Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Και θα πληρώσουμε ακριβά και θα κρυώσουμε» | Ακριβή η ενέργεια στην Ευρώπη

Εξαιρετικά δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη – Αγώνας δρόμου από Ευρωπαίους για να σώσουν ό,τι σώζεται…

Στο χείλος της ενεργειακής καταστροφής βρίσκεται η Ευρώπη, ενόψει ενός πολύ δύσκολου – όπως προβλέπεται – χειμώνα, με τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου να οδηγούν τη Γηραιά Ηπειρο στην τέλεια καταιγίδα.

Η κατάσταση είναι πιθανό να ενταθεί λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών εκβιασμών με περιορισμένους τους εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, εκτινάσσοντας το ήδη αυξημένο κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προειδοποίηση της Gazprom για νέες αυξήσεις-φωτιά στις τιμές του φυσικού αερίου, τονίζοντας πως θα μπορούσαν να εκτοξευτούν κατά 60%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 400 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης αισθάνονται την πίεση από τις περικοπές των παραδόσεων ρωσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά νοικοκυριά βασίζονται στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς άργησε να δει το τσουνάμι που έρχεται, θέτοντας μόλις πρόσφατα στόχους για τη μείωση της ζήτησης.

Ο κίνδυνος δελτίου…

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περικόπτει τις παραδόσεις, ο κίνδυνος επιβολής δελτίου για την προμήθεια φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης φουντώνει. Μάλιστα, οι Αρχές ανησυχούν πως θα ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες να πλησιάζουν, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μπλακάουτ μέσα στον χειμώνα, καθώς και από την πλευρά της παραγωγής η κατάσταση είναι δυσοίωνη.

Οπως τονίζεται, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, η οποία ανέκαθεν στήριζε την ηλεκτροπαραγωγή στην ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ η παραγωγή της υδροηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας της ξηρασίας.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο δεν μπορεί να υπολογίζει στην εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών, καθώς ο Σολτς έφαγε χαστούκι από τη Νορβηγία, διαλύοντας τις ελπίδες για αύξηση της παροχής αερίου.

Επιπλέον, η Γερμανία δεν ελπίζει ούτε σε βοήθεια από το Παρίσι. Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για τον χειμώνα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν αρκεί.

Οι υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη βοηθούν εν μέρει στην πλήρωση των αποθεμάτων, αλλά ακόμη και αυτό γίνεται τώρα πιο ακριβό, καθώς οι Ασιάτες αγοράζουν πιο επιθετικά για να καλύψουν τη δική τους ζήτηση.

Παράλληλα, ο αγώνας για εναλλακτικές λύσεις διατηρεί τις τιμές του άνθρακα και άλλων «βρώμικων» καυσίμων σε υψηλά επίπεδα, με την «πράσινη» στροφή να γκριζάρει για τα καλά.

…και η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη απέναντι στα πιο δυσμενή σενάρια.

Συγκεκριμένα, η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα σχεδόν να διπλασιάζεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού, ενώ για τους επόμενους 12 μήνες διπλασιάζεται η παραγωγή ρεύματος από τον λιγνίτη και τίθεται σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος «Πτολεμαΐδα 5».

Ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων στήριξης, που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, ανοίγει και το κεφάλαιο «θερμοστάτης» με κύριο χαρακτηριστικό την παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ηδη ανακοινώθηκε ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι το σύνολο των επιλαχόντων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού και στο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών.

Πηγή: Γιώργος Φωκιανός | in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπεύδουν για νέες ταυτότητες: Σχεδόν εξαντλήθηκαν τα ραντεβού για Οκτώβριο-Νοέμβριο, διπλασιάζονται από Δεκέμβριο

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής εξελίσσεται ομαλά και στα 367 σημεία ανά την επικράτεια. Σε αυτά τα σημεία λειτουργούν 429 θέσεις εξυπηρέτησης πολιτών που μπορούν να φέρουν εις πέρας περίπου 50.000 αιτήσεις ανά μήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 98.241 ραντεβού έως τις 30/11/2023, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου 60.000 (61%), ενώ απομένουν προς χρήση για τους πολίτες περίπου 38.000 διαθέσιμα ραντεβού.

Ραντεβού για Δεκέμβριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι σε αστικές περιοχές (Αττική – Θεσσαλονίκη), καθώς και στα Τ.Α. των πρωτευουσών των νομών τα διαθέσιμα ραντεβού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Κατόπιν τούτου, από αύριο η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ θα εκκινήσει τη διάθεση ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή ακόμα 49.335 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., παράλληλα, εξυπηρετεί αντίστοιχο αριθμό εκτάκτων ραντεβού για ειδικούς λόγους (απώλεια ή κλοπή) καθώς και ευάλωτους πολίτες ή πολίτες με αδυναμία μετακίνησης μέσω των 60 κινητών κλιμακίων.
Νέες ταυτότητες: 46.000 ραντεβού μέσω id.gov.gr από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας
Διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τις νέες ταυτότητες
Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. θα προβεί σε διπλασιασμό των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της αυξημένης ζήτησης των πολιτών. Για την εν λόγω αύξηση θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Η διαδικασία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση με στόχο να μπορεί να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας. Η διαθεσιμότητα ραντεβού αλλά και θέσεων εξυπηρέτησης ανά την επικράτεια θα μεταβάλλεται ανάλογα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήλωση Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη για την οριστική καταδίκη του Οσμάν Καβάλα από το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας

“Καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αυτού που εφαρμόζεται, τουλάχιστον, στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την ποινή των ισοβίων δεσμών στον επίτιμο συνδημότη μας Οσμάν Καβάλα.
Καταγγέλλω την απόφαση αυτή, η οποία, στην πραγματικότητα, επικύρωσε, την έωλη πολιτική απόφαση της -μόνον κατ’ όνομα δημοκρατικής- τουρκικής Κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τιμωρεί όποιον θεωρεί αντίπαλό της χρησιμοποιώντας το δικαστικό σύστημα.
Υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε προ πολλού ότι ο Καβάλα και άλλοι κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν, επειδή παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους, κι ότι η Τουρκία δεν εφάρμοσε ποτέ αυτήν την απόφαση.
Πλέον, η τύχη του Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στα χέρια της διεθνούς κοινότητας, η οποία θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και όποιο άλλο όργανο μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάπτυστη απόφαση.
Ήδη σχεδιάζουμε τις επόμενες ενέργειες του Δήμου Καβάλας, ο οποίος θα συμπαρασταθεί μέχρι τελικής δικαίωσης στον επίτιμο συνδημότη μας, τον ακτιβιστή που αποτελεί σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία”.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι η 15η Οκτωβρίου είναι Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει είτε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου είτε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, πέρσι είχε οριστεί ημερομηνία που ήταν Σάββατο και η διάθεση ξεκίνησε τελικά Παρασκευή, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και φέτος, ωστόσο, αναμένεται η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Οι αλλαγές – Τα ποσά επιδότησης

Δεδομένου ότι, φέτος δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη και πολλοί είναι εκείνοι που θα περιμένουν το επίδομα θέρμανσης για να πάρουν μια ανάσα. Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, φέτος, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τα εισοδηματικά όρια

  • Για τους άγαμους, το εισοδηματικό όριο, είναι 16.000 ευρώ
  • Για τους έγγαμους είναι 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο είναι 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το όριο φτάνει τις 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Τα κριτήρια

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: