Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Γιαννόπουλος | Γιατί αντιδρούμε στον νέο νόμο και στην υπουργική απόφαση

Το Χαμόγελο του Παιδιού εξέδωσε δελτίο τύπου με μια σειρά απαντήσεων όσον αφορά τον νέο Νόμο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με αφορμή τις προδιαγραφές που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους φορείς παιδικής προστασίας.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος φιλοξενούμενος στον τηλεοπτικό σταθμό ENAchannel, τόνισε στην Δημοσιογράφο Χριστίνα Νεφραίμ, πως δεν είναι αντίθετος με τους όρους και τους κανόνες, αλλά με τις οικοδομικές παρεμβάσεις που προβλέπονται για τα κτήρια, στα οποία φιλοξενούνται τα παιδιά.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε παράλληλα, ότι σε νομοσχέδιο που μπήκε εμβόλιμα σε άλλο υπουργείο περιλαμβάνονται κυρώσεις που προβλέπουν για τις δομές παιδικής προστασίας πρόστιμα 100.000 ευρώ, καθαίρεση του διοικητικού συμβουλίου και φυλάκιση 1-5 χρόνια.

«Τα σπίτια μας έχουν άδεια, ελέγχονται από την περιφέρεια και είναι νόμιμα. Αν έρθει και πει το υπουργείο ότι η κουζίνα δεν είναι 20 τ.μ., αυτό δεν είναι θέμα καλής ή κακής ζωής των παιδιών» τόνισε, ενώ, επεσήμανε: «Συνεχίζουμε δυναμικά μέχρι να μπουν κανόνες λειτουργίας που θα βοηθούν στην αποϊδρυματοποίηση των Παιδιών και δεν θα απειλούνται φορείς που προφέρουν φροντίδα στα Παιδιά».

Το Χαμόγελο του παιδιού απαντά σε ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις υπουργικές αποφάσεις του Ν. 4921 και την Κ.Υ.Α. 40494 του Υπουργείου;

Δεν αντιδρούμε στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας στις δομές παιδικής προστασίας. Είμαστε οι πρώτοι που διαχρονικά τις ζητάμε, όπως και την πιστοποίηση όλων των φορέων. Αλλά αντιδρούμε σε συγκεκριμένα σημεία της Κ.Υ.Α. που αφορούν κυρίως σε κοινωνικά και κτιριολογικά θέματα και θεωρούμε πως δεν προωθούν την αποϊδρυματοποίηση των Παιδιών. Επίσης, αντιδρούμε στο άρθρο 67 του Νόμου, που κρίνεται ως αντισυνταγματικό.

Γιατί τελικά είστε ο μόνος Οργανισμός που αντιδρά στα νομοσχέδια; Οι υπόλοιποι 81 οργανισμοί και φορείς κάνουν λάθος;

Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι φορείς, και σε κάθε περίπτωση, δεν θα κρίνουμε κανέναν φορέα. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν συμφωνούν ή απλά δεν αντέδρασαν. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και με γνώμονα αυτό, αλλά και την ποιότητα της ανατροφής τους λειτουργούμε.

Γιατί συνεχίζετε να αντιδράτε αφού υπήρξε διαβεβαίωση από την Υφυπουργό ότι δεν θα κλείσει το «Χαμόγελο»;

Υπήρξε προφορική διαβεβαίωση που δεν αποτυπώθηκε ποτέ στον Νόμο ή την ΚΥΑ. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται το «Χαμόγελο» σε ένα καθεστώς ημιπαράνομο σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η λειτουργία των Σπιτιών μας. Όταν προκύψει ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και τους ανθρώπους τις θα έχουν μπροστά τους το Νόμο κι όχι τις δηλώσεις της κυρίας Υφυπουργού. Ζητάμε λοιπόν να αφαιρεθεί από τον Νόμο στο άρθρο 67 το αντισυνταγματικό κομμάτι που αναφέρει ότι η Υφυπουργός μπορεί να αλλάξει το Διοικητικό συμβούλιο ενός φορέα ή και να προχωρήσει την παύση του φορέα ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αυτό πρέπει να πραγματοποιείται από τις δικαστικές αρχές.

Πολλοί λένε ότι δεν θέλετε να φύγουν τα παιδιά από τα σπίτια σας γιατί έτσι θα χάσετε τις χορηγίες;

Είναι μία ερώτηση που μας προσβάλλει γιατί 27 χρόνια κοιτάμε τα Παιδιά μας στα μάτια και τους προσφέρουμε την εξατομικευμένη φροντίδα που στερήθηκαν. Το πρώτο, λοιπόν, που θέλουμε για τα Παιδιά είναι να βρουν μία οικογένεια μέσω αναδοχής ή υιοθεσίας που θα τα φροντίσει και αγαπήσει όπως τους αξίζει. Επίσης, προσπαθούμε όπου υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η επανασύνδεση με τη βιολογική τους οικογένεια. Από το 2006, έχουμε
προχωρήσει στην αποκατάσταση 94 παιδιών μέσω υιοθεσίας και 20 μέσω αναδοχής, καθώς και στην επανένωση 49 παιδιών με την οικογένειά τους.

Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν θέλετε να γίνονται έλεγχοι στα Σπίτια σας;

Ένα από τα διαχρονικά μας αιτήματα είναι να υπάρχουν έλεγχοι σε όλες τις δομές παιδικής προστασίας. Εμείς ελεγχόμαστε ήδη από τις Περιφέρειες (παλιότερα Νομαρχίες) και τους κοινωνικούς λειτουργούς τους, έχοντας θετική αξιολόγηση για τη λειτουργία των Σπιτιών μας. Ελεγχόμαστε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς ποτέ να έχει προκύψει κάποιο θέμα. Ελεγχόμαστε στο πλαίσιο των συνεργασιών μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τους οποίους λειτουργούμε σαν πρότυπο.

Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να μπουν κανόνες στις δομές Παιδικής προστασίας;

Φυσικά και πρέπει και το αποζητούμε αυτό. Κανόνες, όμως, που καταρχήν θα ισχύουν για όλους (ιδιωτικούς, εκκλησιαστικούς και δημόσιους φορείς) που είναι βασισμένοι στην πραγματικότητα και λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη τους το καλό των παιδιών και εξατομικευμένα την ανάγκη του καθενός.

Ποιες οι ενστάσεις σας στην ημιαυτόνομη διαβίωση των παιδιών;

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας έχουν στερηθεί μια υγιή οικογένεια, έχουν βιώσει καταστάσεις εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης. Αυτά που δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω του θεσμού της αναδοχής ή υιοθεσίας, δεν μπορούν να είναι έτοιμα μετά τα 15 να μείνουν ημιαυτόνομα. Τα ίδια τα παιδιά, μας εκφράζουν έντονα τη μεγάλη ανάγκη τους για συνεχή συναισθηματική
φροντίδα, καθημερινή στενή επικοινωνία με τα άτομα που τα φροντίζουν και κυρίως την ανάγκη τους να ανήκουν σε μια οικογένεια, έστω και πολυμελή όπως αυτή που τους προσφέρεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε κάνει μετά από τη δημοσιοποίηση της θέσης σας σχετικά με τον Νόμο και την ΚΥΑ;

Πριν ακόμα η θέση μας δημοσιοποιηθεί, έχουμε στείλει τις προτάσεις μας στην Υφυπουργό Εργασίας καθώς και στη δημόσια διαβούλευση, αν και ουδέποτε αναρτήθηκαν. Μετά τη δημοσιοποίηση, στείλαμε εκ νέου τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας αναφορικά με την ΚΥΑ και το άρθρο 67 του νέου Νόμου, τόσο στην Υφυπουργό Εργασίας όσο και στον Υπουργό Επικρατείας. Τέλος, έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό.

Γιατί αντιδράτε με τέτοια ένταση αφού έχετε δίκιο;

Με ένταση εκφράζουμε την αγωνία μας για τα παιδιά και για το μέλλον του «Χαμόγελου», που σήμερα διακυβεύονται. Ειδικότερα, η εφαρμογή του άρθρου 67 του Νόμου, θέτει σε άμεσο κίνδυνο το «Χαμόγελο» αν σκεφτείτε ότι πέρα από τα τεράστια πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν, το Υπουργείο Εργασίας έχει το δικαίωμα να διακόψει τη λειτουργία του φορέα καθώς και να αντικαταστήσει το Δ.Σ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον Δεκαπενταύγουστο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη», παρέστη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο κ. Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «Μυκόνιος» του Πολεμικού Ναυτικού για την επιμνημόσυνο δέηση στο σημείο που βυθίστηκε το «Έλλη», όπου έριξε στεφάνι στη θάλασσα για να τιμήσει τους άνδρες του καταδρομικού που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.

 

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης μέχρι το λιμάνι του νησιού. Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων ο κ. Μητσοτάκης, αφού συνομίλησε με τους πολίτες στη χώρα της Τήνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τα πιο μικρά και απομονωμένα ξωκλήσια μέχρι τα μεγάλα προσκυνήματα της εκκλησίας μας η Ελλάδα, η Ορθοδοξία, γιορτάζουμε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αντλούμε δύναμη και πίστη για να μπορέσουμε ατομικά αλλά και συλλογικά να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και να βαδίσουμε στο δρόμο της προόδου, στο δρόμο της αυτοπεποίθησης, στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής.

Αυτήν την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας παραμένει η ενότητα και η προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος. Να σταθούμε δίπλα σε όσες και σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες και με πίστη θα παραμείνουμε πιστοί στο δρόμο τον οποίον έχουμε χαράξει για μία Ελλάδα της ευημερίας, της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής συνοχής.

Εύχομαι από καρδιάς σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα απανταχού της γης, Χρόνια Πολλά!».

 

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας θα μεταβεί αύριο ο Πρόεδρος της Πατριωτικής Ενώσεως κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου για να συμμετάσχει στη δοξολογία και στους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο κ. Εμφιετζόγλου θα συνοδεύεται από τους υποψηφίους βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Μάρθα Μπαλτατζίδου, Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο και Ξενοκράτη Σακλά.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η αγκαλιά της Μεγαλόχαρης θα είναι πάντα το ασφαλές καταφύγιό μας»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρευρέθηκε στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στεφάνου.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας ο κ. Λαζαρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«”Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις  ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών”. Έντονη η θρησκευτική κατάνυξη και κατά το φετινό εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Της γιορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, της Παναγιάς μας.

Της Μητέρας όλων μας, στην οποία ακουμπάμε τον πόνο, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις προσευχές μας. Της Μάνας που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, που μας παρηγορεί και μας δίνει δύναμη σε κάθε ψυχική και σωματική δοκιμασία.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: