Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίστα Λαγκάρντ: Ελέγχονται 266 από τους 1.700!

Με “βήμα σημειωτόν» διεξάγονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Κι αυτό γιατί οι έρευνες του Σώματος έχουν ολοκληρωθεί μόνο για έξι πρόσωπα της λίστας, στα οποία διαπιστώνεται αποκρυβείσα περιουσία συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων βουλευτών, από τα έξι άτομα, τα τέσσερα είναι οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου (με ποσά συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ), τα υπόλοιπα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούν δυο νέα πρόσωπα. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ωστόσο, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, δεν έδωσε στοιχεία για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η αργοπορία του ΣΔΟΕ στον έλεγχο των 1.700 ταυτοποιημένων ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται και από το γεγονός ότι μόνο για τις 266 περιπτώσεις έχει αρχίσει η ελεγκτική διαδικασία. Από αυτές, οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται έως το τέλος του μήνα να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος απέδωσε τους αργούς ρυθμούς στη μαζικότητα των στοιχείων που έφτασαν από τις τράπεζες, καθώς και στο ότι ο φορολογικός έλεγχος άρχισε μετά το καλοκαίρι, καθώς το διάστημα της θερινής περιόδου οι ελεγκτές ήταν απορροφημένοι στους ελέγχους για την απόδοση ΦΠΑ.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ανέφερε δε ότι από τα 1.700 πρόσωπα της λίστας περίπου τα 919 εμφανίζουν μηδενικό υπόλοιπο, ενώ “γύρω στους 205 φαίνεται να δικαιολογούν τις καταθέσεις τους». Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ απέφυγε να δεσμευτεί, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι πλέον η διαδικασία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς αφού έχει δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή στην υπηρεσία. “Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», είπε, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται και αύξηση των ελεγκτών.

54 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Αίσθηση προκάλεσε πάντως στα μέλη της Επιτροπής η αποκάλυψη του κ. Στασινόπουλου ότι η λίστα Λίχτενσταϊν είχε τεθεί στο αρχείο από το 2011 και μπορεί να παραγγελθεί νέα έρευνα μόνο από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αναφερθείς δε στη λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζονταν να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό το διάστημα 2008-2011, σημείωσε ότι ο έλεγχός της πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ. Πάντως έκανε γνωστό ότι τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό αγγίζουν τα 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δεν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων.

Αναφορικά με τα CD και τις λίστες που έχουν φτάσει στην υπηρεσία και έχουν ονομαστεί ως οι “άλλες 65 λίστες Λαγκάρντ», αποσαφήνισε πως πρόκειται για στοιχεία που είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση του ΣΔΟΕ (επί Διώτη) ώστε να γίνουν διασταυρώσεις και δεν είναι για άμεσο έλεγχο. Παράλληλα, ανέφερε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι υποσύνολο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ.

Πηγή: tanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης | Συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης πραγματοποίησε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη, τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας κ.Γεώργιο Μπρούφα και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Κόμβου Καινοτομίας κ. Μαρία Μιχαλόπουλου.

Βασικό στοιχείο της συζήτησης ήταν η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στο Δ.Π.Θ. Οι στρατηγικοί στόχοι, η προώθηση της έρευνας στην παραγωγή αξίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στο διοικητικό τομέα του ΔΠΘ, ήταν μερικά από τα θέματα της συνάντησης.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της πατρίδας μας με βασικό προορισμό την παραγωγή και μεταφορά της γνώσης.

Ο Κόμβος Καινοτομίας, η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και οι Θερμοκοιτίδες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι δομές που στοχεύουν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους φοιτητές και κυρίως παρέχει εκπαίδευση, αναπτύσσει δεξιότητες και παρέχει υποστήριξη για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στο επιχειρείν και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Μέσα από τις συνεχές προκλήσεις και επιταγές του μέλλοντος, και με βάση πάντα την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και τη νέα ψηφιακή εποχή, το Πανεπιστήμιο φέρνει κάτω από ένα ενιαίο οικοσύστημα όλους τους φορείς και τα απαραίτητα μέσα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας και την αξιοποίηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων αυτής με στόχο, μεταξύ άλλων, το μέλλον της Περιφέρειας μας.

Δεσμεύτηκαν και οι δυο πλευρές σε μελλοντικές συνέργειες. Άλλωστε η Περιφέρεια ΑΜΘ, με ποικίλους τρόπους στηρίζει πάντα  τη λειτουργία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθειά του, όπως τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Με πικρό καφέ τα τραπεζάκια έξω | Θα σερβίρουν… αυξήσεις τα καταστήματα εστίασης

Δύο ταχυτήτων ΦΠΑ στον καφέ καθιερώνει από την 1η Ιουλιου  η κυβέρνηση. Ειδικότερα, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%  στον καφέ στο χέρι ενώ επιστρέφει στον υψηλό συντελεστή 24% ο σερβιριζόμενος καφές. Έτσι εάν ο πελάτης παραγγείλει έναν καφέ και καθίσει στο τραπέζι θα χρεώνεται ακριβότερα με ΦΠΑ 24% ενώ αν τον πάρει στο χέρι θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.

Αυτό που βάρυνε στη λήψη της τελικής απόφασης ήταν το γεγονός ότι πάνω από το 60% της κατανάλωσης καφέ πραγματοποιείται μέσω delivery και takeaway. Oπότε προκειμένου οι όποιες ανατιμήσεις σημειωθούν, επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους καταναλωτές, επελέγη η επιστροφή του ΦΠΑ στο 24% για καφέ στην εστίαση που επιπλέον φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 43 δισεκ. ευρώ.

Εξ ολοκλήρου στους πολίτες

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της εστίασης προειδοποιούν με αυξήσεις καθώς η μετάταξη του φόρου στον υψηλό συντελεστή θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στους πολίτες και ζητούν την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης (από το 2017). Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!», αναφέρει η πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως τονίζεται στην επιστολή που απέστειλε η ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που διακηρυκτικά αποτελεί για την κυβέρνηση το σημαντικότερο πρόβλημα που θέλει με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει.

«Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ».

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις στην συνείδηση των επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια έσοδα συνεχώς αυξάνονται ενώ είναι εξοργιστική είναι και η πολιτική των δύο μέτρων και δυο σταθμών στην οποία υπακούουν, καθώς επιβαρύνουν ένα μόνο μέρος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από τον μειωμένο ΦΠΑ επωφελούνται κατά βάση οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και τροφίμων.

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια: Ποιοι συνταξιούχοι και ευάλωτοι θα λάβουν εφάπαξ επίδομα

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων ανακοίνωσε το πρωι της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών, με τον πρωθυπουργό να αποκαλύπτει πως τα έσοδα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της στήριξης συνταξιούχων αλλά και ευάλωτων ομάδων.

«Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και, τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος, το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους, και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στο Real FM.

Οι δικαιούχοι

  • Συνταξιούχοι που θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς: Είναι η τρίτη χρονιά που θα το λάβουν και αφορά του συνταξιούχους που έχουν μεγάλο ποσό ως προσωπική διαφορά και δεν μπορούν να πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση που δίνεται κάθε χρόνο στις συντάξεις. Πρόκειται για 650.000 με 700.000 δικαιούχους. Θα είναι ένα εφάπαξ ποσό από 100 έως 200 ευρώ, και θα αφορά άτομα με εισόδημα έως 1.600 ευρώ το μήνα.
  • Εκτός από τους συνταξιούχους και άλλες ομάδες του πληθυσμού ενδεχομένως να λάβουν επίδομα: Στο τραπέζι βρίσκεται η σκέψη να δοθεί επιταγή ακρίβειας πριν τα Χριστούγεννα σε ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες χαμηλόμισθων με επίδομα παιδιού.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en