Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Μέχρι και το 35% των νέων μολύνσεων εντοπίζονται τυχαία μέσα στα νοσοκομεία

Με υψηλή ταχύτητα, παρά τη μικρή μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού δηλώνονται κάθε μέρα, αρκετά εκ των οποίων εντοπίζονται τυχαία.

Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τη Δευτέρα 11 έως την Κυριακή 17 Ιουλίου καταγράφηκαν 148.435 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό. Κατά τους ειδικούς ο συγκεκριμένος δείκτης υποεκτιμάται, καθώς είτε δεν δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα του ελέγχου είτε δεν διενεργούνται καν τεστ. Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη, υπερβαίνουν τις 300.000.

Κατά το ίδιο διάστημα, εισήχθησαν για νοσηλεία σε απλές κλίνες Covid 2.540 ασθενείς. Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, «το 30% με 35% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό, έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορωνοϊό. Μπαίνουν σε μονάδες Covid για λίγο. Αλλά δεν βρίσκονται σε νοσοκομείο λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορωνοϊό». Αυτό σημαίνει, αν γίνει η σχετική αναγωγή, ότι περίπου 762 νοσηλευόμενοι βρέθηκαν θετικοί, χωρίς συμπτωματολογία της λοίμωξης covid-19, κατά την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο για χειρουργικές επεμβάσεις ή εξετάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες σχεδόν 2.000 ασθενείς, για την ακρίβεια 1.989. Oι νέες εισαγωγές ξεπέρασαν τις 460, με τις περισσότερες να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Πριν από έναν περίπου μήνα, στις 16 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες ήταν λίγο κάτω από τους 600, για την ακρίβεια 582.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί με ψυχραιμία τον υπερδιπλασιασμό των ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης «το σύστημα κρασάρει, όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ, που στην περίπτωση αυτή δεν συμβαίνει». Οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται στις ΜΕΘ παρότι έχουν αυξηθεί στους 115 από 90 που ήταν πριν από έναν μήνα, δεν συνιστούν επιχειρησιακό πρόβλημα για το σύστημα υγείας και τις Μονάδες.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η ανάγκη για απλές κλίνες σε συνδυασμό με την ήπια νόσο που προκαλεί πλέον ο κορωνοϊός στους εμβολιασμένους, οδηγεί σε αλλαγές το επιχειρησιακό σχέδιο για τις νοσηλείες ενηλίκων, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές κλινικές. «Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές, διότι πλέον οι ιδιωτικές δομές μπορούν να διαχειριστούν την Omicron. Eνώ τη Delta δεν μπορούσαν να την διαχειριστούν γιατί δεν είχαμε τεχνογνωσία. Οι νέες λοιμώξεις χρειάζονται απλές κλίνες» είπε. Κατά πληροφορίες, στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι πως όσοι εντοπίζονται με κορωνοϊό κατά την εισαγωγή τους σε ιδιωτικές κλινικές, κι ενώ χρειάζεται να υποβληθούν σε κάποια εξέταση ή επέμβαση, θα παραμένουν νοσηλευόμενοι σε αυτές και δεν θα διακομίζονται σε δημόσιες δομές covid.

Επιπλέον, την τελευταία επιδημιολογική εβδομάδα καταγράφηκαν 200 θάνατοι έναντι 170 θανάτων που είχαν καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται μια δυσαναλογία στους σκληρούς δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων, καθώς δεν υπάρχουν βαριές νοσηλείες που να εξηγούν τους θανάτους. Μία εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι ότι αρκετοί ασθενείς καταλήγουν με ξεκάθαρη αιτία θανάτου βαρύ νόσημα που τους ταλαιπωρεί, αλλά επειδή είναι θετικοί και στον κορωνοϊό καταγράφονται στη λίστα των θανάτων από την πανδημία. Επίσης, η ηλικία αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα της λοίμωξης. Παρότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια, είναι αναμενόμενο πως οι ασθενείς άνω των 70 χρόνων κινδυνεύουν να καταλήξουν λόγω των επιπλοκών που τους προκαλεί η λοίμωξη όπως και κάθε άλλη λοίμωξη. Το 85% των νεκρών λόγω covid είναι ηλικίας άνω των 70 χρόνων και με συννοσηρότητες. Τέλος, θεωρείται πως και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται για τους θανάτους.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Χαλκιδική | Ζευγάρι κατήγγειλε ξενοδόχο ότι έβαλε κρυφή κάμερα σε δωμάτιο!

Νεαρό ζευγάρι κατήγγειλε ότι εντόπισε κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα της Χαλκιδικής, όπου διανυκτέρευσε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, επρόκειτο για συσκευή καταγραφής και αποθήκευσης εικόνα και ήχου, η οποία ήταν τοποθετημένη σε πρίζα του δωματίου.

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη όπου ζουν, οι καταγγέλλοντες (ένας 26χρονος και μία 25χρονη) απευθύνθηκαν στην αστυνομία, υποβάλλοντας μήνυση σε βάρος του ιδιοκτήτη του καταλύματος (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ενώ προσκόμισαν και την συγκεκριμένη συσκευή.

Η μήνυση διαβιβάστηκε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα της Χαλκιδικής για τη διενέργεια έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί η επίμαχη συσκευή στα αρμόδια εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

«Τους κατέγραφα για προσωπική χρήση» απαντά ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τις κάμερες στα δωμάτια

Σύμφωνα με το GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης του καταλύματος βρέθηκε σε περιοχή της Χαλκιδικής και στη συνέχεια έδωσε κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας ενώ έπειτα αφέθηκε ελεύθερος.

Επίσης, σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο άντρας σημείωσε στην κατάθεσή του πως κατέγραφε τις προσωπικές στιγμές των ενοικιαστών για προσωπική του χρήση.

Η έρευνα θα συνεχιστεί από το ΑΤ Κασσάνδρας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κ. Καραμανλής | Η επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων θα αναδείξει το ρόλο των λιμανιών της βόρειας Ελλάδας

Τη συμβολή του συζητούμενου νομοσχεδίου στην επιτάχυνση των σιδηροδρομικών έργων και στην ανάδειξη των λιμένων της βόρειας Ελλάδας σε κόμβους μεταφορών και υποδομών στη βαλκανική χερσόνησο, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές, και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν στον διαχωρισμό της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ.

«Με την παρούσα κατάσταση, χρειαζόμασταν σχεδόν 16 χρόνια για ένα σιδηροδρομικό έργο, και μετά λέγαμε, γιατί η χώρα δεν έπαιξε το ρόλο της στη βιομηχανία των συνδυασμένων μεταφορών…» είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αναγνωρίσαμε εξ αρχής ότι η κατάσταση δεν προχωρά άλλο: εάν θέλουμε να δούμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συνδέεται σιδηροδρομικά, ώστε να γίνει λιμάνι εξόδου όλων των προϊόντων από την βαλκανική, δηλαδή να γίνει ένα getaway port, πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο. Τη σιδηροδρομική σύνδεση του. Αλλά όχι σε 15 χρόνια» τόνισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δημοπρατήσει το έργο, και έως το τέλος του 2028 θα είναι έτοιμο, επειδή ερχόμαστε με τη διαδικασία τη μελετοκατασκευής. «Με το κλειδί στο χέρι» δηλαδή, ώστε το έργο να τελειώσει με ένα κοινοπρακτικό σχήμα, και όχι με κατακερματισμό των εργολαβιών, για να γίνονται τα έργα στην ώρα τους, με βάση τους προϋπολογισμούς και με βάση τους διαγωνισμούς, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Επισήμανε μάλιστα ότι η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας». Εάν αυτά τα έργα δεν γίνουν στα επόμενα 6 χρόνια, η χώρα θα χάσει το πολύ σημαντικό «τρένο», να παίξει ρόλο σοβαρού κέντρου υποδομών και μεταφορών της περιοχής, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πώς θα συνδέσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, έργα που έχουν δημοπρατηθεί -την πεδινή σιδηροδρομική Εγνατία- και μετά με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας; Πώς θα γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα λιμάνι κόμβος μεταφορών και υποδομών, και άρα κόμβος ενεργειακός για τη ευρύτερη περιοχή; Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καταφέρνουμε να «μπαϊπασάρουμε» (παρακάμψουμε) τα στενά. Επομένως δίνουμε εναλλακτική δίοδο για πολλά προϊόντα, να βρουν είσοδο και έξοδο από το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Καραμανλής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Προειδοποίηση Εριφυλλίδη για αντιπυρική προστασία στο Δημαρχείο Καβάλας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του ομίλου “Η Καβάλα Μπροστά” Γιάννης Εριφυλλίδης σχετικά με την αντιπυρική προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς του Δημαρχείου Καβάλας.

Με αφορμή πρόσφατη μεγάλη φωτιά στο παλιό Δημαρχείο Σερβίων Κοζάνης ο κ. Εριφυλλίδης ανέφερε τα παρακάτω :

“Ξυπνήστε στον Δήμο Καβάλας προτού να είναι πολύ αργά! Το κτίριο του Δημαρχείου μας είναι πολύ πιο επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς από το Δημαρχείο των Σερβίων. Ήδη πριν από λίγο καιρό είχαμε μικρής έκτασης φωτιά στο Δημαρχείο Καβάλας και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην ψύχραιμη επέμβαση του φωτογράφου Tsoutsas Laskaris. Τι έκανε από το τότε ο Δήμαρχος Καβάλας; Την φαντάζεστε την απάντηση, αλλά ας τη δείτε και γραπτώς: ΤΙΠΟΤΕ.
Καλό θα ήταν να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, γιατί δυστυχώς από τον νυν Δήμαρχο δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: