Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: 124 κρούσματα στην Καβάλα – 8 Θάσο – Δείτε τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα (26/2) 11.883 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Στην Αττική καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός μολύνσεων, με 4.459 κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με 1.234. Επίσης στην Καβάλα εντοπίστηκαν 124, στην Θάσο 8, στον Έβρο 113 και στην Δράμα 75.  

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων:

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάσκα | Αποφασίζουν σήμερα οι ειδικοί – Τι θα ισχύσει για ΜΜΜ, σχολεία, καταστήματα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει σε ποιους χώρους θα απαιτείται μάσκα και πού θα καταργηθεί

Με την 1η Ιουνίου, τον δεύτερο, μετά την Πρωτομαγιά, βασικό κόμβο της πορείας εξόδου της χώρας από τα μέτρα του πανδημικού κλοιού, να απέχει μόλις δύο εβδομάδες, το θέμα των χώρων, όπου θα απαιτείται η μάσκα, θα μονοπωλήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Το έναυσμα έχει δοθεί άλλωστε και από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Η σχετική σύσταση ισχύει από προχθές, Δευτέρα 16 Μαΐου, για τις πτήσεις και τα αεροδρόμια, με τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές να έχουν την ευθύνη για την εξειδίκευση και εφαρμογή της.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας κατόπιν εισήγησης που έχει γίνει και από τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού, δεδομένης της ανάγκης να υπάρχει μια στοιχειώδη κοινή γραμμή σε αυτό το πεδίο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, η Ισπανία υιοθέτησε από προχθές την άρση του μέτρου.

«Η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Τι θα ισχύσει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τα οποία μετακινούνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα η εισήγηση της Επιτροπής ήταν -και είναι- να απαιτείται η χρήση μάσκας και η μη εφαρμογή της να συνεπάγεται πρόστιμο στους επιβάτες, όπως ισχύει και σήμερα.

Η ασπίδα προστασίας που υψώνει η μάσκα έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 σε όσους μετακινούνται με τα ΜΜΕ θεωρείται πολύ σημαντική στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Ο όγκος των επιβατών αποτρέπει οποιαδήποτε χαλάρωση στο συγκεκριμένο μέτρο προστασίας. Συνεπώς, η μετακίνηση με λεωφορεία, τρόλεϋ, τραμ, μετρό, ηλεκτρικός, προαστιακός θα συνεχίσει να γίνεται με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Αντίθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη από υγειονομικής πλευράς τι θα ισχύσει με τα πλοία και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Ενδέχεται στα πλοία η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ στα υπεραστικά λεωφορεία να γίνει σύσταση για τη χρήση της λόγω του περιορισμένου αριθμού επιβατών. Ομοίως στα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία στα οποία θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιβατών κάθε φορά.

Στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία

Σε ό,τι αφορά τους πιο ευάλωτους χώρους στην εισβολή, και μάλιστα καταστροφική, του κορωνοϊού, δηλαδή τις δομές υγείας και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει δώσει το σαφές στίγμα της από τη συνεδρίασή της πριν από το Πάσχα.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει τα μέλη της, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους σε όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία, σε κάθε δομή υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η ανάγκη να προστατευθούν οι ασθενείς και όσοι νοσηλεύονται είναι προφανής. Ήδη μικρές εστίες διασποράς που καταγράφηκαν σε αρκετά νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες έδωσαν το αρνητικό μήνυμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα για τους συνοδούς. Εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας ζητείται και το αρνητικό τεστ για όσους επισκέπτονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η εισήγηση και για τις ΜΦΗ. Οι χιλιάδες ηλικιωμένοι ένοικοι πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική για εργαζόμενους και επισκέπτες.

Εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια

Η υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας θα ανασταλεί από την 1η Ιουνίου και μέχρι τέλος Αυγούστου για όλους τους κλειστούς χώρους των εμπορικών δραστηριοτήτων. Από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα του λιανεμπορίου μέχρι τα φαρμακεία και τα κομμωτήρια, μια σειρά από χώροι όπου η επίσκεψή μας μέχρι τώρα είναι συνυφασμένη με τη μάσκα, αλλάζουν υγειονομικό πλαίσιο. Πλέον σε όλους τους προαναφερθέντες ενδεικτικά χώρους η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική και η σύσταση για τη χρήση της θα καλύπτει τους ευάλωτους λόγω ηλικίας και ασθένειας.

Σχολεία

Η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των σχολικών μονάδων και φυσικά των εξεταστικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται και στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: 3.195 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 29 κρούσματα στην Καβάλα

3.195 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 204 διασωληνώσεις, 23 θάνατοι συμπολιτών μας από κορονοϊό. Ποια είναι η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (08/05) ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 3.195.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.361.779 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 269 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 125.954(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Τα κρούσματα σήμερα στην Αττική

Στην Αττική σήμερα, 08/05/2022 εντοπίστηκαν 1.375 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η κατανομή των κρουσμάτων σήμερα είναι η εξής:

  • Ανατολική Αττική 173
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 202
  • Δυτική Αττική 41
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 172
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 381
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 196
  • Πειραιάς 173
  • Νήσοι 37

Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων σήμερα στην Ελλάδα

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων σήμερα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανά περιφερειακή ενότητα, είναι η εξής:

Κορονοϊός: 3.195 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα - 23 νεκροί και 204 διασωληνωμένοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.392 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 204 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 105 (51.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 99 (48.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.629 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 121 (ημερήσια μεταβολή +0.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 135 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διενέργεια τεστ

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 7.203 μοριακά τεστ και 44.208 rapid test. Σε σύνολο 51.411 τεστ η θετικότητα υπολογίζεται σε 6,21%.

www.news247.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έπεσαν κάτω από τους μισούς οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό

Στους 1.486 οι νοσηλευόμενοι – Πέντε εβδομάδες νωρίτερα ξεπερνούσαν τους 3.532

Ταχεία είναι η επιστροφή στην κανονικότητα πλέον και για τα νοσοκομεία της χώρας καθώς οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές και ειδικές κλίνες ΜΕΘ μειώνονται συνεχώς, επιτρέποντας την κάλυψη των αναγκών όλων των non covid ασθενών.

Η ανοσία του πληθυσμού, μέσω του εμβολιασμού ή μέσω της φυσικής νόσησης, συγκρατεί τις νοσηλείες λόγω κορωνοϊού. Σημαντικός είναι και ο καιρικός παράγοντας – οι καιρικές συνθήκες συντηρούν τα εξαιρετικά επιδημιολογικά δεδομένα και κρατούν χαμηλά τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία είχαν υποχωρήσει στους 1.486. Οι 1.095 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 391 σε ειδικές Μονάδες, με τους 231 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

Τα νοσοκομεία με σημαντικό αριθμό ασθενών με covid στις MΕΘ είναι τα μεγάλα της Αττικής όπως το Σωτηρία (48 ασθενείς), το Λαϊκό (45), το Γενικό Κρατικό Νίκαιας (15), ο Ευαγγελισμός (13), το Αττικόν (12) και το Γεννηματάς (10). Από τα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας διψήφιος αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ covid απαντάται στο ΑΧΕΠΑ (29), το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (11), το Πανεπιστημιακό Λάρισας (14), το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων (17), το Πανεπιστημιακό Πάτρας (20) και το νοσοκομείο Ρεθύμνου (12).

Πέντε εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν τους 3.532, με εκείνους που βρίσκονταν στις Μονάδες να ανέρχονται στους 750. Όπως συνάγεται, η μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία από τα τέλη Μαρτίου αγγίζει το 58%.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταγραφεί ακόμη πιο μεγάλη μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων καθώς φθίνουν σταθερά και οι νέες εισαγωγές – δεν ξεπερνούν τις 150 ημερησίως. Χθες ενδεικτικά καταγράφηκαν 138 ασθενείς με covid-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ανεμβολίαστοι δίνουν πολύ σκληρή και συχνά άνιση μάχη για τη ζωή τους κατά τη νοσηλεία τους. Στις ΜΕΘ δίνουν επίσης τη μάχη τους και αρκετοί εμβολιασμένοι, ηλικιωμένοι ή με πολύ σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι χάνουν σταδιακά την προστασία τους έναντι του κορωνοϊού.

Η σύσταση για την αναγκαιότητα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (ή τέταρτης δόσης) εμβολίου που έγινε στις αρχές Απριλίου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, έγινε δεκτή με χαλαρό ρυθμό. Η αποδρομή της επιδημίας και η αναστολή των μέτρων που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα έχουν επηρεάσει τους πολίτες που φαίνεται να…αναστέλλουν τον εμβολιασμό τους, παρά το τεκμηριωμένο όφελος για αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν εμβολιαστεί περί τους 200.400 πολίτες και έχουν προγραμματιστεί περίπου 48.500 ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, δεν έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση και έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων μηνών από αυτήν.

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: