Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κορονοϊός | Η πρεμιέρα του εμβολιασμού στην Ελλάδα και οι ενέσεις αισιοδοξίας

Μετά από 10 μήνες υγειονομικής περιπέτειας, μιας πρωτόγνωρης κατάστασης παγκοσμίως στην οποία κλήθηκε να προσαρμοστεί η ελληνική κοινωνία με πολλαπλό κόστος.

Μετά από 10 μήνες συνύπαρξης με τον κορονοϊό, ασφυκτικής πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία, τραγικού απολογισμού 4.553 νεκρών,  δύο lockdown και ολικής ανατροπής στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, η σημερινή ημέρα αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας αποτελεί το εφαλτήριο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να συμβολίσει και ο σημερινός εμβολιασμός του πρωθυπουργού σήμερα στις 14:30 στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα στην κοινωνία: 1) Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό 2) Μόνο με το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας θα ανακτήσουμε τις ζωές μας πίσω.

«Η αρχή του τέλους της πανδημίας»

Η εκστρατεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19 αποτελεί την «αρχή του τέλους της πανδημίας» όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής. Και αυτό γιατί, η απειλή του κορονοϊού  θα καραδοκεί έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού με δύο δόσεις. Μέχρι τότε θα φοράμε μάσκα. Θα φοράμε μάσκα πριν το εμβόλιο. Θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας είπε χαρακτηριστικά: “Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορονοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται” και πρόσθεσε:  “είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του”.

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη

Με κεντρική στόχευση να εξελιχθεί ομαλά η επιχείρηση «Ελευθερία» και να πειστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες εργάζονται σε ένα παράλληλο πρόγραμμα, προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στην υγειονομική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς η ζωή μας. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση με πολλές μεταβλητές, δεδομένου ότι προέχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και η «σωτηρία» της οικονομίας.  Στο πλαίσιο αυτό, τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Α) η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, β) η αποσυμπίεση των νοσοκομείων γ) η πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων και δ) η εξέλιξη των εμβολιασμών.  Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλος αυτός το πολιτικός χρόνος σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα, γιατί όταν περάσει ο εφιάλτης του κορονοϊού η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων, που σχετίζονται με την πραγματική οικονομία.

Ο κορονοϊός «κατάπιε» το κυβερνητικό πρόγραμμα – Οι νέες στοχεύσεις

Η υγειονομική κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός έξι μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέτρεψε τον κυβερνητικό του προγραμματισμό. Η λέξη – κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις.  Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε καθημερινή επαφή για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί ποια έργα θα χρηματοδοτήσουν τα 16,4 δισ. Ευρώ των επιδοτήσεων αλλά και τα 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου. Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το πακέτο έργων που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» των κονδυλίων και περιλαμβάνει: το πρόγραμμα “εξοικονομώ-αυτονομώ”, που θα επαναληφθεί τους πρώτους μήνες του 2021 με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, το γιγαντιαίο πρόγραμμα αναδάσωσης των 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές, την ψηφιοποίηση υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης, τα δίκτυα 5G και την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να κάνω το εμβόλιο Covid-19;

Γράφει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος

O φαρμακοποιός απαντά:

  1. Μέχρι σήμερα 93 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν παγκοσμίως σε 62 χώρες.
  2. Τα εμβόλια της PFISER και της MODERNA έχουν 95% και 94,1% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (δημιουργία επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων) αντίστοιχα.
  3. Τα εμβόλια της Astra Zeneca, το Sputnik-v και το Novavax έχουν 60% ( μέχρι σήμερα ) και 91,4% και 89,3 % αντίστοιχα.
  4. Όσον αφορά την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ( δηλαδή την ύπαρξη ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών ) μέχρι τώρα η εμπειρία έδειξε ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή.
  5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί είναι ήπιος πόνος ή ερυθρότητα ή και τοπικό οίδημα στο σημείο της ένεσης. Πολύ σπάνια έχουμε αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, ωμαλγία ή και ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα που υποχωρούν μετά την 2η ή 3η μέρα .
  6. Αναφυλαξία δεν παρατηρήθηκε καμία στις κλινικές μελέτες! [Αναφυλαξία ονομάζουμε τη σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης η οποία εκτός από δερματικό εξάνθημα και κνησμό περιλαμβάνει βρογχόσπασμο (δύσπνοια) και υπόταση]. Οι πάσχοντες από σοβαρή αλλεργική νόσο πρέπει να λάβουν τη γνώμη του ιατρού που τους παρακολουθεί.
  7. Το να έχει κάποιος μια χρόνια νόσο δεν είναι αντένδειξη αλλά αντίθετα αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο επιβάλλεται η χορήγηση του εμβολίου.
  8. Με νεότερες οδηγίες ενδείκνυται και στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, και είναι εκτεθειμένες στον κορωνοϊό λόγω εργασίας . Καλό είναι να προηγηθεί συζήτηση με τον γυναικολόγο τους.
  9. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την εγγύηση, την οποία οι συμπολίτες μας θα πρέπει να εκτιμήσουν και να αγκαλιάσουν τον εμβολιασμό κατά του covid.
  10. Τέλος , θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εισροή των εμβολίων στη χώρα μας για να επιτευχθεί συντομότερα η κάλυψη του πληθυσμού . Όπως και να ληφθεί άμεσα η απόφαση των αρμοδίων για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παρασκήνιο της απόφασης για μίνι lockdown στην Αττική

Την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τον κατά το δυνατόν περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της  πανδημίας επιχείρησε να βρει η κυβέρνηση προχωρώντας σε μίνι lockdown στην Αττική, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η «εκτόξευση» των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού αλλά και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων που ανατρέπουν τον εμβολιαστικό προγραμματισμό ανάγκασαν την κυβέρνηση να επεξεργαστεί  τα νέα δεδομένα και να επιστρέψει το Λεκανοπέδιο από σήμερα σε μία νέα κανονικότητα με αυστηρότερα μέτρα για το λιανεμπόριο και άνοιγμα τελικά μόνο των Γυμνασίων από την προσεχή Δευτέρα. Για να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, επιστρέφει ο υγειονομικός χάρτης, ο οποίος διαχωρίζει σε δύο επίπεδα τις περιοχές: α) επιτήρησης «κίτρινες» και β) αυξημένου κινδύνου «κόκκινες».

Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής:

·       Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

·       Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033.

·       Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό

·       Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

Στο Επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο):

·       Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00

·       Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια)

·       Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς

·       Λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

·       Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 01/02/2021

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο):

·       Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στους Δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.

·       Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

·       Τηλεκπαίδευση για τα Λύκεια

·       Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

·       Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

·       Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές

Το παρασκήνιο της απόφασης και το μοντέλο «ακορντεόν»

Μετά από μία σειρά μαραθώνιων συσκέψεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και με την πανδημία να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, οι λοιμωξιολόγοι αποφάνθηκαν ότι η διαφαινόμενη αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων επιτείνουν την ανησυχία και οδηγούν στο μονόδρομο λήψης σκληρότερων μέτρων. Η κυβέρνηση προκειμένου μην χαθεί ο έλεγχος και να παραμείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση υιοθέτησε το μοντέλο «ακορντεόν», δηλαδή μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού να ακολουθεί η αυστηροποίησή τους, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Για το λόγο αυτό άρχισε να κλείνει το «ακορντεόν», δηλαδή να περιορίζει το λιανεμπόριο και να επιβραδύνει το άνοιγμα των σχολείων.

Τα απανωτά πλήγματα στην οικονομία

Μόλις που κατέφεραν να πάρουν μία ανάσα κοινωνία και  οικονομία, μετά από 3 ολόκληρους μήνες lockdown και με μόλις δύο εβδομάδες ανοιχτό το λιανεμπόριο και αποφασίστηκε η επιστροφή στο click away. Το Μαξίμου πιέζεται ασφυκτικά από την αγορά, δεδομένου ότι ένα τρίτο κύμα θα ήταν καταστροφικό. Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω συσσωρευμένων χρεών, ενώ το ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, προκαλώντας απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει δραματικά την οικονομία και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα, όχι όμως χρεοκοπία».

Στο ναδίρ ο τζίρος, «σωσίβιο» η επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Την ίδια ώρα, με πτώση πωλήσεων που αγγίζει το 50% έναντι της περσινής χρονιάς κλείνει ο Ιανουάριος για τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ποντάρουν στην επιμήκυνση της εκπτωτικής περιόδου για να «ζεστάνουν» λίγο τον τζίρο τους, τη στιγμή που οι παρενέργειες της πανδημίας έχουν μειώσει τα αντανακλαστικά και παραλύσει τους μηχανισμούς της αγοράς. Το 2020 λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, οι απώλειες στον τζίρο του λιανεμπορίου άγγιξαν τα 14-15 δισεκατομμύρια ευρώ, έπεσαν, δηλαδή, από τα 44 δισ. το 2019 στα 30 δισ. την προηγούμενη χρονιά. Το μόνο θετικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι τον Μάρτιο «θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή», που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις με όσα μέσα διαθέτει.

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οχυρώνοντας την άμυνα, κατοχυρώνουμε την ειρήνη!

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη
Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Δεν πρωτοτυπώ λέγοντας ότι για να εξασφαλίζεις την ειρήνη, πρέπει να κρατάς τα όπλα σου ακονισμένα. Αυτό είναι γνωστό από τον καιρό των Λατίνων, οι οποίοι έλεγαν ότι εάν επιδιώκεις την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Και αυτό που εννοούσαν είναι ότι η επένδυση στην ειρήνη περνά μέσα από την επένδυση στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, προκειμένου ο αντίπαλος να μην μπει καν στη σκέψη ότι μπορεί να σε πλήξει. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η εθνική της ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία δεν είναι στατική έννοια. Είναι δυναμική. Ανανεώνεται και αντικατοπτρίζεται στην αδιαπραγμάτευτη βούληση – αλλά και εντολή – του ελληνικού λαού για ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση δέχεται η πατρίδα μας. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Ανταποκρίνεται καίρια και αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα που συναπαρτίζουν την εθνική μας ασφάλεια. Το υγειονομικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το εθνικό. Και μπορεί εμείς να θέτουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα την επίμονη επένδυση στη διπλωματία.

Μια επένδυση που ήδη έχει φέρει καρπούς που δεν είχαν έρθει ποτέ μέχρι σήμερα. Όπως έγινε με τις συμφωνίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και χάραξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με την επένδυση στα πολυδιάστατα σχήματα τριμερών και τετραμερών συνεργασιών με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο. Αλλά και με την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών εντολών με την Τουρκία, το ξεκίνημα των οποίων ελπίζουμε να έχει ουσιαστική συνεισφορά στη βελτίωση των σχέσεών μας και να μην αποτελεί προσχηματική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, οι καιροί είναι πονηροί. Το ζενίθ προκλητικότητας που ζήσαμε, άλλωστε, τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο αλλά και τον Αύγουστο στο Αιγαίο αποτελούν κορυφώσεις μιας επιθετικότητας η οποία συντηρείται καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια. Για τους λόγους αυτούς, στον παραλογισμό των απειλών να απαντάμε με ενδυνάμωση της αποτρεπτικότητας της ισχύος μας. Και νομίζω ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, καθώς προχωράμε απρόσκοπτα στην ενδυνάμωση και την αναβάθμιση των όρων άμυνας της χώρας. Αυτό κάναμε και πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale. Μια προσθήκη που έρχεται μετά από την συμφωνία για την αναβάθμιση των F – 16 και τις αμυντικές συμφωνίες με Η.Π.Α. και Ισραήλ και ασφαλώς δεν είναι και η τελευταία.

Μια προσθήκη που παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μια σειρά από δυνατότητες: να αλλάξουμε τους όρους απέναντι την αντιμετώπιση εκείνου που εκστομίζει καθημερινά προκλήσεις και απειλές, να αποκτήσουμε ένα στρατηγικά κατάλληλο όπλο κομμένο και ραμμένο στις στρατηγικές ανάγκες της χώρας και τέλος να ανατρέψουμε θετικά για εμάς τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή. Και όλα αυτά μέσα από συμβάσεις που ολοκληρώθηκαν σε μόλις τέσσερις μήνες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν και εγγυώνται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να αφορά μία τέτοιας σπουδαιότητας προμήθεια. Και εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στο ΓΕΕΘΑ, στο Γ.Ε.Α., στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και ιδιαιτέρως στον πολιτικό προϊστάμενο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου που είχα την τιμή να εισηγούμαι εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπα ότι η αγορά των γαλλικών Rafale είναι για την άμυνά μας ότι είναι το εμβόλιο για την πανδημία. Και να κάνω και ένα τελικό σχόλιο.

Η αδιάσειστη αξία της επιλογής των εν λόγω αεροσκαφών δημιούργησε και ένα θετικό προηγούμενο αναφορικά με τους όρους εμπέδωσης της εθνικής ενότητας. Καθώς στην εθνική γραμμή προσχώρησε τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν επανέλαβε τη σειρά εσφαλμένων επιλογών, ψηφίζοντας «παρών» στον προϋπολογισμό για τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, αλλά και στις προαναφερθείσες αμυντικές συμφωνίες.

Έτσι, η προμήθεια των γαλλικών Rafale πέρα από το γεγονός ότι αναβαθμίζει σημαντικά και θωρακίζει αποτελεσματικά την εθνική άμυνα της χώρας, ταυτόχρονα συμπληρώνει και το τρίπτυχο ισχύος που στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, την αποτρεπτική ισχύ και την διπλωματική κυριαρχία.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: