Quantcast
Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Θετικά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την κίνηση των τουριστών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τουρίστες από βαλκανικές χώρες επιλέγουν τη Σαμοθράκη για τις διακοπές τους

Χαμόγελα αισιοδοξίας έχουν δημιουργηθεί στους επαγγελματίες τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από την μέχρι στιγμής κίνηση τουριστών. Η Θάσος μάλιστα φαίνεται να έχει κλέψει τις εντυπώσεις και να κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού. Παρόλο που σε άλλες τουριστικές περιοχές η κατάσταση είναι δυσοίωνη, η εικόνα στα βόρεια είναι τελείως διαφορετική και ελπιδοφόρα.

Συγκεκριμένα η πληρότητα των ξενοδοχείων για τους επόμενους δύο μήνες ξεπερνά το 85%, ενώ θετική είναι και η εικόνα του Σεπτεμβρίου. Σεπτέμβριος, μήνας που συνήθως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, λέει στο ethnos o αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης.

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση», συμπληρώνει. Οι επαγγελματίες του τουρισμού δηλώνουν αισιόδοξοι και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στην περιοχή τους λειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία. Υπάρχει δυσκολία για να βρεθεί ξενοδοχείο που θα λειτουργεί για περιστατικά που χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα. Όσον αφορά στις τιμές των ξενοδοχείων, παρουσίασαν μία μικρή πτώση τον Ιούνιο, αλλά γενικά υπάρχει σταθερότητα. Οι στόχοι των επαγγελματιών είναι να περιορίσουν την οικονομική ζημιά από τον υγειονομική κρίση ώστε να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Ο κ. Τσώνης επισημαίνει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι τουρίστες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες. Οι περισσότεροι είναι από Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Θάσο και τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ένας από τους παράγοντες που έχει συμβάλλει στην επιτυχία του τουρισμού σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ο Προμαχώνας Σερρών είναι οι μόνοι τρόποι που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να εισέλθει οδικώς στη χώρα. Ένας άλλος λόγος για την ικανοποιητική ροή του τουριστικού ρεύματος είναι ότι η ανταγωνιστική Τουρκία δεν παρουσιάζει καλά επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και διστάζουν να την επιλέξουν για προορισμό.

Η μόνη ανησυχία που επικρατεί είναι ότι στη Βουλγαρία παρουσιάζεται επιδείνωση στα επιδημιολογικά της στοιχεία.

xanthinews

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακός Νόμος | Προς δημοσίευση οι οριστικοί πίνακες για την Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

Στη διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων βρίσκονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά τον δεύτερο κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα θα δημοσιευτούν οι οριστικοί πίνακες.

Budget

Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός

Το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε:

  • 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις
  • 500 χιλ. ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις
  • 250 χιλ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
  • 100 χιλ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • 50 χιλ. ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)

Τα ποσοστά ενίσχυσης μπορούν να φτάσουν έως και το 75% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

Υπαγόμενα σχέδια:

  • ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων,
  • εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας,
  • επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, για δύο τουλάχιστον έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, με την προϋπόθεση ότι μέσω της επέκτασης ή του εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής αναβαθμίζονται σε κατηγορία 4 τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τριών τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμό σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014 (Α΄ 155), που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τεσσάρων τουλάχιστον αστέρων,
  • ίδρυση ή εκσυγχρονισμό μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον σωρευτικά: Φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κέρδισαν τις εντυπώσεις στην Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου

Σημαντική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Holiday & Spa 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας 13 με 15 Μαρτίου, σημείωσαν οι Δήμοι Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου.

Το περίπτερο τους προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε μια σειρά από εποικοδομητικές συζητήσεις και συναντήσεις με επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής.

Επιπλέον, παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της αγοράς, ενισχύοντας τη φήμη της περιοχής στη βουλγαρική αγορά.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Handelsblatt: Αυξημένες 4,5% οι κρατήσεις στην Ελλάδα | Ακριβότερα τα ξενοδοχεία

Το 2023 ήταν ένα έτος ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία. Και καθώς φαίνεται, ο αριθμός των κρατήσεων ιδίως στις χώρες της Μεσογείου αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μέσα στο 2024.

Συγκριτικά με πέρυσι, τα δεδομένα από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων καταδεικνύουν αύξηση στις κρατήσεις «κατά 7% στην Ισπανία, 9% στην Ιταλία και 4,5% στην Ελλάδα», επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, «κυκλοφορεί στην τουριστική βιομηχανία η φήμη πως οι τιμές στα ξενοδοχεία θα αυξηθούν κατά 10% μέσα στο έτος».

Κατά το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένονται δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα: το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Ως εκ τούτου το κόστος ταξιδιού αναμένεται να εκτοξευθεί για όσους θελήσουν να ταξιδέψουν από και προς τις δύο αυτές χώρες.

Αύξηση των τιμών όμως αναμένεται και στην Ελλάδα: «Το ελληνικό κράτος ακριβαίνει τις τιμές με μία νέα “εισφορά για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή”, η οποία αντικαθιστά το προϊσχύσαν τέλος διαμονής», εξηγεί η HB. «Η νέα αυτή εισφορά είναι μία από τις επιπτώσεις των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού. Η κυβέρνηση προβλέπει πως τα έσοδα από αυτήν θα φτάνουν τα 300 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία και θα επενδύονται στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών».

Ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παραμένει ακόμη άγνωστο το πώς αυτή θα επηρεάσει τον τουρισμό. Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως η τουριστική περίοδος θα επιμηκυνθεί στους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες. «Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που θεωρούν ότι η μεγάλη ομάδα των παραθεριστών, δηλαδή οι οικογένειες, δεν θα μπορούν να κάνουν διακοπές φθινόπωρο και άνοιξη, καθώς τα παιδιά τους θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο».

Πηγή: imerisia.gr, DW

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en