Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ισραηλινός “γκουρού” της ενέργειας | Το κοίτασμα Ταμάρ και η αξία του

Τελικά κατά πόσο μπορεί το Ισραήλ να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική για την Ευρώπη;

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από έναν ειδικό των ειδικών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Ισραήλ. Σε μια συνέντευξη στο al-monitor με τον βετεράνο γεωλόγο Yossi Langostsky, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στις ισραηλινές ακτές ειπώθηκαν σημαντικά στοιχεία που προκαλούν μεταξύ άλλων και ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί το Ισραήλ να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική για την Ευρώπη, η οποία επιζητά διακαώς απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Ο Λανγκότσκι διηγείται ότι η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1999, όταν ο ίδιος ζήτησε άδεια έρευνας-γεώτρησης για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, βαθιά στα οικονομικά ύδατα του Ισραήλ. Δέκα χρόνια αργότερα, άρχισε η πραγματική γεώτρηση, σε μια περιοχή που ο Langotsky ονόμασε πεδίο Tamar, από το όνομα της μεγαλύτερης εγγονής του.

Ο διάσημος γεωλόγος εξηγεί ότι το κοίτασμα Ταμάρ θα μπορούσε να προμηθεύσει το Ισραήλ με όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται για μια περίοδο 25 ετών. Πιστεύει επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα ανακάλυψης πετρελαίου στην ίδια περιοχή. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξερεύνηση, λέει, θα απαιτούσε πολύ βαθύτερες γεωτρήσεις και πολύ πιο δαπανηρές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι τέτοιες μέρες η Delek Group και η Delek Drilling ανακοίνωσαν ότι πούλησαν το υπόλοιπο μερίδιό τους 22% στο κοίτασμα Ταμάρ του Ισραήλ στην εταιρεία Mubadala Petroleum του Άμπου Ντάμπι έναντι 1,025 δις. δολαρίων συν άλλα 75 εκατ. για το αέριο που θα παραχθεί από τις αρχές του 2021 μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το κοίτασμα και οι έρευνες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο αναταραχών πέρυσι, όταν τον Μάιο του 2021 η Chevron έκλεισε την πλατφόρμα του κοιτάσματος Tamar στα ανοικτά του Ισραήλ με αφορμή είχαμε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από την Χαμάς στην πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου.

Με την αναβίωση του East Med το κοίτασμα Ταμάρ μας ενδιαφέρει σφόδρα λοιπόν. 

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ από τον Ιούνιο είχε προϊδεάσει πως ΕΕ-Ισραήλ-Αίγυπτος υπέγραψαν για την προμήθεια ισραηλινού αερίου αφήνοντας εκτός την Τουρκία, κι η πληροφορία μας επιβεβαιώθηκε.

Επιπλέον αναλύοντας την ενεργειακή συμμαχία ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ είχαμε γράψει:  Ποιες πρέπει να είναι οι 2 άμεσες κινήσεις της Ελλάδας για να μπει για τα καλά στο παιχνίδι

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 15 Ιουνίου, στο Κάιρο, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson, ο Αιγύπτιος υπουργός Ενέργειας Tarek El Molla και η ισραηλινή υπουργός ενέργειας Karine Elharrar υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με το οποίο το Ισραήλ θα πωλούσε αέριο στην Ευρώπη μέσω των τερματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου. Ωστόσο η συμφωνία δεν προσδιορίζει ποσότητες που πρέπει να εξαχθούν από το Ισραήλ. Δεδομένης αυτής της τελευταίας παραμέτρου οι αναφορές του ειδικού των ειδικών Yossi Langostsky χρήζουν επιτακτικής μελέτης.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε ποιο καύσιμο θα μειωθεί δραματικά η τιμή τον Οκτώβριο;

Η νέα μειωμένη τιμή θα ισχύει στα πρατήρια από την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.


Σε μείωση-«ανάσα» για τους οδηγούς οχημάτων (ιδιώτες και επαγγελματίες) που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κίνησης προχωρά από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μειώνοντας την τιμή του Fisikon από 1,75 ευρώ στο 1,30 ευρώ ανά κιλό .

Όπως επισημαίνει η εταιρεία: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς (TTF) για τον μήνα Οκτώβριο, θα μετακυλήσει την μείωση αυτή στο σύνολό της προς όφελος των καταναλωτών. Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή πώλησης στα ιδιόκτητα πρατήρια Fisikon (Άνω Λιόσια και Ανθούσα) θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά κιλό, και βάσει αυτής θα τιμολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα υπόλοιπα πρατήρια. Η Εταιρεία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι εξαντλεί κάθε δυνατότητα στήριξης των πελατών της κατά την παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι δέσμευση της εταιρείας να στέκεται δίπλα στους πελάτες της και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους».

Στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Έτσι λοιπόν από τις 4 Οκτωβρίου σε ένα αυτοκίνητο με δεξαμενή φυσικού αερίου 15 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώνει 19,5 ευρώ ενώ με την αυξημένη τιμή πλήρωνε 26,25 ευρώ. Δηλαδή σε κάθε φουλάρισμα τον Οκτώβριο θα κερδίζει τουλάχιστον 6,75 ευρώ.

Σε άλλο όχημα με δεξαμενή 25 κιλών ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 32,5 ευρώ με τη νέα μειωμένη τιμή ενώ πριν πλήρωνε 43,75 ευρώ. Δηλαδή το όφελος σε κάθε γέμισμα ανέρχεται σε 11,25 ευρώ.

 

Πηγή: Γιώργος Κ. Ανδρής | newsauto.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα γεώτρηση σε παραγωγή από την Energean στην Αίγυπτο

Νέα σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου για την Energean στην Αίγυπτο καθώς, όπως πληροφόρησε με αναρτήσεις στους λογαριασμούς Social Media που η εταιρία διατηρεί, ξεκίνησε η παραγωγή από μια νέα γεώτρηση στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, 35 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Πρόκειται για τη γεώτρηση εισπίεσης NA/Q-PII#6 ST, στα κοιτάσματα Abu Qir, την οποία έθεσε στην παραγωγή η Abu Qir Petroleum, 50-50 εταιρεία της Energean και της κρατικής EGPC. Μάλιστα, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου, έχοντας ξεπεράσει σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες της κοινοπραξίας.

Η Energean υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα κοιτάσματα του Abu Qir στην Αίγυπτο, εν αναμονή της έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ, δίνουν ως τώρα τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου για τον όμιλο της Energean και, συγκεκριμένα, 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων το 86% ήταν φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στη διετία 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν άλλες 4 γεωτρήσεις εισπίεσης στα κοιτάσματα του Abu Qir.

Εκτός από το πρότζεκτ στο Abu Qir, η Energean αναπτύσσει επίσης τα γειτονικά κοιτάσματα NEA/NI, σε ένα project το οποίο στα τέλη Ιουλίου, ήδη ολοκληρωμένο κατά 72%. Το νέο αυτό έργο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Abu Qir III και η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν βρεθεί σε αυτό οι πρώτες ποσότητες αερίου.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οικονομικότερο όλων το πετρέλαιο – Πώς θα εξοικονομήσετε χρήματα

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις τιμές στην ενέργεια να μην υποχωρούν, η σπαζοκεφαλιά για τους καταναλωτές είναι μία: πώς θα ζεσταθούν.


Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς τη λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη. «Η τιμή είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά δεν ξεκινάει από εμάς. Ξεκινάει από τους εμπόρους και από όσους διαχειρίζονται τα ξύλα», λένε οι έμποροι.

To ύψους του κόστους για κάθε νοικοκυριό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ζαλίζει.

Τα καυσόξυλα πωλούνται προς 120 με 140 €/κυβικό, αυξημένα από πέρσι κατά 100%.

Για τα συμβόλαια Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή διατίθεται πως 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένο κατά 140% ενώ αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, θα κόστιζε 1,32 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 10% από τον περασμένο Οκτώβριο.

Φθηνή λύση… ο «μαύρος χρυσός»

Η πιο οικονομική λύση είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, λένε παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

«Φέτος πιο φθηνό είναι το πετρέλαιο. Τα ξύλα έχουν πάρει αύξηση λόγω του μεταφορικού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περισσότερο από την πρώτη Οκτωβρίου που η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο που είχε δώσει με τα Fuel Pass», λέει ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων.

Όμως μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει ήδη εγκλωβιστεί στις επιλογές των περασμένων ετών.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις καυστήρα εκτός αν πας σε ηλεκτρικό που δεν είναι πια φτηνό».

Πάντως, σύμφωνα με εταιρείες διαχείρισης, από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις 3 πολυκατοικίες φέτος δεν θα ανάψουν τα καλοριφέρ.

 

Πηγή: tanea.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: