Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής | Σε θέση μάχης η Ελλάδα – «Φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα αλλιώς κυρώσεις

«Άμεση αποκλιμάκωση ή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία» είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται νέος γύρος διπλωματικών επαφών σε μία προσπάθεια να αποσπάσει μία διατύπωση – τελεσίγραφο για την Άγκυρα, η οποία επιδίδεται σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Η επιθετικότητα του Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διάλογο, καθώς με το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγράφεται νέος κύκλος κρίσης στα ελληνοτουρκικά με άγνωστη εξέλιξη.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ -την πρώτη διά ζώσης μετά από πολύ καιρό. Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Κορυφής. Παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με την έναρξη της συνεδρίασης.

Αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι να εξασφαλίσει μία αυστηρή και ξεκάθαρη σύσταση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να δοθεί μία «πρόγευση» για τις συνέπειες κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι πλέον τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα και συνεπώς η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων προ του χρονικού περιθωρίου των 2 μηνών, εάν δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει την ίδια επιθετική τακτική.

Στον «πάγο» οι κυρώσεις από Γερμανία
Όπως όλα δείχνουν η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει και αναμένεται να διατηρήσει την ίδια μετριοπαθή στάση. Γερμανική κυβερνητική πηγή αποκάλυψε ότι υπήρξαν νέες πιέσεις από την Ελλάδα προς την ΕΕ, να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κυρώσεων, μετά την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας και την «εξόρμηση» του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παρόλα αυτά, η Γερμανία διαμηνύει ότι προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις». Επί της ουσίας η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης κινείται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά οι δορυφόροι της Τουρκίας εντός της Ευρώπης παραμένουν.

Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν;
Ο Τούρκος Πρόεδρος «τρέχει» επειδή γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για τον ίδιο και τις επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στενεύουν. Δεδομένου ότι η γερμανική προεδρία θα είναι μέχρι και Δεκέμβριο του 2020, κατανοεί ότι μέχρι τότε θα μπορεί να ασκήσει όλες τις επόμενες διεκδικήσεις του στην περιοχή και να κατευθύνει στο σημείο που επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις.

Την αντιπολίτευση ενημερώνει ο Δένδιας
Όσο ο πρωθυπουργός θα επιδίδεται σε διπλωματικό πόκερ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

11:00 Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

11:30 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

12:00 Γεώργιος Μαρίνoς (ΚΚΕ)

12:30 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

13:00 Δημήτρης Λιάπης – Γιώργος Λογιάδης (ΜΕΡΑ 25).

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αλεξανδρούπολη

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, παρουσία του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ) στους Φοιτητικούς Συλλόγους των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όπως σημειώνουν «αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διαλέγουν για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Αλεξανδρούπολη για να μας διαφημίσουν την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΔΠΘ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη οι τριήμερες εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, που φιλοξενεί στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σκοπός της συνόδου είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή της για την επίτευξη μεταξύ άλλων της:

– Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής.
  • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
  • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.

  • Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

  • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής.

  • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιμέρους συναντήσεις: η 85η των προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι, η 6η των στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., η 5η των προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι. και η 1η των προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με τη διεξαγωγή συνόδων των αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι.:

  • Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
  • Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης.
  • Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

  • Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

  • voria.gr

    https://youtu.be/QQOpxnozhR4

    Continue Reading

    ΠΟΛΙΤΙΚΑ

    Ν. Παναγιωτόπουλος: «Ξεκάθαρη η ελληνική θέση για πολύπλευρη στήριξη της Ουκρανίας»

    Την ξεκάθαρη ελληνική θέση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εξ αυτής τη δέσμευση της χώρας μας από κοινού με συμμάχους και εταίρους για πολύπλευρη στήριξη της Ουκρανίας, ως πρώτης γραμμής άμυνας της Ευρώπης απέναντι σε αναθεωρητικές πολιτικές, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Viacheslav Medianyk, κατόπιν σχετικού αιτήματος του τελευταίου.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα αξιοποίησης των χρονικών περιθωρίων, που στην παρούσα φάση προβάλλουν ιδιαιτέρως στενά.  Υπενθύμισε ότι η συμβολή της χώρας μας παραμένει σταθερή και ποικιλοτρόπως υποστηρικτική διά παροχών σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και σημείωσε ότι πολλές εκ των χωρών της Δύσης πράττουν και οφείλουν να πράξουν δεόντως ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας σε όλα τα επίπεδα.  Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι στην Ελλάδα φιλοξενούνται περί τις 24.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία με καθεστώς Προσωρινής Προστασίας ΕΕ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει στην επικράτεια άνω των 75.000 προσφύγων, που ως επί το πλείστον φιλοξενούνται.  Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα έχει προσχωρήσει στην Κοινή Δήλωση Υποστήριξης της Ουκρανίας των ηγετών του G7 για την παροχή δεσμεύσεων ασφαλείας προς τη χώρα και βεβαίως συμμετέχει σε διεθνείς διαβουλεύσεις Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας και υποστηρίζει συναφώς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

    Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η χώρα μας επιδιώκει την επέκταση των Λωρίδων Αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας προτείνοντας τη μεταφορά σιτηρών μέσω βαλκανικών χωρών προς τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.  Μάλιστα, ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπογραμμίστηκε ο κομβικός του ρόλος, καθότι η γεωστρατηγικής σημασίας θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας συμβάλλει στη  δυνατότητα ανεφοδιασμού και ενίσχυσης των νατοϊκών δυνάμεων. Επιπλέον, σημειώθηκε η ελληνική ετοιμότητα για συνδρομή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με έμφαση στην περιοχή της Οδησσού.

    Ο Ουκρανός αξιωματούχος διεμήνυσε ότι πράγματι η συμβολή των συμμάχων και εν γένει των χωρών της Δύσης είναι καίρια για τις εξελίξεις στο πεδίο, θεωρώντας ότι αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό να πυκνώνουν οι επαφές κατά το δυνατό και μέσω διενέργειας τηλεδιασκέψεων. Ζήτησε μάλιστα, υποστήριξη και για την πραγματοποίηση διαδικτυακής συνάντησης μεταξύ των Προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων.

    =

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en