Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός | Όσοι νόσησαν και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν έχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας

Η διάρκεια και η αποτελεσματικότητα της ανοσίας μετά από λοίμωξη και εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη δημόσια υγεία και την απόφαση για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα από την πρόσφατη δημοσίευση των V.Hall και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2118691).

Στη μελέτη συμμετείχαν υγειονομικοί που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τους 35.768 συμμετέχοντες, οι 9488 (27%) είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19.

Η εμβολιαστική κάλυψη ήταν συνολικά ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένα το 97% των συμμετεχόντων είχαν λάβει 2 δόσεις, εκ των οποίων το 78% είχαν λάβει το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) με μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (πάνω από 6 εβδομάδες), το 9% είχαν λάβει το BNT162b2 με σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (μέχρι 6 εβδομάδες) και 8% είχαν λάβει το ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca).

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 Δεκεμβρίου 2020 και 21 Σεπτεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 2747 πρωτο-λοιμώξεις και 210 επανα-λοιμώξεις. Μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχαν λάβει 2 δόσεις του BNT162b2 με μεσοδιάστημα πάνω από 6 εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 85% κατά το χρονικό διάστημα 14-73 ημερών μετά τη δεύτερη δόση στο 51% κατά το χρονικό διάστημα 197-205 ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί με το σύντομο εμβολιαστικό σχήμα του BNT162b2. Όσον αφορά στο ChAdOx1 nCoV-19, η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 58% κατά το χρονικό διάστημα 14-73 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο συγκριτικά με το BNT162b2.

Όσοι νόσησαν και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν έχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη παρουσίασε φθίση μετά από την πάροδο 1 έτους μεταξύ των ανεμβολίαστων, ωστόσο παρέμεινε σταθερά υψηλότερη του 90% σε όσους είχαν εμβολιαστεί μετά τη νόσηση, ακόμα και σε όσους είχαν νοσήσει 18 μήνες νωρίτερα.

Συμπερασματικά, δύο δόσεις του BNT162b2 συσχετίστηκαν με υψηλή προστασία έναντι του SARS-CoV-2, η οποία όμως άρχισε να φθίνει με την πάροδο του χρόνου και παρουσίασε σημαντική μείωση μετά την πάροδο 6 μηνών από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, τα άτομα που νόσησαν από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 για περισσότερο από 1 έτος μετά τη λοίμωξη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Σύλλογος Καταδρομών “Μέγας Αλέξανδρος” μίλησε για την προστασία των δασών στο Δημοτικό Σχολείο Αμισιανων

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συλλόγου :

Το πρωί της Παρασκευής ί οι καταδρομείς του συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος’ Παρασκευας Ατζεμιδακης, Πετρικογλου Ευθύμιος και Τουμανιδης Ιωάννης, βρεθήκανε στο δημοτικό σχολείο Αμισιανων, όπου ο υπεύθυνος δασών και πυροσβέστης ( Ατζεμιδάκης Παρασκευάς ) μίλησε στους μαθητές για τα δάση μας, πως κινούμαστε μέσα σε αυτά, τι πρέπει να προσέχουμε και πως να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους! Τους δείξαμε εξοπλισμό αναρρίχησης και πως μπορούμε να προστατευσουμε τον εαυτό μας από κεραυνούς!

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δυναμικη κινητοποίηση αγροτών στο Ποδοχώρι

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες στο δήμο Παγγαίου.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για λίγα λεπτά στο Ποδοχώρι.

Οι αγρότες ζητούν άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα έκαναν γνωστό ότι από τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τα de minimis δεν αποζημιώθηκαν όλες οι ποικιλίες σταφυλιών.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσε και η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τανια Ελευθεριαδου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζορτζ Τσούνης | Ερχονται και άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, χάρις στη δουλειά της κυβέρνησης, του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, της επιχειρηματικής κοινότητας» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στην εκδήλωση «The world ahead 2023 Athens Gala Dinner» που διοργάνωσε απόψε ο Economist στην Αθήνα.

Ευθύς εξαρχής, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε επιτυχημένη την περσινή χρονιά για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. «Είδαμε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, από την Amazon Web Services, τη Microsoft, την JP Morgan και τη Meta, να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διατύπωσε πως υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ακόμα πιο πεπεισμένος για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και υπογράμμισε πως «οι καλύτερες ημέρες της είναι μπροστά». Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως «έρχονται και άλλες επενδύσεις» από τις ΗΠΑ και έδωσε έμφαση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, λέγοντας πως απογειώνονται.

«Αύτη τη στιγμή έρχονται ακόμα περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στο κοινό μας μέλλον. Αναγνωρίζουν τα ταλέντα στην Ελλάδα και τις μεγάλες δυνατότητες» είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας, των οπτικών ινών 5G, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη ναυτιλία.

Ειδικότερα στην ενέργεια, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δήλωσε πολύ υπερήφανος να είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα «διότι τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας είναι ταυτόσημα».

 

imerisia.gr Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: