Connect with us

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κορωνοϊός | Ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ μέσω ΠΟΥ και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με Κίνα για αργότερα

Εγκώμια Πάιατ στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση του φονικού ιού και την ψηφιακή ατζέντα, αλλά και μηνύματα προς ΕΕ και Τουρκία

Το διεθνή ηγετικό τους ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, θέλουν να αναδείξουν οι ΗΠΑ, αφήνοντας τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Κίνα στο οικονομικό πεδίο για μετά την κρίση.

Ταυτόχρονα είναι σαφής η αμερικανική άποψη όσον αφορά στο ντιμπέιτ εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ενώ οι γεωστρατηγικοί στόχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παραμένουν σταθεροί.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Υπερβολικές χαρακτήρισε εξάλλου τις αναλύσεις πως οι ΗΠΑ χάνουν την παγκόσμια ηγεσία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα σε τηλεσυζήτηση με δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι πρόσφατα άλλωστε είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακκελαροπούλου πως «είμαστε μαζί σε αυτό» και ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με όλους τους συμμάχους τους, ιδίως τους συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Πάιατ εξάλλου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στον ΠΟΥ και σε οργανισμούς όπως η UNICEF, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και πως θα συνεχίσουν την ανθρωπιστική προσφορά, παρά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι ίδιες στο εσωτερικό τους λόγω της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ, είχαν προσφέρει στον ΠΟΥ 400 εκ δολάρια το 2019, σχεδόν διπλάσιο ποσό από το δεύτερο μεγαλύτερο δωρητή, ενώ η Κίνα είχε προσφέρει 44 εκ δολάρια. Η αμερικανική πλευρά τονίζει αυτή τη συμβολή της, δεδομένου ότι ο ΠΟΥ συντονίζει την παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και έχει αποστολές σε 149 χώρες.

Το 2019 οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 700 εκ δολάρια στη UNICEF (ενώ η Κίνα 16 εκ δολάρια), η οποία ήταν ένας από τους πρώτους διεθνείς οργανισμούς που προσέφεραν βοήθεια στον κινεζικό λαό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραδίδοντας αναπνευστικές μάσκες και προστατευτικές στολές για το ιατρικό προσωπικό στη Γουχάν.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης 1,7 δισεκ. δολάρια στη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ η Κίνα 1,9 εκ δολάρια, καθώς και 8 δισεκ. στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), δηλαδή το 42% του προϋπολογισμού του και τέσσερις φορές περισσότερα από κάθε άλλο δωρητή, ενώ η Κίνα 30 εκ δολάρια.

Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Το Πεκίνο βέβαια από την πλευρά του έχει προβάλλει ιδιαίτερα επικοινωνιακά το γεγονός ότι έχει αποστείλει ιατρικό υλικό σε πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες.

Και οι ΗΠΑ έχουν προμηθευτεί υγειονομικό προστατευτικό υλικό από την Κίνα και με αφορμή αυτό ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι στο μέλλον θα πρέπει να επανεξετασθούν ορισμένα ζητήματα, όπως η διαφοροποίηση της διεθνούς παραγωγής και τροφοδοσίας.

Καθώς, όπως είπε, πολλοί πλέον ανησυχούν για την εξάρτηση από την κινεζική παραγωγή, αφού ακόμη και αμερικανικές εταιρείες παράγουν στην Κίνα.

Εκτίμησε δε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση της διεθνούς αλυσίδας τροφοδοσίας και παραγωγής. Σημείωσε επίσης ότι τώρα προτεραιότητα είναι να νικηθεί ο κορονοϊός, αλλά όταν βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο, θα πρέπει να συζητηθεί ποια λάθη έγιναν όσον αφορά στη διαφάνεια της πληροφορίας με αποτέλεσμα ο ιός από τη Ουχάν να φτάσει σε όλο τον κόσμο και να μετατραπεί σε διεθνή κρίση.

Εγκώμια στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Δήλωσε πάντως αισιόδοξος για την ανακάλυψη του εμβολίου και την οικονομική ανάκαμψη στη συνέχεια, ενώ εν τω μεταξύ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν προσηλωμένες στην ίδια ατζέντα εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ελλάδα. Εγκωμίασε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε, καθώς όπως είπε η Ελλάδα κινήθηκε πολύ γρήγορα.

Δήλωσε δε υπερήφανος για τις αμερικανικές εταιρείες, όπως ηGoogle και η Microsoft, που σε φέρνουν τεχνολογικά εργαλεία για να βοηθήσουν την ελληνική πολιτεία.

Εγκωμίασε δε το πόσο γρήγορα κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην ψηφιακή ατζέντα, υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό, αλλά και ότι τα βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιακή διακυβέρνηση αυτές τις ημέρες θα προσφέρουν οφέλη στην Ελλάδα για χρόνια.

ΝΑΤΟ

Ο κ. Πάιατ δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ένα πολύ καθαρό μήνυμα και μία συλλογική απάντηση της Συμμαχίας στην κρίση του κορονοϊού με την άμεση διάθεση αεροπορικών μέσων για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστατευτικού υλικού.

Ως προς τη συγκρότηση επιτροπής του ΝΑΤΟ με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτικής διάστασης της Συμμαχίας και το θέμα που προέκυψε με τη σύνθεση καθώς περιλαμβάνει εκπρόσωπο της Τουρκίας, αλλά όχι της Ελλάδας, ο κ. Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην επιτροπή συμμετέχει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, ένας άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις και ο οποίος έχει συγκεκριμένες απόψεις για το σκέλος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη στρατηγική σημασία της θέσης της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενώ υπενθύμισε ότι ως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο κ. Μιτσελ περιέγραψε την Τουρκία ως «μειονότητα του ενός» όσον αφορά στις θέσεις της για την Κύπρο. Σημείωσε δε ότι ο κ.Μίτσελ δεν έχει αλλάξει απόψεις και παραμένει υπερήφανος για όσα πέτυχε όσον αφορά στη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών θέσεων.

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο πρέσβης εκτίμησε ότιτο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εξωτερικοί παίκτες όπως η Τουρκία, που έχουν κάνει πιο δύσκολη την πολιτική κατάσταση παραβιάζοντας το εμπάργκο. Υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχει μιλήσει ξεκάθαρα για αυτό στη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς και ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία για το θέμα.

Προσφυγικό και Τουρκία

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πόσο σημαντικό θεωρούν το προσφυγικό- μεταναστευτικό οι ΗΠΑ και αναγνώρισε το ιδιαίτερο βάρος που επιφέρει στην Ελλάδα αυτό το ζήτημα.

Υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο μαζί με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, καθώς ότι είχαν εκφράσει την ξεκάθαρη ανησυχία τους για την εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Εκτίμησε ότι ήταν θετικό πως κινητοποιήθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και τόνισε ότι είναι μη διαπραγματεύσιμο το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορα της, που είναι και ευρωπαϊκά συνορα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι μέρος της λύσης είναι να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι αυτό το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει μονη η Ελλάδα, αλλά όλα τα μέλη της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν την πρόκληση.

Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και η Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακή πύλη

Με αφορμή την υποδοχή της Βόρειας Μακεδονίας ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ.Πάιατ απέδωσε τα εύσημα σε Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο, γιατί αναγνώρισαν όπως είπε ότι από την ώρα που η γειτονική χώρα μπήκε στη Συμμαχία, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τη δει να γίνεται ενεργό μέλος, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και στην εκπαίδευση του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας στις τεχνικές, τακτικές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ότι στη ΔΕΘ του 2018, κατάφερε να προσελκύσει κολοσσούς όπως η Pfizer, διότι η Θεσσαλονίκη καθίσταται πύλη σε μία αγορά εκατομμυρίων και κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί το ρόλο της στα Βαλκάνια.Αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό TAP και την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακή πύλη, σημειώνοντας την απόφαση της Σερβίας και της Βουλγαρίας να συμμετάσχουν στο project.

Ερωτηθείς για το έργο του υπεράκτιου τερματικού σταθμού παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην επιτυχία αυτού τουproject, εξέφρασε ικανοποίηση για το θετικό τεστ αγοράς στις 27 Μαρτίου, παρότι οι διεθνείς αγορές είναι σε αναστάτωση αφενός καθώς με την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς γεγονός που επηρεάζει την τιμή του φυσικού αερίου και αφετέρου διότι με την κρίση του κορονοϊού έχε πέσει η ζήτηση για LNG στην Κίνα.

Θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι μόλις περάσει η κρίση του κορονοϊού το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ξαναζήσει ένα τέτοιο οικονομικό σοκ. Εκτίμησε όμως ότι η αμερικανική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ξεπερνά κρίσεις και να ανακάμπτει, καθώς και ότι δεν έχουν θιγεί τα θεμέλια και ο δυναμισμός της.

Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ εντός της ΕΕ για το κορωνο-ομόλογο, είπε ότι θυμίζει την αρχή της ελληνικής κρίσης. Τόνισε όμως ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς τώρα το θέμα δεν είναι η μικρή Ελλάδα, αλλά η Ιταλία, που είναι μέλος των G7, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο και κεντρική στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

«Είμαστε σε αυτό μαζί . Όταν περάσουν οι ιατρικές προκλήσεις, η διεθνής κοινότητα και σίγουρα η αμερικανική ηγεσία θα δούμε πως θα δουλέψουμε μαζί για να επαναφέρουμε την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Πάιατ.

Click to comment

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κομβικής σημασίας το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη

Αυτόνομο ρόλο στο διεθνές «παιχνίδι» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία προς τον υπόλοιπο κόσμο, επιχειρεί, με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, να διαδραματίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως τερματικός σταθμός εξαγωγής.

Παράλληλα με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην μεταφορά στρατιωτικών μέσων από τις ΗΠΑ προς την υπόλοιπη Ευρώπη και αντιστρόφως, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι η «κυκλική εναλλαγή» (rotation), μόνο για τον μήνα Ιούνιο, ξεπερνά κατά 2,5 φορές την μεγαλύτερη προηγούμενη ανάλογη επιχείρηση.

Τα ποσοτικά αυτά δεδομένα πιστοποιούν ότι η κρίση, στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α), έγινε ευκαιρία και πως ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες των συνθηκών, με καλά προετοιμασμένες κινήσεις και έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, έννοιες όπως «διεύρυνση του διεθνούς αποτυπώματος», «επιτάχυνση του στρατηγικού βάθους σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη», δεν αποτελούν διακηρύξεις κενές περιεχομένου. Πολλώ μάλλον όταν οι… ξεροκέφαλοι αριθμοί κάνουν λόγο για ιστορικά υψηλά σε φορτία και έσοδα για το 2021.

Το πολυεπίπεδο του προβλήματος αλλά, ταυτόχρονα και την σοβαρότητα της διαχείρισής του, αποδεικνύει και το γεγονός ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις μέρες, μετείχαν, εκτός από τον Πρόεδρο του ΟΛΑ Κων. Χατζημιχαήλ, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Roberto Biasin και κορυφαία στελέχη των δύο εταιρειών.

Το παρασκήνιο των πυρετωδών διαβουλεύσεων και τα «ατού» της Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες του “mononews”, εκτός από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, που είδε το φως της δημοσιότητας, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, διεξάγονται εντατικές παρασκηνιακές, διαβουλεύσεις, με τη συμμετοχή και Ουκρανών traders αλλά και εισαγωγέων προς την Ουκρανία, ώστε να «στρωθεί το έδαφος» και να καταστεί υλοποιήσιμη μια πραγματικά διαφορετική πρόταση προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Λύση που, τελικώς, θα επιλεγεί μεταξύ των εναλλακτικών που βρίσκονται στο «τραπέζι» και συναρτώνται με κρίσιμους δείκτες, όπως το κόστος, ο χρόνος, οι παραδόσεις αυτές καθ’ αυτές. Λύση που αν επιλεγεί από τους εμπόρους και τις κυβερνήσεις, θα δώσει στην Αλεξανδρούπολη το δικαίωμα να «πάρει το μέγιστο φορτίο για τις δυνατότητες των υποδομών του». Επιχειρείται «κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», τονίζουν οι συνομιλητές μας, αναδεικνύοντας και την κρίσιμη παράμετρο του χρόνου, ο οποίος τρέχει αντίστροφα.

Ατού στην ελληνική υποψηφιότητα αποτελεί η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα που έχει ο Λιμένας αναφορικά με τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και μέσων προς και από την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω δικτύων που παρακάμπτουν το δομικό πρόβλημα της ασυμβατότητας του «Σοβιετικού τύπου» σιδηροδρομικού δικτύου που αποτελεί ακόμα, την πλειονότητα στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, οι οποίες, άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται στο ζήτημα. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι σήμερα και από ότι φαίνεται και στο μέλλον, απαιτείται να γίνει μεταφόρτωση στα σύνορα Μολδαβίας- Ρουμανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεύτερο ατού της Αλεξανδρούπολης είναι η επικινδυνότητα και για το εμπόριο, που εξακολουθεί να υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και η υφιστάμενη τουρκική πολιτική στα Στενά του Βοσπόρου. Γεγονός που καθιστά την Αλεξανδρούπολη την καλύτερη, ίσως, εναλλακτική οδό, την μοναδική οδό για τη μεταφορά φορτίων προς τις χώρες της Αν. Ευρώπης, όπως υποστηρίζουν, χωρίς ίχνος έπαρσης, συνομιλητές μας με απόλυτη γνώση του ογκώδους φακέλου.

Προς επίρρωσιν της ανάδειξης των προτερημάτων της Αλεξανδρούπολης, οι ίδιοι παράγοντες, επικαλούνται, αφενός τη σημερινή διάρκεια του ταξιδιού προς την Κωστάντζα της Ρουμανίας (από τα πρώτα λιμάνια σε όγκο διακίνησης ουκρανικών σιτηρών) με το ταξίδι μέσω τραίνου, να διαρκεί μόνο 2,5 μέρες, αφετέρου το χαμηλό κόστος έναντι του ανταγωνισμού. Ανάλογη είναι η υπεραξία που μπορεί να προδώσει το λιμάνι της ακριτικής πόλης και για μεταφορές προς την Βόρεια Ευρώπη, όπου η διάρκεια, όπως λέγεται, δεν θα ξεπερνά τις πέντε μέρες. Με εξασφαλισμένη και την κεφαλαιώδους σημασίας παράμετρο της ασφάλειας.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Ουκρανία | Ο Ζελένσκι κατέρριψε τον μύθο των τουρκικών Bayraktar

Ο Ουκρανός Πρόεδρος διέλυσε την πολυδιαφημιζόμενη – δήθεν – αποτελεσματικότητα των τουρκικών drones για τα οποία κομπάζει η Άγκυρα.

Η απάντηση δόθηκε στην σχετική ερώτηση που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήθελε να υπερθεματίσει τον ρόλο των Bayraktar στον πόλεμο με την Αρμενία. Πιστεύοντας ότι η αποτελεσματικότητα των τουρκικών drones στην ασθενική αεράμυνα της Αρμενίας μπορούσαν να επαναλάβουν τα ίδια αποτελέσματα και εναντίον της Ρωσίας, πήρε μια απάντηση που μάλλον δεν την περίμενε:

«Έχουμε ξεκινήσει την συμπαραγωγή κι έχουμε ήδη drones που κατασκευάστηκαν με ενσωματωμένους δικούς μας κινητήρες και με δικό μας εξοπλισμό. Και με όλο τον σεβασμό προς τα Bayraktar και σε οποιοδήποτε σύστημα τους, θα σας έλεγα ότι αυτός είναι ένας διαφορετικός πόλεμος. Ειδικοί παραδέχονται ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον στον 21o αιώνα.

Δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση με τους πολέμους της δεκαετίας του ‘90. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιος πόλεμος. Αυτού του είδους τα οπλικά συστήματα, τα drones μπορεί να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Κι αυτό διότι η ιστορία των πυραύλων, η ιστορία του πυροβολικού και της αεράμυνας είναι που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και δεν θυμάμαι παρόμοια κατάσταση τέτοια μεγάλης καταστροφής σε κανέναν άλλον πόλεμο από αυτόν που έχει διεξάγει η Ρωσία εναντίον της χώρας μας».

Και ο Ουκρανός πρόεδρος κατέληξε με την προτροπή ότι «θα πρέπει η χώρα σας (σ.σ. Το Αζερμπαϊτζάν) να κάνει περισσότερα και να μας βοηθήσει, γιατί μετά την Ουκρανία η Ρωσία θα στραφεί εναντίον σας».

Ολόκληρο το επίμαχο σημείο με την απάντηση είναι στο 0.40.30 του βίντεο που ακολουθεί:

Πηγη: enikos.gr

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης | Με ρόλο κομβικό στις ημέρες του πολέμου

Τον ρόλο της αρτηρίας που παρακάμπτει τα Στενά με κατεύθυνση προς τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Ευρώπη έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις τελευταίες 40 ημέρες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τον ρόλο της αρτηρίας που παρακάμπτει τα Στενά με κατεύθυνση προς τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Ευρώπη έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις τελευταίες 40 ημέρες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από τις 28 Φεβρουαρίου και έπειτα, όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα Στενά για πολεμικά πλοία και τη μεταφορά πολεμικού υλικού με βάση όλα όσα προβλέπει η Σύμβαση του Μοντρέ, το σχέδιο για το οποίο εξαρχής είχε σχεδιαστεί η Αλεξανδρούπολη τέθηκε σε εφαρμογή. Εκτοτε από το λιμάνι έχουν μεταφερθεί προσωπικό και υλικό του ΝΑΤΟ όχι μόνο προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και προς την Πολωνία, με τελευταίο παράδειγμα τα άρματα μάχης Abrams και τα τεθωρακισμένα οχήματα Bradley του αμερικανικού στρατού. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα κατέληξαν στη δυτική Πολωνία με συνολικά οκτώ σιδηροδρομικούς συρμούς. Ηδη η δίοδος της Αλεξανδρούπολης θεωρείται σημαντική και για την αποστολή περαιτέρω όπλων και προσωπικού προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπως υποδηλώνουν οι πληροφορίες για ενδεχόμενη αποστολή και κάποιων από τα 20 τεθωρακισμένα Bushmaster που δωρίζει η κυβέρνηση της Αυστραλίας προς την Ουκρανία. Ούτως ή άλλως, όπως γίνεται σαφές από μια σειρά πηγών, από την Αλεξανδρούπολη ήδη έχει μεταφερθεί και υλικό με τελικό προορισμό τις ουκρανικές δυνάμεις. Για όσο καιρό τα Στενά παραμένουν κλειστά, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα είναι πολύτιμη δίοδος προς τον Βορρά και την Ανατολική Ευρώπη.

Η ΘράκηΟ χώρος της Θράκης ως πλέον εγγύς στη Μαύρη Θάλασσα έχει χρησιμεύσει και για τις πρόσφατες επιχειρήσεις επιτήρησης από αεροσκάφη, τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman». Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο εναέριος χώρος χρησιμοποιείται και ως τμήμα του διαδρόμου των νατοϊκών UAV RQ-4B (Global Hawk) τα οποία πετούν σε ύψος 55.000 ποδιών, ξεκινώντας από τη Σιγκονέλα της Σικελίας. Πετούν μέσω Θράκης στη Βουλγαρία, από εκεί ανατολικά σε πορεία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, εν συνεχεία επιστρέφουν δυτικά και από τη Ρουμανία, συνεχίζουν παράλληλα με τη Μολδαβία και από εκεί προς Πολωνία, σε όλο το μήκος των συνόρων της χώρας με την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία. Εως εκεί όπου βρίσκεται το άνοιγμα Σουβάλκι, ένα σημείο το οποίο θεωρείται τρωτό από το ΝΑΤΟ διαχρονικά καθώς γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκορωσία και στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Πρακτικά η τριάδα Αλεξανδρούπολη, 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και βάση της Σούδας, τις τελευταίες 40 ημέρες βρίσκεται υπό διαρκή κινητικότητα, ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η βάση της Ανδραβίδας, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχουν επανειλημμένως προσγειωθεί, με αφορμή διάφορες ασκήσεις, αεροσκάφη F-15E της αμερικανικής αεροπορίας. Σημειώνεται ότι στην 110 ΠΜ ήδη υπάρχει η δυνατότητα για τη στάθμευση αμερικανικών UAV τύπου MQ-9. Η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι πάντα ανοιχτή, ωστόσο η αυτονομία που διαθέτουν αυτού του τύπου τα ιπτάμενα συστήματα δίνει τη δυνατότητα πολύωρων πτήσεων χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού ή συντήρησης. Ηδη στην αεροπορική βάση της Λάρισας προχωρούν με ραγδαίο ρυθμό τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων (επισήμως έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 35 εκατ. δολάρια γι’ αυτόν τον σκοπό), με στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να τις επιβλέπουν και να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επέκτασή τους.

Η εξαιρετική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας και οι προοπτικές της φάνηκαν και κατά τις επαφές που είχε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα, η οποία, άλλωστε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» (7/4) αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο. Την Αθήνα απασχολεί, βεβαίως, το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει πλέον διάθεση για ταχεία επιδιόρθωση των δεσμών με την Αγκυρα. Η «Κ» επανειλημμένως τους προηγούμενους μήνες είχε υπογραμμίσει ότι η επιχείρηση γοητείας της Τουρκίας προς μια σειρά από χώρες της ευρύτερης περιφέρειας (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος) δεν ήταν αποσυνδεδεμένη από τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον και τις πιέσεις που άσκησε (ιδιαίτερα προς την Ιερουσαλήμ και το Αμπου Ντάμπι), στο πλαίσιο της προσπάθειας να κρατηθεί η Αγκυρα στο δυτικό στρατόπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο (αλλά και στην ανάγκη να εξοφληθεί με κάποιο τρόπο το περίπου 1 δισ. δολ. συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35) η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει και σε αναβάθμιση τουρκικών F-16. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς προϋποθέτει δύο συνθήκες: Πρώτον, να αρθεί ο νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) ή, δεύτερον, να εγκριθεί κάτι τέτοιο από το Κογκρέσο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, στην Ουάσιγκτον και τα δύο ενδεχόμενα κρίνονται πολύ δύσκολα.

Τα ελληνοτουρκικά

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν ο «πάγος» που έχει μπει στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αφενός αναγκαστικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου λόγω της ξεκάθαρης επιχείρησης των ΗΠΑ να κρατήσει την κατάσταση ήρεμη στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θα λειτουργήσει, ή αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να πιέσει έτι περαιτέρω την κατάσταση στο Αιγαίο. Ο αδύναμος κρίκος είναι, για ακόμα μια φορά, η Κύπρος και για τον λόγο αυτό στη Λευκωσία υπάρχει ελάχιστη αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για την ενέργεια δημιουργεί κάποιες ελπίδες διαλόγου.

Ο «Ωρίων» στο ΝΑΤΟ

Η πολυεθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Ωρίων 22», που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βουλγαρία, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, εντυπωσίασε τους Αμερικανούς επιτελείς που την παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν σε αυτή σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της. Αποτέλεσμα είναι ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να προωθήσουν την ένταξη του «Ωρίωνα» σε ευρύτερα σενάρια, στα οποία θα συμμετέχει όλο το ΝΑΤΟ. Εν ολίγοις, ο «Ωρίων 23» δεν θα είναι μια πολυεθνική διακλαδική άσκηση υπό την αιγίδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αλλά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ασκήσεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή στην εκπαιδευτική αφρόκρεμα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Δεδομένης, μάλιστα, της σημασίας που αποκτά η συζήτηση για τη μελλοντική στρατηγική και τακτική τοποθέτηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί και «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη νεοσύστατη ΔΕΠ.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: