Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Καραμανλής | «Δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην κοινωνία, με ισχυρό το αίσθημα της ευθύνης»

Στις τρεις βασικές αρχές, που πρέπει να διέπουν την πορεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η υγειονομική αλλά και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στην Ευρώπη μεγάλη αβεβαιότητα και συμπίεση των πιο αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης

«Και εδώ ακριβώς βρίσκεται όχι μόνο η δική μας ιστορική ευθύνη. Όχι μόνο το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα. Αλλά η ίδια η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το μέλλον. Μια πορεία που πρέπει να είναι θεμελιωμένη σε τρεις βασικές αρχές. Αυτές που ορίζουν και πρέπει να ορίζουν τις πολιτικές της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς», τόνισε.

Οι τρεις αυτές αρχές, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι:

«Πρώτον, ο πολίτης να έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα περισσότερα από όσα κερδίζει παράγοντας. Αυτό σημαίνει χαμηλή, αλλά δίκαιη φορολόγηση.

Δεύτερον, το κράτος να εποπτεύει τους μηχανισμούς της αγοράς και να προστατεύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολλών.

Τρίτον, η οικοδόμηση ενός βιώσιμου, κοινωνικού κράτους δικαίου που να μοιράζει με προσοχή, με ευαισθησία και δικαιοσύνη τους πόρους του. Πάντα έχοντας έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία γιατί έτσι θα προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και θα προφυλάξουμε μία μεσαία τάξη που σε όλη την Ευρώπη συμπιέζεται».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας είναι και ο λόγοι που ήταν η μόνη πολιτική δύναμη της Μεταπολίτευσης, που έμεινε όρθια όταν όλα γύρω της κατέρρεαν και είναι και σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη γραμμή υπηρετώντας αυτές τις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη σύγχρονη κεντροδεξιά.

 

«Δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην κοινωνία, με ισχυρό το αίσθημα της ευθύνης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στο πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μίλησε για μία Δημοκρατία ικανή να προστατεύσει την ηθική αλλά και την υλική ευημερία των πολιτών της και έθεσε στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης «αυτό που ονομάσαμε πρώτοι εμείς φιλελευθερισμό. Το σύστημα που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς, με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «σήμερα 43 χρόνια μετά η φράση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ και εξακολουθεί να διέπει τις αρχές της παράταξης μας». Γιατί, όπως τόνισε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τρία σχεδόν αυτά χρόνια εκφράζει σταθερά και με προσήλωση ακριβώς αυτό. Τις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής φροντίδας. Που θέλουν το κράτος επόπτη και ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς και δεν της επιτρέπουν να μένει ανεξέλεγκτη».

Υπενθύμισε άλλωστε ότι αυτό έπραξε η Κυβέρνηση σε διαδοχικές κρίσεις στηρίζοντας την κοινωνία: Διοχετεύοντας κατά την πανδημία 43 δισ, ευρώ για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των φόρων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και βέβαια το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έργων, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Γιατί ανάπτυξη χωρίς μεγάλα και μικρά δημόσια και ιδιωτικά έργα δε μπορεί να γίνει», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, «οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύουν ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες».

Διερωτήθηκε λοιπόν ποιος είναι αυτός που στηρίζει το κοινωνικό κράτος. «Είναι μήπως μια δήθεν ‘‘προοδευτική’’ αριστερή κυβέρνηση; Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η παράταξη που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που σκέφτεται και δρα υπέρ των αδύναμων, των πολλών και όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν μισό αιώνα μετά την ίδρυση της παράταξης.

«Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, γιατί αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη κεντροδεξιά πατριωτική παράταξη, αυτή που διαχρονικά διασφαλίζει τα συμφέροντα του έθνους και αυτή -που όπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από πολλά χρόνια- δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, αλλά κατάφερε διαχρονικά να εντάξει στους κόλπους της πολίτες και πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους», είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία δε θα γίνει ποτέ κλειστό κλαμπ και μαυσωλείο. Έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες»

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους: «Είμαστε εδώ, πιστοί στο ραντεβού με την Ιστορία. Είμαστε εδώ με αναμμένο τον πυρσό που πηγαίνει από χέρι σε χέρι και μας θυμίζει τι σημαίνει εθνικό καθήκον και μάχη για την Ελλάδα».

 

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί και Βουλευτές,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Οννεδίτισσες και Οννεδίτες,

Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ ξανά, όλοι μαζί, μετά από δυόμισι σχεδόν χρόνια, για τις εργασίες του πολύ σημαντικού 14ου συνέδριου της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας.

Η ενεργή παρουσία και η εντυπωσιακή συμμετοχή όλων των συνέδρων, των μελών και των φίλων της παράταξης μας σε αυτό τον βαθύτατα δημοκρατικό θεσμό, αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη, γιατί η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι η κυρίαρχη παράταξη του τόπου μας. Το συνέδριο αυτό όμως έχει και έναν ακόμη ισχυρό συμβολισμό. Γιατί ήταν ακριβώς τέτοιες μέρες πριν από 43 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο του κόμματος μας στην Χαλκιδική.

Τότε που ορίστηκαν με επιτυχία οι λειτουργίες του. Που σφυρηλατήθηκε η ενότητά του. Και που πάνω απ’ όλα αποκρυσταλλώθηκαν οι ιδεολογικές του αρχές. Σε εκείνο το συνέδριο, ο Ιδρυτής μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με μια ιστορική ομιλία, συμπύκνωσε την ουσία της πολιτικής φιλοσοφίας της παράταξής μας.

Μίλησε για την συσπείρωση όλων των Ελλήνων στην οικοδόμηση μιας Δημοκρατίας θεμελιωμένης στον σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Μιας Νέας Δημοκρατίας ικανής να προστατεύσει την ηθική αλλά και την υλική ελευθερία των πολιτών της. Γι’ αυτό ακριβώς έθεσε στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξής μας αυτό που ονομάσαμε εμείς φιλελευθερισμό. Το σύστημα δηλαδή που -για να χρησιμοποιήσω τα δικά του λόγια-«αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η φράση αυτή, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Και εξακολουθεί να διέπει τις αρχές και τις αξίες και της σημερινής διακυβέρνησής μας.

Γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τρία σχεδόν αυτά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία εκφράζει σταθερά και με προσήλωση ακριβώς αυτό. Τις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής φροντίδας. Που θέλουν το κράτος επόπτη και ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς, και δεν της επιτρέπουν να μένει ανεξέλεγκτη προς όφελος των λίγων.

Αυτό φίλες και φίλοι, έπραξε η κυβέρνηση μας στις πολλαπλές- εξωγενείς- κρίσεις που αντιμετώπισε. Βάζοντας την στήριξη της κοινωνίας κατά την περίοδο της πανδημίας σε πρώτη προτεραιότητα. Διοχετεύοντας πάνω από 43 δις ευρώ – ένα ποσό πραγματικά εξωπραγματικό και πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο- για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων πολιτών και των επιχειρήσεων.

Εκείνων δηλαδή που αποτελούν διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Και όχι μόνο αυτό. Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση….

Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ.

Μείωσε 57 συνολικά φόρους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ενίσχυσε τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αύξησε τον κατώτατο μισθό.

Και παράλληλα με την στήριξη της κοινωνίας, μέσα στην παγκόσμια υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έμεινε προσηλωμένη στο στόχο της ανάπτυξης.

Κατόρθωσε να πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό της δεκαετίας στις εξαγωγές.

Ρεκόρ βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ξεχρέωσε τον δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και βέβαια ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έργων, δημόσιων και ιδιωτικών, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ένα πρόγραμμα μεγάλων δηλαδή project που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

Θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Θα προσφέρουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ανάπτυξη χωρίς μεγάλα έργα δεν μπορεί να γίνει και για αυτό έχουμε ήδη δημοπρατήσει έργα ύψους 8 δις ευρώ

Και βέβαια, απέναντι στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση πράττει ακριβώς το ίδιο. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Αποδεικνύουν ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες.

Ποιος λοιπόν είναι αυτός που στηρίζει το κοινωνικό κράτος;

Ποιος είναι έμπρακτα δίπλα στους αδύναμους συμπολίτες μας;

Είναι μήπως μια δήθεν «προοδευτική» αριστερή κυβέρνηση;

Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Είναι η παράταξη που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιleλευθερισμού.

Και που 48 χρόνια μετά την Ίδρυσή της εξακολουθεί να σκέπτεται και να δρα…

Υπέρ των αδυνάτων. Υπέρ των πολλών. Υπέρ τελικά όλων των Ελλήνων.

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος αποτιμήσει τον πρώτο μισό αιώνα της πατρίδας μας μετά τη Μεταπολίτευση, θα δει ότι υπάρχει μία παράταξη που δεν έκανε πολιτικά πυροτεχνήματα.

Αλλά έμεινε συνεπής απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Γι’ αυτό και δεν αποτέλεσε η ίδια πυροτέχνημα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και έτσι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έπαψαν ποτέ να την εμπιστεύονται.

Μία παράταξη η οποία πήρε τις πιο κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία αυτού του Έθνους.

Και κράτησε σταθερά το τιμόνι της πατρίδας στις πιο δύσκολες ώρες.

Μία παράταξη που άνοιξε την αγκαλιά της σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία κι εξέφρασε διαχρονικά τα πιο δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας .

Είναι η δική μας παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία. Και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Κοντά μισό αιώνα μετά την ίδρυση της να δούμε, με ειλικρινή διάθεση, ποια είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία;

Τι πρεσβεύει; Ποιο είναι το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και κατ’ επέκταση το ιδεολογικό της στίγμα στην δεύτερη πια δεκαετία του 21ου αιώνα;

Και εν τέλει ποιο ήταν το αποτύπωμα της παράταξής μας στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας; Ερωτήματα που οφείλουμε να θέσουμε ενώπιον των παλαιών, ιστορικών στελεχών μας, που δηλώνουν παρών σε ένα ακόμα συνέδριο.

Αλλά και ενώπιον της νέας γενιάς και των νέων στελεχών μας που θα εκλεγούν για πρώτη φορά στην Πολιτική Επιτροπή και είναι εκείνα που θα οδηγήσουν την παράταξή μας στο μέλλον. Ξεκινάω λοιπόν από το τελευταίο ερώτημα.

Ποια ήταν η συνεισφορά της παράταξης μας;

Η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι μόνο η παράταξη που εγκαθίδρυσε και εδραίωσε την μακροβιότερη και ισχυρότερη Δημοκρατία στην ιστορία της χώρας μας.

Δεν είναι μόνο η παράταξη που έθεσε γερά θεμέλια για ένα σύγχρονο και ισχυρό κράτος δικαίου.

Δεν είναι μόνο η παράταξη που οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξή μας, ισότιμα, στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών αγώνων. Είναι η παράταξη που ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Είναι η παράταξη των υπεύθυνων και σοβαρών ηγετών. Των ηγετών που στάθηκαν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς. Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας.

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη κεντροδεξιά, πατριωτική παράταξη.

Αυτή που διαχρονικά διασφαλίζει τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους.

Και που δεν εγκλωβίστηκε ποτέ από τις «παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς και της Αριστεράς».

Αλλά κατάφερε διαχρονικά να εντάξει στους κόλπους της πολίτες και πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, που τελικά αντιλήφθηκαν πως οι μεγάλες ιστορικές επιλογές της παράταξης μας δικαιώθηκαν στον χρόνο.

Για μια παράταξη με τέτοια ιστορία Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση για την πολιτική μας όταν πολιτικοί που δεν ανήκαν στον χώρο μας, εντάσσονται στην μεγάλη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί η παράταξη μας ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει ένα κλειστό «κλαμπ». Ένα μαυσωλείο.

Έχει πάντα τις πόρτες της ανοιχτές σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Από την πρώτη διεύρυνση που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978 ως και την διεύρυνση που κάνει σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης η ΝΔ αποτελεί την παράταξη όλων των Ελλήνων.

Φίλες και φίλοι,

Το Συνέδριο μας διεξάγεται στην σκιά μεγάλων ανατροπών και προκλήσεων παγκοσμίως. Έπειτα από δεκαετίες μαίνεται και πάλι ένας πόλεμος στην Ήπειρό μας.

Η υγειονομική αλλά και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, μεγάλη αβεβαιότητα και συμπίεση των πιο αδύναμων πολιτών.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται όχι μόνο η δική μας ιστορική ευθύνη αλλά η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το μέλλον.

Μια πορεία που πρέπει να είναι θεμελιωμένη σε τρεις βασικές αρχές.

Αυτές που ορίζουν και πρέπει να ορίζουν τις πολιτικές της σύγχρονης Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Πρώτον, ο πολίτης να έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα περισσότερα από όσα κερδίζει παράγοντας. Αυτό σημαίνει χαμηλή, αλλά δίκαιη φορολόγηση.

Δεύτερον, το κράτος να εποπτεύει τους μηχανισμούς της αγοράς και να προστατεύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων

Τρίτον, η οικοδόμηση ενός βιώσιμου, κοινωνικού κράτους που να μοιράζει με προσοχή, κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη τους πόρους του.

Με προτεραιότητα τον πολίτη και όχι την ενδιάμεση γραφειοκρατία.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε:

Να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Να προφυλάξουμε τη μεσαία τάξη.

Να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στους Έλληνες.

Να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για όλους.

Με σύγχρονες πολιτικές, βασισμένες στην βιώσιμη, δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που η Νέα Δημοκρατία, είναι η μοναδική πολιτική δύναμη της μεταπολίτευσης που όχι μόνο έμεινε όρθια, όταν όλα γύρω κατέρρεαν, αλλά ενισχύθηκε. Και είναι σήμερα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δυνατή και στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας. Υπηρετώντας τις τρεις αυτές αρχές που διέπουν και πρέπει να χαρακτηρίζουν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα.

Δίπλα σε κάθε πολίτη.

Δίπλα στην κοινωνία.

Με ισχυρό το αίσθημα της ευθύνης.

Αποτελώντας τη μόνη σταθερά του πολιτικού μας συστήματος.

Αποτελώντας το πιο ασφαλές λιμάνι για την πατρίδα και τους πολίτες της.

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

Οι προκλήσεις μπροστά μας και είναι μεγάλες.

Γι’ αυτό και κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους μας.

Και να τους πω ότι είμαστε εδώ, πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία μας. Να προστατεύσουμε ό,τι κατακτήσαμε με κόπο. Να διασφαλίσουμε, την δίκαιη ευημερία. Να διασφαλίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Την ασφάλεια. Την εθνική μας ανεξαρτησία. Είμαστε εδώ, ξέροντας από αγώνες εντός και εκτός συνόρων. Είμαστε εδώ, να παραδώσουμε στη νέα γενιά των Ελλήνων μια πατρίδα ισχυρότερη. Είμαστε εδώ, με αναμμένο τον πυρσό που πηγαίνει από χέρι σε χέρι και μας θυμίζει τι σημαίνει εθνικό καθήκον και μάχη για την Ελλάδα που πιστεύει στον εαυτό της, εμπνέεται από το παρελθόν της αλλά κυρίως κοιτά κατάματα και με αυτοπεποίθηση το μέλλον.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρθολομαίος | Ο κυρός Παύλος άφησε δυσαναπλήρωτο κενό

Με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την τέλεση του τρισάγιου στον τάφο του κυρού Παύλου απευθύνθηκε προς αυτόν, σημειώνοντας πως τήρησε την πρώτη υπόσχεση που έδωσε μόλις έμαθε την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας.

Η τέλεση του τρισάγιου έγινε με την παρουσία του τοποτηρητή Μητροπολίτη Δράμας που είναι ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μέτιου και φυσικά των τοπικών αρχών της Δράμας.

Ήταν ένας γνήσιος Πόντιος, ένας άνθρωπος με το Άλφα κεφαλαίο τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στον κυρό Παύλο. Ο Πατριάρχης ήταν προσωπικός φίλος του Παύλου και σημείωσε πως το κενό που αφήνει για την εκκλησία και για τον ίδιο είναι δυσαναπλήρωτο.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στα όρια της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον Εξοχ. Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ θα παραστεί σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών συνεχούς Πατριαρχίας Αυτού στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και σε εκδήλωση του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την απονομή του τίτλου του διδάκτορος επί τιμή προς τον Εντιμολ. Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά. Επίσης, θα παραστεί στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ι. Μονή Βλατάδων, καθώς και στα εγκαίνια της έδρας του Σωματίου “Βυζαντινή Οικουμένη”. Ακόμα, θα χειροθετήσει σε οφφικιάλιο του Πατριαρχείου τον Ελλογιμ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, την Παρασκευή, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Νέα Τένεδο και τη Νέα Τρίγλια, και το απόγευμα αναμένεται να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία, όπου στις Καρυές θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του και ακολούθως θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου.

Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ι. Μονές Ιβήρων, όπου θα καταλύσει το πρώτο βράδυ και θα λειτουργήσει την επομένη ως Ιερεύς στο Παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας, Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, καθώς και την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ την Κυριακή, το πρωΐ, θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει με προορισμό την Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μέχρι και την 1η Ιουνίου, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου και των Εντιμ. Δημάρχων Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη και Θερμαϊκού κ. Γεωργίου Τσαμασλή. (Το πρόγραμμα της επισκέψεως έχει ανακοινωθεί από την Ι.Μ.Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών

Η μεγαλύτερη Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Ιnternational Police Association (Ι.Ρ.Α.) με περισσότερα από 300.000 μέλη σε 62 χώρες του κόσμου.

Αφοσιωμένη στις αρχές που καθορίζονται από την Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αυτά υιοθετήθηκαν από τον Ο.Η.Ε. το 1948. Η μοναδική Παγκόσμια Οργάνωση Αστυνομικών χωρίς διακρίσεις βαθμού, γλώσσας φυλής, θρησκείας και χωρίς συνδικαλιστικές ή πολιτικές επιδιώξεις. Ο συνδετικός κρίκος όλων των Οργανώσεων της Αστυνομίας και η γέφυρα με τον πολίτη. Ο χώρος όπου ο Αστυνομικός αισθάνθηκε την ανάγκη να αναζητήσει τη φιλία, την ειλικρινή, την ανιδιοτελή, την πραγματική φιλία και πέρα από τα εθνικά σύνορα. Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομικών όλου του κόσμου, την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου, την ανταλλαγή εμπειριών και την προβολή του έργου της Αστυνομίας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας

Δια ζώσης συνέλευση μετά από 3 χρόνια πραγματοποίησε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας όπου τα μέλη του σωματείου έκαναν απολογισμό των πεπραγμένων και σχέδια για το μέλλον. Παράλληλα οι συνταξιούχοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού που δεν αναμένεται να καλυφθεί από τις αυξήσεις στις συντάξεις που προανήγγειλε το κράτος ενώ ταυτόχρονο κάλεσε τους συνταξιούχους να συμπληρωθούν γύρω από το σωματείο τους.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: