Quantcast
Connect with us

ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος | Στις 28 Φεβρουαρίου η διαβεβαίωση του νέου ΠτΔ στη Βουλή

Η διαβεβαίωση του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου 2023, σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή, η διαβεβαίωση του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Άρθρο 42.1 του Συντάγματος, θα λάβει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2023, σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έχει ορισθεί για τις 11.30 π.μ., ημέρα κατά την οποία λήγει η πενταετής θητεία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ότι λόγω στενότητας χώρου, η πρόσβαση και παρακολούθηση της εν λόγω συνεδρίας από το κοινό, θα γίνεται μόνο με την εξασφάλιση δελτίου εισόδου, υπό τους καθοριζόμενους για τον σκοπό αυτό όρους

 

Πηγή: iellada.gr

Click to comment

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά | Ανησυχεί η Αθήνα για τη συμπεριφορά της Άγκυρας

Μόνιμο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις παραμένει το Κυπριακό.

Έντονη -αν και ανεκδήλωτη ως τώρα- είναι η ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενόψει της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η αποκλιμάκωση και τα σύννεφα

Παρά το γεγονός ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει πετύχει μια πολύμηνη αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, την τακτική επαφή των δυο ηγετών και τον τελευταίο καιρό την εγκατάσταση της «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής» Αθήνας- Άγκυρας, τα σύννεφα που καταγράφει η ελληνική πλευρά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Αντίθετα δημιουργούν απαισιοδοξία για μια ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, κάτι που προετοιμάζεται με πολλή προσοχή και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να εκκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό είναι πολλά τα σημάδια που δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας δεν είναι διατεθειμένη να απαρνηθεί το παραμικρό από τις αναθεωρητικές της απόψεις, που τη φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με όλες τις χώρες που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο και, κυρίως, το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η πιο πρόσφατη ένδειξη της τουρκικής αδιαλλαξίας ήταν το επεισόδιο νότια της Κάσου και της Καρπάθου, όπου η Τουρκία ,επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αξίωσε από το ιταλικό ερευνητικό πλοίο να ζητήσει την άδεια της Άγκυρας για τις έρευνές του!

Η κρίση απειλήθηκε με άμεση κλιμάκωση, ωστόσο το κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ των δυο πρωτευουσών αποσόβησε τα χειρότερα. Αυτό που έμεινε όμως είναι η εμμονή της Τουρκίας σε πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά ευνοούν τον καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα, η επιβεβαίωση ότι αποτελεί αμετάθετη στρατηγική απόφαση της Άγκυρας η «Γαλάζια Πατρίδα», με δεδομένο ότι αυτή η κρίση δεν ήταν η πρώτη.

Το μόνιμο αγκάθι

Είχε προηγηθεί πριν μερικές εβδομάδες η απίστευτη τουρκική αξίωση να ζητηθεί από την κυβέρνησή της… άδεια από την Ελλάδα για τη δημιουργία δυο θαλασσών πάρκων, ένα στο Αιγαίο κι άλλο ένα στο… Ιόνιο πέλαγος! Δηλαδή η Αθήνα έχει καταγράψει ότι με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανελαστική της απόφαση να διεκδικήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τη συγκυριαρχία της, με κάθε κόστος.

Κι είναι εύλογο, διπλωματικοί κύκλοι στην ελληνική πρωτεύουσα να αναρωτιούνται αν με τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας, είναι δυνατή η έναρξη, έστω, συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπως μερικοί φιλοδοξούν να δρομολογήσουν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.

Και βέβαια, μόνιμο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις παραμένει το Κυπριακό, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να αρνείται την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για συνάντηση των αντιμαχόμενων πλευρών με την απεσταλμένη του ΟΗΕ στις 13 Αυγούστου. Η μια αδιάλλακτη στάση πίσω από την άλλη…

Πολλοί αποδίδουν αυτή τη σκλήρυνση της στάσης Ερντογάν, στα αδιέξοδα που ο ίδιος έχει οδηγήσει τη χώρα του: Η τουρκική οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται, η οξεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη σημερινή Τουρκία από τη δημοκρατική Δύση, ενώ το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο Ερντογάν υφίστανται μια σοβαρή δημοσκοπική καθίζηση, καθώς το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Κεμαλιστών, προηγείται στις μετρήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης έως και 7%.

Παρ’ όλα αυτά η Αθήνα δεν αλλάζει τη βασική της στρατηγική, που είναι η διατήρηση των χαμηλών τόνων ανάμεσα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, και η προσπάθεια η συνάντηση του Σεπτεμβρίου να δρομολογήσει εξελίξεις ουσιαστικής προσπάθειας επίλυσης του θέματος της υφαλοκρηπίδας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.

www.imerisia.gr

Continue Reading

ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας»

Συνάντηση του ΥΠΕΘΑ με τον Ν. Χριστοδουλίδη

Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δέχθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Καλωσορίζοντας τον κ. Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά, φίλε Νίκο, που σε συναντώ, όπως και τώρα που σε καλωσορίζω στην Κύπρο υπό τη νέα σου ιδιότητα. Είμαι σίγουρος ότι και ως υπουργός Άμυνας θα συνεργαστούμε άψογα, όπως πράξαμε όταν ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία με όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με αφορμή και την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, και αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που στέλναμε και οι δύο μέσα από τις ενέργειές μας, και αυτό θα συνεχιστεί και τώρα.

Οι βασικές μας προσπάθειες είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος. Δεν θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες λύνουν προβλήματα. Αντίθετα, δημιουργούν προβλήματα και μέσα από τη διαχρονική μας συμπεριφορά αποδεικνύουμε ότι δεν πιστεύουμε σε τέτοιου είδους λύσεις. Αλλά η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας -και θα έχεις και εσύ στη συνέχεια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας- είναι μια από τις προτεραιότητες της δικής μας διακυβέρνησης και είναι κάτι που προκύπτει και μέσα από την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την τουρκική συμπεριφορά στην Κύπρο.

Αλλά και γενικότερα, σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, σε μια περίοδο ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές απειλές, όπως η τρομοκρατία, οι ασύμμετρες απειλές και πολλά άλλα, είναι σημαντικό να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι εξαίρετη, και με την παρουσία σας στο υπουργείο ‘Αμυνας στην Ελλάδα νιώθουμε ακόμη πιο ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε ότι «πάντα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Κύπρο και σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις και εμένα και στον αρχηγό να σε συναντήσουμε και να έχουμε μια συζήτηση.

Υπάρχει μια μακρά συνεργασία, η Ελλάδα και η Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας, δυνάμεις που προσπαθούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, όπως του δικαίου της θάλασσας, των διεθνών σχέσεων. Αυτή είναι η αντίληψη των πραγμάτων, αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο ουκρανικό, και όταν τέθηκε επί τάπητος θέμα σε σχέση με την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία και την εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ βρεθήκαμε και οι δύο χώρες στην ορθή πλευρά.

Είναι μεγάλη χαρά που θα γνωρίσω τον ομόλογό μου υπουργό ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ξαναδώ τον πρώην συνάδελφό μου υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας -επίσης θα έχω τη μεγάλη τιμή να πάω στην Εθνική Φρουρά.

Είναι πάντα για μένα σημαντική ευκαιρία να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσουμε αυτά που εσύ θα μας πεις, είναι τεράστια πια η εμπειρία σου».

 

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Στα Κατεχόμενα ο Κόλιν Στιούαρτ – Συναντήθηκε με Τατάρ

Συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ πριν από την αναχώρησή του, την ερχόμενη εβδομάδα, για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε 45 περίπου λεπτά και την οποία ο κ. Στιούαρτ χαρακτήρισε πολύ καλή, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για την Κύπρο είπε ότι ενημέρωσε τον Τ/κ ηγέτη για τις πρόσφατες εξελίξεις και για το πως ο ίδιος βλέπει τα πράγματα στο νησί. Και όπως πάντα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, ενθάρρυνε τον κ. Τατάρ για εντατικοποίηση των προσπαθειών «για να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα τρόπο» να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία που έχει να κάνει με την οριστική πολιτική επίλυση εδώ στο νησί.

«Όπως πάντα είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων» πρόσθεσε.

 

Πηγή: iellada.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en