Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Συναγερμός για το επικίνδυνο «κοκτέιλ» ζέστης και βροχής – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή τόσο για το ενδεχόμενο πυρκαγιών όσο και πλημμυρικών φαινομένων – Μέχρι την Κυριακή ο περίεργος καιρικός συνδυασμός ζέστης, βροχών και ισχυρών ανέμων

Ένα καιρικό κοκτέιλ ζέστης, βροχής και ισχυρών βοριάδων θέτει σε συναγερμό τις αρχές τόσο για το ενδεχόμενο πυρκαγιών όσο και πλημμυρικών φαινομένων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι ήδη επιβαρυμένες πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας σήμερα και αύριο Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η αναμενόμενη ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, και οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy. Ειδικότερα: Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία. Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Έβρο (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαδιάς), και τοπικά σε ΡοδόπηΦθιώτιδαΦωκίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, ΣαμοθράκηΛήμνοΛέσβο, Χίο και Σάμο. Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται στις βορειότερες νήσους των Κυκλάδων. Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει ένας περίεργος καιρικός συνδυασμός ζέστης, βροχών και ισχυρών ανέμων. «Μέχρι και την Κυριακή ο υδράργυρος θα κυμαίνεται μεταξύ 37 και 39 βαθμών Κελσίου ενώ κατά τόπους θα φτάσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Για σήμερα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, οι ισχυρές ριπές των βορειάδων μετατρέπουν τις περιοχές επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αναμένουμε ριπές 7 και 8 μποφόρ σε Λέσβο, Χίο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Σποράδες και Δωδεκάνησα όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά, ενώ ισχυρούς βορειάδες θα έχουμε και σε νότια Εύβοια, Κυκλάδες, νότια Κρήτη, αλλά και σε Πήλιο, τμήματα της Φθιώτιδας, Βοιωτίας σε Αττική και σε τμήματα της Κορινθίας, Λακωνίας και Αργολίδας».

pyr1
pyr2

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης) και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Κεντρικής Στερεάς. Η ορατότητα ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 34 βαθμούς), 23 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 39 βαθμούς), 23 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο έως τους 38 βαθμούς), 22 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 21 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 33 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και στα παραθαλάσσια τμήματα θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 25 έως 29 Απριλίου οι εκδηλώσεις του “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία” στην Καβάλα

Άδοντες και Ψάλλοντες εν την καρδία, μια μεγάλη οργάνωση με την συμμετοχή πολλών φορέων έρχεται για ακόμη μια φορά στην πόλη της Καβάλας, τιμώντας τον Απόστολο Παύλο. Μουσικά σχολεία Ελλάδας και εξωτερικού, έρχονται να πλαισιώσουν μουσικά τις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσουν εως και τις 29 του μηνός.

Περισσότερες πληροφορίες δόθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καβάλας.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν τα έργα καθαριότητας στο ανοιχτό κολυμβητήριο της Καβάλας

Ενεργή είναι η δράση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καβάλας από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, με συνεργεία καθαρισμού να βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης με σκοπό την αποψίλωση των ξερών χόρτων και τον καλλοπισμό των σημείων.

Μια από αυτές τις δράσεις είναι και ο καλλοπισμος του χώρου του ανοιχτού κολυμβητηρίου που από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου τα συνεργεία βρίσκονται στο σημείο διενεργώντας διάφορα έργα καθαρισμού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en