Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Λαθροϋλοτομία:11.038 έλεγχοι, 488 παραβάσεις και κατάσχεση 1.650 τόνων ξύλου

Στο σύνολό της περιοχής ευθύνης μας (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης), έγιναν 11038 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 488 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 1.650 τόνους. Επίσης κατασχέθηκαν 54 αλυσοπρίονα, 40 οχήματα ιδιωτών,8 αγροτικά μηχανήματα(τρακτέρ) , 5 φορτηγά επαγγελματικής φύσης και 8 μουλάρια.

Όσον αφορά την πρόληψη και καταστολή των λαθροϋλοτομιών στην Π.Ε. Θεσ/νικης το 2013 έγιναν 1466 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 52 παραβάσεις οι οποίες ακολούθησαν τον δρόμο της δικαιοσύνης .Η συνολική ποσότητα ξυλείας που κατασχέθηκε ανέρχεται σε 307 τόνους ενώ πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε.

Συγκριτικά με το 2012 η αύξηση της παρουσία μας στα δάση , κατ΄εφαρμογή των προγραμμάτων λαθροϋλοτομίας του ΥΠΕΚΑ ,η αυστηροποίηση της Νομοθεσίας που αφορά δασικές παραβάσεις και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τα δασικά όργανα ,μείωσαν την ένταση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών κατά 75% σε παραβάσεις και κατά 60% σε κατασχεθέντα εργαλεία.

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις σε ιστοτόπους σχετικά με φαινόμενα λαθροϋλοτομίας στο Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) στις οποίες καταγράφονται εικόνες κομμένων κορμών και πεσμένων δέντρων, σας ενημερώνουμε ότι οι εικόνες απεικονίζουν πρέμνα και κομμένους κορμούς δένδρων παλαιοτέρων ετών και αφορούν κυρίως αποξηραμένα άτομα χαλεπίου Πεύκης και κυπαρισσιών , η κοπή και απομάκρυνση των οποίων ήταν όχι απλώς επιτρεπτή αλλά επιβεβλημένη λόγω του κινδύνου ανάπτυξης σηπογόνων μικροοργανισμών που θα επηρέαζαν αρνητικά την ευαίσθητη ισορροπία του τεχνητού δάσους του «Σειχ Σου» και την δημιουργία εστιών πυρκαγιάς και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λαθροϋλομία.

Επίσης στα πλαίσια των ενεργειών της πρόληψης των φαινομένων λαθροϋλοτομιών η Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών και το Ε.Κ.Ε.Τ.Α στην τελευταία πρόσκληση του Διασυνοριακoύ Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013» χρηματοδοτήθηκε την πρόταση «Διασυνοριακή συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και του εμπορίου ξυλείας με σκοπό την προστασία των διασυνοριακών οικοσυστημάτων Ελλάδας –ΠΓΔΜ» με το ακρωνύμιο «AITOLOS».
Πηγή: Komotinipress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη | Τροχαίο με διακινητή στο Σέλερο | Στο Νοσοκομείο 6 άτομα!

Τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε διακινητής σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (28/03) στο Σέλερο, της Ξάνθης.

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν τον αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης και να μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός του οχήματος μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών  αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ στη συνέχεια το όχημα ακινητοποιήθηκε έπειτα από πρόσκρουση σε έτερο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο ημεδαποί.

Από το τροχαίο ατύχημα τραυματίσθηκαν ο διακινητής, τρεις διακινούμενοι και οι δύο ημεδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ξάνθης για νοσηλεία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το όχημα μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών έχει δηλωθεί κλοπή την 26-3-2024 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: xanthinea.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επίσκεψη του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στον Δήμαρχο Καβάλας

Ο δήμαρχος Καβάλας υποδέχτηκε στο γραφείο του το πρωί της πέμπτης 28 Μαρτίου, τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας κ. JUNG ILLEE. 

Η τριήμερη επίσκεψη του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησε από τον Έβρο καθώς ο κ. ΓιουνγκΙλΛη, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Περιφέρεια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προκειμένου να τη γνωρίσει εκ του σύνεγγυς και να διαπιστώσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διακρατικής συνεργασίας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en