Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάριο Ντράγκι: «Ας είμαστε πιο υπομονετικοί με την Ελλάδα»

Στην υπεράσπιση της πολιτικής που ακολούθησε για τη διάσωση του ευρώ προχώρησε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Σπίγκελ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οσον αφορά την αποχώρηση του Γεργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ, που έγινε για οικογενειακούς λόγους, τη διαχώρισε από παλαιότερες όπως εκείνες του Αξελ Βέμπερ και του Γιούργκεν Σταρκ λόγω διαφωνιών. “Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες στην ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε. Σκεφθείτε τις τελευταίες εξελίξεις: χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγήκαν από το πρόγραμμα διάσωσης, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα δάνεια χωρών της Νότιας Ευρώπης μειώθηκαν και οι επενδυτές από όλο τον κόσμο επιστρέφουν στην Ευρώπη».

Εσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει, δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί και “οι χειρότεροι φόβοι κάποιων στη Γερμανία. Μας είχαν κατηγορήσει όταν προσφέραμε περισσότερη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες πριν από δύο χρόνια ότι θα οδηγηθούμε σε αυξημένο πληθωρισμό, κάτι που δεν συνέβη. Βέβαια, ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση, υπάρχουν όμως πολλά ενθαρρυντικά σημάδια. Σε πολλές χώρες οι εμπορικές ανισορροπίες συρρικνώνονται και τα δημοσιονομικά ελλείμματα περιορίζονται».

Οσον αφορά το επίπεδο χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, που αυξάνεται και δημιουργεί ερωτήματα για μια “νέα διάσωση», απάντησε ότι “έχουν βελτιωθεί αρκετά πράγματα, όμως η χώρα πρέπει να καταβάλει, χωρίς αμφιβολία, μεγαλύτερες προσπάθειες». Και πρόσθεσε: “Ορισμένες χώρες χρειάζονται ένα πρόγραμμα που διαρκεί τρία χρόνια, άλλες περισσότερα. Στην Ελλάδα η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη από την αρχή και γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε πιο υπομονετικοί με αυτήν τη χώρα. Δεν αποτελούν έκπληξη όλα αυτά».Μικρός έπαινος
“Αυτά είναι περισσότερα από όσα περιμέναμε πριν από έναν χρόνο», επισήμανε ο Ντράγκι για τα αποτελέσματα που επιδεικνύουν ήδη κράτη του ευρωπαϊκού Νότου

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στην Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας των Ιονίων νήσων αλλά και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και εν γένει οι επιχειρήσεις της χώρας, θα τεθούν σε διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ακόμα, από την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν στο νησί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων έχουν προσκληθεί, ως είθισται, και αναμένεται η συμμετοχή πολλών από αυτούς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en