Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάτι συμβαίνει στην Κριμαία | Κινητικότητα στη Μόσχα, απειλές από το Κίεβο

Μπαράζ εκρήξεων, την ώρα που το Κίεβο απειλεί να γκρεμίσει τη γέφυρα που ενώνει την χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία • Αλλαγή διοίκησης στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας • Η σημασία της Κριμαίας για την ρωσική επιχείρηση και η ουκρανική αντεπίθεση που έχει προαναγγελθεί, αλλά δεν έρχεται.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες η χερσόνησος, με μπαράζ εκρήξεων, αλλά και ρωσικών επιχειρήσεων, την ώρα που το Κίεβο απειλεί να γκρεμίσει τη γέφυρα – στολίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ουκρανικές αρχές σήμερα εκτόξευσαν απειλές πως θα γκρεμίσουν (άγνωστο πως) τη γέφυρα Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία και αποτελεί ένα κολοσσιαίο έργο για τη Μόσχα του Πούτιν που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018.

Στον απόηχο μπαράζ εκρήξεων σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά και μιας ρωσικής επιχείρησης για εξουδετέρωση πυρήνα ισλαμιστών, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε στο Telegram «η γέφυρα αυτή είναι παράνομη και η Ουκρανία δεν έδωσε την άδεια για την κατασκευή της. Απειλεί την οικολογία της χερσονήσου και επομένως πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν έχει σημασία το πώς: οικειοθελώς ή όχι».

Η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για την ολοκλήρωση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, καθώς αποτελεί τη μοναδική χερσαία σύνδεση με τα ηπειρωτικά.

Επιθετικές, όμως, ήταν και οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, στο τελευταίο του βιντεοσκοπημένο μήνυμα, υποστήριξε ότι «οι πανικόβλητοι Ρώσοι τώρα συνειδητοποιούν ότι η Κριμαία δεν είναι μέρος για εκείνους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επικαλέστηκε τις εικόνες μαζικών αποχωρήσεων από την χερσόνησο μετά το μπαράζ εκρήξεων, τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί σαμποτάζ, για να θριαμβολογήσει και να σημειώσει ότι οι Ρώσοι έλαβαν το μήνυμα. Κάλεσε, ακόμη, τους Ουκρανούς που ζουν στην περιοχή να μην πλησιάζουν αποθήκες ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις του εχθρού.

Σαμποτάζ και ισλαμιστές

Χθες, η Ρωσία μίλησε για σαμποτάζ σε αποθήκη πυρομαχικών σε μια στρατιωτική βάση κοντά στο Τζάνκοϊ, χωρίς όμως να υποδείξει τους υπεύθυνους. Την προηγούμενη εβδομάδα εκρήξεις σημειώθηκαν στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σάκι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Σήμερα, πάντως, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB εξουδετέρωσε τρομοκρατικό πυρήνα μελών απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης στην Κριμαία.

«Όλοι τους είναι υπό κράτηση. Οι δραστηριότητες των τρομοκρατών συντονίζονταν, όπως θα περίμενε κανείς, από το έδαφος του τρομοκρατικού κράτους της Ουκρανίας», δήλωσε μέσω του Telegram ο αξιωματούχος Σεργκέι Αξιόνοφ για να προσθέσει ότι οι ύποπτοι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ, η οποία είναι εκτος νόμου στη Ρωσία.

Η FSB, πάντως, δεν ανέφερε εάν ο πυρήνας αυτός σχετίζεται με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην χερσόνησο.

Αλλαγή ηγεσίας στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας

Η Μόσχα, πάντως, προχώρησε και σε άλλες κινήσεις, καθώς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria, αποφασίστηκε αλλαγή φρουράς στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει τη βάση του στην Κριμαία.

Νέος διοικητής, στη θέση του Ιγκόρ Οσίποφ, φέρεται να αναλαμβάνει ο Βίκτορ Σολόκοφ και εφόσον η αλλαγή επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο θα πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αντικαταστάσεις αξιωματούχου από την έναρξη του πολέμου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δικές του πηγές, έγραψε ότι ο νέος αρχηγός παρουσιάστηκε στα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου του στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Μια πηγή δήλωσε ότι είναι «φυσιολογικό» το ότι διορισμός δεν ανακοινώθηκε δημοσίως, την ώρα που η Ρωσία διεξάγει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο ηλικίας 49 ετών προηγούμενος διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ίγκορ Οσίποφ, ήταν επικεφαλής από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας.

Ο αντικαταστάτης του, ηλικίας 60 ετών Βίκτορ Σοκολόφ, έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ναρκαλιευτικών σκαφών και μονάδων κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ενώ στη συνέχεια, ανέλαβε υψηλότερα αξιώματα στον Στόλο του Ειρηνικού και τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής. Από το 2020 ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτικής ακαδημίας υψηλού κύρους.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της ρωσικής ιστορίας, ωστόσο, έχει καταγράψει ορισμένες σημαντικές αποτυχίες στο πλαίσιο του πολέμου με την Ουκρανία.

Τον Απρίλιο, η Ουκρανία έπληξε την ναυαρχίδα «Μόσκβα» με πυραύλους Neptune, με αποτέλεσμα αυτή να πάρει φωτιά και να βυθιστεί.

Την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Σάκι στη νοτιοδυτική Κριμαία, που βρίσκεται κοντά στην έδρα του στόλου στη Σεβαστούπολη, σημειώθηκε σειρά εκρήξεων που κατέστρεψαν οκτώ πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες.

Εν συνεχεία χθες Τρίτη, εκρήξεις συγκλόνισαν μια αποθήκη πυρομαχικών σε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Η Ρωσία έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς και η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη φέρει την ευθύνη για το πλήγμα αυτό.

Η Κριμαία, η νότια Ουκρανία και η αντεπίθεση του Κιέβου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014 και έκτοτε έχει οχυρωθεί ευρέως, παρέχει την κύρια οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής που έχουν καταλάβει τη νότια Ουκρανία, όπου το Κίεβο επιμένει να δηλώνει ότι σχεδιάζει αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο στόλος έχει αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, παγιδεύοντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται και πάλι βάσει μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: efsyn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε αναμονή για την επίλυση σειράς προβλημάτων οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου

Tα προβλήματα του αγροτικού τομέα συνεχίζονται σε όλη την χώρα όπως και στην Π.Ε Καβάλας, με τους αγρότες του Δήμου Παγγαίου ακόμα να βρίσκονται σε αναμονή για την επίλυση παλαιότερων προβλημάτων αλλά και αποζημιώσεων για τα προβλήματα αυτά. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρ. του αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, κ. Γρηγόρη Γρουζίδη οι οαγροτικοί σύλλογοι έχουν κάνει αρκετές ενέργειες για να βρούν λύση στα ζητήματ τους και μάλιστα πριν απο λίγες ημέρες οι ίδιοι έφτασαν μέχρι και το Υπουργείο.

Την ίδια ώρα εκτός απο την αναμονή για τα κονδύλια οι αγρότες τον μήνα Απρίλιο αναμένουν να λάβουν και κάποιες βοηθητικές επιδοτήσεις.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συναυλία της χορωδίας της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Η.Π.Α. και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας

Άκρως εντυπωσιακή ήταν η συναυλία της χορωδίας της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Νέα Υόρκη) West Point Glee Club και ενός τμήματος του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024 ο Δήμος Καβάλας!
Η κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης γέμισε από νωρίς, καθώς δεκάδες Καβαλιώτες και φίλοι της μουσικής από γειτονικές περιοχές, έσπευσαν για να απολαύσουν ένα ποικίλο και ψυχαγωγικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών.
https://youtu.be/_HoZ_vpLdww

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στην Θάσο

Με την καθιερωμένη Ιερά θεία δοξολογία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις εορτασμού για την 25η Μαρτίου στο νησί της Θασου. Η ιερά θεία δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Λιμένα της Θασου ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ενώ όπως πάντα οι τιμητικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μαθητική και πολιτιστική παρέλαση. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στις τιμητικές εκδηλώσεις έδωσαν εκατοντάδες πολίτες αλλά και φορείς της Π.Ε Καβάλας, μεταξύ αυτών ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χριστόδουλος Τοψιδης και ο Δήμαρχος Θασου, κ. Λευτέρης Κυριακιδης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en