Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κεντρο Καππαδοκικών Μελετών | Εικόνες και Μνήμες των Καππαδοκών στη Βουλή των Ελλήνων

Από μουσική, τραγούδι, χορό, πλήθος κόσμου, αλλά και μνήμες γέμισε ο εκθεσιακός χώρος του Ίδρυματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Το πάλκο της έκθεσης όχι μόνο συμβολικό, αλλά λειτουργικό κομμάτι της, ζωντάνεψε, λοιπόν, στην ξεχωριστή βραδιά, με τίτλο «Σαν της Σουργιάς το κάστρον, κάστρος κι’ έτονε» που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.
Ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, εισήγαγε τα κομμάτια με σύντομα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία αναγκαία για την κατανόησή τους, ενώ η μουσικοχορευτική ομάδα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, με παραδοσιακές ενδυμασίες, τα τραγουδούσαν και τα χόρευαν.

 

Το τραγούδι της χήρας, ο κύκλιος χορός Λέει-λάλει και Κάλενιν, ο χορός των μαντηλιών ήταν μερικά από τα κομμάτια που ακούστηκαν και χορεύτηκαν. Ιδιαίτερη υποβλητική, μια στιγμή μυσταγωγίας, ήταν η πομπή-χορός του Άη Βασίλη, όταν έσβησαν τα φώτα και οι χορευτές εισήλθαν κρατώντας κεριά.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καππαδοκικό χορό Κόνιαλι με τα κρόταλα – οπότε η μουσική σκηνή γέμισε όχι μόνο από τους χορευτές και τις χορεύτριες, αλλά και από πολλούς από οσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

2η Έκθεση Φωτογραφίας Κλασσικού Αθλητισμού | Αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μιχάλη Γκάγκαλη που διετέλεσε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας.

Παρουσία αρκετού κόσμου εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28/11, στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης ,η 2η Έκθεση Κλασσικού Αθλητισμού του Νομού Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κ. Σκυλακάκης και Μέτιος τόνισαν ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σημαντικοί πόροι για έργα υποδομών, τα οποία, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς επίσης των αυξημένων πόρων του νέου ΕΣΠΑ, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση του ρόλου της
Περιφέρειας ΑΜΘ ως γεωπολιτικού κόμβου στις μεταφορές, στην ενέργεια και στο εμπόριο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πατριωτική Ενωση | Αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης σε κάθε επίπεδο

Η περίπτωση των Ελλήνων δικηγόρων στην Θράκη, που είχαν αναπτύξει «δεσμούς» οικονομικής φύσης με τα κυκλώματα δουλεμπόρων που συνεχίζουν να δρούν στην περιοχή αναδεικνύει την προβληματική φύση του συστήματος ασύλου. 

Όσο η λαθρομετανάστευση επιβραβεύεται αντί να δίδεται βάρος σε απελάσεις και επιστροφές τα κέρδη των δουλεμπόρων αυξάνονται. Κέρδη αστρονομικά που έχουν ως αποτέλεσμα την διάχυση της διαφθοράς. 

Η Πατριωτική Ένωση τονίζει ότι αντί η χώρα μας να διαφημίζει το «λειτουργικό» δήθεν σύστημα ασύλου της θα έπρεπε να αποτρέπει σε κάθε επίπεδο την παράνομη μετανάστευση.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: