Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θράκη | Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός αγγίζει τη μειονότητα

Νέο μέτωπο στη Θράκη ; | Θέτουν την Τουρκία ως εγγυητή της «μειονότητας»

Παράλληλα με την προκλητική (και επικίνδυνη) ρητορική, από πλευράς Τουρκίας για το καθεστώς και την «αποστρατικοποίηση» των νησιών, στη Θράκη συμβαίνουν μία σειρά από γεγονότα τα οποία είναι ισάξια και ίσως έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις απειλές της γειτονικής χώρας. Και αυτό διότι στη Θράκη υπάρχει η άποψη από την πλευρά της Άγκυρας πως υπάρχει «Τουρκική μειονότητα». Η κεφαλαιοποίηση αυτής της «ύπαρξης» λοιπόν δίνει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου – κατά την άποψη της – νέο έδαφος για επιπλέον λεονταρισμούς.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται μάλιστα στον απόηχο των δηλώσεων του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, που για πρώτη φορά τόνισε πως «Δεν είναι αποστολή των προξένων τα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας»

Στη συνέχεια ήρθαν οι απειλές κατά του συγκεκριμένο βουλευτή… Διαβάζοντας τη μειονοτική εφημερίδα Βirlik στην ηλεκτρονική της έκδοση, μαθαίνουμε πως τόσο ο Ιλχάν Αχμέτ, όσο και ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν διαγράφηκαν από τη λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίασε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση πέρα από την παύση των Ιλχάν Αχμέτ και Οντέρ Μουμίν διαβάζουμε πως:
«Κανείς μειονοτικός μέχρι τώρα δεν έκανε το μεγάλο λάθος να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα φθείροντας μειονοτικά ιδρύματα και οργανισμούς»
«Εγγυητής της μειονότητάς μας, που εμπιστεύτηκε στην Ελλάδα είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία, με όλα τα δικαιώματά της που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923, είναι φυσικά η Δημοκρατία της Τουρκίας. Γι’ αυτό λέγεται «Μητέρα Πατρίδα». Κατά καιρούς γίνονται επισκέψεις υψηλού επιπέδου στη μειονότητά μας από την πατρίδα και οι αδικίες που έχουμε υποστεί εκφράζονται και από αυτούς τους επισκέπτες. Παρακολουθούν ακόμη και τα παράπονα που βιώνουμε μέσω της εκπροσώπησής τους στη χώρα που έχουν εμπιστευτεί. Πώς και γιατί ενοχλεί αυτή η κατάσταση κάποιον που είναι βουλευτής μειονότητας και δήμαρχος;»

 

 

Δηλαδή βλέπουμε πως η συγκεκριμένη επιτροπή θεωρεί πως υπάρχει «τουρκική μειονότητα» την οποία με τη συνθήκη της Λωζάνης η «Μητέρα Πατρίδα», η Τουρκία δηλαδή την έχει εμπιστευτεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Κάτι ως εγγυήτρια δύναμη σύμφωνα με το συμβούλιο (θυμίζει Κύπρο…).
Σε άλλο σημείο της παραπάνω παραγράφου διαπιστώνουμε πως στις όποιες ιδιωτικές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή (έτσι περιγράφονται και όχι ως επίσημες) οι της «τουρκικής μειονότητας» εκφράζουν τα παράπονα και τις αδικίες που έχουν βιώσει από την Ελλάδα!

Η έμμεση όμως πλην σαφή αναφορά στην ανακοίνωση πως η Τουρκία αποτελεί εγγυητή της «μειονότητας» θα πρέπει να προβληματίσει τα μέγιστα την Ελληνική πλευρά. Παράλληλα θα πρέπει να μπει κάτω από διαφορετικό πρίσμα το καθεστώς των επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή της Θράκης.
Και εδώ πλέον μιλάμε για ανθρώπους και όχι για έδαφος. Με σχεδόν ίδιες αφορμές έγινε η εισβολή στην Κύπρο και για να γίνουμε πιο επίκαιροι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Να θυμίσουμε πως στα τέλη Μαρτίου του 2021 τη Θράκη επισκέφτηκε «ιδιωτικά» ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πομάκων να τονίζει πως είναι ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης
«Ως Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, πρόκειται να συμπληρώσουμε τον πρώτο αιώνα της ανάθεσής μας στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα κανένας βουλευτής και δήμαρχος της μειοψηφίας δεν έχει κάνει τόσο μεγάλο λάθος ώστε να φθείρουν και να προσβάλλουν μειονοτικά ιδρύματα και οργανισμούς και να δημιουργούν πολιτικό υλικό. Εν ολίγοις, δεν εμπλέκεται σε στάσεις και συμπεριφορές που θα έβλαπταν την αιωνόβια στάση και γραμμή δράσης της μειονότητας.

Κάνοντας δηλώσεις που θα ταπεινώνουν ανοιχτά τις οργανώσεις και τους διαχειριστές εκείνων των οργανώσεων, που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της μειονότητας για να επιτύχουν τις δικές τους πολιτικές φιλοδοξίες στο τέλος ενός αιώνα, αδιαφορώντας για τις αρχές και τις αρχές της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης Συμβουλευτική Επιτροπή, της οποίας είναι μέλη, και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις μας προς αυτούς, εκφράζουμε με ξεκάθαρη γλώσσα ότι οι δρόμοι μας δεν διασταυρώνονται πλέον με τον Αναπληρωτή Ροδόπης İlhan Ahmet και τον δήμαρχο Yassıköy Önder Mümin, που θέλουν να περπατήσουν το μονοπάτι στη γραμμή με τις προτιμήσεις τους.

Εγγυητής της μειονότητάς μας, που εμπιστεύτηκε στην Ελλάδα η μητέρα πατρίδα Τουρκία, με όλα τα δικαιώματά της που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης που υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου 1923, είναι φυσικά η Δημοκρατία της Τουρκίας. Γι’ αυτό λέγεται «Μητέρα Πατρίδα». Κατά καιρούς γίνονται επισκέψεις υψηλού επιπέδου στη μειονότητά μας από την πατρίδα και οι αδικίες που έχουμε υποστεί εκφράζονται και από αυτούς τους επισκέπτες. Παρακολουθούν ακόμη και τα παράπονα που βιώνουμε μέσω της εκπροσώπησής τους στη χώρα που έχουν εμπιστευτεί. Πώς και γιατί ενοχλεί αυτή η κατάσταση κάποιον που είναι βουλευτής μειοψηφίας και δήμαρχος;

Με λύπη είμαστε μάρτυρες ότι αυτά τα δύο άτομα έχουν χάσει κάθε συναισθηματικό δεσμό με τη μειονότητα και ότι η ταυτότητα, η παρουσία και το μέλλον μας δεν σημαίνουν πλέον τίποτα για αυτά. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης αποφάσισαν ότι υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ των στόχων του βουλευτή İlhan Ahmet και του δημάρχου Önder Mümin και των στόχων της οργάνωσής μας στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή 12 Ιουνίου και απέλυσαν και τους δύο. εξ αυτών από τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ανακοινώνει με σεβασμό στα μέλη του και στο κοινό».

 

Δημήτρης Καστώρης

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κ. Βελόπουλος για επίθεση στη Τράπεζα Θεμάτων: Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει η αλαζονεία τους και η αμετροέπειά τους

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣΚ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΠΙΘΕΣΗΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, το σύστημα, μέσω hakers λέει η ΝΔ, έπεσε και τα παιδιά μας απογοητεύτηκαν. Τα παιδιά μας που αγωνιούν για το αύριό τους.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι έπεσε το σύστημα, το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει η αλαζονεία τους και η αμετροέπειά τους. Δυστυχώς μέρα με την ημέρα γίνονται περισσότερο επικίνδυνοι γιατί είναι αμετροεπείς και αλαζονικοί.

Κάποια στιγμή ο κος. Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να φταίνε οι φωτιές, να φταίει το χιόνι, να φταίει η βροχή, αλλά να μην φταίει ποτέ αυτός.

Φταίνε αυτός και η κυβέρνησή του.

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νοσηλευτική διημερίδα στο Lucy Hotel

Το Γραφείο Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας σας προσκαλεί στη Νοσηλευτική Διημερίδα που συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, την 4η ΥΠ.Ε., την Ε.Ν.Ε. και το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φυλών «ΒΙΑ-ΣΤΟΠ» στις 16 &17 Ιουνίου 2023.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε πολίτες, αλλά κυρίως σε εργαζομένους στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και θα συμμετάσχουν ως νοσηλευόμενοι. ιατρικό προσωπικό, κοινωνικοί και συμπεριφορικοί επιστήμονες. 

Ο στόχος της διημερίδας είναι η επιμόρφωση του προσωπικού πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, εστιάζοντας στην αναγνώριση της κακοποίησης πάνω στους ασθενείς, καθώς και της βίας στον χώρο εργασίας με έμφαση στις πολλαπλές διακρίσεις και στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο αρωγής και υποστήριξης θυμάτων.

 Όλες οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν στη ζωή στο Lucy Hotel στην Καβάλα. 

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι η δωρεάν.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελεύθερος αφέθηκε ο 36χρονος που έβαλε φωτιά στο σπίτι στις Καμάρες

Ελεύθερος αφέθηκε πριν λίγο ο 36χρονος Ρόμα, κατηγορούμενος για τη φωτιά στο σπίτι κοντά στις Καμάρες. 

 Ο 36χρονος ζήτησε και έλαβε νέα αναβολή στη δίκη, τούτη τη φορά για τις 11 Νοέμβρη. 

Ο λόγος της αναβολής αφορά την αδυναμία του συνηγόρου υπεράσπισης να παραστείτε σήμερα στο δικαστήριο. 

Το δικαστήριο αποφασίζει επίσης να αφεθεί ελεύθερος.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: