Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται νωρίς σήμερα σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, διαπίστωσε ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS επιτόπου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές
Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.
Πόλεμος νεύρων και προβοκάτσιας στα ουκρανορωσικά σύνορα
Το θρίλερ στα σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζεται με απανωτές εκρήξεις να σημειώνονται στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ. Ούτε το Κίεβο, ούτε οι αυτονομιστές προέβησαν σε διευκρινίσεις για αυτές.
Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, πάντως, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.
Απο την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν κατακλύσει την Ανατολική Ουκρανία, με στόχο να εντείνουν το πολεμικό κλίμα.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι δύο νεκροί στρατιώτες και τέσσερις τραυματίες από τους βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε.
Την ίδια στιγμή, επικράτησε πανικός όταν οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από βουλευτές. Δεν υπήρξε τραυματίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, «η χώρα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια».
Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σημείωσαν, όμως, 2.000 παραβιάσεις της εκεχειρίας μονάχα το Σάββατο στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πόλεμος νεύρων έχει επηρεάσει τους πάντες με την ουκρανική τηλεόραση να μετατρέπεται σε ρινγκ. Δημοσιογράφος γρονθοκόπησε φιλορώσο πολιτικό σε ζωντανό τηλεοπτικό πανελ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μια “επείγουσα” τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν. Συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απαντήσει στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για διάλογο με τη Μόσχα».
Νωρίτερα, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει πλέον αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη». Ο Μακρόν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο του. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογο του, σχολιάζοντας ότι «το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παρομοίασε τον ρωσικό στρατό με φίδι που ξετυλίγεται και ετοιμάζεται να χτυπήσει την Ουκρανία.
Ο Γερμανός Καγκελάριος μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου ζήτησε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, ώστε να μην είναι «πολύ υψηλό το κόστος».
Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχολίασε ότι «η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυναμεις».
Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, αν η Δύση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για στήριξη της Ουκρανίας.
Μητέρα Τοπαλούδη | Οι φωνές της έρχονται στο μυαλό μου
Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» η μητέρα της αδικοχαμένης, Ελένης Τοπαλούδη, μίλησε για τις τελευταίες τραγικές στιγμές που έζησε η κόρη της στα χέρια των βασανιστών και δολοφόνων της.
Η Κούλα Αρμουτίδου σημειώνει πως καμία τιμωρία δεν είναι αρκετή για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της μονάκριβης κόρης, Ελένης Τοπαλούδη και μιλά για τις γυναικοκτονίες.
«Πλήρωσε το ΟΧΙ με τη ζωή της» Για την οικογένεια Τοπαλούδη κάθε δίκη είναι κι ένα μαρτύριο, οι εικόνες επιστρέφουν, μαζί και η φωνή της Ελένης. «Δεν αντέχω να βλέπω τους σαδιστές δολοφόνους του παιδιού μου. Ποια μάνα θα το άντεχε; Τη βασάνιζαν επί 3,5 ώρες, άσκησαν όλες τις μορφές βίας, την στραγγάλισαν, πολτοποίησαν το κεφάλι της… Άλλαζαν ρόλους και κρατούσαν τα χέρια στο παιδί μου γιατί αντιστεκόταν. Πλήρωσε το ΟΧΙ με τη ζωή της».
Στη δικαστική αίθουσα, οι καθ’ ομολογίαν δολοφόνοι της Ελένης ζήτησαν μια δεύτερη ευκαιρία, η κυρία Κούλα δεν άντεξε να τους ακούει και βγήκε από την αίθουσα. «Αναλωνόμαστε στο δικαστήριο και ακούμε να δολοφονούν επανειλημμένα το παιδί μου. Ο αλβανός δολοφόνος ζητάει τώρα συγγνώμη, θέλει μια δεύτερη ευκαιρία, ζητάει να πηγαίνει στα σχολεία και να μιλάει στα παιδιά για να μάθουν να σέβονται τη γυναίκα. Συγγνώμη να ζητήσει από τον Θεό αλλά και Αυτός είναι πολύ ψηλά και μάλλον δεν ακούει» λέει με δάκρυα στα μάτια. «Καμιά φορά σκέφτομαι αν θα τους άξιζε θανατική καταδίκη, αλλά μετά λέω, όχι θάνατος, θέλω να συνειδητοποιήσουν τι έκαναν σε ένα παιδί 21 ετών με όνειρα για το μέλλον».
«Οι φωνές της Ελένης έρχονται στο μυαλό μου» «Τρελαίνομαι» λέει η μητέρα της Ελένης. «Σαράντα έναν μήνες μετράω από τον θάνατο του παιδιού μου και δεν έχω κοιμηθεί ένα βράδυ. Βγαίνω στο μπαλκόνι και είμαι ένα άγριο θηρίο μέσα σε κλουβί. Βιώνω τον πόνο του παιδιού μου από την ώρα που κατέβηκε τα σκαλιά του διαμερίσματός της, με το μπλουτζίν παντελόνι και το λευκό πουκάμισο. Από εκείνη τη στιγμή έχω όλα τα σκηνικά μέσα στο κεφάλι μου και βουίζει και βοά. Οι φωνές της Ελένης έρχονται στο μυαλό μου και βγαίνω στο μπαλκόνι σαν ένα λιοντάρι που του έχουν στερήσει ζωτικό χώρο».
«Δεν νεκροφίλησα το παιδί μου» Η ίδια αποκαλύπτει πως έμαθε να ζει με τη σκέψη της Ελένης και να φαντάζεται – όσο ο χρόνος κυλάει – πώς θα έμοιαζε και τι θα έκανε το παιδί της αν ήταν στη ζωή. «Με τα ψεύτικα όνειρα ζω… Αν ζούσε, θα ήταν 25. Αν ζούσε, θα τελείωνε τώρα το μεταπτυχιακό. Αν ζούσε, μπορεί να έπιανε μια δουλειά. Αν ζούσε, μπορεί να γνώριζε και ένα καλό παλικάρι και να της έκανα τον γάμο που ονειρευόμουν και να την έβλεπα νύφη και να προσκυνούσα στέφανα. Αντί για στέφανα, προσκύνησα ένα κλειστό λευκό φέρετρο. Ούτε το παιδί μου νεκροφίλησα. Μπορεί αυτό να το αντέξει άνθρωπος; Σκεφτείτε την τραγωδία του πατέρα που πήγε στη Ρόδο για την αναγνώριση του παιδιού του και το βρήκε χτυπημένο και καταπονημένο μέσα στο ψυγείο. Σκεφτείτε αυτόν τον πατέρα όταν ανέβηκε στο αεροπλάνο και στα πόδια του είχε το φέρετρο του παιδιού του».
«Δεν έχει έρθει στο όνειρό μου» Το σπίτι είναι γεμάτο Ελένη. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ψυχή της πλανιέται γύρω μας» λέει η μητέρα της. «Η Ελένη όμως δεν είναι πουθενά. Δεν εμφανίστηκε ούτε στον ύπνο μου, να μου πει «μαμά, ήρθα». Με πονάει που δεν έχει έρθει 41 μήνες στο όνειρό μου να μου χαμογελάσει». Μία εικόνα στοιχειώνει το μυαλό της κυρίας Κούλας και δεν βγαίνει όσοι μήνες κι αν περάσουν. «Εγώ κοιμόμουν εκείνο το βράδυ στα ζεστά μου και το παιδί μου ήταν πεταμένο στα κρύα νερά!».
«Αλήτες, θα σας βρει ο μπαμπάς μου» Η Ελένη τους είπε πριν τη ρίξουν στη θάλασσα. «Αλήτες, θα σας βρει ο μπαμπάς μου». Με αυτόν τον πόνο ζει ο Γιάννης, με τα τελευταία λόγια του παιδιού.
«Τι θα γίνει με τον Πέτρο;» Η ίδια αναφέρει πως πλέον φοβάται περισσότερο. Την τρομάζει ακόμα και η σκέψη ότι ο Πέτρος, που είναι τώρα στην Α’ Λυκείου, θα περάσει σε κάποια σχολή και θα φύγει από το σπίτι. «Ο Πέτρος ζει με την απώλεια της αδελφής του. Φοβάμαι γιατί ζει μέσα στην απογοήτευση, σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον, με μια μητέρα που κλαίει συνέχεια και έναν πατέρα που προσπαθεί να κρύψει τα συναισθήματά του και τα βράδια ξεσπάει μέσα στο δωμάτιο. Αυτή η ψυχή τι θα εκδηλώσει αργότερα ξέρει κανείς; Εγώ που είμαι μητέρα του δεν ξέρω και φοβάμαι. Ενας ψυχολόγος δεν χτύπησε την πόρτα μου όλα αυτά τα χρόνια…».
«Δεν είμαστε οικόπεδα προς ενοικίαση» Ένα από τα αιτήματα των μητέρων των δολοφονημένων γυναικών είναι και η συμπερίληψη του όρου «γυναικοκτονία». Όπως λέει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, πρόκειται για έναν όρο στο άκουσμα του οποίου πολλοί τρομάζουν. «Απαρχαιωμένες ανατολίτικες ιδέες του ’40 και του ’50. Ο άνδρας χτυπάει και η γυναίκα κάνει υπομονή…. Δε θέλουμε να αποδεχτούμε τον όρο “γυναικοκτονία” για να μην αποδεχτούμε τι; Οτι ο άνδρας είναι κτήτορας κι εμείς οικόπεδα προς ενοικίαση, κι όταν σηκώνουμε κεφάλι μας σκοτώνουν».
Η Κούλα Αρμουτίδου γράφει ήδη ένα βιβλίο στη μνήμη της Ελένης, ένα βιβλίο στο οποίο εξηγεί ποια είναι η Ελένη, πώς έχασε τη ζωή της και πώς θα μπορούσε να ήταν μαζί μας, εάν όσοι γνώριζαν μιλούσαν εγκαίρως.
Τουρκία | Νέα πρόκληση στην Αγία Σοφία με δεκάδες μαθητές να απαγγέλλουν το Κοράνι
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει ότι «θα βάλουμε το τζαμί της Αγίας Σοφίας στα διαβατήριά μας»
Νέα τουρκική πρόκληση από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία. Σε μια τελετή, 35 μαθητές θρησκευτικού σχολείου ντυμένοι στα λευκά απήγγειλαν το Κοράνι, σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι «θα βάλουμε το τζαμί της Αγίας Σοφίας στα διαβατήριά μας», καταδεικνύοντας την ιδεολογική εμμονή της Άγκυρας με την Αγία Σοφία, όταν μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν εντυπωσιακά τζάμια κτισμένα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Επισημαίνεται ότι τα πλάνα αυτά έρχονται στη σκιά των βανδαλισμών στο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, με πολύ κόσμο να συνωστίζεται για μια ακόμα φορά μέσα στο ναό.
Eurovision 2022 | Ποιες χώρες δεν ψήφισαν την Ελλάδα
Οι επιτροπές που δεν έδωσαν βαθμό στην Αμάντα Γεωργιάδη
Η Αμάντα Γεωργιάδη κατέκτησε την όγδοη θέση στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και κατάφερε με την ερμηνεία της να ενθουσιάσει το κοινό. Η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 215 βαθμούς, όπου οι 158 ήταν από τις επιτροπές κι οι 57 από το κοινό.
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες επιτροπές χωρών που δεν τίμησαν τη χώρα μας με κανένα βαθμό. Αυτές ήταν: Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισραήλ, Μολδαβία, Σερβία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σουηδία, Αυστραλία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.