Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Τα τρία «όχι» για εκλογικό νόμο, εκλογές, ανασχηματισμό

Τέλος στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έβαλε ο Πρωθυπουργός, εκτός και αν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και κάνοντας επανειλημμένες αναφορές σε πιθανότητα «πολιτικής τερατογένεσης» μετά την πρώτη κάλπη, με τη συγκρότηση κυβέρνησης Α. Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη-, Γ. Βαρουφάκη και Δ. Κουτσούμπα. Κατονόμασε την Ρωσία στις χώρες που επιθυμούν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, δήλωσε για μια ακόμη φορά ανοικτός να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η νεοοθωμανική πολιτική της Τουρκίας φαντάζει τελείως ξένη και για τις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο η επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία έχει ανοίξει την όρεξη στον Ερντογάν, απάντησε πως «όποιος φαντασιώνεται ότι μπορεί να του βγει μια τέτοια πολιτική, πρέπει να του κοπεί ο βήχας».

«Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί, δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας τέλος στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διευκρίνισε πάντως ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του από κοινού. Προειδοποίησε πάντως για πιθανότητα «πολιτικής τερατογένεσης» μετά την πρώτη κάλπη, με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Τσίπρα-Ανδρουλάκη- Βαρουφάκη – Κουτσούμπα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ψήφου, ζητώντας στην ουσία η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία.

«Όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτοντας ξεκάθαρα το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, λέγοντας «οι πολίτες αντιλαμβάνονται το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Αναγνώρισε ότι η παρακολούθηση του Ν.Ανδρουλάκη ήταν σφάλμα, ωστόσο τόνισε ότι λειτούργησε ως «βούτυρο στο ψωμί του», επιτρέποντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει μια προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. «Από το να υπάρξει σφάλμα που αναγνωρίζεται και διερευνάται, μέχρι όλη η πολιτική ζωή να περιστρέφεται γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων, υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, δήλωσε για μια ακόμη φορά ανοικτός να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντγάν, τονίζοντας ότι χώρα που υιοθετεί νεοεπεκτατική και νεοοθωμανική ρητορική και που προμηθεύεται οπλικά συστήματα από Ρωσία, ειδικά σήμερα φαντάζει τελείως ξένη και για τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Σχετικά με το ΝΑΤΟ είπε ότι ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου» τον οποίο η κυβέρνηση έχει στηλιτεύσει, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την γείτονα σε ρόλο επιτιθέμενου και αν το έκανε θα έπαιρνε καταλυτική απάντηση. «Όποιος φαντασιώνεται ότι μπορεί να του βγει μια τέτοια πολιτική, πρέπει να του κοπεί ο βήχας», ανέφερε, ερωτηθείς κατά πόσο η επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία έχει ανοίξει την όρεξη στον Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις δυνάμεις εντός και εκτός χώρας που επιθυμούν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια, κατονόμασε τη Ρωσία, σημειώνοντας πως με αυτό τον κίνδυνο είναι αντιμέτωπη ολόκληρη η Ε.Ε. ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάτι που απασχολεί τις κυβερνήσεις κάθε χώρας, όπως της Σουηδίας (σήμερα έχει εκλογές), γεγονός που απασχολεί και την ελληνική. Εδώ, θύμισε παλαιότερες παρεμβάσεις στο παρελθόν, οι οποίες αναφέρονται ήδη σε αποφάσεις αμερικανικής Δικαιοσύνης, για μεταφορά ποσών στην Ελλάδα, με συμμετοχή και δημοσιογράφων, για να στηθεί το 2016 δίκτυο Ρωσικών Σταθμών στην Ελλάδα. Έκανε αναφορά και στην Τουρκία, και τις δηλώσεις του τουρκικού καθεστώτος ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα, απαντώντας ότι αυτό αποφασίζει ο ελληνικός λαός. «Και ενός Ελλάδας υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν πολιτική αστάθεια όταν όλη η αντιπολίτευση θέλει την κάλπη της απλής αναλογικής», ανέφερε με νόημα.

 

Κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη

Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη των νοικοκυριών, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας προσθέτοντας ότι, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη. Επίσης είπε ότι θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια. Επιδιώκουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απήντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ’ τα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Για το στόχο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα τον πετύχουμε». «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».

 

«Δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά»

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται πλέον συνωστισμός εν εξελίξει έργων υποδομής ενώ για το μετρό επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες;» «Η πόλη γνωρίζει ότι το έργο θα γίνει, αυτό που φάνταζε ως ανέκδοτο, γίνεται πραγματικότητα. Το μετρό είναι έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

 

Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή

«Η βία βαίνει μειούμενη, η Αστυνομία έχει ενισχυθεί και πολλά άβατα δεν υπάρχουν πια. Στα πανεπιστήμια προχωρούμε με δυσκολίες είναι αλήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή, ως εκ τούτου έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Σημαντικοί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Οι πόροι που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικοί», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε σχετική ερώτηση από το Liberal.gr και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο.

«Είναι πρωτοφανής η στήριξη που διατίθεται δεδομένου των πόρων που υπάρχουν διαθέσιμοι (Ταμείο Ανάπτυξης και ΕΣΠΑ)», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διατεθούν σε όλη την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», διαμήνυσε, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τις δράσεις εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι όποιος ασκεί κριτική στον τρόπο που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενδεχομένως δεν έχει ενημερωθεί σωστά για το πώς θα υλοποιηθεί η εν λόγω κατανομή.

 

Πηγή: liberal.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κύπρος | Ανοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αρχισε στις 7 το πρωί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 561.273 πρόσωπα.

Οι κάλπες άνοιξαν και στα 1.113 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ’ αυτό της Βουλγαρίας.

Στις 09:00 π.μ. ώρα Κύπρου αναμένεται να ανοίξει η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10:00 π.μ. οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2:00 μ.μ. θα ανοίξει η κάλπη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, βρίσκονται από το βράδυ σε επιφυλακή και μεριμνούν, ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν, λόγω των καιρικών συνθηκών, να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε η διακίνηση των εκλογέων, προς τα εκλογικά τους κέντρα, να είναι απρόσκοπτη.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε ομαλά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μετά από διακοπή μιας ώρας, θα ξεκινήσει εκ νέου στις 1:00 μ.μ. και θα λήξει στις 6:00 μ.μ., οπότε θα κλείσουν οι κάλπες τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να παραταθεί η ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο, εάν κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας αναμένει να ψηφίσει μεγάλος αριθμός εκλογέων.

”Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, καλώ όλες και όλους τους ψηφοφόρους, όπως προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή τους. Θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε τους πολίτες σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας. Εύχομαι καλή ψήφο σε όλους και όλες”, κατέληξε ο κος Κωνσταντίνου.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Νέες προκλήσεις από τον Ακάρ | Η Ελλάδα ονειροπολεί και μας κατηγορεί ανήθικα

Νέα επίθεση στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τα F-16 και τη Μεγάλη Ιδέα εξαπολύει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα  ονειροπολεί, προβαίνει σε ενέργειες που θα βλάψουν την ευημερία των δικών της ανθρώπων. Ξοδεύουν χρήματα, , δεσμεύονται.. Βλάπτουν περαιτέρω την ευημερία του λαού που ήδη είναι σε κακή κατάσταση.. Μιλάμε για μια χώρα με χρέος περίπου 500 δισ. ευρώ. Εξακολουθεί να επιδιώκει συμμαχίες , και με πάθος για εξοπλισμό. Είσαι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί κυνηγάς άλλες συμμαχίες;»

Αναφερόμενος στις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Χουλουσί Ακάρ δηλώνει ότι «η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης. Σε συνομιλίες με τους Αμερικανούς εκφράζουν ότι σίγουρα δεν είναι εναντίον μας. Παρακολουθούμε στενά αυτό το θέμα. Παίρνουμε τα μέτρα μας».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα μας κατηγορεί ανήθικα για «νεο-οθωμανισμό,αναθεωρητισμό και επεκτατικές πολιτικές». Τι προσπαθεί να καλύψει η Ελλάδα με αυτό; Τη Μεγάλη Ιδέα. Εμείς, από την άλλη, επιδιώκουμε διάλογο με συνετή αντίληψη του κράτους, είμαι έτοιμος να υποδεχθώ  τον Έλληνα υπουργό Άμυνας αν έρθει αύριο, είμαι έτοιμος να πάω αν με καλέσει αύριο. Οι εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκική εχθρότητα».

Για τα F-16, ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρει: «Αναμένουμε να επικρατήσει η κοινή λογική, από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αξιολογήσουν το θέμα ως σύνολο και να αποφασίσουν και να ενεργήσουν ανάλογα. Οι φίλοι μας από το κοινοβούλιο έχουν επίσης συνομιλίες στο Κογκρέσο. Το σύνθημά μας είναι «Ισχυρή Τουρκία, ισχυρή Αεροπορία , ισχυρό ΝΑΤΟ, ισχυρή Συμμαχία». Λέμε επίσης ότι το F-16 δεν είναι η μόνη επιλογή».

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. και την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ τονίζει: «Δεν υπέγραψαν το μνημόνιο στη Μαδρίτη; Λέξη προς λέξη, υπέγραψαν. Θέλουμε απλώς να τηρηθεί  αυτή η υπογραφή. Καθώς δεν συμμορφώνονται με το μνημόνιο, γίνονται αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της Τουρκίας, του Προέδρου της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 71 χρόνια, και του Ιερού Κορανίου, του συμβόλου της πίστης δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τι λογική είναι αυτή, τι νόμος είναι αυτός; Αγγίζουν τα νεύρα μας.. Αυτό που μας κάνει η Ευρώπη: προσπαθούν να μας κλωτσήσουν κάτω από το τραπέζι».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συγκλονίζει ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης για το ατύχημα με το φλεγόμενο Phantom

Συγκλονίζει ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης περιγράφοντας πώς σώθηκε ο ίδιος πιλοτάροντας ένα φλεγόμενο Phantom, σε ένα τρομερό ατύχημα που είχε πριν από 39 χρόνια – «Xρωστάω τη ζωή μου στον προφήτη Ηλία» λέει ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αντιπτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης, θυμάται και εξιστορεί μια δική του σοκαριστική εμπειρία που είχε ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αντιπτέραρχος περιγράφει πώς διασώθηκε μετά από συντριβή Phantom σε ένα τρομερό ατύχημα που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1984 όταν το αεροσκάφος που πιλοτάριζε πήρε φωτιά.

Φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις ώρες αγωνίας που πέρασε, τις δραματικές στιγμές που πάλευε στη θάλασσα για να κρατηθεί στη ζωή όταν το μαχητικό που πιλοτάριζε κατέπεσε νύχτα με ανέμους 7 μποφόρ.

Ο ίδιος πάλευε για έξι ολόκληρες ώρες με τα κύματα μέσα στο σκοτάδι, έως ότου τελικά διασωθεί. Μια ιστορία που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από ταινία.

«Ενώ ήμουν μέσα στο κόκπιτ, άναψε το φωτάκι του δεξιού κινητήρα που σημαίνει φωτιά. Μετά άναψε και το αριστερό λαμπάκι που σημαίνει φωτιά στον άλλο κινητήρα και στη συνέχεια άναψε και το “overheat” που σημαίνει υπερθέρμανση. Δεν υπήρχε άλλη λύση και εκεί είπα στον συγκυβερνήτη μου “τελικά είμαστε πολύ γκαντέμηδες» ανέφερε.

Τελικά, αποφάσισε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Όπως είπε ο κ. Ιατρίδης, όταν εκτινάχθηκαν από το κόκπιτ και άνοιξε το αλεξίπτωτο, χάρηκε που βγήκε από το φλεγόμενο αεροπλάνο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα η χαρά μετατράπηκε σε αγωνία όταν είδε τη μανιασμένη θάλασσα και αναρωτιόταν πώς θα διασωθεί. «Άνοιξα το κυτίο διασώσεως. Βρήκα τον ασύρματο και έδωσα αναφορά πως είχα σωθεί» συνέχισε την αφήγησή του.

«Πολλές σκέψεις ήρθαν στο μυαλό μου. Έλεγα “γιατί να τύχει αυτό σε μένα; Γιατί Θεέ μου να πεθάνω τόσο νωρίς; Έχω παιδί, έχω γυναίκα, έχω οικογένεια, έχω γονείς, έχω συναδέλφους που με περιμένουν. Δεν μπορεί να πεθάνω, είναι άδικο».

«Δεν υπήρχαν όμως τότε ελικόπτερα νυχτερινής διάσωσης, τύπου Super Puma, και έπρεπε να περιμένω να έρθει το καραβάκι από το Κατάκολο για να έρθει να μας διασώσει. Άρχισα να κρυώνω, ο αέρας πιρούνιαζε τα κόκαλά μου και τουρτούριζα αλλά σκεφτόμουν ότι έπρεπε να ζήσω, λαχταρούσα να ζήσω… Ευτυχώς ο Προφήτης Ηλίας μας έσωσε» κατέληξε.

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: