Connect with us

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρασί 6.000 ετών βρέθηκε σε προϊστορικό οικισμό στην Καβάλα – Είναι το αρχαιότερο της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε

στις

Μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί-Τας στην Καβάλα καθώς εντόπισαν πριν μερικά χρόνια τα παλαιότερα δείγματα κρασιού που έχουν καταγραφεί έως και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό είναι κάτι που δεν έχουν ακόμα εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε επικοινωνιακά, οι οινοποιοί της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας την περιοχή μας ένα παγκόσμιο κέντρο της ιστορίας του κρασιού.

Η ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία καθώς ανατρέπει τα δεδομένα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη νεολιθική περίοδο.

“Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και σημαντική ανακάλυψη” τόνιζε τότε  η Δήμητρα Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Ντικιλί-Τας, μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Το κρασί εντοπίστηκε στην οικία 1 του προϊστορικού οικισμού και χρονολογείται στο 4.200 π.Χ. Στην οικία 1 ανακαλύφθηκαν μέσα σε αγγεία ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιού που είχαν πατηθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι έγινε εξαγωγή του χυμού των σταφυλιών.

Κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την ανακάλυψη.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΙΣΤΟΡΙΑ

Καβάλα | Μικροί δημοσιογράφοι γνωρίζουν τον τόπο τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των παιδιών την εποχή του κορονοϊού επιχειρεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας οργανώνοντας την διήμερη δράση: «Γνωρίζοντας την Ιστορία του τόπου μου», η οποία απευθύνεται σε παιδιά 10-12 ετών, με στόχο να γνωρίσουν την πόλη τους αλλιώς.

Η πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, οπότε γονείς και παιδιά θα γίνουν δημοσιογράφοι και με τον ιστορικό, Κομνηνό Απότα, θα εξερευνήσουν σημεία ιστορικής σημασίας στην Χερσόνησο της Παναγίας. Με τη βοήθεια κινητών τηλεφώνων θα φωτογραφίσουν σημεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους.
Η δράση θα συνεχιστεί την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην Παιδική Γωνιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου με τη βοήθεια του δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Βασίλη Λωλίδη, τα παιδιά θα συντάξουν το δικό τους άρθρο, αποτυπώνοντας σε αυτό ό,τι τους έχει κάνει εντύπωση από την βόλτα.
Οι εγγραφές των παιδιών ξεκινούν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου και λήγουν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

ert.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Η παραλία της Θάσου με το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλυκή, μία βραχώδης χερσόνησος με δύο ακρογιαλιές όνειρο

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 30 χλμ. από τον Λιμένα της Θάσου, συναντάται ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρά της.

Η Αλυκή, που εκτός από από τις δύο υπέροχες ακρογιαλιές της -συχνά αναφέρεται και ως Αλυκές- είναι γνωστή και για το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, καθώς η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Η νότια ακτή της Αλυκής με την χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι οργανωμένη, ενώ διαθέτει και προτάσεις για φαγητό με αρκετά ταβερνάκια και ουζερί να αποτελούν πόλη έλξης το απογευματάκι μετά τις βουτιές.

Για περισσότερη ηρεμία, ωστόσο, ενδείκνυται η βόρεια παραλία στην Αλυκή, καθώς δεν είναι τόσο πολυσύχναστη. Και εδώ υπάρχει κάποια οργάνωση, ωστόσο, μόνο σε ένα σημείο της ακρογιαλιάς. Οι δύο κόλποι της Αλυκής αποτελούν φυσικό αγκυροβόλιο για διάφορα μικρά σκάφη, ενώ η μορφολογία της τοποθεσίας συχνά επιλέγεται και για πεζοπορία στη φύση.

Στη βραχώδη χερσόνησο, δίπλα από τις παραλίες, σήμερα συναντώνται ερείπια αρχαίου οικισμού, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, αποτελούσαν το βασίλειο της Αλίκης, καθώς και δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές αλλά και το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, ένα από τα σημαντικότερα λατομεία της Θάσου. Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην Αλυκή είναι αυτή ενός αρχαίου Κούρου, που οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως το 1896.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΜΥΝΑ

Τούρκος ναύαρχος τρέμει την επιστροφή του Ελληνισμού στη Μ.Ασία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο γνωστός Τούρκος ΝαύαρχοςΤσέμ Γκιουρνενίζ σύμβουλος και μέλος τουρκικών ινστιτούτων σκέψης του καθεστώτος (ότι και να λένε) σε προκλητικό άρθρο κατά της χώρας μας ουσιαστικά τρέμει για την ύπαρξη ακόμη της “Μεγάλης Ιδέας”.

Εκεί αφού παραδέχεται την ενότητα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας δύο ισχυρών πυλώνων του σύγχρονου ελληνικού κράτους, κάνει λόγο ουσιαστικά για μια ελληνική “Μεγάλη Ιδέα” που αφορά τα εδάφη της Μικράς Ασίας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τον Πόντο.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “ωστόσο, η Ελλάδα έχει μια ιδεολογική ενότητα τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και σε κοινωνικό και θρησκευτικό επίπεδο, σε αντίθεση με την περιορισμένη εθνική της δύναμη.

Πρώτα απ ‘όλα, οι Έλληνες πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά της Αθήνας, της Σπάρτης και της Μακεδονίας του 300 π.Χ. σε φυλετική και πολιτιστική βάση, ή με άλλα λόγια, ότι έχουν το προνόμιο να είναι το λίκνο της δημοκρατίας, ο κληρονόμος της αρχαίας Ελλάδας και ο εκπρόσωπος της ελληνιστικής εποχής, που αποτελούν τη βάση των σύγχρονων δυτικών αξιών.

Πιστεύουν επίσης ότι κληρονόμησαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέσω του Βυζαντίου, η οποία στην πραγματικότητα ως έννοια διαμορφώθηκε πολύ αργότερα τον 19ο αιώνα από τους Ευρωπαίους.

Εν ολίγοις, έχουν μια εμμονή να διεκδικούν κάθε έδαφος στο οποίο μιλούσαν τα αρχαία ελληνικά, παρά το γεγονός ότι αυτή η γλώσσα ήταν στην πραγματικότητα μια lingua franca του εμπορίου στην αρχαιότητα.

Διατηρούν αυτήν την εμμονή σε σχέση με την Κύπρο και τη Μακεδονία. Το εφαρμόζουν επίσης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, την αποκαλούμενη περιοχή «Πόντος».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αυτό το χαρακτηριστικό που αξίζει να εξεταστεί, και αφορά μια μεγάλη πολιτιστική-ιδεολογική ακεραιότητα και ενότητα σε ολόκληρη την κοινωνία για την επίτευξη των γεωπολιτικών στόχων τους, αν και αυτό εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την πραγματική τους δύναμη.

Παρ ‘όλα αυτά, είναι πολύ πιο προχωρημένοι στην επίτευξη αυτής της ενότητας από τους Τούρκους.

Αυτή η ερώτηση έχει μόνο μία απλή απάντηση, “η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει τα ιστορικά της όνειρα τα οποία δεν μπορεί να τα υλοποιήσει σε Αιγαίο,  Μεσόγειο ή  Μαύρη Θάλασσα;

Αυτοί είναι οι τομείς κυριαρχίας και ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει όμως τα όριά της.

Οι Έλληνες είναι καιρός να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα στο Αιγαίο με την Τουρκία. Τα δύο έθνη που έχουν ζήσει μαζί για 400 χρόνια πρέπει να ενωθούν και να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα ειρηνικά προτού φτάσουμε σε άλλο σημείο”, καταλήγει ο ίδιος με το γνώριμο προπαγανδιστικό ύφος.

Προφανώς στα σχέδια τους για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι Τούρκοι πιθανόν να θεωρούν την Ελλάδα και πάλι ως “επαρχία” τους (Ρούμελι) όπως την έλεγαν τότε, εντασσόμενη στο γενικότερο πλαίσιο επαναφοράς τους στα Βαλκάνια από τα οποία πιστεύουν ότι εκδιώχθηκαν από τη δύση.

Δεν γνωρίζουμε τις ακριβώς αέρας “φυσάει” στην Άγκυρα για να προωθούνται δημόσια τέτοιες απόψεις από πρώην ανωτάτους Τούρκους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πιθανόν ο “αέρας αυτός να είναι μολυσμένος” αλλιώς δεν εξηγείται διαφορετικά.

Πάντως η Ελλάδα και ο λαός της στέκονται εδώ πολλές χιλιάδες χρόνια πριν ακόμα πατήσουν το πόδι τους οι Σελτζούκοι Τούρκοι και σκοπεύουν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως ανεξάρτητο κράτος.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη Λήμνο βρέθηκαν τα αρχαιότερα κοσμήματα στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η Πολιόχνη είναι ένας πολύ σπουδαίος και παγκόσμια γνωστός αρχαιολογικός χώρος στην ανατολική Λήμνο.
Εκεί, εκτός από τα άλλα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά κοσμήματα που είναι γνωστά ως ο «Θησαυρός της Πολιόχνης» και σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τα χρυσά ήταν κρυμμένα κάτω από μια πέτρα στο δωμάτιο 643, που ο κάτοχος τους έκρυψε για να τα διασώσει από κάποιον κίνδυνο.
O θησαυρός αποτελείται από ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα, χιλιάδες μικρά χρυσά πλακίδια, σπειροειδή βραχιόλια, διαδήματα, αλυσίδες, ψέλια για το μπράτσο ή τον αστράγαλο, περόνες, και σκουλαρίκια. Η ομορφιάς και η ποικιλία τους είναι ανάλογη με τον «Θησαυρό του Πριάμου» που ανακαλύφτηκε στην Τροία από τον Σλήμαν.

Ποια ήταν η Πολιόχνη και γιατί θεωρείται παγκόσμια τόσο σημαντική;

Η Πολιόχνη ήταν μια από τις πόλεις της Λήμνου που ήκμασε την πρώιμη εποχή του χαλκού, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού. Βρισκόταν στην ανατολική ακτή της Λήμνου, απέναντι από την Τροία, η οποία χτίστηκε μια χιλιετία αργότερα, πάνω σε ένα ύψωμα που περιβάλλεται από δύο ποτάμια.

Οι πρώτοι κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στην περιοχή λόγω της εύφορης γης και του πόσιμου νερού.

Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και η ίδρυση της χρονολογείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ.
Ήταν ένας οικισμός με ισχυρά τείχη, με προμαχώνες, αποθήκες, δημόσια κτήρια, πλατείες, λιθόστρωτους δρόμους και αποχετευτικό σύστημα.

Στις περιόδους ακμής αριθμούσε 1.500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης, το ψάρεμα, την υφαντουργία και την κατασκευή όπλων και εργαλείων.

Όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σχετικό με την πόλη, οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν σε έναν χώρο με λίθινα έδρανα για να πάρουν αποφάσεις.
Αυτό τον χώρο οι αρχαιολόγοι τον αποκάλεσαν «Βουλευτήριο» και θεωρείται η αρχαιότερη κατασκευή που κατασκεύασαν οι άνθρωποι για να συζητούν τα προβλήματα του τόπου τους. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του τείχους και σε όλο το μήκος της έχει έδρανα συνεδριάσεων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της πόλης έμενε στο Μέγαρο, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 2.000 π.Χ. και βρισκόταν κοντά στην κεντρική πλατεία.

Το «Βουλευτήριο» της Πολιόχνης χτίστηκε 2.000 χρόνια πριν από ανάλογα κτίσματα της κλασικής εποχής

Η Πολιόχνη και η Τροία όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα είχαν παράλληλη εξέλιξη.
Ήταν η πιο γνωστή Ακρόπολη της 3ης χιλιετίας στο βόρειο Αιγαίο. Ήκμασε από την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. έως το 1.600 π.Χ.

Η Πολιόχνη ερημώθηκε την ύστερη εποχή του Χαλκού, πιθανόν έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό και δεν κατοικήθηκε ξανά.

Μέχρι τον 19ο αιώνα ο σπουδαίος πολιτισμός της αρχαίας αυτής πόλης παρέμεινε άγνωστος.

Το 1930 ο διευθυντής της ιταλικής αρχαιολογικής σχολής Ντέλα Σέτα μαζί με τον βοηθό του Μπερνάντο Μπρέα ανακάλυψαν την Πολιόχνη.
Ονομάστηκε τότε και «Επτάπολις» γιατί έγινε ανασκαφή σε επτά αλλεπάλληλα στρώματα που φανερώνουν επτά διαφορετικές φάσεις της πόλης.
Ο Μπρέα ονόμασε την καθεμιά περίοδο με τα χρώματα που την χαρακτηρίζουν: Μελανή, Κυανή, Πράσινη, Ερυθρή, Κίτρινη, Καστανή και Ιώδης.
Οι αρχαιολόγοι ανάμεσα στα πλούσια ευρήματα ανακάλυψαν οστέινα εργαλεία, σφονδύλια, πελέκεις, και χοάνες.

Η αρχαία Πολιόχνη εξακολουθεί σήμερα να θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: Limnosnea.gr, infognomonpolitics.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

TAP

Δημοφιλή

Popular posts:

Monopolio Delivery

Mladen Group 25

Mladen Group 19

Mladen Group 24

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 23

Mladen Group 22

PABTEBOY ME GIATRO 1

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ 2

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ