Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Τα τρία «όχι» για εκλογικό νόμο, εκλογές, ανασχηματισμό

Τέλος στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έβαλε ο Πρωθυπουργός, εκτός και αν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και κάνοντας επανειλημμένες αναφορές σε πιθανότητα «πολιτικής τερατογένεσης» μετά την πρώτη κάλπη, με τη συγκρότηση κυβέρνησης Α. Τσίπρα, Ν. Ανδρουλάκη-, Γ. Βαρουφάκη και Δ. Κουτσούμπα. Κατονόμασε την Ρωσία στις χώρες που επιθυμούν πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, δήλωσε για μια ακόμη φορά ανοικτός να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η νεοοθωμανική πολιτική της Τουρκίας φαντάζει τελείως ξένη και για τις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο η επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία έχει ανοίξει την όρεξη στον Ερντογάν, απάντησε πως «όποιος φαντασιώνεται ότι μπορεί να του βγει μια τέτοια πολιτική, πρέπει να του κοπεί ο βήχας».

«Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί, δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζοντας τέλος στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διευκρίνισε πάντως ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχθεί ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του από κοινού. Προειδοποίησε πάντως για πιθανότητα «πολιτικής τερατογένεσης» μετά την πρώτη κάλπη, με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Τσίπρα-Ανδρουλάκη- Βαρουφάκη – Κουτσούμπα, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ψήφου, ζητώντας στην ουσία η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία.

«Όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτοντας ξεκάθαρα το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, λέγοντας «οι πολίτες αντιλαμβάνονται το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Αναγνώρισε ότι η παρακολούθηση του Ν.Ανδρουλάκη ήταν σφάλμα, ωστόσο τόνισε ότι λειτούργησε ως «βούτυρο στο ψωμί του», επιτρέποντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει μια προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. «Από το να υπάρξει σφάλμα που αναγνωρίζεται και διερευνάται, μέχρι όλη η πολιτική ζωή να περιστρέφεται γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων, υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, δήλωσε για μια ακόμη φορά ανοικτός να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντγάν, τονίζοντας ότι χώρα που υιοθετεί νεοεπεκτατική και νεοοθωμανική ρητορική και που προμηθεύεται οπλικά συστήματα από Ρωσία, ειδικά σήμερα φαντάζει τελείως ξένη και για τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Σχετικά με το ΝΑΤΟ είπε ότι ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου» τον οποίο η κυβέρνηση έχει στηλιτεύσει, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την γείτονα σε ρόλο επιτιθέμενου και αν το έκανε θα έπαιρνε καταλυτική απάντηση. «Όποιος φαντασιώνεται ότι μπορεί να του βγει μια τέτοια πολιτική, πρέπει να του κοπεί ο βήχας», ανέφερε, ερωτηθείς κατά πόσο η επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία έχει ανοίξει την όρεξη στον Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις δυνάμεις εντός και εκτός χώρας που επιθυμούν να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια, κατονόμασε τη Ρωσία, σημειώνοντας πως με αυτό τον κίνδυνο είναι αντιμέτωπη ολόκληρη η Ε.Ε. ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάτι που απασχολεί τις κυβερνήσεις κάθε χώρας, όπως της Σουηδίας (σήμερα έχει εκλογές), γεγονός που απασχολεί και την ελληνική. Εδώ, θύμισε παλαιότερες παρεμβάσεις στο παρελθόν, οι οποίες αναφέρονται ήδη σε αποφάσεις αμερικανικής Δικαιοσύνης, για μεταφορά ποσών στην Ελλάδα, με συμμετοχή και δημοσιογράφων, για να στηθεί το 2016 δίκτυο Ρωσικών Σταθμών στην Ελλάδα. Έκανε αναφορά και στην Τουρκία, και τις δηλώσεις του τουρκικού καθεστώτος ότι θα ήθελε άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα, απαντώντας ότι αυτό αποφασίζει ο ελληνικός λαός. «Και ενός Ελλάδας υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν πολιτική αστάθεια όταν όλη η αντιπολίτευση θέλει την κάλπη της απλής αναλογικής», ανέφερε με νόημα.

 

Κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη

Σε ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη των νοικοκυριών, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας προσθέτοντας ότι, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, κάθε νοικοκυριό θα λάβει στήριξη. Επίσης είπε ότι θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενέργεια. Επιδιώκουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απήντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ’ τα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Για το στόχο επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα τον πετύχουμε». «Η όποια καθυστέρηση δεν θα σχετίζεται τόσο με την οικονομική μας πολιτική όσο με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας», συμπλήρωσε. «Ναι, η επίλυση του να έχουμε σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και το εύρος της αύξησης τον Μάιο απάντησε: «Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία μέσα από την οποία προσδιορίζεται η αύξηση. Θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου. Αυτό είναι το συνετό. Απαιτείται ετήσιος προγραμματισμός και για τις επιχειρήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ύψος της αύξησης».

 

«Δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά»

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. «Εάν όχι εμείς ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Δεν την έχω ακούσει. Το δίλημμα “Μητσοτάκης ή Τσίπρας” το καταλαβαίνει ο πολίτης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται πλέον συνωστισμός εν εξελίξει έργων υποδομής ενώ για το μετρό επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «ποιος πιστεύει ένα κόμμα, που ζωγράφιζε μουσαμάδες;» «Η πόλη γνωρίζει ότι το έργο θα γίνει, αυτό που φάνταζε ως ανέκδοτο, γίνεται πραγματικότητα. Το μετρό είναι έργο επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε.

 

Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή

«Η βία βαίνει μειούμενη, η Αστυνομία έχει ενισχυθεί και πολλά άβατα δεν υπάρχουν πια. Στα πανεπιστήμια προχωρούμε με δυσκολίες είναι αλήθεια στην εφαρμογή του νόμου. Πρέπει τα πανεπιστήμια μας να είναι ασφαλή, ως εκ τούτου έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Ωστόσο, είναι σαφές πως ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες μορφές βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Σημαντικοί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Οι πόροι που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικοί», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε σχετική ερώτηση από το Liberal.gr και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο.

«Είναι πρωτοφανής η στήριξη που διατίθεται δεδομένου των πόρων που υπάρχουν διαθέσιμοι (Ταμείο Ανάπτυξης και ΕΣΠΑ)», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διατεθούν σε όλη την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», διαμήνυσε, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τις δράσεις εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι όποιος ασκεί κριτική στον τρόπο που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενδεχομένως δεν έχει ενημερωθεί σωστά για το πώς θα υλοποιηθεί η εν λόγω κατανομή.

 

Πηγή: liberal.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος | Παρά τον φόρτο του χαρτοφυλακίου μου, είμαι σε θέση να παρακολουθώ τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται

Ακολουθεί η ανακοίνωση κ. Παναγιωτόπουλου :

Μία σημαντική προσπάθεια αγγίζει το τέλος της και έτσι επίκειται η έκδοση της απόφασης για την καταβολή ενίσχυσης τύπου deminimis στους αμπελουργούς που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια στην περιοχή μας εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η αφενός η πανδημία του Covid-19 και αφετέρου τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που ακολούθησαν (καραντίνα, κλειστά καταστήματα, ξενοδοχεία, αλλαγές προτιμήσεων καταναλωτών κλπ). Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνει ότι αφού καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, οι αμπελουργοί μας, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δεν θα στερηθούν τα ποσά της ενίσχυσης αυτής παρά τις σημαντικές ολιγωρίες που αρχικά σημειώθηκαν.

Με την απόφαση αυτή θα καταβληθεί στην περιοχή μας ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ (αντί των 2 εκατομμυρίων που αρχικά είχαμε αναφέρει). Η ανά στρέμμα καταβολή αναμένεται να υπερβεί τα 170 ευρώ και θα καλυφθούν οι ποικιλίες: Βικτώρια, Σουλτανίνα, Ιτάλια, Μοσχάτο Αμβούργου & Red Globe.
Επίσης, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό ευοδώθηκαν οι προσπάθειες τις οποίες είχαμε ανακοινώσει και έτσι ήδη έχει ψηφισθεί από την Βουλή των Ελλήνων, η τροπολογία που επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει προκαταβολές στους παραγωγούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Παρά τον φόρτο του χαρτοφυλακίου μου, είμαι σε θέση να παρακολουθώ τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται όσον αφορά όλα τα θέματα και κυρίως την γεωργική παραγωγή της περιοχής μας σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, όπως στην αμπελουργία, την ελαιοκομία, την παραγωγή σπαραγγιών, την κτηνοτροφία, την αλιεία κλπ. Δυστυχώς οι συνθήκες που μας προκαλούν τα δυσκολότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών είναι εξωγενείς και δεν μπορούν να ρυθμιστούν από εμάς.

Έτσι τα προβλήματα που υφίστανται έχουν ως πραγματική αιτία συνθήκες όπως η κλιματική αλλαγή και η απορρύθμιση του κλίματος που προκαλεί τις θεομηνείες, η ενεργειακή αλλά και η διεθνής κρίση, προηγουμένως η πανδημία κοκ. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν επιπτώσεις και προβλήματα που τελικά επηρεάζουν την κατανάλωση των προϊόντων του Ν. Καβάλας που επί δεκαετίες κάνουν περήφανη όλη την Ελλάδα με τις εξαγωγές που επιτυγχάνονται και στηρίζουν την εθνική οικονομία. Στο δύσκολο αυτό πλαίσιο που διαμορφώνεται για πρώτη φορά πετύχαμε να καταβληθεί ενίσχυση deminimis στα σταφύλια, όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Γ. Στύλιος κατά την επίσκεψη του στην περιοχή μας τον Απρίλιο.

Πρώτη φορά, με αφορμή τον Ν. Καβάλας, πετύχαμε να ψηφιστεί τροπολογία ώστε ο ΕΛΓΑ να καταβάλει προκαταβολές στους πληγέντες. Θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά τον καθένα παραγωγό ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί για όλα τα προϊόντα, για όλους τους παραγωγούς και για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να μην επιτρέψουμε να πληγεί περισσότερο η παραγωγική δυνατότητα της περιοχής μας αλλά και για να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες στους παραγωγούς. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Γ. Γεωργαντά και Γ. Στύλιο για την συμβολή τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται!».

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση στην ΕΕ: Στα «χαρακώματα» Κομισιόν και κυβερνήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εν μέσω ενεργειακής «καταιγίδας» -και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε καθοριστική καμπή- εντείνεται το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Πεδίο «αναμέτρησης» το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που διενεργείται την Παρασκευή -ανήμερα των ανακοινώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην εισήγηση για επιβολή ανώτατου ορίου τιμής μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, έχοντας απέναντί της συνασπισμό 15 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -περιλαμβανομένης της ελληνικής, η οποία και πίεσε πρώτη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση- που ζητούν γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο προς ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα όμως υφίσταται και ο πόλος των χωρών που αντιτίθενται εξ ολοκλήρου σε ενιαίο πλαφόν και προκρίνουν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, που «αφήνει» μεμονωμένα στα κράτη-μέλη τις αποφάσεις σχετικά με την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Ζελένσκι μετά τις προσαρτήσεις του Πούτιν υποβάλλει αίτημα για «ταχεία ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Απάντηση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την φιέστα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσάρτηση των 4 περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η χώρα του υπέβαλλε αίτηση στο ΝΑΤΟ για «ταχεία ένταξη».

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: