Quantcast
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή χρονιά τσογλάνια…!!!

Tου Αλέξη Πολίτη 

Πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα στους δρόμους, χιλιάδες φωτάκια αναμμένα, χιονάνθρωποι με καρότα για μύτη, παχύσαρκοι μπουχέσηδες «Άγιοι Βασίληδες» με χοληστερίνη στα ύψη, έλκηθρα, γιρλάντες και χαρούμενες μελωδίες συνθέτουν ένα «και καλά» εορταστικό σκηνικό. Το σωτήριο, δόξα τω Στουρνάρα, 2013 μας αφήνει χρόνους για να δώσει τη σκυτάλη στο ακόμα πιο σωτήριο, με ακόμα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, 2014.

Οι καζαμίες, οι χαρτορίχτρες, οι ψεύτες όλου του κόσμου, ο Αντώνης Σαμαράς κι ο Αλέφαντος προβλέπουν απογείωση, ο αξιολάτρευτος Βενιζέλος εξακολουθεί να εξουσιάζει κουνώντας μας επιδεικτικά το δάκτυλο, ενώ εμείς οι ακραίοι τσόγλανοι προβλέπουμε προσγείωση σε μια λίμνη από αιθαλομίχλη, καρκίνο του πνεύμονα και σκατά.

Τέλειωσε άλλη μια χρονιά απάτης κι όχι αγάπης ενός λαού με προγόνους ηγέτες λαμπρούς και απογόνους εξουσιαστές κλαρινογαμπρούς. Πρέπει, όμως, να σας αφήσω. Ότι κατέφθασε ο διανομέας πετρελαίου με το βυτίο του για να μου γεμίσει τη δεξαμενή με φτηνό επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο σπίτι φυσικό αέριο έχω. Για να θερμάνω την πισίνα το θέλω. Σαν γνήσιο αριστερό τσογλάνι.

1. Αν μια κοινή εικόνα αξίζει 1.000 λέξεις, σας αφήνω με τρεις φωτογραφίες, ισχύος εκατομμυρίων λέξεων και αξίας ανεκτίμητης. Πήγα πρόσφατα να προσευχηθώ στην Παναγία Σουμελά. Το επιβλητικό θαυματουργό ψηφιδωτό στην οροφή του ναού συμβολίζει τόσο, μα τόσο, γλαφυρά τη γύμνια, τη βλακεία και την αβάσταχτη ελαφρότητα του «είναι» μας. Ολόκληρη η Μεταπολίτευση σε δυο εικόνες… Η Παναγία να κόβει χρόνια από μας και να τα δίνει στους ευεργέτες της Ορθοδοξίας… Ξεράστε μαζί μου.

pic_1

2. Σε έναν κόσμο κλεφτών, η μόνη αμαρτία είναι η βλακεία. Τέλος.

pic_2-100x100pic_3-100x100

Πηγή: KavalaPress.gr

Play Previous 1/2 Next Close

Πηγή: KavalaPress.gr

Πηγή: KavalaPress.g

3. Μην ξεχνάτε ότι αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη τις γιορτές είναι αληθινούς ανθρώπους, όχι αντικείμενα.Κι ότι σημασία δεν έχει τι βρίσκεται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ποιοι είναι γύρω από αυτό.

pic_4

Καλή χρονιά τσογλάνια μου, καλή χρονιά σε όλη τη στάνη…

Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ω της παραφροσύνης

*Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης

Είναι φορές, όπως αυτή μεταξύ διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, που η διαστρέβλωση πραγματικών δεδομένων από εκείνους που διεκδικούν πάση θυσία την επίτευξη του στόχου τους, ξεπερνά κάθε όριο.

Έτσι και σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη του δημάρχου Καβάλας, η επίτευξη ποσοστού 36,7% από το συνδυασμό του Θεόδωρου Μουριάδη «Σύγχρονος δήμος», παρουσιάζεται από κάποιους ως… αποδοκιμασία των δημοτών επειδή (λέει) τον ψήφισαν μόλις… δύο στους δέκα! Και πώς καταλήγουν σε αυτόν τον παραλογισμό; Χρησιμοποιώντας το ποσοστό της αποχής!

Εφόσον δηλαδή ένας στους δύο δεν πήγε να ψηφίσει, άρα το 36% του 47% που συμμετείχε, σημαίνει ότι το πραγματικό ποσοστό του συνδυασμού είναι… 17%!! Και ο πιο αδαής από τους δημότες, υιοθετώντας την ίδια «λογική», θα μπορούσε να συμπεράνει ότι οι υποστηρικτές του δεύτερου σε ψήφους συνδυασμού, δεν συγκέντρωσαν το 24%, αλλά μόλις το 11% των ψήφων.

Ακριβώς με την ίδια λογική, συμπεραίνουμε ότι οι διοικήσεις που προέκυψαν από τις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων 20 τουλάχιστον ετών, τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, εκπροσωπούν ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 22 με 23%!

Μόνο που οι αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες δεν λειτουργούν έτσι αγαπητοί. Οι εκπρόσωποι του λαού, αναδεικνύονται από εκείνους που εκφράζουν τη γνώμη τους μέσω της ψήφου. Όσοι απέχουν, αν δεν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, κακώς απέχουν. Εφόσον όμως (είτε επέλεξαν είτε όχι να) απέχουν από τη μέγιστη αυτή στιγμή της δημοκρατίας, η γνώμη τους -θετική ή αρνητική- απλά δεν καταγράφεται. Το να τη μεταφράζει κανείς όπως ακριβώς τον συμφέρει για την εξυπηρέτηση των σκοπών του, μόνο ως διαστρέβλωση (επιεικώς) της πραγματικότητας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Γι’ αυτό λοιπόν, εξαιρώντας από τη λογική του κειμένου το γεγονός ότι το σύνολο των 21 πρώτων σε σταυρούς υποψηφίων του «Σύγχρονου δήμου», έχουν καθένας τους ξεχωριστά τους διπλάσιους από τους αντίστοιχους υποψηφίους του δεύτερου, αυτοί που αξίζει να εκλεγούν στο πλευρό του επόμενου δημάρχου Καβάλας, είναι αυτοί που οι συνδημότες τους εμπιστεύθηκαν.

Ο συνδυασμός «Σύγχρονος δήμος» και οι υποψήφιοι του νυν δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Αγία Βαρβάρα θα σας βοηθήσει να κερδίσετε τον “Πολύ” Παπάγο

Με το «καλημέρα» η νεοφώτιστη Καβαλιώτικη ομάδα της ιστορικής συνοικίας της Αγίας Βαρβάρας (Βοήθεια μας) κάνει μακροβούτι στα βαθιά!!

Αντιμετωπίζει την ομάδα του ιστορικού Παπάγου Αθηνών στα πλαίσια του Κυπέλλου μπάσκετ περιόδου 2023-2024. Η Ομάδα του Νίκου Φιλόγλου, του Χρήστου Μυτικόπουλου και όλων των ικανών συμβούλων και τεχνικών της λαοφιλούς ομάδος όχι μόνο ανέβηκε με το σπαθί της στην Γ’ Εθνική αλλά προχώρησε και στο Κύπελλο! Αυτό έγινε γιατί θριάμβευσε μέσα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, μίας συνοικίας που φημίζεται για το θερμό κλίμα που δημιουργούν οι οπαδοί της που καμιά φορά ξεπερνά και τα όρια. Και τώρα η ομάδα μπάσκετ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΩΝ όπως είναι το πλήρες όνομα αντιμετωπίζει τον ΠΑΠΑΓΟ ομάδα Α2 Εθνικής κατηγορίας δηλαδή 2 κατηγορίες επάνω από την τοπική!!

Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μία υπενθύμιση που ίσως μερικοί από τους αγαπημένους μου, αδελφικούς φίλους, φιλάθλους και μη δεν την θυμούνται η την ξέχασαν. Από τότε που πάτησα το πόδι μου γενικώς στα γήπεδα (6 ετών) δεν με ενδιαφέρει το κύπελλο ούτε τα φιλικά παιχνίδια!! Γνώμη μου και δεν υποχρεώνω κανέναν να την σεβαστεί. Η Αιτιολογία είναι ότι εμένα με ενδιαφέρει η προετοιμασία και η προθέρμανση που θα κάνουν οι αθλητές παντός αθλήματος σε αγώνες μόνο πρωταθλήματος. Η πείρα μου με βοηθά να βγάλω συμπεράσματα σχετικά γρήγορα.

Για αυτό πηγαίνω μιάμιση-δύο ώρες στα γήπεδα! Πριν την έναρξη. Θα απαντήσετε εσείς και έχετε δίκαιο: «Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα». Να περάσουμε τώρα στο παιχνίδι στο οποίο βέβαια αυτή την φορά δεν θα είμαι γιατί υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα υγείας της συζύγου μου που βρίσκεται μεν στην ανάρρωση αλλά δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί προσωρινά μόνη της. Λοιπόν στο παιχνίδι αυτό φαβορί τυπικά είναι η Αθηναϊκή ομάδα. Η αξία της και η εμπειρία της δεν αμφισβητείτε. Όμως σε ένα παιχνίδι κυπέλλου πολλές φορές συμβαίνουν εκπλήξεις που δεν τις περίμενε κανείς! Σε αυτό το παιχνίδι όπως το ξανατονίζω δεν γνωρίζω τίποτε για φέτος και για τις δύο ομάδες ούτε καν τους διαιτητές (αυτό βέβαια είναι σπάνιο για μένα). Τον μόνο που γνωρίζω είναι ο κομισσάριος του παιχνιδιού κ. Ιορδάνης Μπρίγκος που είναι αδελφικός φίλος και συνάδελφος στο ένα από τα τρία πτυχία μου. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο Ιορδάνης είναι ο καλύτερος κομισσάριος στην Ελλάδα! Υπερβολές; Καθόλου μα καθόλου.

Διαιτητές είναι οι κ.κ Σελεβός, Κωνσταντινέλης, Αθανασιάδης και οι τρεις από Θεσσαλονίκη. Δεν τους είδα ποτέ στα παιχνίδια στην Καβάλα δεν τους ξέρω δεν μπορώ να έχω γνώμη. Γενικά όμως δεν έχω καλές αναμνήσεις από τους Σαλονικιούς. Το παιχνίδι θα αρχίσει σήμερα στις 5:00 το απόγευμα και πραγματοποιείται στο ΔΑΚ των Ποταμουδίων. Υποχρέωση όλων των Καβαλιωτών (όσο έμεινα βεβαίως) να γεμίσουν τις κερκίδες και να εμψυχώσουν την ομάδα και τους φιλότιμους παίκτες.

Η Αγία Βαρβάρα την επέτειο των τριαντάρηδων 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να κάνει το ΘΑΥΜΑ της.

VERITE’ 55 ANEE’

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

“Αγαπητέ Γονέα…” -Κείμενο του Σπύρου Κατσικαρώνη για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητέ γονέα,

Ο καινούριος δάσκαλος, που βλέπεις στο σχολείο, δεν ήταν τόσο απλό να βρεθεί δίπλα στο παιδί σου. Πιθανότατα άφησε το σπίτι του και ήρθε σε μια άλλη πόλη. Ίσως, άφησε την οικογένειά του, ίσως άφησε τα παιδιά του, ίσως άφησε τη γυναίκα του. Αυτό το νεαρό παλικάρι ή η νεαρή κοπέλα, τον οποίο βλέπεις για πρώτη φορά, ταξίδεψε μόλις πρόσφατα στον νομό σου, καθώς έμαθε 1 Σεπτεμβρίου την περιοχή, όπου θα διδάσκει. Μόλις πριν λίγες μέρες, 6 Σεπτεμβρίου, έμαθε ότι πρέπει να έρθει στο σχολείο του παιδιού σου. Εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών, ίσως να μην τα έχει καταφέρει ακόμα. Αλλά και πάλι, δεν θα προλάβει να βγάλει τα πράγματά του από τις κούτες και τα ρούχα του από τις βαλίτσες.

Αγαπητέ γονέα,

Ο καινούριος δάσκαλος τελείωσε πρόσφατα τη σχολή του, ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρώτο ή και το δεύτερο μεταπτυχιακό του, ξέρει δύο γλώσσες και έχει εκπαιδευτεί σε πολλά θέματα. Όμως, αυτός ο καινούριος δάσκαλος, παρόλες τις σπουδές του, αμείβεται με λίγο λιγότερα από 1000 ευρώ, όπως και εσύ. Ωστόσο, δεν είναι αυτό που τον ενοχλεί. Είναι ο συντοπίτης σου, ο οποίος τον βλέπει ως ευκαιρία. Διότι, του ζητάει ένα πανάκριβο ενοίκιο για ένα σπίτι από τις 11 Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Ιουνίου. Του ζητάει να μείνει χωρίς συμβόλαιο, του ζητάει να ζήσει με το ρίσκο μήπως τον βγάλει έξω, παρόλο που απαιτεί και τουλάχιστον δύο νοίκια ως εγγύηση.

Αγαπητέ γονέα,

Ο καινούριος δάσκαλος καταλαβαίνει ότι όλοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα στη χώρα μας. Δείχνει κατανόηση και προσπαθεί για το καλύτερο για τα παιδιά σου και την περιοχή σου. Αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και τις δυσκολίες, τα νεύρα και τις λιγοστές αντοχές που θα του διηγηθείς. Αισθάνεται πόσο δύσκολα περνάς και εσύ ο ίδιος. Όμως, πιστεύει ότι κάνεις το καλύτερο για τα παιδιά σου. Καταλαβαίνει ότι ίσως υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν έχουν αποδώσει, όπως θα ήθελες. Προβληματίζεται που κάνει λάθη και ο ίδιος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σου. Για αυτό αγαπητέ γονέα, ο καινούργιος δάσκαλος που βλέπεις με το χαμόγελο στο στόμα, θα σου ζητήσει ένα μόνο πράγμα: κατανόηση. Κατανόηση ότι είναι άνθρωπος και λυγίζει από το άγχος της στέγασης, του ενοικίου, της ξαφνικής αλλαγής, της ζωής κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό τόπο χωρίς φίλους και σχέσεις. Για αυτό αγαπητέ γονέα, ο καινούριος δάσκαλος θα κρύψει όλα αυτά τα προβλήματα πίσω από το χαμόγελό του και με πλοίο την αισιοδοξία, θα επιδιώξει να διαμορφώσει χαρούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Αγαπητέ γονέα,

να αγαπήσεις τον αναπληρωτή δάσκαλο που αγαπάει τα παιδιά σου.

Καλή σχολική χρονιά!

Σπύρος Κατσικαρώνης- Εκπαιδευτικός

Υποψήφιος Διδάκτορας Θεολογίας ΑΠΘ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Σύγχρονο Δήμο

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: