Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Θετικά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την κίνηση των τουριστών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τουρίστες από βαλκανικές χώρες επιλέγουν τη Σαμοθράκη για τις διακοπές τους

Χαμόγελα αισιοδοξίας έχουν δημιουργηθεί στους επαγγελματίες τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από την μέχρι στιγμής κίνηση τουριστών. Η Θάσος μάλιστα φαίνεται να έχει κλέψει τις εντυπώσεις και να κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού. Παρόλο που σε άλλες τουριστικές περιοχές η κατάσταση είναι δυσοίωνη, η εικόνα στα βόρεια είναι τελείως διαφορετική και ελπιδοφόρα.

Συγκεκριμένα η πληρότητα των ξενοδοχείων για τους επόμενους δύο μήνες ξεπερνά το 85%, ενώ θετική είναι και η εικόνα του Σεπτεμβρίου. Σεπτέμβριος, μήνας που συνήθως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, λέει στο ethnos o αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης.

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση», συμπληρώνει. Οι επαγγελματίες του τουρισμού δηλώνουν αισιόδοξοι και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στην περιοχή τους λειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία. Υπάρχει δυσκολία για να βρεθεί ξενοδοχείο που θα λειτουργεί για περιστατικά που χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα. Όσον αφορά στις τιμές των ξενοδοχείων, παρουσίασαν μία μικρή πτώση τον Ιούνιο, αλλά γενικά υπάρχει σταθερότητα. Οι στόχοι των επαγγελματιών είναι να περιορίσουν την οικονομική ζημιά από τον υγειονομική κρίση ώστε να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Ο κ. Τσώνης επισημαίνει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι τουρίστες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες. Οι περισσότεροι είναι από Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίοι παραδοσιακά επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Θάσο και τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ένας από τους παράγοντες που έχει συμβάλλει στην επιτυχία του τουρισμού σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και ο Προμαχώνας Σερρών είναι οι μόνοι τρόποι που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να εισέλθει οδικώς στη χώρα. Ένας άλλος λόγος για την ικανοποιητική ροή του τουριστικού ρεύματος είναι ότι η ανταγωνιστική Τουρκία δεν παρουσιάζει καλά επιδημιολογικά στοιχεία, γι αυτό και διστάζουν να την επιλέξουν για προορισμό.

Η μόνη ανησυχία που επικρατεί είναι ότι στη Βουλγαρία παρουσιάζεται επιδείνωση στα επιδημιολογικά της στοιχεία.

xanthinews

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός | Restart με πληρότητα… Απριλίου και τιμές «στο κόκκινο» – Τι έδειξε η πρώτη εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελλάδα έκλεισε μέχρι τις 15 Ιουλίου τα σύνορα με τη Σερβία – Στο last minute κρίνεται η τουριστική σεζόν που ξεκίνησε στο ρελαντί την 1η Ιουλίου – Γκρίνια από τους Ελληνες τουρίστες για τις απαγορευτικές τιμές, κυρίως, στα νησιά

Με πληρότητες που θυμίζουν Απρίλιο, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και κρίνεται στο last minute. Ο προγραμματισμός των τουριστών είναι σε ορίζοντα μόλις τριών ημερών μπροστά, οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν ότι «βαδίζουμε μέρα με τη μέρα και ελπίζουμε για το λιγότερο κακό σενάριο», ενώ δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που περιμένουν το τέλος Ιουλίου για να ανοίξουν.

Μέχρι στιγμής, βεβαιώσεις υγειονομικών πρωτοκόλλων έχουν λάβει λίγο πάνω από το ήμισυ των ξενοδοχείων, κοντά στα 5.200, επί συνόλου 10.000 ανά την Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι θα προστεθούν μέσα στο καλοκαίρι ακόμη 1.000, ανεβάζοντας τελικά το σύνολο των ανοιχτών μονάδων για τη σεζόν «COVID-19» λίγο πάνω από τις 6.000, ή αλλιώς λίγο πάνω από το 60%.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν λαμβάνουν βεβαιώσεις, η μεγάλη πλειονότητα των μεγάλων μονάδων θα λειτουργήσει με το ήμισυ ή ακόμη και το 1/3 της δυναμικότητάς τους, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους εργαζομένους του κλάδου, που φτάνουν στο κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου στο σύνολό τους τις 700.000 με βάση τα περσινά νούμερα-ρεκόρ του τουρισμού. Πάντως, η πολυσυζητημένη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού από την 1η Ιουλίου τα έχει όλα.

Για τις αφίξεις από το εξωτερικό, κατ’ αρχάς, υπήρξαν «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής στην Ευρώπη μεταξύ των χωρών, που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω απαγορεύσεις πτήσεων λόγω επιδημιολογικής εικόνας και απώλειες μεγάλων αγορών για την Ελλάδα, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έως τα μέσα Ιουλίου ή ακόμη και έως την 1η Αυγούστου.

Αναφορικά με το Ηνωμένο Βασίλειο παρά τις αρχικές ενστάσεις που είχαν για τη μη συμπερίληψη στις χώρες ελεύθερης διακίνησης και την επιβολή αντιποίνων με 14ήμερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα, τελικά η χώρα μας συμπεριελήφθη στις «λευκές» χώρες από 10 Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν και η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα.

Εντωμεταξύ την Κυριακή η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι αναστελλεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου η διέλευση Σέρβων πολιτών από όλα τα σημεία εισόδου της Ελλάδας με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από την γειτονική χώρα.

Το restart της 1ης Ιουλίου είχε επιπλέον τη θερμή υποδοχή των πρώτων ξένων επισκεπτών, κυρίως Γερμανών καθώς και άλλων Ευρωπαίων, στους μεγάλους προορισμούς.
Από την άλλη, δεν έλειψαν οι «αρρυθμίες» στα σύνορα με τις ουρές, π.χ. στον Προμαχώνα, που σχηματίστηκαν από ταξιδιώτες που κατευθύνονται στη χώρα μας οδικώς, ζήτημα που οι τουριστικοί φορείς έχουν επισημάνει ήδη από τον Μάιο ότι χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση, «γιατί ειδικά οι οδικοί τουρίστες, πολύτιμοι για τη φετινή χρονιά, είναι στην… πόρτα μας και δεν θέλουν και πολύ να επιστρέψουν στις εστίες τους».

f4--5104360
Η υποδοχή της πρώτης πτήσης στην Κρήτη έγινε μετά μουσικής και… τραταμέντων
f3--5104364

Επιπλέον, δεν έλειψε και η γκρίνια για την πολυσυζητημένη Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών (PLF), η οποία, όπως υποστηρίζεται, δυσκολεύει την είσοδο των ταξιδιωτών, έστω κι αν τελικά σε καιρό κορωνοϊού παρόμοιο μοντέλο υιοθέτησε και ο πρώτος μεσογειακός προορισμός, αυτός της Ισπανίας.

Γενικότερα, πάντως, στα θετικά και πολύ σημαντικά των πρώτων ημερών θα πρέπει να προσμετρηθεί η καλή εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα στα αεροδρόμια, αλλά και η επιστροφή των ξένων αεροπορικών στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι συχνότητες των δρομολογίων είναι παραπάνω από πετσοκομμένες, με αποτέλεσμα τελικά να λειτουργούν με το 30%-40% του αρχικού τους προγράμματος και… βλέποντας και κάνοντας από τον Αύγουστο και μετά.

Οι αεροπορικές

«Μας έλειψαν οι ελληνικοί ουρανοί. Ομως είμαστε και επίσημα πίσω στην Ελλάδα μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και χρειάζεται σε αυτή τη φάση να στηρίξουμε όλοι ο ένας τον άλλον», δηλώνει χαρακτηριστικά η Κιάρα Ραβάρα, εκπρόσωπος της Ryanair, της μεγαλύτερης low cost στην Ευρώπη, η οποία στα προηγούμενα χρόνια-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού ήταν από τις αεροπορικές που συνέβαλαν τα μάλα στην αύξηση της κίνησης στους ελληνικούς αιθέρες.

Η εταιρεία έκανε το restart από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 24 Ιουνίου, ενώ το πλήρες θερινό πρόγραμμα για την ελληνική πρωτεύουσα ισχύει από την 1η Ιουλίου, με πτήσεις προς 30 προορισμούς, όπως η Μπολόνια, το Βερολίνο και το Παρίσι. Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη, επίσης μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες όπου τα αεροσκάφη της εταιρείας παρέμειναν καθηλωμένα, το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 προορισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται η Ρώμη, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

«Ξεκινώντας από τον Ιούλιο, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το 90% των προορισμών που είχαμε προγραμματίσει και για την Ελλάδα, ωστόσο με μειωμένες συχνότητες». Εναντι του αρχικού της προγράμματος, προ COVID-19, το πτητικό καλοκαιρινό πρόγραμμα της εταιρείας στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι στο 40% για τον Ιούλιο «και αν όλα πάνε καλά, θα αυξήσουμε τη δυναμικότητα φτάνοντας στο 60% από τον Σεπτέμβριο και εν συνεχεία στο 80%», επισημαίνει η κυρία Ραβάρα στο «ΘΕΜΑ».

«Στη φάση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, κάνουμε προγραμματισμό για το αμέσως επόμενο διάστημα, επικεντρωνόμαστε στο τώρα -να είναι, κατ’ αρχάς ασφαλή και αποδοτικά τα δρομολόγια- και θέλουμε να πιστεύουμε στο καλύτερο δυνατό σενάριο. Για την Ελλάδα γενικότερα, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επιμήκυνση της σεζόν και τη μεγαλύτερη επένδυση στην Αθήνα ως προορισμό city break για το Σαββατοκύριακο».

f2---chiara-ravara
«Μας έλειψαν οι ελληνικοί ουρανοί, είμαστε και επίσημα πίσω στην Ελλάδα μετά από τεσσερις μήνες», δηλώνει η Κιάρα Ραβάρα, εκπρόσωπος της Ryanair

Σημειωτέον ότι η Ryanair επαναφέρει και τις πτήσεις στο εσωτερικό δίκτυο φέτος το καλοκαίρι σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα Χανιά και η Σαντορίνη, προσβλέποντας σε μερίδιο και από αυτή την αγορά.

Eχοντας μια πιο γενική εικόνα για τις κρατήσεις στην Ευρώπη, η κυρία Ραβάρα επισημαίνει ότι η ζήτηση για τη χώρα μας είναι «αρκετά μεγάλη. Είναι από τους προορισμούς για τους οποίους βλέπουμε κρατήσεις. Η χώρα τα πάει πολύ καλά σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς». Το μείζον ζήτημα όμως είναι αν οι αναζητήσεις θα μετατραπούν σε εισιτήρια την τελευταία στιγμή και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιθετική πολιτική της εταιρείας με τα «φθηνότερα εισιτήρια από ποτέ στην ιστορία της για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου».

Οι Kαναδοί

Και ενώ οι ΗΠΑ, επί του παρόντος και μέχρι νεωτέρας, έως τα μέσα Ιουλίου είναι στην «κόκκινη» λίστα της Ευρώπης όσον αφορά τις πτήσεις των χώρων εκτός Ε.Ε. (αποτελώντας μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα αν ληφθεί υπόψη ότι τα έσοδα από τους Αμερικανούς συνολικά πέρυσι άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ), η πρώτη εταιρεία που επανασυνδέει το αεροδρόμιο της Αθήνας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η Air Canada, η οποία μάλιστα πέρυσι μετέφερε σημαντικό αριθμό ομογενών στη χώρα μας.

«Ξεκινήσαμε από την περασμένη εβδομάδα συνδέοντας τον Καναδά με την Ελλάδα με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα, δύο από το Τορόντο και δύο από το Μόντρεαλ, τον Αύγουστο έχουμε αυτή τη στιγμή προγραμματισμό για δύο πτήσεις την ημέρα, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσουμε στις τρεις την ημέρα», δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι επιτελείς της αεροπορικής.

Ως μέτρο σύγκρισης, πέρυσι η εταιρεία είχε το θερμό δίμηνο του καλοκαιριού στη χώρα μας τρεις πτήσεις την ημέρα, ενδεικτικό των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στις αεροπορικές συνδέσεις φέτος το καλοκαίρι. Η Ελλάδα πάντως είναι ο πρώτος προορισμός που άνοιξε στη Μεσόγειο η Αir Canada, με δεύτερη την Ιταλία και τον προορισμό της Ρώμης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ από τον Αύγουστο στο πρόγραμμα της αεροπορικής θα ενταχθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Πιστεύουμε στην Ελλάδα ως προορισμό, ενώ οι σχέσεις της χώρας με τον Καναδά είναι πολύ στενές», δηλώνει η εταιρεία.

Στις απώλειες για την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, με προοπτική να μην ανοίξει η αγορά ούτε από τα μέσα Ιουλίου, συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία, η οποία, όπως και οι ΗΠΑ, έχει μείνει εκτός της «πράσινης» λίστας της Ε.Ε., τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουλίου. Ακόμη κι αν αναθεωρηθεί η απόφαση για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν είσοδο στη χώρα χωρίς 14ήμερη καραντίνα έως τα τέλη Ιουλίου, οπότε η ρωσική αγορά, από την οποία πέρυσι η Ελλάδα είχε έσοδα λίγο χαμηλότερα του μισού δισ. ευρώ, δεν μπορεί να ανοίξει πριν από τις αρχές του Αυγούστου ακόμη και στο καλύτερο σενάριο.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι αεροπορικές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Πέραν του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα, της Aegean, μικρότερες εταιρείες όπως η Wizz Air και η Volotea έχουν εντάξει ακόμη και νέα δρομολόγια στο πρόγραμμά τους φέτος για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Από την άλλη, Alitalia, Air France, Lufthansa κ.ά. εντάσσουν σταδιακά νέα δρομολόγια στο πρόγραμμά τους για την Ελλάδα, με άλλες μεγάλες αεροπορικές να αναμένουν το πέρας του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουλίου ώστε να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη ζήτηση, όπως η Emirates που επανεκκινεί τις πτήσεις από τις 15 Ιουλίου για Αθήνα. Και αυτό δικαιολογείται καθώς από την 1η Ιουλίου, οπότε οι αεροπορικές πάτησαν το restart ξεκινώντας τις πτήσεις εντός Ε.Ε., δεν είναι λίγες οι ακυρώσεις και οι συμπτύξεις δρομολογίων λόγω μειωμένης πληρότητας.

Από την τακτική των συμπτύξεων και των ακυρώσεων δεν μένουν εκτός και οι ελληνικοί προορισμοί, ακόμη και για πτήσεις στο δίκτυο εσωτερικού που είναι προγραμματισμένες για μέσα στον Ιούλιο, σημάδι ότι το κοινό εν μέσω της σεζόν «COVID-19» δεν αποφασίζει εύκολα να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα για τη μεταφορά του.

Αγκάθι οι τιμές
Ακόμη όμως και με πληρότητες που δεν φτάνουν ούτε το 20% για τον Ιούλιο, είναι πολλοί οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα που δεν αποφασίζουν να ρίξουν τις τιμές φέτος το καλοκαίρι για τον Ελληνα επισκέπτη, έστω κι αν -στη θεωρία- βασίζουν μεγάλο μέρος των προσδοκιών τους στον εσωτερικό τουρισμό.

Τα παράπονα από τους Ελληνες, που ευελπιστούν να κλείσουν φθηνότερες διακοπές φέτος, έρχονται σωρηδόν από όλη την Ελλάδα: είτε πρόκειται για δημοφιλείς προορισμούς στις Κυκλάδες όπου υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα της περιορισμένης σεζόν με τιμές στα ύψη και το ταυτόχρονο πρόσχημα του αυξημένου λειτουργικού κόστους λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είτε για περιπτώσεις ξενοδόχων στην ηπειρωτική Ελλάδα που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για όσους θα προτιμήσουν έναν προορισμό όπου θα μεταβούν οδικώς αντί να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στην Πάρο όπου δίκλινο δωμάτιο στα 90 ευρώ πέρυσι διατίθεται φέτος σχεδόν στη διπλάσια τιμή, όπως και στην Καρδαμύλη της Μεσσηνίας όπου δωμάτιο των 150 ευρώ διατίθεται φέτος -λόγω κόστους υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως λέγεται- στα 250 ευρώ – και μάλιστα σε τακτικούς πελάτες!

iliopoulos
Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης: «Οι πληρότητες για τον Ιούλιο είναι στο 15%-20% και γύρω στο 20%-25% για τον Αύγουστο»

«Οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση», δηλώνουν από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, «και έτσι θα διαμορ­φωθούν και φέτος το καλοκαίρι». Το σίγουρο πάντως είναι ότι οριζόντιες μειώσεις λόγω κορωνοϊού δεν υφίστανται στα ξενοδοχεία και κάθε επιχειρηματίας ακολουθεί τη δική του πολιτική. Στο… μιλητό λοιπόν και λίγο πριν την άφιξη, στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ο πελάτης μπορεί να πετύχει ακόμη και έκπτωση 20%, ενώ καλύτερες τιμές επιτυγχάνει για κρατήσεις εκτός του Σαββατoκύριακου.

Πιο ενιαία πολιτική ωστόσο, έχοντας ενσωματώσει ειδικές εκπτώσεις και παροχές (δωρεάν διαμονή των παιδιών, δωρεάν ημιδιατροφή, επιπλέον διανυκτερεύσεις δώρο για έξι και πλέον νύχτες κ.τ.λ.), έχουν υιοθετήσει τα μεγάλα brands και οι αλυσίδες, όπως η Grecotel, ο όμιλος Μήτση που προσφέρει «ειδικά προνόμια στους Ελληνες επισκέπτες», o όμιλος Aldemar με προσφορά -10% που ισχύει έως 31 Ιουλίου κ.ο.κ.

xalkiadakis
Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου: «Ισως η μειωμένη κίνηση βοηθήσει να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή στις νέες συνθήκες»

Για τον τουρίστα που εν μέσω κορωνοϊού θέλει να κάνει διακοπές κοντά στο κλεινόν άστυ, π.χ. πέριξ της Αττικής, υπάρχουν ξενοδοχεία στην παραλία που έχουν διαμορφώσει ειδικά εβδομαδιαία, ακόμη και μηνιαία, πακέτα, με τιμές ανά διανυκτέρευση που φτάνουν στο -50% σε σχέση με την αρχική τιμή, ειδικά στην κράτηση με τον μήνα, στοχεύοντας πλέον ακόμη και στους πελάτες της Airbnb.

Η εικόνα στους προορισμούς

Ως προς τις πληρότητες αυτή τη στιγμή ανά προορισμό, δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 30%. Και αυτό για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και τη Χαλκιδική που έχουν αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια – έστω κι αν τα έσοδα από τους τουρίστες των γειτονικών χωρών είναι χαμηλά, δεν παύουν να είναι σημαντικό καύσιμο για τους επιχειρηματίες. Στη νησιωτική Ελλάδα η εικόνα είναι χειρότερη, με πληρότητες κοντά στο 10%, ενώ είναι κρίσιμο για τις κρατήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, οπότε θα βελτιωθούν περισσότερο οι συχνότητες των δρομολογίων από τις αεροπορικές, στο πλαίσιο και των νεότερων αποφάσεων που αναμένονται σε επίπεδο Ε.Ε. για το διάστημα από τις 15 Ιουλίου και μετά. «Απαραίτητη προϋπόθεση πάντα είναι ότι δεν θα υπάρξει κάποια τεράστια ανατροπή στα υγειονομικά δεδομένα, καθώς τα πάντα κρίνονται από αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Στους προορισμούς της πρώτης γραμμής, δε, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η εικόνα αυτή τη στιγμή αποτυπώνει τη μεγάλη δυσκολία της σεζόν: «Οι κύριες αγορές του νησιού, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα και το Ισραήλ, που αντιπροσωπεύουν κοντά στο 60%-70% της κίνησης κάθε χρόνο, είναι κλειστές», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος. «Οι πληρότητες για τον Ιούλιο είναι στο 15%-20% και γύρω στο 20%- 25% για τον Αύγουστο. Οι πρώτες αφίξεις που είχαμε στο νησί ήταν από Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία, ωστόσο ο αριθμός των πτήσεων είναι πολύ περιορισμένος – ενδεικτικά, στο άνοιγμα της σεζόν την 1η Ιουλίου είχαμε μετά βίας 10 πτήσεις, όταν πέρυσι αντίστοιχα είχαμε πάνω από 40.

Πολλοί ξενοδόχοι αναμένουν την 1η Αυγούστου για να ανοίξουν, ενώ όσοι έχουν περισσότερα καταλύματα θα ανοίξουν μεν, αλλά με το 1/3 της δυναμικότητάς τους λόγω της μειωμένης ζήτησης. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πτήσεις. Αν, για παράδειγμα, ανοίξουν οι ΗΠΑ, τότε έχουμε αρκετές πιθανότητες να δούμε περισσότερα καταλύματα ανοιχτά από την 1η Αυγούστου. Στην αντίθετη περίπτωση, αρκετοί θα μείνουν κλειστοί». Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Νίκο Χαλκιαδάκη, η σεζόν ξεκίνησε με το 30% των ξενοδοχείων ανοιχτό, ενώ έως τις 15 Ιουλίου το ποσοστό μπορεί να ανέβει και στο 50%.

Η αγορά με την οποία ξεκίνησε η τουριστική σεζόν για το νησί είναι η γερμανική, ενώ τα πάντα κρίνονται στο παρά πέντε. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου, ωστόσο, τονίζει και τη θετική πλευρά των πραγμάτων σε ό,τι αφορά αυτή την πρώτη φάση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Ισως η μειωμένη κίνηση βοηθήσει περισσότερο προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες, αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης. Η κίνηση στο αεροδρόμιο είναι μειωμένη κατά 60% και πλέον σε σχέση με πέρυσι, αν ληφθεί υπόψη ότι η επιβατική κίνηση σε ημερήσια βάση υπολογίζεται κοντά στις 4.000-4.500 αφίξεις τη μέρα, μετά το άνοιγμα της 1ης Ιουλίου. Χαμηλές πληρότητες, κάτω από 20%, για τον μήνα παρατηρούνται και στα ξενοδοχεία στον πλέον δημοφιλή προορισμό του Ιονίου, την Κέρκυρα, όπου φέτος υπολογίζεται ότι θα παραμείνει κλειστό το ήμισυ των καταλυμάτων. Και στην περίπτωση αυτή, οι προσδοκίες στηρίζονται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα διατηρηθεί η καλή υγειονομική εικόνα.

Ενα από τα βασικά προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους νησιωτικούς -και όχι μόνο- προορισμούς παραμένει το θέμα της συνεργασίας ξενοδοχείων – γιατρών που προβλέπεται για τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, «οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει κι αυτοί να βάλουν πλάτη στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και να προσφέρουν σε κανονικές τιμές τις προβλεπόμενες από τον νόμο υπηρεσίες τους στα καταλύματα άνω των 50 δωματίων και να μην απαιτούν υψηλές αμοιβές σε μια σεζόν που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα».

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός για όλους 2020 | Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Δόθηκε παράταση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των τεχνικών προβλημάτων.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», αλλά και τα τεχνικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οδήγησαν το υπουργείο να δώσει μία παράταση όσων αφορά την υποβολή των αιτήσεων.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, με τον Χάρη Θεοχάρη να επισημαίνει ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο νέος προγραμματισμός του υπουργείου Τουρισμού για την υποβολή των αιτήσεων έχει ως εξής:

-Κυριακή 5 Ιουλίου: Υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους με τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ 2 – 3

-Δευτέρα 6 Ιουλίου: Υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους με τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ 4 – 5

-Τρίτη 7 Ιουλίου: Υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους με τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ 6 – 7

-Τετάρτη 8 Ιουλίου: Υποβολή αιτήσεων για τους δικαιούχους με τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ 8 – 9

Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.

Διόρθωση αίτησης που έχει υποβληθεί

Σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρόσκλησης δεν επιτρέπονται αλλαγές σε υποβεβλημένες αιτήσεις που έχουν οριστικοποιηθεί. Διαβάστε λεπτομέρειες στη Δημόσια Πρόσκληση με απ.9126/17.06.2020.

Επισύναψη δικαιολογητικών

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα απαραίτητα δικαιολογητικά επισυνάπτονται υποχρεωτικά στην αίτηση και δεν αποστέλλονται με email ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει συνημμένο αρχείο

Ελέγξτε προσεκτικά ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία της αίτησης. Τα συνημμένα αρχεία μπορεί να είναι σε μορφή .pdf ή jpg.

Μήνυμα Error 403 forbidden στην ηλεκτρονική εφαρμογή

Παρακαλούμε δοκιμάστε να πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή από διαφορετικό browser (πχ. google chrome, firefox)

Έχω πάρει επιταγές τουρισμού πέρσι. Μπορώ να συμμετάσχω;

Οι συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συναφή παροχή άλλου φορέα δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα. Διαβάστε λεπτομέρειες στη Δημόσια Πρόσκληση με απ.9126/17.06.2020: http://www.mintour.gov.gr/userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/prosklisi-tourismos-gia-olous.pdf

Στα πεδία νόμιμος εκπρόσωπος και διακριτικός τίτλος τι συμπληρώνω;

Tα συγκεκριμένα πεδία εμφανίζονται στη φόρμα αίτησης των παρόχων και είναι υποχρεωτικά. Δεν είναι πεδία που περιλαμβάνονται στην φόρμα αίτησης των δικαιούχων. Διαβάστε λεπτομέρειες στη Δημόσια Πρόσκληση με απ.9126/17.06.2020: http://www.mintour.gov.gr/userfiles/de145b9b-fc1f-4650-91eb-b6315a192e52/prosklisi-tourismos-gia-olous.pdf

Τι ακριβώς συμπληρώνω στην φόρμα της αίτηση στο πεδίο ΕΣΛ;

Προσοχή! Το πεδίο Αριθμός Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ή Γνωστοποιήσης είναι μέρος της φόρμας της αίτησης των παρόχων. Διαβάστε τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στη Δημόσια Πρόσκληση με απ.9126/17.06.2020 εδώ.

Δικαιούχοι

Θα πρέπει να δηλώσω το κατάλυμα που θα επιλέξω από τώρα;

Η επιλογή του καταλύματος γίνεται μεταξύ των καταλυμάτων που θα ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων και αφού έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος του προγράμματος.

Πού θα βρω τον κατάλογο των καταλυμάτων

Ο κατάλογος με το Μητρώο Παρόχων θα αναρτηθεί μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων τους, και να είναι προσβάσιμος μέσω της εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.

Ποιος από τους δύο συζύγους

Σε περίπτωση συζύγων την αίτηση υποβάλει ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων, ο έτερος μπορεί να καταχωρηθεί ως ωφελούμενος του προγράμματος.

Πρέπει να βρω πρώτα κατάλυμα να κλείσω και να σας το δηλώσω στην αίτησή μου;

Θα μπορείτε να κάνετε κράτηση σε κατάλυμα αφού δείτε το όνομά σας στον οριστικό πίνακα δικαιούχων και εκδοθεί e-voucher. Το οριστικό μητρώο παρόχων θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείο και στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.tourism4all.gov.gr.

Τι ποσό δικαιούμαι;

Το ποσό που δικαιούστε εξαρτάται από την τιμή συνεργασίας που έχει δηλώσει το κατάλυμα στο οποίο κάνατε κράτηση. Σε κάθε περίπτωση Το ύψος της οικονομικής αξίας του e-voucher που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων αυτού, είναι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα τοις εκατό (60%) για τις κατηγορίες ατόμων με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, της δηλωθείσας από τον πάροχο τιμής διανυκτέρευσης κατ’ άτομο, όπως αυτή δηλώθηκε κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής του στο πρόγραμμα, με ανώτατο όριο κατ’ άτομο (δικαιούχο ή ωφελούμενο) και ανά διανυκτέρευση τα τριάντα ευρώ (30€) και την προϋπόθεση της διαμονής των τεσσάρων (4) διανυκτερεύσεων.

Εγώ είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και η γυναίκα μου δημόσιος υπάλληλος. Θα πρέπει να κάνουμε μια αίτηση ή 2 ξεχωριστά με τους κωδικούς μας του taxisnet;

Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η κόρη μας που είναι γεννημένη 02.09.2001 ως φοιτήτρια και προστατευόμενο μέλος της οικογένειας συνεχίζει να δικαιούται εισιτήρια διακοπών;

Τα άγαμα τέκνα του δικαιούχου με ημερομηνίες γέννησης από 31.12.2002 έως και 31.12.2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου Πολιτών έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», έτους 2020 είναι το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός»;

Όχι, πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» υλοποιείται από το Υπουργείο Τουρισμού μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής: www.tourism4all.gov.gr ενώ το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

Το ποσοστό επιδότησης 60% για άτομα με αναπηρία αφορά και τους συνοδούς;

Όχι, αφορά μόνο τον ίδιο, το ωφελούμενο μέλος επιδοτείται με 50% με ανώτατο ποσό τα 30€ σε κάθε περίπτωση.

Πάροχοι

Υπέβαλα αίτηση αλλά θέλω να κάνω διόρθωση

Σε περίπτωση προβλήματος με ήδη υποβληθείσες αιτήσεις στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” παρακαλούμε όπως αποστείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: tourism4all@mintour.gr.

Έχω δύο καταλύματα κάτω από τον ίδιοι ΑΦΜ, καταχώρησα επιτυχώς αίτηση για το ένα αλλά δεν μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το δεύτερο.

Κάθε πάροχος μπορεί να καταχωρήσει ένα μόνο κατάλυμα ανά ΑΦΜ

Για τις κατηγορίες των ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερίσματα/επαύλεις κλπ. τι πρέπει να συμπληρωθεί στο πεδίο αριθμός ατόμων που φιλοξενούνται;

Στο πεδίο αριθμός ατόμων συμπληρώνεται ο ανώτερος αριθμός που μπορεί να φιλοξενηθεί πχ. στο διαμέρισμα και στη συνέχεια η κατ’ άτομο και ανά διανυκτέρευση τιμή.

Αν το κατάλυμα δεν έχει κάποια από τις κατηγορίες δωματίων (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο) τι συμπληρώνει στην τιμή συνεργασίας;

Θα πρέπει στο αντίστοιχο πεδίο να συμπληρώσει την τιμή 0.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος | «Ο Δήμος να απευθυνθεί σε ιδιωτικές εταιρείες για ναυαγοσώστες»

Δημοσιεύτηκε

στις

Πληροφορούμαστε ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αναζητά εναγωνίως ναυαγοσώστες για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτικών παραλιών και δε βρίσκει. Ήδη έχουμε μπει στον Ιούλιο και οι παραλίες του Δήμου δεν έχουν ακόμη ναυαγοσώστες. Δυστυχώς, είχαμε σήμερα και τα πρώτα περιστατικά με λουόμενους που χρειάστηκαν βοήθεια.

Είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό στη διοίκηση του Δήμου να βρει εγκαίρως ναυαγοσώστες για να μην έρθει σε δύσκολη θέση. Η διοίκηση του Δήμου καθυστέρησε πολύ να ασχοληθεί με το θέμα και έδειξε ανεύθυνη συμπεριφορά ως προς την προστασία των συμπολιτών μας και των επισκεπτών μας. Επόμενο είναι τώρα να μην βρίσκει ναυαγοσώστες, αφού όλοι είναι απασχολημένοι.

Επειδή δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία και τη ζωή των δημοτών, προτείνουμε στη διοίκηση του Δήμου να απευθυνθεί σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν τέτοιο προσωπικό σε Δήμους, για να καλύψει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ανάγκες των δημοτικών παραλιών.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ | Να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

Δημοσιεύτηκε

στις

Να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη κατέθεσαν σήμερα ερώτηση στη Βουλή με αίτημα να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία τους είναι ενταγμένη όπως αναφέρουν, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της πίεσης, ώστε η αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη απόφαση της κυβέρνησης να ανακληθεί άμεσα.​

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση που έκανανα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 15 Ιουνίου 2020 όταν άρθηκαν οι περιορισμοί των μέτρων που λόγω της πανδημίας είχαν ληφθεί και εφαρμόζονταν και από την Ελληνική και από την Βουλγαρική πλευρά άρχισε ουσιαστικά η  λειτουργία  των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. με τους επισκέπτες να εισέρχονται στην χώρα μας κατά χιλιάδες. Την πρώτη μάλιστα εβδομάδα άρσης τον απαγορεύσεων,  όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Α.Μ.-Θ., εισήλθαν στην χώρα μας από τους σταθμούς Νυμφαίας και Ορμένιου 15.420 υπήκοοι Βουλγαρίας. Άλλωστε την δυναμική αυτών των πυλών εισόδου της χώρας και την ανάγκη να ανοίξουν σας την είχαν επισημάνει ήδη  από τον Μάιο του 2020 οι  βουλευτές της περιοχής, με ερωτήματα που επίμονα και διορατικά σας υπέβαλαν.

Παρά το γεγονός ότι οι συνοριακοί σταθμοί της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.  λειτουργούσαν από τις 15-6-2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 29-6-2020 ότι οι πύλες εισόδου των χερσαίων συνόρων της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, θα ανοίξουν  την 1η Ιουλίου του 2020.  Ενώ με νέες διαδοχικές δηλώσεις του στις 1 και 2 Ιουλίου ανέτρεψε την αρχική του  ανακοίνωση  και γνωστοποίησε ότι από την 1η Ιουλίου 2020 η είσοδος Βούλγαρων και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο από το τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών. Είχε προηγηθεί  δημόσια δέσμευση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα ότι θα εγκαθιστούσε στις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών Ορμένιου, Νυμφαίας και Καστανιών  κινητές υγειονομικές μονάδες για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.  και ιδιαίτερα της Νυμφαίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από τις γειτονικές χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία και την Ρουμανία και να  μειωθούν δραματικά οι αφίξεις σε γνωστούς προορισμούς της περιοχής. Η αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη αυτή απόφαση που δεν συνδέεται με επιδημιολογικά κριτήρια, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί το φιάσκο της κατάταξης των νήσων Θάσου και Σαμοθράκης σε νησιά υψηλού κινδύνου, καταδεικνύει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Η προχειρότητα κι η ανευθυνότητα με την οποία  αντιμετωπίζει  η κυβέρνηση τη λειτουργία των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ανοιγοκλείνοντάς τους και βάζοντας σε αβεβαιότητα και σε ταλαιπωρία τους επισκέπτες για το πώς,  το εάν και  από που θα εισέλθουν  προκαλεί  ζημιά στον τουρισμό της περιοχής που κυρίως βασίζεται στον οδικό τουρισμό. Αν  η κατάσταση αυτή συνεχιστεί είναι βέβαιο ότι θα φέρει ανεπανόρθωτη ζημία σε μια σειρά από τουριστικές επιχειρήσεις,  τουριστικά καταλύματα, καταστήματα εστίασης και άλλους πολλούς επαγγελματικούς χώρους   που δραστηριοποιούνται στον  τουρισμό, σε μια περίοδο που  αυτός έχει ήδη πληγεί .

Επειδή κατά την ισχύουσα σήμερα  αρίθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.41013 (2658/30-6-2020 τ. Β’ ΦΕΚ) ΚΥΑ δεν απαγορεύεται αλλά αντίθετα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος στη χώρα μας και  τουλάχιστον  έως και την 15η -7-2020  όλων των  υπηκόων κρατών της ΕΕ και της συμφωνίας Σένγκεν.

Επειδή η απόφαση για το κλείσιμο των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι ατεκμηρίωτη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και γι΄ αυτό  αδικαιολόγητη.

Επειδή το κλείσιμο  των συγκεκριμένων  συνοριακών  σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και στην τοπική οικονομία  της περιοχής.

Επειδή έχετε προκαλέσει δικαιολογημένα  αναστάτωση  στους τοπικούς φορείς και στις τοπικές κοινωνίες που νιώθουν ότι αδικείται και υποβαθμίζεται η περιοχή της  Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί.

  1. Είναι στις προθέσεις σας να ανοίξετε τις επόμενες μέρες τις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.;
  2. Θα λάβετε μέτρα για την εγκατάσταση κινητών υγειονομικών μονάδων  στις πύλες εισόδου των συνοριακών σταθμών της  Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. ώστε να διενεργούνται οι  απαιτούμενοι  υγειονομικοί έλεγχοι στους εισερχόμενους επισκέπτες;

 

                                                   Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ