Quantcast
Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός | Πώς θα έρθουν φέτος οι τουρίστες

Για τους επιβάτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν – Τι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους – Ταξιδιωτικοί διάδρομοι και διμερείς συμφωνίες με 10 χώρες

«Ο ελεγμένος τουρίστας είναι ο τουρίστας του 2021 για την Ελλάδα». Πάνω σε αυτό το μοντέλο βαδίζουν κυβερνητικό επιτελείο και τουριστικοί φορείς με το βλέμμα στην προσεχή τουριστική σεζόν, διαμορφώνοντας τώρα τη στρατηγική για το επίσης δύσκολο 2021, μια χρονιά που έχει το πλεονέκτημα των εμβολίων και θα είναι -έστω κι αν δεν τίθενται επί του παρόντος ποσοτικοί στόχοι- «πολύ καλύτερο από το 2020», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις χώρες άμεσου τουριστικού ενδιαφέροντος (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.λπ.) προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πανδημία στη διακίνηση τουριστών.

Για τους εμβολιασμένους επιβάτες είναι σαφές πλέον ότι οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν, ενώ για τους μη εμβολιασμένους θα εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα τεστ πριν από την αναχώρηση και τα rapid tests κατά την άφιξη. Βασικό ζήτημα που απασχολεί άπαντες είναι πότε χρονικά θα ανοίξει -ουσιαστικά και με ασφάλεια- η φετινή σεζόν, κάτι που φαίνεται να είναι σε άμεση συνάρτηση και με τα προγράμματα εμβολιασμού στην Ε.Ε. Η Κομισιόν, πάντως, μέσω της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιμένει ότι με τις νέες συμφωνίες για εμβόλια έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Εκτός των εμβολίων, για την Ελλάδα θα πρέπει να προσμετρηθεί στα συν -και με το δεδομένο ότι ποσοστό άνω του 65% του εισερχόμενου τουρισμού της προέρχεται από την Ε.Ε.-, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών. Ακόμη, βασικές αγορές εκτός Ε.Ε. οι οποίες παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές πέρυσι, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αναμένεται να ανοίξουν φέτος, με τις αεροπορικές να έχουν ήδη προσθέσει στον προγραμματισμό τους την Ελλάδα για πτήσεις τον Ιούλιο.

Κλειδί για τη νέα τουριστική σεζόν είναι, κατ’ αρχάς, το τρίπτυχο «πιστοποιητικά εμβολιασμού – μοριακά τεστ 72 ωρών πριν από την άφιξη – περισσότερα rapid tests στις εισόδους της χώρας».

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη οι τεχνικές συζητήσεις για διμερείς συμφωνίες με ξένες αγορές στις οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο οι εμβολιασμοί ώστε να ανοίξουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς, εφόσον το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και η προτεραιοποίηση -μέχρι το καλοκαίρι- των ανθρώπων του τουρισμού στο πρόγραμμα εμβολιασμού, πέρα φυσικά από την επικαιροποίηση των υγειονομικών κανόνων και τα προγράμματα προώθησης και προβολής της χώρας στο εξωτερικό.

Σεζόν last minute

«H πρόοδος των εμβολιασμών, η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και η καθιέρωση του πιστοποιητικού είναι βασικοί άξονες που θα καθορίσουν το άνοιγμα του τουρισμού», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης«Με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και κατοίκων, αλλά και με τη σοβαρότητα που έχουμε δείξει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Είναι σαφές ότι φέτος στη μεγάλη τους πλειονότητα οι κρατήσεις θα γίνουν την τελευταία στιγμή.

Μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας, που θα μπουν και αυτοί δυνατά στη μάχη φέτος, είναι το δυνατό brand που χτίσαμε – και αυτό θα είναι και η πυξίδα μας. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά που θα γίνει μάλιστα η βάση ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Η μάχη δεν θα είναι εύκολη, αλλά έχουμε αποδείξει, κράτος και ιδιωτικός τομέας, ότι είμαστε εδώ για τα δύσκολα».

Σημειωτέον ότι ο κ. Θεοχάρης την περασμένη Πέμπτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC έκανε ιδιαίτερη μνεία στα οφέλη των πιστοποιητικών εμβολιασμού ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα είναι σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Βρετανία (τη δεύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες, μετά τη Γερμανία με 4 εκατομμύρια το 2019), ώστε να βρεθούν τρόποι διευκόλυνσης των ταξιδιών το καλοκαίρι. Η λογική του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο, ως γνωστόν, έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση κεντρικά στις Βρυξέλλες ήδη από τον Ιανουάριο, βασίζεται στη λογική ότι «δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Επειδή, όμως, επιβάλλουμε σήμερα ότι για να ταξιδέψουμε πρέπει να έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα, προφανώς αυτό είναι σπατάλη πόρων, εάν οι ταξιδιώτες είναι εμβολιασμένοι», σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη. «Η ανάγκη γι’ αυτό τον έλεγχο θα μπορούσε να περιοριστεί από το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, μπορεί να μη χρειάζεται “ξανά και ξανά” να κάνουν τεστ». Σε επίπεδο Ε.Ε., για τη διευρυμένη υιοθέτησή του από τα κράτη-μέλη το πιστοποιητικό εμβολιασμού προκρίνεται επί του παρόντος περισσότερο για αμιγώς ιατρικούς λόγους -και μόνο- και όχι για τα ταξίδια, με εκατέρωθεν διαφορετικές απόψεις και τη συζήτηση να παραμένει ανοιχτή.

Το θέμα με τις «πολύ προκαταρκτικές συζητήσεις», για τις οποίες έκανε λόγο ο κ. Θεοχάρης στο ραδιόφωνο του BBC Four, είχε μεγάλη δημοσιότητα στα μεγάλα βρετανικά Μέσα («Times», «Independent», «Telegraph» κ.ά.) – ένα ακόμη δείγμα για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους Βρετανούς για ταξίδια στη χώρα μας. Παράλληλα, επιτελείς μεγάλων παικτών της αγοράς όπως ο Γιόχαν Λούντγκρεν, διευθύνων σύμβουλος της easyJet, προέτρεψε τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει μια ξεκάθαρη δήλωση για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών: «Δεν λέμε ότι πρέπει να αρθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από αύριο. Λέμε ότι υπάρχει τρόπος άρσης των περιορισμών με ασφάλεια καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού επεκτείνεται και μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Ταξιδιωτικοί διάδρομοι με άλλες 10 χώρες

Η βρετανική αγορά δεν είναι η μοναδική με την οποία η Ελλάδα θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες, απλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι πολύ μεγάλη αγορά για τη χώρα μας για την οποία μάλιστα έχουν αλλάξει και τα δεδομένα λόγω Brexit. Κατά πληροφορίες, ανάμεσα στις τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., με τις οποίες η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει ή δρομολογεί τεχνικές συζητήσεις για το πώς μπορούν να ανοίξουν ασφαλείς ταξιδιωτικοί διάδρομοι είναι -πέραν του Ισραήλ για το οποίο ήδη έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες- οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Σερβία, ο Καναδάς, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία. Για κάποιες μάλιστα από αυτές τις αγορές, εκτός Ε.Ε., που παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές πέρυσι, το έλλειμμα ήταν παραπάνω από αισθητό για την τουριστική σεζόν του 2020: τρανό παράδειγμα οι ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνονται στο top 5 των αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα και μάλιστα με γερά πορτοφόλια, όπως ήταν οι περισσότεροι από τα σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες που ήρθαν στη χώρα μας το 2019 και άφησαν κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ εισπράξεις. Αντίθετα, τη σεζόν του κορωνοϊού οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, με κλειστές τις πτήσεις, ήταν μόλις 104.000 με 83 εκατ. ευρώ εισπράξεις. Για τη σεζόν του 2021 ήδη η American Airlines έχει ξεκινήσει τις κρατήσεις εισιτηρίων για Ελλάδα στα απευθείας δρομολόγια από Νέα Υόρκη, που ξεκινούν από αρχές Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο, αν και μένει να φανεί αν θα έχει πωλήσεις.

Αντίστοιχα, από το Ισραήλ, που πέρυσι ήταν ανοιχτό-κλειστό (άνοιξε αργά και με περιορισμούς), το σύνολο των ταξιδιωτών στη χώρα μας, υπό κανονικές συνθήκες, υπολογίζεται κοντά στις 700.000. Επίσης, από τη Ρωσία, με μόλις 25.000 ταξιδιώτες το 2020, η ταξιδιωτική κίνηση το 2019 άγγιξε τις 600.000. «Ακριβώς το γεγονός ότι φέτος πρόκειται να ανοίξουν και αγορές που παρέμειναν ουσιαστικά κλειστές πέρυσι αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια πολύ καλύτερη χρονιά», επισημαίνουν στο «ΘΕΜΑ» κορυφαίες κυβερνητικές πηγές.

Το μέτωπο των ξενοδόχων

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι πρώτος στόχος για το άνοιγμα της φετινής σεζόν, αρχής γενομένης από τον εσωτερικό τουρισμό, είναι από τις αρχές Μαΐου και εν συνεχεία τον Ιούνιο. Ωστόσο, «κρατήσεις για το καλοκαίρι, πλην των περσινών που έχουν μεταφερθεί μέσω των vouchers για το 2021, ουσιαστικά δεν υπάρχουν -είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές-, γιατί όλοι περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φέτος είναι γεγονός ότι η σεζόν θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Το πραγματικό διαβατήριο της Ελλάδας στον σκληρό ανταγωνισμό για την προσεχή σεζόν είναι να διατηρήσουμε τον πράσινο χάρτη στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται όλοι στη χώρα να είναι ασφαλείς και υγιείς. Θέλουμε να κερδίσουμε περισσότερους μήνες στη σεζόν και εάν καταφέρουμε να ανοίξουμε τηρώντας με ευλάβεια όλα τα πρωτόκολλα στις αρχές Ιουνίου, τότε ο στόχος μας θα είναι να πετύχουμε το 50% του τζίρου του 2019, ωστόσο αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμα μακριά». Σε σχέση με την περσινή σεζόν, όπου υπολογίζεται ότι τελικά άνοιξε περίπου το 60% των ξενοδοχείων της χώρας, ο ίδιος εκτιμά ότι «φέτος θα ανοίξουν όλοι γιατί δεν υπάρχουν τα περιθώρια να μείνουν και δεύτερη χρονιά κλειστοί – θα είναι καταστροφικό».

Οι τουριστικοί φορείς θέτουν και το θέμα της προτεραιοποίησης των ανθρώπων του τουρισμού στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τον κ. Τάσιο να κάνει λόγο για περίπου 210.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους στην πλήρη λειτουργία των ξενοδοχείων: «Θέλουμε τον έγκαιρο εμβολιασμό των εργαζομένων κατά προτεραιότητα για να προασπίσουμε την υγεία. Να ξεκαθαρίσω, ωστόσο, ότι το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά πρέπει οι εργαζόμενοι που δεν θα εμβολιαστούν να επιδείξουν ατομική ευθύνη στην καθημερινότητά τους, ώστε όλη η αλυσίδα λειτουργίας ενός ξενοδοχείου να είναι ασφαλής».

Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί συνολικά τον κλάδο, με δεδομένη και την εμπειρία της περσινής χρονιάς, είναι και τι μέλλει γενέσθαι με όσους εισέρχονται στη χώρα οδικώς, τουρίστες και μη, ειδικά από τη στιγμή που με βάση τα νούμερα του 2019 πρόκειται για περίπου 9 εκατομμύρια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «στο αεροπορικό ταξίδι οι έλεγχοι είναι πιο σφιχτοί», εξ ου και αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι ως πρόταση είναι στις κατά τόπους εισόδους της χώρας για τους εισερχόμενους από τα οδικά σύνορα να γίνονται rapid tests σε όλους και όχι δειγματοληπτικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής προτίθεται να αναλάβει και φέτος, όπως και πέρυσι τον Αύγουστο, την πρωτοβουλία για κάλυψη του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες οι οποίοι περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική.

high2

Τα μηνύματα από την Ευρώπη

Το θετικό, πάντως, είναι ότι η Eλλάδα βρίσκεται, σε αυτή τη φάση για το καλοκαίρι στις πρώτες προτιμήσεις του ευρωπαϊκού κοινού, απ’ όπου ούτως ή άλλως η χώρα μας αντλεί το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής κίνησης, όπως προκύπτει τόσο από εκθέσεις όσο και από τα μηνύματα των tour operators και των αεροπορικών. Παράλληλα, αυξάνεται -όσο περνούν οι εβδομάδες και παρά το lockdown– η διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με ξεκάθαρη προτίμηση σε προορισμούς με «ήλιο και θάλασσα», όπως είναι και η χώρα μας.

Σύμφωνα με την τελευταία, πέμπτη κατά σειρά, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), με δεδομένα που συλλέχθηκαν έως και τον προηγούμενο μήνα, σε στατιστικό δείγμα 5.855 ερωτηθέντων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία πάνω από τους μισούς (ποσοστό 54%) δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εντός του επόμενου εξαμήνου στο εσωτερικό της χώρας τους ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, έχει αυξηθεί στο 41% αυτών που προγραμματίζουν ταξίδι στο εξωτερικό (εντός Ευρώπης), ενώ Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Γερμανία είναι οι πέντε πιο δημοφιλείς χώρες για το επόμενο ταξίδι στην Ευρώπη. Στη νέα έρευνα, τα εμβόλια είναι ο Νο 1 παράγοντας στην απόφαση για ένα ταξίδι στην Ευρώπη και μοιράζονται την πρώτη θέση στις απαντήσεις των Ευρωπαίων (από 11%) μαζί με την «αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στους προορισμούς».

Ακολουθεί με 10% ο έλεγχος πριν από το ταξίδι με τεστ COVID-19 και στη συνέχεια κατατάσσονται οι ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων.

Από τους tour operators, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός οργανισμός, η TUI, με πελατολόγιο 21 εκατομμυρίων τουριστών στην Ευρώπη, διαπιστώνει, με βάση τις πρώτες τάσεις από αναζητήσεις και κρατήσεις, ότι για φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δύο πιο δημοφιλείς προορισμοί διακοπών για τους Ευρωπαίους συνολικά. Στο ευρωπαϊκό top 5 του ομίλου, η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν Γκραν Κανάρια, Ρόδος, Τενερίφη και η τουρκική Αττάλεια.

Ανά αγορά, στο top 5 των Βρετανών πελατών της TUI την πρώτη θέση έχει το Νταλαμάν στα τουρκικά παράλια και ακολουθούν η Κύπρος, η Αττάλεια, η Τενερίφη και η Ρόδος. Η Κρήτη σκαρφαλώνει για πρώτη φορά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γερμανών μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών του ομίλου για τη δύσκολη θερινή σεζόν του 2021, ενώ στο top 5 βρίσκονται δύο ακόμη ελληνικά νησιά, η Ρόδος και η Κως. Ειδικά όμως για τους Γερμανούς, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Μαγιόρκα χάνει φέτος την πρωτιά ως ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, ενώ 5α στη σειρά έρχονται τα τουρκικά παράλια. Επίσης, η χώρα μας φέτος, όπως και πέρυσι, είναι για τους Αυστριακούς ο πιο δημοφιλής προορισμός, με βάση τις πρώτες κρατήσεις από το πρόγραμμα της TUI Αυστρίας. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από μισό εκατομμύριο Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Οπως και την προηγούμενη χρονιά, για τους πελάτες της TUI τα ελληνικά νησιά είναι ο Νο 1 προορισμός για τους Φινλανδούς, τους Δανούς, τους Noρβηγούς και τους Σουηδούς και ακολουθούν η Μαγιόρκα, η Αττάλεια και η Κύπρος. Βέλγοι και Ολλανδοί πελάτες βάζουν πρώτα τα τουρκικά παράλια, ενώ πολύ δημοφιλείς προορισμοί είναι επίσης η Κρήτη, η Ρόδος, η Μαγιόρκα και η Τενερίφη. Οι Γάλλοι, αν και πολλοί θα προτιμήσουν φέτος το staycation, αλλιώς διακοπές στη χώρα τους, ψηφίζουν Σικελία ως τον προτιμώμενο προορισμό για φέτος και ακολουθουν Ελλάδα και Ισπανία. Οι επιτελείς του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Ευρώπης εκτιμούν ότι η χώρα μας «ξεκινά τη νέα σεζόν με την… ουρά του περασμένου καλοκαιριού, δεδομένου ότι οι ελληνικοί προορισμοί ήταν πρώτοι σε προτιμήσεις στο κοινό της TUI Γερμανίας και την περσινή πολύ δύσκολη σεζόν, λόγω των χαμηλότερων αριθμών κρουσμάτων, της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και των πολλαπλών επιλογών για τους ταξιδιώτες», σύμφωνα με τον κ. Μάρεκ Αντριτζακ, διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Γερμανίας.

«Η επιθυμία για ταξίδια φέτος, μέσα στο καλοκαίρι, είναι μεγάλη από τους Ευρωπαίους και εκτιμάμε ότι, όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυξάνεται και η εμπιστοσύνη του κοινού ότι τα ταξίδια θα είναι και πάλι σύντομα εφικτά. Αυτό που βλέπουμε φέτος είναι η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία και αναβαθμίσεις δωματίων, δείγμα ότι ο καθένας θέλει να προσφέρει κάτι περισσότερο στον εαυτό του για τις καλοκαιρινές του διακοπές», αναφέρουν οι επιτελείς τoυ μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού για τη σεζόν του 2021.

Τους εμβολιασμούς και τη ζήτηση στην αγορά επιχειρεί να συγκεράσει και ο Νο 2 tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έστω κι αν μεταθέτει προς τα πίσω την έναρξη του θερινού του προγράμματος για την Ελλάδα και για άλλες ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω lockdown και αβεβαιότητας για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη, μεταθέτει επίσης προς τα πίσω, προς Οκτώβριο – Νοέμβριο, και τη λήξη του, σημάδι για την επιμήκυνση της σεζόν. Για φέτος ο ταξιδιωτικός οργανισμός με τα brands jet2 και jet2holidays προσθέτει επιπλέον για τη χώρα μας νέες απευθείας πτήσεις και πακέτα διακοπών από πιο περιφερειακά βρετανικά αεροδρόμια σε ελληνικά νησιά πιο παραδοσιακά για τον όμιλο, όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Κρήτη, αλλά και σε νέα όπως η Κεφαλονιά, η Σαντορίνη και η Σκιάθος, διαβλέποντας αυξημένη ζήτηση για Ελλάδα. Οι απευθείας πτήσεις προς ελληνικά νησιά από ευρωπαϊκούς προορισμούς είναι και η μεγάλη τάση από τις αεροπορικές για φέτος στη χώρα μας, τάση που ξεκίνησε από πέρυσι και αναμένεται να διατηρηθεί και για τη φετινή τουριστική χρονιά, με το σκεπτικό ότι οι ταξιδιώτες παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον τουριστικό προορισμό που επιλέγουν στη χώρα μας για τις διακοπές τους, χωρίς τους συχνούς συνδυασμούς δύο-τριών προορισμών, αποφεύγοντας και τις μεγάλες παραμονές σε αεροδρόμια και τους ενδιάμεσους σταθμούς.

Από τους εγχώριους παίκτες η Αegean σύρει πρώτη τον χορό με ουκ ολίγες απευθείας πτήσεις στο δίκτυο εξωτερικού με περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ νέες απευθείας πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια προσθέτει φέτος και η SkyExpress. Στο ίδιο μοντέλο κινούνται η lowcost αεροπορική Ryanair, η easyJet, η British Airways, η Austrian Airlines, η Lot Airlines κ.ά.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός | Τέλος οι μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από σήμερα και επίσημα. Πού παραμένουν μαζί με τα rapid tests

Διαβάστε τι προβλέπει το ΦΕΚ που εκδόθηκε και ισχύει από σήμερα Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το οποίο προβλέπει διατήρηση της χρήσης μάσκας και rapid test σε ανεμβολίαστους μόνο στις δομές Υγείας.

Αντίθετα στο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως είχε ανακοινωθεί στις 14 Μαρτίου από το υπουργείο Υγείας μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Όσον αφορά το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές αυτές αλλά και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό νοσήσει από κορονοϊό COVID-19, για το χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, υποχρεούται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Μετά το πέρας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, το εν λόγω προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις το προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.

Για τους ασθενείς:

  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19.
  • Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.
  • Ασθενείς που εισάγονται-νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο ως ακολούθως:
  1. Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο (προγραμματισμένη εισαγωγή) προσέρχονται με PCR που διενεργήθηκε έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.
  2. Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως (έκτακτη εισαγωγή) υπόκεινται άμεσα σε rapid test και παράλληλα σε PCR την πρώτη ημέρα της εισαγωγής-νοσηλείας τους.
  3. Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με rapid test ανά επτά (7) ημέρες.

Για τους συνοδούς ασθενών

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Oι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 7, αντιστοίχως, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο [PCR εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών] πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Ο εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) επαναλαμβάνεται ανά τρεις (3) ημέρες.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118). Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  • Οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 αντιστοίχως και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55570/12.9.2021 (Β’4207) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69461/5.11.2021 (Β’ 5163) και Δ1α/ΓΠ.οικ.23985/3.5.2022 (Β’ 2196) όμοιες αποφάσεις και την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.64232/15.10.2021 (Β’ 4766) κοινή υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69459/5.11.2021 (Β’ 5165) και Δ1α/ΓΠ.οικ.24415/3.5.2022 (Β’ 2193) όμοιες αποφάσεις, αντιστοίχως, οι οποίες διατηρούνται σε ισχύ μόνο για εργαζόμενους σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.

 

 

Πηγή: kavalapost.gr

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θεοκλής Ζαούτης: Θα κοιτάμε τα λύματα στο αεροδρόμιο – Όχι στις μάσκες

Πόσο ανησυχητική είναι η έκρηξη της πανδημίας; Ποια είναι η κατάσταση στην Κίνα; Υπάρχει φόβος για μετάλλαξη;

Όλα αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ,  Θεοκλής Ζαούτης

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα και την Αμερική, το πώς θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τουρίστες από την ασιατική χώρα, την έξαρση των ιών του αναπνευστικού στη χώρα μας και τα αντιβιοτικά.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κίνα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε πως «αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι πως υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού. Αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής του μηδενικού Covid-19 που όταν έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται τόσο εύκολα και η διασπορά γίνεται τόσο εύκολα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε μακρόχρονα μηδενική στρατηγική. Έτσι βλέπουμε αυτή την έξαρση με το που άνοιξαν τα μέτρα στην Κίνα».

Για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα τόνισε ότι «η Ευρώπη προσπαθεί να έχει μια ενιαία προσέγγιση προς την Κίνα. Και πραγματικά όλες οι συναντήσεις είναι στη ”γραμμή” να είμαστε όλοι ενωμένοι στις απόψεις μας. Υπάρχει μια κατεύθυνση που θα ακολουθήσει όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις θα έχουν να κάνουν με κάποιο υποχρεωτικό τεστ πριν φύγει η πτήση από την Κίνα προς την Ευρώπη. Υποχρεωτικό τεστ για όλους που έρχονται με απευθείας πτήση από την Κίνα».

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η μυστικοπάθεια της Κίνας για τα δεδομένα του κορονοϊού, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τα δεδομένα από την Κίνα, αλλά ας θεωρήσουμε πως τα τεστ θα είναι αξιόπιστα. Θα προβλέπεται σύσταση για μάσκα στις πτήσεις αυτές και αυξημένη επιτήρηση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είμαστε σε εγρήγορση, να δούμε κάποια νέα μετάλλαξη».

Για το κατά πόσο ανησυχητική είναι αυτή η έκρηξη της πανδημίας ανέφερε ότι, «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή εμβολιασμένους και άτομα που έχουν κολλήσει και έχουν ανοσία από τη λοίμωξη. Οι μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές που έχουμε αντιμετωπίσει και έτσι θεωρούμε πως είμαστε προστατευμένοι από σοβαρή νόσο και από θάνατο. Αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούμε πολύ. Είμαστε σε εγρήγορση και θα αυξήσουμε την επιτήρηση για μεταλλάξεις».

Αν υπάρχει φόβος για μετάλλαξη επισήμανε πως, «θα κοιτάζουμε τα λύματα στα αεροδρόμια. Ήδη κοιτάμε τα λύματα σε όλη την επικράτεια, αλλά θα κάνουμε κάποιες συζητήσεις να εστιάσουμε σε λύματα στα αεροδρόμια. Τα λύματα γενικότερα στην Ελλάδα έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά στην περίοδο της πανδημίας».

«Την μετάλλαξη που είναι στην Αμερική δεν τη βλέπουμε στην Ελλάδα. Πιθανόν να έρθει όπως έχει γίνει με όλες τις άλλες μεταλλάξεις. Είναι μια μετάλλαξη της παραλλαγής της Όμικρον. Οι λοιμώξεις που προέρχονται από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα που είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε για την κατάσταση στην Αμερική.

«Δεν θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Μπορεί να τελειώσουμε με την πανδημία κάποια στιγμή, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος ιός είναι εδώ και θα μείνει μαζί μας και θα κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούν και άλλοι αναπνευστικοί ιοί. Πρέπει να ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Φαίνεται πως όλες οι μεταλλάξεις πηγαίνουν προς τις πιο μεταδοτικές αλλά όχι τόσο σοβαρές. Αυτό όμως αναμένεται να το παρακολουθούμε».

«Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις μάσκες. Δεν ανησυχούμε γιατί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσία. Δεν είμαστε εκεί που είμαστε. Καλύπτεται η νέα παραλλαγή από το εμβόλιο όσον αφορά σοβαρή νόσο και θάνατο» δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα για τις μάσκες και το εμβόλιο.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην γρίπη και τον ιό RSV που απειλούν το τελευταίο διάστημα τα παιδιά:

«Βλέπουμε μια αύξηση των αναπνευστικών ιών. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι η γρίπη και ο ιός RSV. Ο RSV επηρεάζει τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία δύο ετών θα κολλήσουν. Και αυτό γιατί επί δύο χρόνια ήταν κάτω από ένα άλλο καθεστώς. Άλλα μέτρα, κλείσιμο σχολείο, με μάσκες κλπ. Έτσι δεν κόλλησαν όλα αυτά τα παιδιά που ήταν 0 έως 2 ετών εκείνη την περίοδο. Και βέβαια τώρα που έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα θα κολλάνε τον ιό και άλλους αναπνευστικού ιούς, τους οποίους δεν επιτηρούμε κάθε ήμερα».

Ενώ για την μάστιγα των αντιβιοτικών και την κατανάλωση τους σε μεγάλη ποσότητα δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ποσοστό μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και είμαστε πολύ υψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κατανάλωση αντιβιοτικών για τις ιώσεις. Συγκεκριμένα για τους ιούς τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά, δεν έχουν καμία επιρροή και έτσι όλα αυτά τα αντιβιοτικά που δίνουμε για τους αναπνευστικού ιούς δεν χρειάζονται και δεν βοηθάνε. Μπορεί να κάνουν κακό στη δημόσια υγεία, δηλαδή το μικρόβιο να αναπτύξει αντοχή. Η πλειοψηφία των λοιμώξεων αυτών από ιών δεν χρειάζονται αντιβιοτικά».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρωταθλητισμό» στον κορονοϊό κάνουν οι Σέρρες!

Στο 14,65% ανήλθε ο δείκτης θετικότητας μετά τα χθεσινά, Σάββατο, rapid test COVID-19 που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε 20 σημεία της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 18,1% στη θετικότητα.

Μεγαλύτερος δείκτης θετικότητας από τη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε στον Δυτικό τομέα Αθηνών, στις Σέρρες όπου ξεπέρασε το 30% και στην Αχαΐα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en