εκτίμησε ότι τα Rafale “σημαντικό, όχι απλά τακτικό, αλλά στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όποιους μπορεί να σκέφτονται να επιβουλευτούν την κυριαρχία της χώρας.”

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δήλωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας, υπενθυμίζοντας την απαλλαγή των πτητικών επιδομάτων από κάθε φόρο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τα “δωράκια” στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστούν.

Γύρω από το κόστος των αεροσκαφών ζήτησε από όλους αυτοσυγκράτηση αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τα Rafale χαμηλότερα από την αρχική τους τιμή και σε πολύ πιο γρήγορο χρονικό διάστημα, σε σχέση με αντίστοιχες παραγγελίες στο παρελθόν.

www.news247.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η γραβάτα του Μπάιντεν με την ελληνική Σημαία είναι η πεμπτουσία αυτής της επίσκεψης

Ανεξαρτήτως από τα καλά λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την Ελλάδα και τις τιμές που επιφυλάσσειγια τη χώρα μας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μια λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχθηκε στο Oval Office τον Κυριάκο Μητσοτάκη φορώντας μια γραβάτα όχι μόνο στα χρώματα της Ελλάδας, αλλά και με ντεσέν την ελληνική Σημαία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορά γραβάτα με ντεσέν την ελληνική Σημαία
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορά γραβάτα με ντεσέν την ελληνική Σημαία

Φωτογραφία – Κείμενο Hellas Journal

Πρόκειται για μια κίνηση εξαιρετικής σημειολογίας που πέρα από τα λόγια αποτυπώνει τα αισθήματά του προς τη χώρα μας.

Το αν αυτά τα αισθήματα μετουσιωθούν και σε πράξη, μένει να αποδειχθεί.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν | Τα κέρδη για την Ελλάδα, τα μηνύματα σε Ρωσία και Τουρκία και η αγορά των F35

Η γραβάτα του αμερικανού προέδρου με την ελληνική σημαία και όσα έγιναν στον Λευκό Οίκο

Ειδήσεις, έβγαλε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μιλάει με πολύ θερμά λόγια για την χώρα μας και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και να δηλώνει την πρόθεση της χώρας μας να αποκτήσουμε ένα σμήνος F35 έως το τέλος της δεκαετίας.

Αναφορές προς την Τουρκία από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν υπήρξαν τουλάχιστον δημόσια, αλλά τονίστηκε πολλές φορές το σθένος και η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα στο Ουκρανικό. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο Μπάιντεν εξέφρασε θέση για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Συμφωνία για τα F35

Ειδικά πάντως για τα F35, ο πρωθυπουργός αιτιολογώντας την απόφαση για την απόκτησή τους μίλησε για ένα «φανταστικό αεροπλάνο» και συνδέοντας την αμυντική θωράκιση της χώρας που είναι πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με την γεωπολιτική της θέση και τις συμμαχίες έδωσε έμφαση στο σχήμα 3+1 που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και φυσικά τις ΗΠΑ.

Έτσι, ανακοίνωσε τη συνέχιση της συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και προανήγγειλε με αυτό τον τρόπο την απόκτηση μιας μοίρας F35 έως το τέλος της δεκαετίας. Έκανε επίσης γνωστό ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ΕΑΒ.

Η Ελλάδα επέστρεψε και επιθυμεί να γίνει ενεργειακός κόμβος

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα επέστρεψε» και υπερτόνισε την επιθυμία μας να παίξουμε ρόλο ως ενεργειακός κόμβος για την τροφοδοσία της Ευρώπης τώρα που είναι σε εξέλιξη η απεξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από την ρωσική ενέργεια.

Η σημειολογία

Το καλό κλίμα φάνηκε από τα πρώτα λεπτά όταν οι δυο άνδρες πήραν τις θέσεις τους μπροστά στις κάμερες και έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο διάλογος που είχαν ήταν από τους θερμότερους ανάμεσα σε Έλληνα πρωθυπουργό και Αμερικανό Πρόεδρο εδώ και δεκαετίες.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία. Αυτό, σχολιάστηκε φυσικά από τα ελληνικά αλλά και τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Τζο Μπάιντεν έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων και δήλωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ είναι στην καλύτερη στιγμή τους χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημαντικό και καλό φίλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο, τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο τους διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν μιλά μόνο για την αμυντική συνιστώσα των σχέσεων αλλά και για το εμπόριο, τις επενδύσεις για τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει από τις πρώτες ώρες της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία και πως ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται εκεί είναι για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας μας και να δείξει ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Δεν είχε παραλείψει να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC και στην εκπομπή Morning Joe, όσο και στην ανοικτή συζήτηση που είχε στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε την ενόχλησή του για τα παζάρια της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιθυμία Σουηδίας και Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για κυριαρχικό της δικαίωμα. Στο τέλος της ημέρας, δεν αναμένω ιδιαίτερα σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά στην ένταξη τους στη Συμμαχία. Δεν είναι, εξάλλου, η κατάλληλη ώρα να εργαλειοποιήσει κάποιος την προοπτική ένταξης των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία, ώστε να «παζαρέψει» άλλα ζητήματα, που μπορεί να έχει στο μυαλό του. Προσδοκώ πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Και αργότερα, κατά την ομιλία του πριν την δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός είπε: «Η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δυνάμεις και επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μάλιστα ειδική μνεία στο Κυπριακό παροτρύνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, να επιστρατεύσει όλη την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».

Σας ευχαριστώ για το θάρρος σας

Γνωστός για τις πολύ στενές του σχέσεις εδώ και δεκαετίες με την ελληνική ομογένεια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στην κυριολεξία αποθέωσε την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο Τζο Μπάιντεν εξύμνησε τους Έλληνες για το ΟΧΙ που είπαν στους δικτάτορες και έκανε παραλληλισμό με το σήμερα και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικά σε αυτό το θέμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε και πάλι για εγκλήματα πολέμου εκ μέρους της Μόσχας λέγοντας: «Έχουμε δει φριχτές φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Πούτιν υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ειδικά για την ρωσική εισβολή σημείωσε ότι αυτό που θεωρούσαμε ως δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια και τόνισε με νόημα προς κάθε κατεύθυνση ότι «Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση».

Ο Τζο Μπαϊντενόπουλος που «βαφτίστηκε» Μπαϊντενάκης

Ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε γιατί όπως είπε η ελληνική κοινότητα τον αποκαλεί Τζο Μπαιντενόπουλο. «Πήρα το 92% των ψήφων της ελληνικής κοινότητας. Έχω ευλογηθεί από μέντορες της ελληνικής κοινότητας. Ως περήφανος αμερικανοιρλανδός είχα πάντοτε την φιλία της ελληνικής κοινότητας Και μου αρέσει να αστειεύομαι λέγοντας ότι είμαι γνωστός ως Τζο Μπαϊντενόπουλος και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στο Ντέλαγουερ».

Ο πρωθυπουργός δεν το άφησε να πέσει κάτω και απηύθυνε πρόσκληση στον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Σας λένε «Μπαϊντενόπουλο» για κάποιο λόγο. Αν και εγώ πρότεινα να σας λένε «Μπαϊντενάκη». Θα είχε ομοιοκαταληξία», είπε και όσον αφορά στην πρόσκληση σημείωσε: «Πήρα στα σοβαρά τα λόγια σας, ότι σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα για να ανταποδώσετε την επίσκεψη».

Παρούσα στην δεξίωση η αφρόκρεμα της αμερικανικής πολιτικής αλλά και της ομογένειας

Στην δεξίωση που παρατέθηκε με άκρως ελληνικό μενού στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, μεταξύ των 200 προσκεκλημένων ήταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο γερουσιαστής και υπέρμαχος της Ελλάδας, Μπομπ Μενέντεζ, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αλλά και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη.

Το σημερινό πρόγραμμα

Σήμερα ο πρωθυπουργός στις 16:40 ώρα Ελλάδας, θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Τέλος εποχής | Σουηδία και Φινλανδία ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι ρωσικές απειλές και η στάση της Τουρκίας

Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας και μεσολαβήσεων για επιδίωξη ειρήνης σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 81 μέρες άλλαξε άρδην τη στάση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, φέρνοντας αυτές τις δύο χώρες ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία ανάγκασε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιλέξουν πλευρά, αφού παρέμεναν εκτός του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το 1949.

Αυτές οι ιστορικές εξελίξεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν μεταφραστεί σε ένα κύμα υποστήριξης προς στις δύο σκανδιναβικές χώρες για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η υποψηφιότητά τους βρίσκεται στα τελικά στάδια έγκρισης στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε περίπτωση ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία προσμένουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Οποιεσδήποτε αιτήσεις για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσουν μια τεταμένη αναμονή κατά τους μήνες που χρειάζονται για να επικυρωθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία και ο Λευκός Οίκος έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Η άτυπη σύνοδος του ΝΑΤΟ και η στάση της Τουρκίας

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χθες Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα από τα κεντρικά θέμα ήταν η επικείμενη αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα. Σημείωσε ακόμη ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από τις δηλώσεις την Παρασκευή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου έσπευσε αργότερα να τονίσει πως η Άγκυρα δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αργά το βράδυ του Σαββάτου, πολλά κράτη-μέλη εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, ο Καναδάς και η Ολλανδία.

«Το ΝΑΤΟ θα βρει μια λογική λύση για να δεχτεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως νέα μέλη στη Συμμαχία παρά τις τουρκικές ανησυχίες», δήλωσε χθες ο λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, πριν από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Συμμαχίας, στο Βερολίνο.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και «καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει», εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Αναφερόμενος την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο κ. Άσελμπορν είπε χαρακτηριστικά ότι «από εγκεφαλικά νεκρό το 2019, έφτασε σε μια αναγέννηση το 2022, χάρη στον Πούτιν». «Το ΝΑΤΟ θα μεγαλώσει, είμαι πεπεισμένος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει αμυντική, όπως φάνηκε και από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένας εκπρόσωπος του Πέτερ Στάνο δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κυρίαρχη απόφαση των δύο χωρών και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν η Φινλανδία, η Σουηδία και οι 30 Συμμάχοι του ΝΑΤΟ».

Γιατί η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ;

Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και βρέθηκε αντιμέτωπη μαζί της σε δύο πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα.

Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Η Σουηδία δεν έχει διεξάγει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η Στοκχόλμη μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει κάνει την εγγύηση βοήθειας πολύ πιο ελκυστική.

Ωστόσο, πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία μεταπήδησαν από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995, όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και οι δύο έχουν πλησιάσει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε ασκήσεις συμμαχίας, ως απάντηση σε μια ολοένα και πιο πολεμοχαρή Ρωσία.

Η ένταξη στη Συμμαχία θα φέρει τη Σουηδία και τη Φινλανδία κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.

Από χρόνια αρνητικής στάσης σε συντριπτική υποστήριξη μέσα σε λίγους μήνες

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε το Σάββατο πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί σήμερα Κυριακή.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στη κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία και στην Φινλανδία. Λόγω εγγύτητας των συνόρων, στα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης επικρατεί μια υστερία και ένας φόβος της ρωσικής απειλής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φινλανδός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, Τίμο Κιβικάκι .

«Τον Ιανουάριο η στήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν μόλις 19% και τώρα ξεπερνά το 70%», συμπληρώνει. Αντιθέτως, προσθέτει ο ίδιος, στη Σουηδία επικρατεί μια ισορροπημένη στάση στην κοινή γνώμη για τα υπέρ και τα κατά μιας ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για ένταξη στη Φινλανδία είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι στη Σουηδία, με πολλούς Φινλανδούς να λαμβάνουν υπόψη τους τα μακρά χερσαία σύνορα που μοιράζεται η χώρα με τη Ρωσία, ενώ η υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για μια αίτηση είναι επίσης ευρεία.

Εντούτοις, πολλοί είναι αυτοί, αιρετοί ή απλοί πολίτες, που διακρίνουν κάποια σπουδή.

«Αυτό που άλλαξε από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν Φινλανδία και Σουηδία επεδίωκαν μια προσέγγιση με τη Σοβιετική Ένωση σε περιόδους κρίσης, είναι ότι τώρα κάθε χώρα κινείται μόνη της και κινητοποιείται από αίσθημα για ασφάλεια, όχι αίσθημα για ειρήνη, όπως συνέβαινε στις σκανδιναβικές χώρες», συμπληρώνει, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα έχει μεγάλη σημασία ο τύπος της σχέσης που θα αναπτύξουν Ελσίνκι και Στοκχόλμη αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Άλλο να επιτραπούν στρατιωτικές βάσεις και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και άλλο μια πιο αμυντική προσέγγιση όπως κάνει η Νορβηγία».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια υποστήριξη που ξεπερνά το 60% στην τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη και υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο προς έγκριση μιας αίτησης ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας – το μεγαλύτερο κόμμα και στην εξουσία για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα – υποστήριζαν εδώ και καιρό τη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση, αλλά επανεξετάζουν την Κυριακή τις αντιρρήσεις τους με μια απόφαση για το αν θα ενταχθούν τώρα. Αναμένεται ευρέως να υποστηρίξουν την ένταξη.

Την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου η γειτονική Φινλανδία δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στη 30μελή Συμμαχία, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε δήλωσε πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα και θα ωφελήσει τις χώρες που βρέχονται από τη Βαλτική.

Το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα -πρώην κομμουνιστικό κόμμα- παραμένει κατά της ένταξης, όπως και το Κόμμα των Πρασίνων, αλλά εάν οι Σοσιαλδημοκράτες αλλάξουν στάση, αυτό θα δημιουργούσε μια συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο υπέρ της ένταξης.

Αγχώδης περίοδος αναμονής και ένταξη

Η Φινλανδία έχει μια «επιλογή» του ΝΑΤΟ, ένα είδος σχεδίου δράσης που επιβάλλει την εφαρμογή σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, ενώ το σουηδικό κοινοβούλιο παρουσίασε την Παρασκευή μια νέα αναθεώρηση πολιτικής ασφαλείας, αν και η τελευταία δεν αναμένεται να περιέχει ρητή σύσταση σχετικά με ΝΑΤΟ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας ζήτησαν για τη Δευτέρα κοινοβουλευτική συζήτηση αναφορικά με το ΝΑΤΟ. Αν το κόμμα στηρίξει όπως αναμένεται, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει ψηφοφορία στο σουηδικό Κοινοβούλιο σχετικά με την αποστολή μέσω αίτησης, αλλά δεν απαιτείται επίσημα.

Η Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, η οποία ηγείται του πεντακομματικού κεντροαριστερού συνασπισμού της Φινλανδίας, και ο πρόεδρος Νιινίστο έχουν περιοδεύσει σε διάφορες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εβδομάδες, εξασφαλίζοντας υποστήριξη για μια πιθανή αίτηση.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, επίσης σοσιαλδημοκράτης, είχε επίσης πολλές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έκανε περιοδεία τόσο στη Σουηδία όσο και αργότερα στη Φινλανδία σήμερα, υπογράφοντας νέες συμφωνίες μεταξύ Λονδίνου, Στοκχόλμης και Ελσίνκι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεσμευόμενος να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

Σημεία τριβής και αγωνίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ήθελαν να έχουν κάποιες εγγυήσεις ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα τις υπερασπιστούν όσο διεκπεραιώνεται η αίτησή τους και μέχρι να γίνουν πλήρη μέλη.

Η επικύρωση μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, καθώς τα κοινοβούλια και των 30 χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν νέα μέλη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν «γρήγορα» και δήλωσε βέβαιος ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ρυθμίσεις για την ενδιάμεση περίοδο.

Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο αναγνώρισε ότι η υποβολή αίτησης ένταξης από μόνη της δεν θα έφερνε τις δύο χώρες κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση εναντίον όλων.

«Αλλά την ίδια στιγμή οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφέρον να μη σημειωθούν παραβιάσεις της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αιτήσεων», δήλωσε ο Χααβίστο. Η Φινλανδία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πραγματοποιήσει ενισχυμένα στρατιωτικά γυμνάσια με μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αντιδράσεις και απειλές της Ρωσίας

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα και εγείρει την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

Το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη, ο φινλανδός πρόεδρος, ερωτηθείς για τους κινδύνους από την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είπε: «Η απάντησή μου στον Πούτιν θα ήταν ότι εσείς το προκαλέσατε αυτό και πρέπει να κοιταχτείτε στον καθρέφτη».

Σε μια ακόμη κίνηση ενδεικτικής της στάσης της Μόσχας, οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, έπειτα από σχετική ανακοίνωση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία,

Η χερσόνησος Κόλα, στη βορειοδυτική Ρωσία, στην Αρκτική, ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, είναι ένα «στρατηγικό προπύργιο» που η Μόσχα θεωρεί κλειδί για την εθνική της ασφάλεια και είναι επίσης η βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, βρίσκεται περίπου 170 χλμ. από τα σύνορα με τη Φινλανδία.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: