Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λήμνος | Μία επιστολή στον Πρόεδρο Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από το ακριτικό νησί

Η Κατερίνα Φίκαρη, κάτοικος Λήμνου αλλά και μία γυναίκα που έχει δώσει τον δικό της αγώνα για το νησί της Λήμνου, πήρε την απόφαση να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας μεταξύ άλλων, τις ευχαριστίες της για την στήριξη που παρέχει στη χώρα μας , σε μια δύσκολη περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν να λάβει ευχαριστήρια απάντηση από το Προεδρικό γραφείο του Μακρόν μεταφέροντας τις ευχαριστίες του!

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση της κυρίας Φίκαρη που έκανε γνωστό το γεγονός 

“Η απάντηση σε μια επιστολή που έγραψα προς τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, σε μια στιγμή που ένιωσα την ανάγκη να ακουστεί και το ευχαριστώ εκείνων που η ζωή τους επηρεάζεται πέρα από κάθε άλλον από τις ταραγμένες σχέσεις με τη γείτονα.
Μια επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων του εξέφραζα την αγωνία ενός πολίτη που κατοικεί στις εσχατιές της Ευρώπης και τις επιπτώσεις της τουρκικής προκλητικότητας στην καθημερινότητα, την επιχειρηματικότητα, τις διάφορες πτυχές της ζωής μας. Για τους τακτικισμούς της Τουρκίας και την ευθύνη της Ευρώπης να υπερασπιστεί την Ελλάδα, καθώς υπερασπιζόμενη την Ελλάδα υπερασπίζεται την Ευρώπη και τις αξίες της.
Τον ευχαριστούσα για την ενεργή στήριξη που παρέχει στη χώρα μας και τον συνεχάρην για τις πρωτοβουλίες του σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εκτός των ελληνοτουρκικών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Λιβάνου.
Μου απάντησαν από το γραφείο του μεταφέροντάς μου τις ευχαριστίες του. Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή και με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι για μένα ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί τη γενιά μου (είναι κι εκείνος γεννημένος το 1977, όπως κι εγώ). Κι αυτό με κάνει διπλά υπερήφανη για τη στάση του και την υποστήριξή του.

Διαβάστε την επιστολή της κυρίας Φίκαρη στον Γάλλο πρόεδρο, μεταφρασμένη.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Ονομάζομαι Κατερίνα Φίκαρη, είμαι ελληνίδα δημοσιογράφος και Ευρωπαία πολίτης που ζει στο ελληνικό νησί της Λήμνου, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

Με αυτήν την επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη στήριξή σας στην Ελλάδα και στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία απέναντι σε έναν πολύ επιθετικό γείτονα, ο οποίος επιχειρεί να μεταβάλει το status quo στην περιοχή με παράλογες αξιώσεις, απειλώντας σε μόνιμη βάση την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Διαρκώς βλέπουμε αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας να πετούν πάνω από το νησί μας ως επίδειξη ισχύος και ως σταθερή υπενθύμιση της εχθρικής τους συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδας. Θυμάμαι το 1987, όταν ήμουν μόλις 10 ετών, άνθρωποι έφευγαν από το νησί λόγω της κρίσης με την Τουρκία. Και ακόμη και σήμερα οι τοπικές επιχειρήσεις πολλές φορές αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αβεβαιότητας λόγω της έντασης.

Αυτό δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρώπη έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα εντός των συνόρων της και οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Αποτέλεσε για μένα μεγάλη έκπληξη η φράση σας ότι  «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο με πράξεις». Όχι επειδή δεν είναι αλήθεια, αλλά επειδή δεν θυμάμαι κανέναν άλλον ηγέτη στον κόσμο να είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την Τουρκία. Αυτή είναι η ουσία της κατάστασης μαζί τους και αποδείχτηκε πόσο κοντά βρίσκεστε στην πραγματικότητα, όταν – δυστυχώς- άλλοι ηγέτες παραμένουν σιωπηλοί.

Παρακαλώ δεχθείτε τον απόλυτο θαυμασμό μου. Γεννήθηκα το 1977, όπως εσείςΤο γεγονός ότι ένας ηγέτης στην ηλικία μου διαχειρίζεται τόσο επιτυχώς τις ευρωπαϊκές και άλλες υποθέσεις (όπως για παράδειγμα στο Λίβανο) με κάνει ιδιαίτερα περήφανη για τη γενιά μου. Με κάνετε να ελπίζω και να προσδοκώ ότι η Ευρώπη θα βγει από το τούνελ της εσωστρεφούς, διστακτικής συμπεριφοράς και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αγαπώ την Ευρωπαϊκή ιδέα από πολύ νεαρή ηλικία και εξακολουθώ και ελπίζω και προσεύχομαι η Ευρώπη να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα μέχρι το τέλος σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, όπως έκανε και σε άλλες ιστορικές συγκυρίες. Διότι, το να στέκεται κοντά στην Ελλάδα σημαίνει ότι στέκεται κοντά στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της και τελικά στην ίδια της την υπόσταση.

Σας ευχαριστώ πολύΚύριε Πρόεδρε

Δείτε επισης την επιστολή που έστειλε το Προεδρικό γραφείο της Γαλλίας στην κ. Φίκαρη ως απάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν… 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Α. Ιωσηφίδου | Θα είμαι υποψήφια για δήμαρχος Καβάλας

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Α. Ιωσηφίδου για Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές

Τους τελευταίους μήνες, μια ομάδα ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Καβάλας εξαιτίας των
συνεχών αδιεξόδων που δημιουργεί η σημερινή διοίκηση, εργάστηκε πάνω στην δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης ικανής να ανταποκριθεί στα
κελεύσματα της εποχής και στις ανάγκες του δήμου μας.

Σήμερα η προετοιμασία αυτή ολοκληρώθηκε και με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε όλους στην επίσημη παρουσίαση της δημοτικής μας παράταξης
η οποία θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30 στον χώρο του πρώην εντευκτηρίου του ΝΟΚ (νυν FRIENDS).

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεπέρασαν τις 20.000 τα ημερήσια κρούσματα

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους, καταγράφεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Κατακόρυφη άνοδος των λοιμώξεων καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 20.084.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.664 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Στο Διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των θανάτων και ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος του αριθμού των θανάτων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η κατανομή
12.606 στην Αττική.
1.640 στη Θεσσαλονίκη.
Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων:

1.410 από την Ανατολική Αττική.
2.273 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
398 από τη Δυτική Αττική.
1.506 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
3.669 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
1.698 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
1.500 από τον Πειραιά.
152 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.
Χθες, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, μας επανανέφερε στη δραματική πραγματικότητα εκτιμώντας πωςσήμερα θα δούμε πάνω από 20.000 κρούσματα κοροοϊού στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επίσκεψη Υπουργου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε περιοχές της Θράκης

Την περιοδεία της στην Θράκη ξεκίνησε από την Κομοτηνή η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λινά Μενδώνη. Αρχικά η κ. Μενδώνη, παρευρέθηκε σε μια πολύωρη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς και τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Χρήστο Μέτιο, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των χρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ στην περιοχή και την επόμενη φάση αυτών.

Μετά την σύσκεψη η κ. Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, βρέθηκε για την επιθεώρηση των έργων στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου όπως η ίδια δήλωσε είναι αρκετά ικανοποιημένη με την πορεία των έργων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: