Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Τα διλήμματα για τις εκλογές και η εξόρμηση στην κοινωνία

Η πρώτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον εσωκομματικού ακροατηρίου μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων είχε αναπόδραστα ενδιαφέρον. Και για όσα θα έλεγε ο πρωθυπουργός, αλλά και για όσα θα λέγονταν στα πηγαδάκια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, επέλεξε το κομματικό βήμα για να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο ίδιος διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση, από την οποία απορρέει και η πολιτική ισχύς της ΝΔ. «Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σε αυτόν τελικά λογοδοτώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός διαβλέποντας μια προσπάθεια φθοράς της κυβέρνησης μέσω ενός πλήγματος που δεν κατέστη εφικτό πριν τις εκλογές του 2019, με την υπόθεση Novartis.

«Σφάξιμο»…χωρίς βαμβάκι στον Τσίπρα

Είναι, πάντως, προφανές ότι η απάντηση του κ. Μητσοτάκη να εκπέμψει σε υψηλά ντεσιμπέλ προοιωνίζεται μια προεκλογική περίοδο με μεγάλη ένταση. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα κάτσει…με σταυρωμένα χέρια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο επιφύλαξε σκληρή γλώσσα και χοντρά καρφιά. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, κλιμάκωσε ιδιαίτερα τη ρητορική του, φωτογραφίζοντας σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με εμπόρους όπλων, με φόντο την απαίτηση του κ. Τσίπρα για επαναδιαπραγμάτευση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

«Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία», είπε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των γαλάζιων στελεχών, κάποια εκ των οποίων μάλιστα ξέσπασαν και με…επιφωνήματα μετά τη σχετική αναφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό ενορχηστρωτή της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. «Δεν πρόκειται για παράταξη, αλλά για ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και που ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής», είπε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, άφησε και αιχμές για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιωτικά συμφέροντα, μετά την έμμεση παραδοχή του κ. Τσίπρα στη συνέντευξη του στο STAR για λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Pegasus επί ημερών του στη χώρα μας και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που προωθήθηκε πριν τις εκλογές του 2019 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του αδικήματος για την εμπορία και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Γιατί; Γιατί; Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Τα γαλάζια «πηγαδάκια»

Το θέμα των υποκλοπών, πάντως, κυριάρχησε στις συζητήσεις δημοσιογράφων με υπουργούς και βουλευτές, αλλά και των γαλάζιων στελεχών. «Υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα», έλεγε γαλάζιο στέλεχος, ενώ πρωθυπουργικός συνεργάτης εμφανιζόταν πιο αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης. «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται», παραδεχόταν πολύπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Σε καμία συζήτηση, όμως, δεν υπήρξε η αίσθηση της γκρίνιας, ούτε κάποιο από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που έλαβαν το λόγο ανέφερε κάτι με αρνητική χροιά επί του θέματος. Αντιθέτως, το μάλλον νωχελικό γαλάζιο ακροατήριο συνήγειρε μόνο ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα της Β’ Αθηνών Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος με βροντώδη φωνή ανέφερε ότι «πρέπει να μπει στοπ στη λάσπη και στην κινδυνολογία», αποσπώντας ίσως το θερμότερο χειροκρότημα και τις χειραψίες συναδέλφων του βουλευτών.

«Τελευταίο τους χαρτί η λάσπη και οι συκοφαντίες στο θέμα των υποκλοπών. Ποτέ στη Δικαιοσύνη, ποτέ με στοιχεία, ποτέ με αποδείξεις. Δεν θα τους περάσει γιατί κάνουν επανειλημμένα ένα τεράστιο λάθος. Λογαριάζουν χωρίς τον ελληνικό λαό», διεμήνυσε με τη σειρά του ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.

Και τώρα…εκλογές

Το επιμύθιο της συνεδρίασης, πάντως, ήταν ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για τις κάλπες, με τον κ. Μητσοτάκη να οριοθετεί εκ νέου τα πολιτικά διλήμματα στο ερώτημα «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» και στη σύγκριση «Μητσοτάκης επικεφαλής κυβέρνησης ΝΔ ή Τσίπρας επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση, ανοίγουμε την εξόρμησή μας στην κοινωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το μήνυμα στα στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να κάνει πιο συγκεκριμένη αναφορά στον χρόνο των εκλογών, πέραν της αναφοράς στο 2023.

Αυτό, συνδυαστικά με την αναφορά που έκανε στο τέλος της συνεδρίασης, όταν έκλεισαν οι κάμερες, ότι «για εμένα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογες του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019», εξελήφθη, όχι απλά ως διακήρυξη ετοιμότητας, αλλά και ως ένα παράθυρο για κάλπες προς τις αρχές του νέου έτους, όπως εισηγούνται αρκετοί πρωθυπουργικοί συνεργάτες και κεντρικά κομματικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης ως τώρα δεν έχει προσχωρήσει σε αυτή την άποψη, οι οριστικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, όμως, δεν έχουν ληφθεί.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στο «μάτι» της Άγκυρας η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας έχουν μπει οι κινήσεις της Άγκυρας, που όπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μπει «σφήνα» στον άξονα που έχουν χτίσει Ελλάδα και Αίγυπτος. Την ίδια ώρα, η Τουρκία σπρώχνει την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία ελέγχει πλήρως, να αντιδράσει για την επέκταση των ερευνών της ExxonMobil στην περιοχή της Κρήτης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανοιχτή Εκδήλωση από το “Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά” την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Το “Ιδρυμα Αντώνης Σαμαράς” πραγματοποιεί, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το κοινό, που σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Το Ίδρυμα έχει ήδη συσταθεί στην Αθήνα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, η απονομή βραβείων σε συγγραφικά έργα πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κ.λπ. χαρακτήρα, η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών, που σχετίζονται με τους σκοπούς του ιδρύματος, καθώς και η πιθανότητα χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων – υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών. Το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ Αμίρ Έσελ

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, συνάντηση, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Αμίρ Έσελ (Amir Eshel).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Νόαμ Κατζ (Noam Katz).

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε ο διαχρονικός χαρακτήρας της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος-Ισραήλ και η ισχυρή, κοινή θέληση για περαιτέρω ενίσχυσή της, με γνώμονα την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράστηκε επίσης, η ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο της, αμοιβαίως επωφελούς, διμερούς συνεργασίας, στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: