Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδί για αυξήσεις μισθών η επαναφορά κλαδικών συμβάσεων

«Παγωμένες» οι αμοιβές πλην των κατώτατων – Επιστροφή του προ μνημονίων νομικού καθεστώτος ζητεί η ΓΣΕΕ


Καμία βελτίωση δεν έχει επέλθει στους μέσους μισθούς, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν στις κατώτατες αμοιβές τα τελευταία χρόνια. Η κατάρρευση των κλαδικών συμβάσεων έχει ως αποτέλεσμα μόλις και μετά βίας να καλύπτουν το 25% των εργαζομένων.

Ετσι το 80% των εργαζομένων δηλώνει πως δεν έχει λάβει καμία αύξηση εντός του έτους, γεγονός που σημαίνει πως οι αυξήσεις στα κατώτατα όρια δεν επηρεάζουν τους υπόλοιπους μισθούς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, έχει οδηγήσει το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

Έρευνα

Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία ταυτοχρόνως δείχνει κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης τόσο του μέσου όσο και του κατώτατου μισθού, ο οποίος ενισχύθηκε στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών καταγράφει απώλεια της τάξεως του 18% τον μήνα Απρίλιο (πριν από την αύξησή του) εξαιτίας του κύματος ακρίβειας.

Απώλεια κατέγραψε και ο μέσος μισθός κατά 9,9%, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης έχασε το 28% της αγοραστικής του δύναμης.

Δραματική πτώση της αξίας του κατώτατου μισθού κατά 19% καταγράφεται φέτος στις χώρες της Ευρώπης, γεγονός που διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Eurostat. Οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο.

 

Πλήττονται

Η βασική αιτία που οι αυξήσεις μισθών δεν περνούν στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων είναι η έλλειψη κλαδικών συμβάσεων. Το 2021 υπογράφηκαν 16 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, 9 τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και 182 επιχειρησιακές.

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές που βρίσκονται σε ισχύ καλύπτουν δυνητικά περίπου 625.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση φθάνει το 70%.

Οι 182 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν δυνητικά 152.077 μισθωτούς.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων στερείται συμβάσεων, αμείβεται με χαμηλές αμοιβές και πλήττεται περισσότερο από τη νέα έξαρση της κρίσης.

Συνεπώς η επαναφορά όλων των μισθών σε τροχιά αυξήσεων προϋποθέτει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για επαναφορά και του νομικού καθεστώτος που ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις προ της οικονομικής κρίσης και της ισχύος των μνημονίων.

 

Πάγιο αίτημα

Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την οριστική λήξη της δύσκολης αυτής περιόδου και θα έδινε το έναυσμα για ουσιαστικότερη βελτίωση των αμοιβών, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ σύμφωνα με το οποίο το ύψος των αμοιβών θα πρέπει να καθορίζεται μέσω των διαπραγματεύσεων των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων. Αρση των περιορισμών στις συμβάσεις σημαίνει επαναφορά της ευθύνης της διαμόρφωσης των κατώτατων αμοιβών στην υπογραφή Εθνικής Σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Οπως και επαναφορά σε ισχύ της μετενέργειας των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης. Η ΓΣΕΕ θέτει μετ’ επιτάσεως το αίτημά της για επαναφορά της ευθύνης διαμόρφωσης του κατώτατου στους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή μέσω της διεξαγωγής συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υπογραφής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Πηγή: Παπαδής Κώστας | tovima.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας στο επίκεντρο της συνάντησης Μάρκου Δέμπα-Άδωνι Γεωργιάδη στην Αθήνα

Σύμφωνα με ανάρτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκου Δέμπα στα social media :

Συνάντηση στο γραφείο του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Υπουργό μας Άδωνι Γεωργιάδη , για θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας καθώς και αναβάθμισης και επέκτασης του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας.

Πάντοτε ουσιαστική και εποικοδομητική η συνάντηση με τον Υπουργό.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει στις 20 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για το market pass

Στην αποκάλυψη πως η εφαρμογή για τις αιτήσεις στο Market Pass θα ανοίξει στις 20 Φεβρουαρίου, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Σημειώνεται πως με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμάζει το “καλάθι των προϊόντων της Καβάλας” το Επιμελητήριο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας (REA), στις Βρυξέλλες, η παρουσίαση του σημαντικού προγράμματος, προβολής και προώθησης προϊόντων αγροδιατροφής, από το Επιμελητήριο Καβάλας, στα πλαίσια της πρόσκλησης, για επιχορηγήσεις από την ΕΕ, ενεργειών στον τομέα της ενημέρωσης και της προώθησης σχετικά με ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα (πρόγραμμα AGRIP), που εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, μέσω πολυπρογραμμάτων – REA.B – Πράσινη Ευρώπη – B.4 – Προώθηση γεωργικών προϊόντων διατροφής, περιβαλλοντική παρατήρηση και καινοτόμος.

Η πρόταση του Επιμελητηρίου Καβάλας, με τον τίτλο «EU Culinary Delights» – «Ευρωπαϊκές Γαστρονομικές Απολαύσεις», συνολικού προϋπολογισμού 3.158.857 ευρώ, που εγκρίθηκε, έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του Νομού Καβάλας, μέσω της προβολής και της προώθησης των προϊόντων αυτών, στις αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, με εταίρους, το Επιμελητήριο Καβάλας που είναι και ο Συντονιστής του έργου και τον Ρουμάνικο Συνεταιρισμό Asociatia Profesionala Vitivinicola Terasele Dunari.

Συγκεκριμένα, τα ΠΟΠ / ΠΓΕ προϊόντα από τον Ν. Καβάλας, που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι: τα Προϊόντα ΠΟΠ (Θρούμπα Θάσος) και προϊόντα ΠΓΕ (ελαιόλαδο Θάσου, κρασιά Καβάλας).

Οι Δράσεις προώθησης και προβολής σε σημεία πώλησης σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνουν:

Συμμετοχή σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, διοργάνωση εκπαιδευτικών ταξιδιών και εκπομπών μαγειρικής στο διαδίκτυο

Δημόσιες σχέσεις,

Δημιουργία website και λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

Έντυπη διαφήμιση

Διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εκδηλώσεις Γευσιγνωσίας.

Στόχος του Προγράμματος είναι να αναδείξει τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα από την Καβάλα, συμβαδίζοντας πλήρως με τον γενικό και ειδικό στόχο (β) και (γ) του Κανονισμού (ΕΕ) 1144/2014, καθώς και με τη στρατηγική «Από το χωράφι στο πιάτο», με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μεθόδων παραγωγής τους, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, την αυθεντικότητα και τις διατροφικές και υγειονομικές πτυχές, το σεβασμό προς το περιβάλλον και την αειφορία και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων προϊόντων, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα, τη γεύση, την ποικιλομορφία και τις παραδόσεις τους.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: