Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κώστας Καραμανλής: Οι πρώτες κάλπες είναι σαν τελικές κάλπες – Η νάρκη της απλής αναλογικής εγκυμονεί κινδύνους

Την κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και οι Δ.Ε.Ε.Π  Α’ και Δ.Ε.Ε.Π. Β’ Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου, 18 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλονίκη «χτυπά πάντα δυνατά η καρδιά της παράταξής μας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στη Μακεδονία. Είναι σάρκα από την σάρκα αυτού του τόπου».

Υπενθύμισε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο της παράταξης στη Μακεδονία το 1979 και τόνισε: «Σήμερα, λοιπόν, 46 χρόνια μετά, το όραμα του ιδρυτή μας για τη Νέα Δημοκρατία είναι ζωντανό και ακμαίο».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε στη συνέχεια ότι στις επικείμενες εκλογές θα συγκριθούν δύο διαφορετικές νοοτροπίες, δύο διαφορετικοί κόσμοι: «Από την μία η Νέα Δημοκρατία, των έργων και των πράξεων και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ των ψεύτικων υποσχέσεων».

Επισήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, καθώς ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε απόλυτα συνεπής και σε αυτό. Υπενθύμισε επίσης ότι η Κυβέρνηση την περασμένη τετραετία ήρθε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και στήριξε την κοινωνία και τους πιο αδύναμους.

«Ευτυχώς σε όλες αυτές τις κρίσεις είχαμε για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και όχι τον Τσίπρα. Ευτυχώς που είχαμε στην Κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και όχι το ΣΥΡΙΖΑ. Τη σοβαρότητα και όχι την ανευθυνότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σημείωσε εξάλλου ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών από προτάσεις, πράξεις και δράσεις.

«Στο μόνο που εμφανίζονται συνεπείς είναι στο να λοιδορούν πολιτικούς αντιπάλους. Να καταφεύγουν στα συνθήματα του χθες», σχολίασε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε: «Μιλούν για εκτροπή, αυτοί που είναι δήθεν αυτόκλητοι προστάτες των θεσμών. Τους θυμίζουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη ότι η 3η ελληνική δημοκρατία που θέσπισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, την έχουμε θωρακίσει και δε φοβόμαστε γιατί την είχε εγκαθιδρύσει πάνω σε γερές βάσεις».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε επίσης ότι: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Σταθερότητα ή αβεβαιότητα; Προκοπή ή Μιζέρια; Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»

Αναφέρθηκε στη συνέχεια μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της Άμυνας της πατρίδας μας, που έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η χώρα μας δεν απειλεί, αλλά ούτε και απειλείται.

«Η εξωτερική μας πολιτική έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό. Δεν δεχόμαστε κανένα συμβιβασμό σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό και τη θωράκιση των συνόρων. «Ο Έβρος ξανάγινε ο προμαχώνας της πατρίδας μας», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στον τομέα των μεγάλων έργων συντελέστηκε μια πραγματική έκρηξη υποδομών, ενώ και στις μεταφορές πραγματοποιήθηκαν τομές και μεταρρυθμίσεις που είχαν να συμβούν χρόνια. Υπογράμμισε επίσης τον κεντρικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στο μεγάλο πρόγραμμα έργων που υλοποιούνται.

«Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη στην πρώτη γραμμή, ακριβώς όπως της αξίζει. Με ένα τεράστιο πακέτο μεγάλων έργων, που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ανέφερε ότι: «Η βασική γραμμή του Μετρό ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, παρά τις προσφυγές και παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η Θεσσαλονίκη -και σας κοιτώ στα μάτια και το εννοώ αυτό – θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ελλάδα».

Επισήμανε ότι πρόσφατα χιλιάδες συμπολίτες μας μπήκαν στο Μετρό και είδαν ότι το έργο αυτό δεν είναι μία υπόσχεση, αλλά βρίσκεται στην τελική ευθεία.

«Και η επέκταση προς την Καλαμαριά θα παραδοθεί έξι μήνες μετά τη βασική γραμμή. Παράλληλα, για πρώτη φορά σχεδιάζουμε με επιμέλεια και σοβαρότητα τις επεκτάσεις προς τα δυτικά και το αεροδρόμιο. Όσο είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός και ο Καραμανλής υπουργός δεν θα εγκαινιάσουμε μουσαμάδες», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι ξεκινά η νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός, το λεγόμενο Flyover και δήλωσε: «Σε λίγες εβδομάδες θα δείτε τα πρώτα εργοτάξια».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στους σύγχρονους οδικούς άξονες που ήταν για χρόνια μπλοκαρισμένοι, όπως το Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και το Δράμα – Αμφίπολη, αλλά και στα σπουδαία σιδηροδρομικά έργα που γίνονται πια πράξη, όπως το Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες, καθώς και στη σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ αλλά και την Εγνατία, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

«Ας μην ξεχνάμε, ότι όχι μόνο σώσαμε τον ΟΑΣΘ από τον βέβαιο θάνατο, αλλά ότι σε λίγο καιρό θα παραλάβει και τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα. Ας συγκρίνουμε τον ΟΑΣΘ του κ. Παππά του 2019 με τον ΟΑΣΘ του 2023», επισήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, καταλήγοντας: «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Και αλλάζει πρωτίστως με έργα. Χωρίς πολλά λόγια χωρίς βαρύγδουπες υποσχέσεις. Γιατί εμείς σε αυτή την πολιτική πιστεύουμε».

Ο κ. Καραμανλής διαμήνυσε όμως προς τα μέλη της Νέας Δημοκρατία ότι η δημοσκοπική διαφορά των δύο κομμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

«Η νάρκη της απλής αναλογικής εγκυμονεί κινδύνους. Η απάντηση μας και η απάντηση όλων πρέπει να είναι ηχηρή. Καμία ψήφος χαμένη. Οι πρώτες κάλπες είναι σαν τελικές κάλπες.  Εκεί θα διαμορφωθούν σημαντικά οι συνθήκες για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες».

Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και πάλι στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. «Τον τόπο που γέννησε την οικογένεια μου και με τον οποίο με συνδέει ένα ισχυρό, αόρατο, νήμα», όπως υπογράμμισε.

«Όπου και να γυρίσει κανείς το κεφάλι του σε αυτή την πόλη θα δει κάτι από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.  Θα τον δει στις 31 Αυγούστου 1974 να κάνει την πρώτη του ομιλία μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και από το μπαλκόνι του Μακεδονία Παλλάς να σας λέει ‘‘Θεσσαλονικείς ήρθα’’. Το 1977, έξω από την Θεσσαλονίκη, στην Βεργίνα, μαζί με τον φίλο του Μανώλη Ανδρόνικο να σκύβουν πάνω από την λάρνακα του Φιλίππου. Το 1978 στην πρώτη γραμμή μετά τον καταστροφικό σεισμό. Το 1991 να δακρύζει για την μια και μοναδική ελληνική Μακεδονία. Το νήμα αυτό θα πάρει ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός που ξεκίνησε εδώ από τη Θεσσαλονίκη σε αδιάσπαστη συνέχεια. Έχοντας πάντα και σταθερά την Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στην πρώτη γραμμή. Το 2015 το νήμα αυτό θα πιάσει και ο Αντώνης Σαμαράς και θα διαφυλάξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο του Καραμανλή», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Και πρόσθεσε:  «Αυτό το νήμα είναι ο πυρσός της παράταξής μας, που περνά από χέρι σε χέρι. Και σήμερα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαστε και πάλι εδώ με τον πυρσό στο χέρι, αναμμένο, να δώσουμε μία ακόμα μεγάλη μάχη».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Γ. Οικονόμου | Έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην κοινωνία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
“Ο στόχος και η επιδίωξή μας είναι τα μέτρα που ψηφίζουμε να υλοποιούνται και να μην μένουν κενό γράμμα. Τα μέτρα αυτά είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στην καθημερινότητά της, στον οικονομικό της βίο. 
Η νέα γενιά, αυτοί που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, να φύγουν από τα σπίτια τους, να φτιάξουν την οικογένειά τους, χρειάζονται στήριξη για να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα στέγης, στα υψηλά ενοίκια.
Με το πρόγραμμα που θέτουμε σε εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στα νέα ζευγάρια με πολύ φθηνό δανεισμό να μπορέσουν να κάνουν το βήμα, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να βρουν το δικό τους χώρο.
Σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, θυμίζω: Από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, το 2023 ανεβαίνει στα 780 ευρώ. Μέσα σε μια περίοδο, που κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προφανώς και οι δυσκολίες παραμένουν. Μην ξεχνούμε, όμως, ότι κοντά σ’ αυτό υπάρχει το επίδομα στέγασης το market pass, το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια. 
Όλοι οι μισθοί μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 12,5% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 60.000 άνθρωποι λιγότεροι, από ότι αμείβονταν το 2019. Σήμερα, είναι περισσότεροι οι άνθρωποι, που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σε σχέση μ’ αυτούς που έπαιρναν παλιότερα. 
Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο μας, η αναπτυξιακή μας πολιτική, η φιλοσοφία, η επιλογή να μειώσουμε τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σταθερότητας για να ανοίξουν οι δουλειές, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας και σ’ αυτό, που είναι επιθυμία και στόχος όλων μας, να αυξηθούν τα εισοδήματα. 
Η μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας, του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να συγκλίνουν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές όλων των Ελλήνων με  τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι ο στόχος. Οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες για να μείνει η Πατρίδα όρθια -οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες- την περίοδο των Μνημονίων, των κρίσεων. 
Ήρθε η ώρα οι θυσίες να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα σχέδιο, που θα φέρνει επενδύσεις, με μια οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα μπορεί να στηρίξει αυτή την αύξηση των αποδοχών.
Μην ξεχνάτε: Δεκαεπτά μειώσεις συντάξεων μέχρι το 2019. Τώρα έχουμε αύξηση 7,75% και μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάρα πολλούς, που δεν είδαν καθαρή αύξηση. Μέχρι το 2019 είχαμε μια πολιτική υπερφορολόγησης με νέους φόρους πάνω από 50 φορές. 
Τώρα συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων. Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Αυξήσεις μισθών σε αρκετούς κλάδους του δημοσίου τομέα. Αυτό που άντεχε η οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Μείωση της ανεργίας. Για κάθε μια επιχείρηση που έκλεινε δυόμιση καινούργιες επιχειρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια. Συνολική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. 
Όλα αυτά είναι απτά δείγματα μιας συγκροτημένης και νοικοκυρεμένης πολιτικής, που προχωράει την Ελλάδα μπροστά. Και προχωρώντας η Ελλάδα μπροστά, προχωρά και η κοινωνία μπροστά.”

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», τόνισε λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό το θέμα “με το επιχείρημα ότι η σημερινή κυβέρνηση στη Λιβύη δεν μπορεί να υπογράψει τη συμφωνία επειδή η διάρκειά της έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση”. Ομως η Αίγυπτος δεν λέει ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία είναι εναντίον τους. Το θέμα με το οποίο αισθάνεται άβολα η Αίγυπτος είναι η παρουσία μας εκεί. Ωστόσο, εμείς πιστεύουμε πως η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, μάλιστα, πως, αν στο μέλλον υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αυτή θα είναι υπέρ της Αιγύπτου και τίποτα κατά της Τουρκίας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την επαφή με τον Χαλίφα Χάφταρ, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «Δεν συναντιόμαστε μόνο με τη Δύση, αλλά και με την ανατολική πλευρά. Ο πρέσβης μας επισκέπτεται αυτήν την περιοχή» είπε. Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία βλέπει τη Λιβύη ως σύνολο, προσθέτοντας πως «αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε, εξάλλου, ότι, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, η Τουρκία δεν μπορεί να απαιτεί να διακόψουν τις σχέσεις με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «αν υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ακόμη κι αν συνεργαστούν μαζί μας, μιλάμε για δίκαιο διαμοιρασμό»,

Τόνισε, δε, ότι η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της «για την ηρεμία των σχέσεών μας, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μετά από αυτόν τον σεισμό». «Ας έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, και ας έχουν καλές σχέσεις και μαζί μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χατζηνικολάου σε Πολάκη | Άθλιε συκοφάντη, βρωμιάρη, να ζητήσεις εσύ συγγνώμη που ψήφισες μνημόνια

Απάντηση στα tweets του Παύλου Πολάκη εναντίον του, λίγο μετά την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα από το βήμα της εκπομπής του στον Real FM, ο κ. Χατζηνικολάου, κάλεσε τον Παύλο Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό γιατί αυτός ψήφισε μνημόνια. Ο δημοσιογράφος σχολίασε την συγγνώμη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι προσχηματική, για να ξαναμπεί στο ψηφοδέλτιο «και να μη χάσει τη βουλευτική ασυλία».

Στην συνέχεια με εμφανή την έντασή του ο Νίκος Χατζηνικολάου επισημαίνει πως ο Παύλος Πολάκης, είτε έχει ασυλία, είτε όχι, «έρχονται και τα ποινικά δικαστήρια και τα αστικά. Και στα αστικά διαστήρια δεν υπάρχει ασυλία. Στην αγωγή δεν έχει ασυλία, θα το πάρω το κοπάδι, το κοπάδι στην Κρήτη θα το πάρω».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ηρθε και μου είπε εμένα να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα τελευταία 13 χρόνια. Τι λες ρε καλλιτέχνη, ψήφισα εγώ μνημόνια», είπε ο δημοσιογράφος. «Υποστήριξα εγώ μνημόνια όπως εσύ, τι λες ρε άσχετε, άθλιε, συκοφάντη, βρωμιάρη», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου

iefimerida.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: