Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καστοριά | Βρέθηκε αρκούδα με δύο νεογέννητα μέσα σε αγρόκτημα

Εκτός κινδύνου τα ζώα.

Ο διοκτήτης αγροκτήματος στην κοινότητας Δισπηλιού του δήμου Καστοριάς βρήκε το μεσημέρι της Δευτέρας 20/2 μία αρκούδα με δύο νεογέννητα αρκουδάκια, περίπου 20 ημερών. Άμεσα ειδοποίησε τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, η οποία με τη σειρά της ενεργοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς προκειμένου να διαχειριστεί το περιστατικό.

Από τον θόρυβο των εργασιών καθαρισμού στο παρακείμενο χωράφι χάθηκε η οπτική επαφή με τα τρία ζώα και υπήρξε αγωνία για την τύχη των δύο νεογέννητων. Στο σημείο και ενώ υπήρχε ο κίνδυνος θανάτου των δύο νεογέννητων από πιθανή εγκατάλειψη της μητέρας τους, αλλά και για την ασφάλεια τυχαία διερχόμενων πολιτών, έφτασαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» προκειμένου να διαχειριστούν το περιστατικό.

Αισίως, τις νυχτερινές ώρες και έπειτα από τη χρήση κάμερας νυχτερινής όρασης, το ζώο εντοπίστηκε να βρίσκεται με τα δύο μικρά του στο ίδιο αγρόκτημα, σε σημείο όπου δεν είχαν γίνει εργασίες καθαρισμού.

Τα δύο νεογέννητα είναι καλά στην υγεία τους και κοντά στη μητέρα τους. Η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς μαζί με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης παρακολουθούν από απόσταση την κατάσταση της υγείας των δύο νεογέννητων και ενημερώνουν τους πολίτες για την ύπαρξη των ζώων στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον ιδιοκτήτη του αγρού, Δημήτρη Τζιόλα, ο οποίος διέκοψε τις αγροτικές εργασίες προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια της αρκούδας και των νεογέννητων, καθώς και τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Όλυμπος « υποψήφιος» για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς

Ο Όλυμπος είναι υποψήφιος για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, έπειτα από τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας, ο οποίος αξιολογήθηκε από την Επιτροπή της UNESCO. Τα δύο υπουργεία και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) συνεργάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο και αφού έλαβαν υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, ολοκλήρωσαν το τελικό περιεχόμενο του φακέλου.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας, είναι συνδεδεμένο με τη αρχαία μυθολογία, με τον Όμηρο, με την ιστορία της Ελλάδας στο πέρασμα των αιώνων. Η κατοικία των θεών αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά brand names. Συνεργαστήκαμε συστηματικά και ουσιαστικά με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να συντάξουμε έναν πλήρη φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας του Ολύμπου και την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς».

«Σε λίγους μήνες ελπίζουμε ότι η UNESCO θα υποδεχθεί στην αγκαλιά της το μυθικό βουνό. Βήμα-βήμα δημιουργήσαμε μία πρωτοποριακή ασπίδα προστασίας για τον Όλυμπο, καθώς πριν από έναν χρόνο εκδώσαμε το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ σήμερα καταθέσαμε τον επικαιροποιημένο φάκελο υποψηφιότητας του Ολύμπου για τον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Η απόφαση της UNESCO σε ό,τι αφορά την ένταξη του Ολύμπου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μόλις δύο περιοχές είναι εγγεγραμμένες στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο μικροσκόπιο των ειδικών δύο είδη φυτών που φυτρώνουν μόνο στο όρος Παγγαίο

Οι επιστήμονες τα βάφτισαν χαρίζοντάς τους ονόματα από τον τόπο όπου βρέθηκαν.

Δύο φυτά τα οποία φυτρώνουν μόνο στο όρος Παγγαίο, μπαίνουν στο μικροσκόπιο επιστημόνων με στόχο να αναδειχθούν αλλά και να ληφθούν μέτρα διατήρησής τους. Πρόκειται για το Centaurea pangea και το Campanula pangea, είδη που πήραν μάλιστα το όνομά τους από τον τόπο όπου βρέθηκαν.

Η μελέτη τους έχει συμπεριληφθεί στα 32 έργα για την έρευνα των ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας που εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Με την καταγραφή αλλά και με την αξιολόγηση της Centaurea pangea θα ασχοληθεί ο Σπύρος Τσιφτσής, επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, προτείνοντας, με βάση τις εντοπισμένες απειλές, μέτρα διαχείρισης που θα βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να διατηρήσουν αποτελεσματικά το είδος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτσή, το Centaurea pangea είναι ένα είδος με ιδιαίτερα περιορισμένη κατανομή (στενό ενδημικό), που εμφανίζεται σε περιορισμένο αριθμό μικροθέσεων στο όρος Παγγαίο. Αναπτύσσεται σε υψόμετρα άνω των 1250μ. και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1979, ενώ λόγω της σπανιότητάς του (μικρό μέγεθος πληθυσμού και περιορισμένη κατανομή), για αρκετά χρόνια κανείς δεν κατάφερε να το ξαναβρεί μέχρι το 2022.

Στην αξιολόγηση κατηγορίας κινδύνου της Campanula pangea, ενός νέου και τοπικού ενδημικού είδους, με βάση λεπτομερών στοιχείων εξάπλωσής του, στοχεύει με το έργο που ανέλαβε ο Γιάννη Τσιριπίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Η Campanula pangea περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 και έχει αξιολογηθεί ως ευάλωτο είδος το 2009 στο Κόκκινο Βιβλίο Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών στην Ελλάδα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο φυτών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), με αξιολογούμενη κατηγορία απειλής.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Τσιριπίδης, έχει βρεθεί, μέχρι σήμερα, μόνο στο όρος Παγγαίο, αλλά έχει υποτεθεί ότι μπορεί να υπάρχει και σε γειτονικά βουνά. Η μελέτη του στοχεύει στη συλλογή ακριβών και λεπτομερών δεδομένων που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ασφαλή αξιολόγηση της κατηγορίας απειλής της Campanula pangea, σύμφωνα με τα κριτήρια της IUCN.

Στα 32 έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, περιλαμβάνονται και μελέτες για τη σαύρα της Μήλου, τον ασπροπάρη, το πιο απειλούμενο είδος πτηνού της Ελλάδας, το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριος καθώς και πολλά ακόμη ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών και ζώων.

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινάει από την Περιφέρεια η αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών σε ρέματα της Αλεξανδρούπολης

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον κ. Νίκο Καιρίδη,  εκπρόσωπο της αναδόχου Κοινοπραξίας «ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε. – ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ», η σύμβαση του έργου για την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών σε ρέματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης σε αναχώματα τα οποία υπέστησαν ζημιές κατά τις βροχοπτώσεις του περασμένου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, παρεμβάσεις θα γίνουν στα ρέματα Άνθειας – Αγνάντιας – Αρίστηνου – Μαΐστρου – Απαλού – Άβαντα – Αισύμης – Αμφιτρίτης – Κίρκης – Συκορράχης – Παλαγίας – Χιλής – Μάκρης – Δικέλλων  του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 15 μήνες από την έναρξη κατασκευής του.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρούσα ήταν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Έβρου κυρία Χριστίνα Μαυράκη.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: