Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λήμνος | Μία επιστολή στον Πρόεδρο Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από το ακριτικό νησί

Η Κατερίνα Φίκαρη, κάτοικος Λήμνου αλλά και μία γυναίκα που έχει δώσει τον δικό της αγώνα για το νησί της Λήμνου, πήρε την απόφαση να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας μεταξύ άλλων, τις ευχαριστίες της για την στήριξη που παρέχει στη χώρα μας , σε μια δύσκολη περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν να λάβει ευχαριστήρια απάντηση από το Προεδρικό γραφείο του Μακρόν μεταφέροντας τις ευχαριστίες του!

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση της κυρίας Φίκαρη που έκανε γνωστό το γεγονός 

“Η απάντηση σε μια επιστολή που έγραψα προς τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, σε μια στιγμή που ένιωσα την ανάγκη να ακουστεί και το ευχαριστώ εκείνων που η ζωή τους επηρεάζεται πέρα από κάθε άλλον από τις ταραγμένες σχέσεις με τη γείτονα.
Μια επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων του εξέφραζα την αγωνία ενός πολίτη που κατοικεί στις εσχατιές της Ευρώπης και τις επιπτώσεις της τουρκικής προκλητικότητας στην καθημερινότητα, την επιχειρηματικότητα, τις διάφορες πτυχές της ζωής μας. Για τους τακτικισμούς της Τουρκίας και την ευθύνη της Ευρώπης να υπερασπιστεί την Ελλάδα, καθώς υπερασπιζόμενη την Ελλάδα υπερασπίζεται την Ευρώπη και τις αξίες της.
Τον ευχαριστούσα για την ενεργή στήριξη που παρέχει στη χώρα μας και τον συνεχάρην για τις πρωτοβουλίες του σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εκτός των ελληνοτουρκικών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Λιβάνου.
Μου απάντησαν από το γραφείο του μεταφέροντάς μου τις ευχαριστίες του. Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή και με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι για μένα ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί τη γενιά μου (είναι κι εκείνος γεννημένος το 1977, όπως κι εγώ). Κι αυτό με κάνει διπλά υπερήφανη για τη στάση του και την υποστήριξή του.

Διαβάστε την επιστολή της κυρίας Φίκαρη στον Γάλλο πρόεδρο, μεταφρασμένη.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Ονομάζομαι Κατερίνα Φίκαρη, είμαι ελληνίδα δημοσιογράφος και Ευρωπαία πολίτης που ζει στο ελληνικό νησί της Λήμνου, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

Με αυτήν την επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη στήριξή σας στην Ελλάδα και στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία απέναντι σε έναν πολύ επιθετικό γείτονα, ο οποίος επιχειρεί να μεταβάλει το status quo στην περιοχή με παράλογες αξιώσεις, απειλώντας σε μόνιμη βάση την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Διαρκώς βλέπουμε αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας να πετούν πάνω από το νησί μας ως επίδειξη ισχύος και ως σταθερή υπενθύμιση της εχθρικής τους συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδας. Θυμάμαι το 1987, όταν ήμουν μόλις 10 ετών, άνθρωποι έφευγαν από το νησί λόγω της κρίσης με την Τουρκία. Και ακόμη και σήμερα οι τοπικές επιχειρήσεις πολλές φορές αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αβεβαιότητας λόγω της έντασης.

Αυτό δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρώπη έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα εντός των συνόρων της και οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Αποτέλεσε για μένα μεγάλη έκπληξη η φράση σας ότι  «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο με πράξεις». Όχι επειδή δεν είναι αλήθεια, αλλά επειδή δεν θυμάμαι κανέναν άλλον ηγέτη στον κόσμο να είναι τόσο κοντά στην πραγματικότητα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την Τουρκία. Αυτή είναι η ουσία της κατάστασης μαζί τους και αποδείχτηκε πόσο κοντά βρίσκεστε στην πραγματικότητα, όταν – δυστυχώς- άλλοι ηγέτες παραμένουν σιωπηλοί.

Παρακαλώ δεχθείτε τον απόλυτο θαυμασμό μου. Γεννήθηκα το 1977, όπως εσείςΤο γεγονός ότι ένας ηγέτης στην ηλικία μου διαχειρίζεται τόσο επιτυχώς τις ευρωπαϊκές και άλλες υποθέσεις (όπως για παράδειγμα στο Λίβανο) με κάνει ιδιαίτερα περήφανη για τη γενιά μου. Με κάνετε να ελπίζω και να προσδοκώ ότι η Ευρώπη θα βγει από το τούνελ της εσωστρεφούς, διστακτικής συμπεριφοράς και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αγαπώ την Ευρωπαϊκή ιδέα από πολύ νεαρή ηλικία και εξακολουθώ και ελπίζω και προσεύχομαι η Ευρώπη να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα μέχρι το τέλος σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, όπως έκανε και σε άλλες ιστορικές συγκυρίες. Διότι, το να στέκεται κοντά στην Ελλάδα σημαίνει ότι στέκεται κοντά στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της και τελικά στην ίδια της την υπόσταση.

Σας ευχαριστώ πολύΚύριε Πρόεδρε

Δείτε επισης την επιστολή που έστειλε το Προεδρικό γραφείο της Γαλλίας στην κ. Φίκαρη ως απάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν… 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Στα ύψη η τιμή στα κρέατα

Οι αυξημένες τιμές των κρεάτων έφεραν μείωση στην κατανάλωση, καθώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει από καιρό συρρικνωθεί.

Ενδεικτικά οι τιμές:

– Χοιρινό φιλέτο νωπό ελληνικό: 15€/κιλό

– Χοιρινό σνίτσελ ελληνικό: 10€/κιλό

– Χοιρινή σεφταλιά: 8€/κιλό

– Χοιρινός λαιμός: 7€/κιλό

– Χοιρινή μπριζόλα άνευ οστού: 12€/κιλό

– Φιλέτο στήθος κοτόπουλο: 18€/κιλό

– Κοπανάκι κοτόπουλο: 9€/κιλό

– Μπριζόλα Tbone μοσχάρι γάλακτος: 26€/κιλό

Στην Πάτρα, το LIVE NEWS εντόπισε μοσχάρι στα 12.50€, χοιρινό μπούτι στα 7.50€, σπάλα στα 6.90€, μπριζόλα στα 7.30€, στα 11.50€ ελιά μοσχάρι.

Οι τιμές λιανικής ακολουθούν τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής που και αυτές έχουν αυξηθεί λόγο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει τα κόστη παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη χονδρική:

Αρνί: 2023 7.50€, 2022 5.50€, 2021 4.90€

Μοσχάρια (εισαγ.): 2023 6.85€, 2022 5.75€, 2021 5.05€

Χοιρινά (εισαγ.): 2023 3.65€, 2022 2.65€, 2021 2.65€

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές αφού εξάντλησαν την επιλογή τού να αγοράζουν φτηνότερα εισαγόμενα κρέατα, περνάνε σε νέα στρατηγική επιβίωσης με μείωση ποσοτήτων και εναλλακτικές αγορές, δηλαδή με αγορές φτηνότερων κρεάτων που θα καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Κεφάλια αρνιών: 1.50€/κιλό

Φτερούγες κοτόπουλο: 2.70€/κιλό

Στομάχια κοτόπουλου: 3€/κιλό

Οι αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο στον πάγκο είναι ρεκόρ και το κόστος ανά μήνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό διόλου ευκαταφρόνητο.

Βόεια ελιά ή σπάλα: 2022 8.95€, 2023 10.88€, Αύξηση 21%

Χοιρινή μπριζόλα με οστό (εισάγ.): 2022 4.49€, 2023 7€, Αύξηση 56%

Χοιρινός λαιμός ελληνικός: 2022 5.65€, 2023 7.20€, Αύξηση 27%

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράδοση του δίτομου έργου “Ειπέ τη Εκκλησία… Προκόπιος συνέγραψεν εν Εγκυκλίοις φήσας”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 το Δημαρχιακό Μέγαρο, προκειμένου να παραδώσει στον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, το δίτομο έργο “Ειπέ τη Εκκλησία… Προκόπιος συνέγραψεν εν Εγκυκλίοις φήσας”, το οποίο περιλαμβάνει τις 381 εγκυκλίους που απέστειλε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κυρός Προκόπιος προς το λαό και τους κληρικούς κατά τη διάρκεια της 43χρονης Ποιμαντορίας του στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νέα δημοσκόπηση | Ποια τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Ζητήματα επικαιρότητας περιελάβανε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ μεγαλύτερο προβληματισμό εκφράζουν για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ.

Ποιος φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ως κύρια αιτία έλλειψης των φαρμάκων, το 51,4% των πολιτών κρίνει πως είναι η «κερδοσκοπία στο χώρο εμπορίας», το 22,6% η «διεθνής έλλειψη πρώτων υλών» και το 20,9% απαντά «λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί».

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Στην ερώτηση, για το πού θα πρέπει να δώσει προσοχή η κυβέρνηση, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 • Αντιμετώπιση ακρίβειας 47,1%
 • Υγεία 46,6%
 • Οικονομία – Ανάπτυξη 42,1%
 • Παιδεία 24%
 • Ασφάλεια πολιτών 13,5%
 • Εξωτερική πολιτική 8,9 %
 • Λειτουργία θεσμών 6,9%
 • ΔΑ 0,6%

Στο ερώτημα «ποιες είναι οι αυξήσεις που καίνε;» οι πολίτες απάντησαν:

 • Τρόφιμα σούπερ μάρκετ 54,7%
 • Ηλεκτρική ενέργεια 22,4%
 • Βενζίνη – Καύσιμα 10,1%
 • Πετρέλαιο θέρμανσης / φυσικό αέριο 8,3%
 • Ενοίκια 1,9%
 • Ένδυση / Υπόδηση 0,4%
 • Άλλο 0,2%
 • Τίποτε ιδιαίτερα 1,4%
 • ΔΞ/ΔΑ 0,7%

Στην ερώτηση για το εάν τα μέτρα στήριξης βοηθάνε, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 • Σημαντική βοήθεια 18,8%
 • Μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια 34,8%
 • Σχεδόν καμία βοήθεια 45,8%
 • ΔΑ 0,6

Τέλος, το 56,9% απάντησε πως ήταν σωστή ή μάλλον σωστή η απόφαση να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, σε αντίθεση με το 31,6% να λέει πως ήταν λάθος ή μάλλον λάθος. Το 11,5% δεν απάντησε.

ethnos.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: