Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Δείτε τα συντρίμμια του Antono 7 μήνες μετά την πτώση

Επτά μήνες μετά τη συντριβή του Antonov στο βορειοανατολικό Παγγαίο σχεδόν όλα τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη εκεί. Ο λόγος της καθυστέρησης.

Ήταν η νύχτα του Σαββάτου της 16ης Ιουλίου, στις 22:47, όταν οι κάτοικοι των χωριών στο βορειοανατολικό Παγγαίο, στην Καβάλα, είδαν το φλεγόμενο αεροσκάφος τύπου Antonov 12 της ουκρανικής εταιρείας Meridian LTD να καταπέφτει λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα μακριά από σπίτια, μέσα σε χωράφια γεμάτα καλαμποκιές.

Μία πύρινη μπάλα ύψους δεκάδων μέτρων υψώθηκε στον ουρανό με τη συντριβή του θηριώδους σοβιετικού ελικοφόρου, πυροδοτώντας τους 11,5 τόνους πυρομαχικών που μετέφερε η πτήση cargo από τη Νις της Σερβίας με προορισμό τη Ντάκα του Μπαγκλαντές και ενδιάμεσους σταθμούς, για ανεφοδιασμό, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Αυτό ήταν το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις σερβικές αρχές.

Σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, 225 ημέρες μετά, δηλαδή 7 και πλέον μήνες, όπως αναφέρει η Voria.gr το μεγαλύτερο μέρος των συντριμμιών της μοιραίας εκείνης πτήσης για το οκταμελές ουκρανικό πλήρωμά του, πλάι στα προσωπικά τους αντικείμενα, παραμένουν στο σημείο της συντριβής, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 5 εύφορων στρεμμάτων στα τενάγη των Φιλίππων.

Μεγάλο μέρος της ατράκτου, κομμάτια από τα φτερά, το εξωτερικό τμήμα του πιλοτηρίου, απορροφητικά υλικά και φίλτρα, καθίσματα, σωσίβια, σπασμένα κιβώτια-κασόνια από τον μεταφερόμενο οπλισμό, οι ρόδες, ηλεκτρομηχανολογικά μέρη και τεράστια εξαρτήματα του αεροσκάφους, πυροσβεστήρες, φιάλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, δεκάδες έγγραφα για το ημερολόγιο συντήρησης του αεροσκάφους με στόχο την αξιοπλοΐα του και μεγάλα κομμάτια λαμαρινών του Antonov-12 εξακολουθούν και κείτονται στο σημείο της πτώσης του αεροσκάφους, που σύρθηκε διαλυμένο στα χωράφια για περισσότερα από 170 μέτρα.

Μέσα σε αυτές τις μεταλλικές άμορφες μάζες, διακρίνονται με γυμνό μάτι τα δεκάδες προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος: ρούχα με κηλίδες αίματος, όπως παντελόνια και μπουφάν, φανελάκια, γάντια, παπούτσια και πάτοι, τσαντάκι μέσης γεμάτο με αναλγητικά, ασπιρίνες και άλλα φάρμακα, κρέμες, οδοντόκρεμες κι άλλα σωληνάρια, κονσέρβες και σούπες σε σκόνη, πλαστικά κουταλάκια μιας χρήσης για φαγητό, φωσφορίζοντα γιλέκα και καπέλο τύπου τζόκεϊ, κουβέρτες, αποδείξεις από Lidl στη Γαλλία και γαλλικά πακέτα τσιγάρα. Ακόμη και μαγιό, μάσκα κατάδυσης, παντόφλες και κουπόνια για σπα, που προφανώς θα αξιοποιούσαν σε κάποιους από τους προορισμούς τους. Το μοιραίο Antonov τις τελευταίες ημέρες είχε εκτελέσει διαδοχικές πτήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ένα μέλος του πληρώματος, ο Ολ. Β., είχε πάρει μαζί του και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού του με το σκεύασμα της Moderna, 7 μήνες πριν την τελευταία απογείωση.

Καβάλα: Επτά μήνες μετά την πτώση του Antonov τα συντρίμμια είναι ακόμη εκεί - Συγκλονιστικές εικόνες
 VORIA.GR

Μπορεί από την επόμενη στιγμή του αεροπορικού δυστυχήματος και για πέντε μήνες, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, η περιοχή να παρέμενε αποκλεισμένη, έως ότου το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) εντοπίσει και απενεργοποιήσει τα πυρομαχικά που κουβαλούσε το αεροσκάφος, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων να λάβει τα δύο μαύρα κουτιά και άλλα αντικείμενα και μέρη του Antonov που ήταν χρήσιμα για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, όμως ποτέ δεν καθαρίστηκε ολοκληρωτικά η επίμαχη περιοχή. Έτσι, δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έμειναν… εγκλωβισμένα σε αυτά τα συντρίμμια.

Από τότε, η περιοχή μένει ανεπιτήρητη, ένα κυριολεκτικά ξέφραγο αμπέλι, αφού οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση εκεί και μπορεί να… διαλέξει τι θα πάρει μαζί του για ενθύμιο. Ταυτόχρονα, πρόκειται για υλικά που ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί ως μη επικίνδυνα -αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από την επίσημη αλληλογραφία των εμπλεκομένων στη συλλογή και απομάκρυνση-, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να ελλοχεύει πραγματικός κίνδυνος για όσους πλησιάζουν και έρχονται σε επαφή με όλα αυτά τα εκατοντάδες συντρίμμια, είτε ογκώδη είτε πολύ μικρά.

Ο καθένας, ιδίως οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων που ζουν λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, μπορεί, πλέον, να προσεγγίσει το σημείο, το οποίο από τόπος τραγωδίας τείνει να μετατραπεί σε ατραξιόν. «Είναι τραγικό, είναι ασέβεια και προσβολή να έχουν αφήσει παρατημένα εδώ τα προσωπικά αντικείμενα των μελών του πληρώματος», λένε στη Voria.gr. «Θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί από την πρώτη στιγμή στους ανθρώπους τους», για τους οποίους συγγενείς η ουκρανική περίοδο είχε άμεσα ανοίξει ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Πού οφείλεται η καθυστέρηση

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο του αεροπορικού δυστυχήματος βρέθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η ΕΛΑΣ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, κλιμάκια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΜ-Θ), η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) . Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι το Antonov μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό έσπευσε επί τόπου το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), που επί μήνες ανίχνευε και απομάκρυνε το επικίνδυνο υλικό, και ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, που συνέλεξε στοιχεία και προέβη σε ειδικές μετρήσεις.

Πέντε μήνες μετά την τραγωδία, όταν και διασφαλίστηκε ότι η περιοχή ήταν καθαρή από πυρομαχικά, ο χώρος παρέμενε δεσμευμένος από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων. Η αποδέσμευση αυτή έγινε στις 19 και 21 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, του προηγούμενου έτους με επίσημο έγγραφο γνωστοποίησης που εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Νωρίτερα, στις 2 Οκτωβρίου του 2022, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ζήτησε από τη Meridian LTD, που έχει την υπαιτιότητα, να προβεί στη σύνταξη Ειδικής Μελέτης Εξυγίανσης – Αποκατάστασης Χώρων Ρυπασμένων από Επικίνδυνα Απόβλητα για τον τόπο του δυστυχήματος.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, στις 12 Ιανουαρίου, η εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία ανέθεσε το έργο η Meridian, κατέθεσε στην ΑΔΜ-Θ μελέτη εξυγίανσης του σημείου της συντριβής με τις προτεινόμενες ενέργειες της εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη για την αποκατάσταση του χώρου, δηλαδή την πρώτη φάση της διαδικασίας. Στη μελέτη αυτή προτείνεται ότι, για την εξυγίανση – αποκατάσταση του χώρου, οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη της ουκρανικής εταιρείας θα χωρίζονται σε δύο φάσεις.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατατέθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την αρμόδια Επιτροπή. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, διαπιστώνεται ότι σε μέρος των μεταλλικών συντριμμιών που παραμένει ακόμη και σήμερα στο σημείο υπάρχουν υπολείμματα επικίνδυνων υλικών, όπως αμίαντος. Παράλληλα, διαπιστώνονται και «λίγα βαρέα μέταλλα», αλλά «το υπέδαφος βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, όπως αντίστοιχα και το νερό της περιοχής». Η ίδια εταιρεία έχει την ευθύνη να προχωρήσει σε ενέργειες αποκατάστασης, αλλά και να απομακρύνει τα επικίνδυνα υλικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Εκτός, όμως, από τα επικίνδυνα απόβλητα υπάρχουν και τα υπόλοιπα «ακίνδυνα» συντρίμμια που πρέπει να συλλεχθούν. Η Meridian έχει συνάψει συνεργασίες με άλλες εταιρείες από την ευρύτερη περιοχή για να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Εποπτεύουσα αρχή σε όλα αυτήν τη διαδικασία είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία διαμηνύει ότι «ξεκινούν άμεσα οι εργασίες απομάκρυνσης», ότι «από εκεί και πέρα, εφόσον χρειαστεί κάτι παραπάνω, θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα» και πως «δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος». «Δεν υπάρχουν σημαντικά ρυπογόνα υλικά».

Σύμφωνα με τα πρώτα, το περασμένο καλοκαίρι, συμπεράσματα για τις επιπτώσεις στην επίμαχη περιοχή: οι συγκεντρώσεις στο έδαφος καδμίου, μολύβδου και του αντιμονίου «υπερβαίνουν κατά 12,5%, 20,4% και 110% αντίστοιχα» τις τιμές στόχους της Ολλανδικής Λίστας (σ.σ. από τη λίστα αυτή προκύπτουν τα όρια απορρύπανσης εδαφών για διάφορους οργανικούς ρυπαντές),

η συγκέντρωση του σεληνίου είναι «κάτω του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού του οργάνου»,

οι συγκεντρώσεις των παραμέτρων που δεν περιλαμβάνονται στην Ολλανδική Λίστα, και κυρίως του μαγγανίου και τιτανίου, «οι οποίες είναι υψηλές σε σχέση με τις συγκεντρώσεις των άλλων παραμέτρων δεν μπορούν να αξιολογηθούν επί του παρόντος (σ.σ. εκείνη την περίοδο, στο τέλος Ιουλίου)». Τότε δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν και οι παράμετροι των φωσφορικών και νιτρικών ιόντων, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά των λιπασμάτων που αναμένονταν ούτως ή άλλως στην περιοχή, λόγω του αγροτικού της χαρακτήρα.

σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, «δεν ταυτοποιήθηκαν οργανικοί ρύποι στο έδαφος, ενώ ταυτοποιήθηκαν οργανικές ενώσεις στα φύλλα»,

οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων (κάδμιο, χρώμιο, χαλκός, νικέλιο, μόλυβδος) στα φύλλα «είναι πολύ μικρότερος των επιθυμητών τιμών που δίνει ο ΠΟΥ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων θα δημοσιεύσει εντός του 2023 το προκαταρκτικό πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Antonov.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: