Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Λαθροϋλοτομία:11.038 έλεγχοι, 488 παραβάσεις και κατάσχεση 1.650 τόνων ξύλου

Στο σύνολό της περιοχής ευθύνης μας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης), έγιναν 11038 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 488 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 1.650 τόνους. Επίσης κατασχέθηκαν 54 αλυσοπρίονα, 40 οχήματα ιδιωτών,8 αγροτικά μηχανήματα(τρακτέρ) , 5 φορτηγά επαγγελματικής φύσης και 8 μουλάρια.

Όσον αφορά την πρόληψη και καταστολή των λαθροϋλοτομιών στην Π.Ε. Θεσ/νικης το 2013 έγιναν 1466 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 52 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν τον δρόμο της δικαιοσύνης .Η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 307 τόνους ενώ πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε.

Συγκριτικά με το 2012 η αύξηση της παρουσία μας στα δάση , κατ΄εφαρμογή των προγραμμάτων λαθροϋλοτομίας του ΥΠΕΚΑ ,η αυστηροποίηση της Νομοθεσίας που αφορά δασικές παραβάσεις και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τα δασικά όργανα ,μείωσαν την ένταση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών κατά 75% σε παραβάσεις και κατά 60% σε κατασχεθέντα εργαλεία.

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις σε ιστοτόπους σχετικά με φαινόμενα λαθροϋλοτομίας στο Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) στις οποίες καταγράφονται εικόνες κομμένων κορμών και πεσμένων δέντρων, σας ενημερώνουμε ότι οι εικόνες απεικονίζουν πρέμνα και κομμένους κορμούς δένδρων παλαιοτέρων ετών και αφορούν κυρίως αποξηραμένα άτομα χαλεπίου Πεύκης και κυπαρισσιών , η κοπή και απομάκρυνση των οποίων ήταν όχι απλώς επιτρεπτή αλλά επιβεβλημένη λόγω του κινδύνου ανάπτυξης σηπογόνων μικροοργανισμών που θα επηρέαζαν αρνητικά την ευαίσθητη ισορροπία του τεχνητού δάσους του «Σειχ Σου» και την δημιουργία εστιών πυρκαγιάς και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λαθροϋλομία.

Επίσης στα πλαίσια των ενεργειών της πρόληψης των φαινομένων λαθροϋλοτομιών η Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών και το Ε.Κ.Ε.Τ.Α στην τελευταία πρόσκληση του Διασυνοριακoύ Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013» χρηματοδοτήθηκε την πρόταση «Διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και του εμπορίου ξυλείας με σκοπό την προστασία των διασυνοριακών οικοσυστημάτων Ελλάδας –ΠΓΔΜ» με το ακρωνύμιο «AITOLOS».
Πηγή: Komotinipress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Σταδιακά προωθούνται στην Τουρκία 300 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα του Έβρου

Κινητικότητα σε νησίδα του ποταμού

Στην Τουρκία προωθούνται σταδιακά 300 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε νησίδα στον Έβρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, λόγω του τέλους των βροχών στην περιοχή υπάρχουν αυξητικές ροές μεταναστών, οι οποίοι επιλέγουν τις νησίδες ως περάσματα προς την χώρα μας

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά[…] είναι ότι ακριβώς από την απέναντι πλευρά, στην τουρκική πλευρά, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους μετανάστες. Όπως είπα και στο ξεκίνημα της συνέντευξης βοηθούν οι καιρικές συνθήκες. Τι θέλουν οι μετανάστες; Ασφαλή διέλευση από το ποτάμι που αυτή τη στιγμή δεν έχει ορμητικά νερά και το δεύτερο από τη στιγμή που θα μπουν στο ελληνικό έδαφος θα αρχίσουν να περπατούν, να περπατούν και να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα μέσω του ορεινού όγκου της Θράκης. Μέσα από τα βουνά να περπατούν μέρα και νύχτα για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς, να κρυφτούν δηλαδή μέσα στο βουνό και να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και βοηθάνε αυτές οι καιρικές συνθήκες που υπάρχουν», ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Yπενθυμίζεται ότι χθες (6/6) υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Ο κ. Κασκαρέλης συνεχάρη τον κ. Φιντάν για την ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, όπως έγινε γνωστό σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

 

Δείτε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

 

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπο Λαλούση

Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπο Λαλούση και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Είχαν μια ουσιαστική συζήτηση πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο της μετανάστευσης και γενικότερα με την ασφάλεια των πολιτών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Οι κ. Μέτιος και Λαλούσης δε, αναφέρθηκαν με εγκαρδιότητα στη συνεργασία που είχαν κατά την περίοδο που ο κ. Λαλούσης υπηρετούσε στο Δ΄ Σώμα Στρατού.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέες συλλήψεις στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Στο πλαίσιο ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών συνελήφθησαν επτά (7) ημεδαποί σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το χρονικό διάστημα από 31-5-2023 έως και 6- 6-2023 σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, επτά (7) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν έξι ξεχωριστές δικογραφίες, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, το παραπάνω χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την κατοχή των δραστών συνολικά 26,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και τρία (3) ναρκωτικά δισκία χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Αναλυτικότερα συνελήφθησαν ένας ημεδαπός στην Αλεξανδρούπολη, δύο ημεδαποί σε οικισμό της Ξάνθης, δύο ημεδαποί στην Καβάλα και δύο ημεδαποί σε περιοχές της Δράμας. Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς ενώ την προανάκριση για τις έξι υποθέσεις ενήργησαν τα Τμήματα Ασφάλειας Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: