Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσω Βουλής η πώληση του ΟΛΠ για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις

Στη Βουλή πρόκειται σύντομα να συζητηθεί η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, και να προχωρήσει η “κολλημένη” επί σχεδόν ένα χρόνο ιδιωτικοποίηση.Έπειτα από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για την πώληση του ΟΛΠ, το σχέδιο της σύμβασης είναι έτοιμο, και έχει αποσταλεί στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί πιθανώς και αυτή την εβδομάδα, ενώ είναι γνωστό ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ (σσ : όπως ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Γιώργος Ανωμερίτης) αντιδρούν στον προτεινόμενο τρόπο ιδιωτικοποίησής του.

Το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης (σσ: δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ποσοστό διάθεσης των μετοχών του ΟΛΠ, αν θα είναι 51%, 67% ή 74%), πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κάτι που δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, αφού το Κοινοβούλιο καλείται συνήθως να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών, όχι την προκήρυξή τους.

Στην περίπτωση ωστόσο του ΟΛΠ, θα συμβεί το δεύτερο, καθώς πολιτικά, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος διαγωνισμός.

Η στάση της Κομισιόν

Οσο για το αν η Κομισιόν έχει δώσει την έγκρισή της για την προκήρυξη του διαγωνισμού, η απάντηση που δίνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι καταφατική. Και εξηγούν πως το μόνο που δεν θέλουν οι Βρυξέλλες είναι να επεκταθεί η σύμβαση της Cosco στον ΟΛΠ, κάτι που άλλωστε έχουν πετύχει με το μπλόκο που έβαλαν τον Δεκέμβριο επί του σχεδίου του φιλικού διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τη νέα σύμβαση του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται τον Προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και το σχέδιο επέκτασης του Προβλήτα ΙΙΙ.

Η Κομισιόν είχε και έχει σοβαρές αντιρρήσεις για σημεία της σύμβασης μέσω της οποίας ο Πειραιάς καθίσταται λιμάνι – κόμβος εξυπηρέτησης και πλοίων νέας γενιάς, ενώ η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ αυξάνεται από 3.700.00 TEU σε 6.200.00 TEU.

Τελικά, στα μέσα Δεκεμβρίου, οι Βρυξέλλες έβαλαν “μπλόκο» στην επιχειρούμενη συμφωνία ΟΛΠ-Cosco, αρνούμενες να ανάψουν το πράσινο φώς στο σχέδιο επενδύσεων 230 εκατ. ευρώ των Κινέζων. Το σκεπτικό ήταν ότι η απόκτηση του ελέγχου της Προβλήτας ΙΙΙ από τους τελευταίους δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς η Cosco αποκτά δεσπόζουσα θέση στο λιμάνι.

Πόσο αυτό επηρεάζει ένα επικείμενο διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ ; Δεν τον επηρεάζει, εκτιμούν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, που υποστηρίζουν ότι έχουν πάρει το πράσινο φως της Κομισιόν, καθώς επίσης και δέσμευση της Cosco ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του φιλικού διακανονισμού, εκείνη θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ. Εκτός από τους Κινέζους, ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ έχει εκδηλώσει και όμιλος από τη Νέα Ζηλανδία.

Ενας πάντως λόγος που η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ θα περάσει από τη Βουλή, είναι ακριβώς και για να δοθεί η ευκαιρία να ακουστούν άλλες εναλλακτικές προτάσεις.

Η πλευρά Ανωμερίτη

Μια τέτοια μπορεί να είναι η πρόταση Ανωμερίτη, ο οποίος έχει προτείνει την πώληση του 23% των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ είτε μέσω του χρηματιστηρίου είτε ως “πακέτου» με δικαιώματα μειοψηφίας σε επενδυτές. Σύμφωνα με την πρόταση του επικεφαλής του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να εισπράξει με το συγκεκριμένο τρόπο περί τα 160 εκατ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα υπό τον έλεγχο του Δημοσίου το 51% των μετοχών τους.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco, και σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη θα μπορούσαν να εισπραχθούν τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ επιπλέον. Κατά τον επικεφαλής του ΟΛΠ, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούσαν να πάρουν πρόσθετη αξία αν προχωρήσει η απορρόφηση των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας από τον ΟΛΠ. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε, χωρίς μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί.

Σε κάθε περίπτωση, το σκεπτικό της έγκρισης από τη Βουλή της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ είναι ότι έτσι μπορούν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις βουλευτών και στελεχών, αφού θα ακουστούν και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές προτάσεις σαν την παραπάνω.

Εφόσον, ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΟΛΠ, τότε μόνο θα ανοίξει το κεφάλαιο ΟΛΘ. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει και δημόσια τις αντιρρήσεις του στο σχέδιο πώλησης πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Πηγή: tanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται να αυξηθεί και πόσο θα είναι

Από την 1η Απριλίου αναμένεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Εργασίας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ μεικτά, καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ.

Ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, τονίζει από τη μεριά του: «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024».

Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα διαμαρτυρία απο τους φοιτητές της Κάβάλας

Σε μια διαφορετική διαμαρτυρία προχώρισαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΙΠΑΕ Καβάλας όπου αυτή την φορά αντι να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία και να διαμαρτυριθούν συγκεντρώθηκαν στο λιμάνη της Καβάλας όπου άπλωσαν πανό μεγάλων διαστάσεων το οποίο ήταν ενφανές απο μεγάλη απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές είπαν για ακομά μια φορά οχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21 | Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18.00.

Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08.00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024. Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, www.opeka.gr με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet.

H πρώτη δόση για το Επίδομα παιδιού 2024 θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα Μαρτίου 2024, σε όσους θα υποβάλλουν νέα αίτηση. Την προηγούμενη της πληρωμής, εργάσιμη ημέρα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει η αύξηση στο επίδομα παιδιού ως εξής:

  • για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ,
  • για δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ,
  • για τρία παιδιά, θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ από 120 ευρώ,
  • για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en