Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η χαμένη αυτοδυναμία, η πάλη των τάξεων και ο κύριος Κανένας

Το σύνθημα που λάνσαρε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός «Αν όχι εμείς, ποιος;» δεν κάνει κλικ στην κοινή γνώμη καθώς θετικά το αξιολογεί μόλις το 19,7% των ερωτηθέντων την ώρα που το φαινομενικά ασαφές «μότο» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «Δικαιοσύνη παντού» προσεγγίζει το 40%.

Τα κουκιά δεν βγαίνουν για αυτοδυναμία, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Τελεία και παύλα. Οι πολίτες φαίνεται ότι ουδόλως επηρεάζονται από τα μηνύματα για τα κακά της ακυβερνησίας και τα καλά της συμπαγούς κυβερνησιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνθημα που λάνσαρε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός «Αν όχι εμείς, ποιος;» δεν κάνει κλικ στην κοινή γνώμη καθώς θετικά το αξιολογεί μόλις το 19,7% των ερωτηθέντων την ώρα μάλιστα που το φαινομενικά ασαφές «μότο» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «Δικαιοσύνη παντού» προσεγγίζει το 40%.

Ας σταθούμε λίγο στους αριθμούς: Το 53,8% των πολιτών στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, τις οποίες επιλέγει μάλιστα και το 40,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα προηγείται σταθερά σε όλες τις μετρήσεις, εμφανίζει συνεχή φθίνουσα πορεία, με αμφίπλευρες απώλειες και προς το ΚΙΝΑΛ, αλλά και προς τα πολιτικά μορφώματα που τοποθετούνται στον χώρο της άκρας δεξιάς.

Τείνει επομένως να διαμορφωθεί η άποψη ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας είναι κενό περιεχομένου και κατά συνέπεια οι πολίτες – των Νεοδημοκρατών περιλαμβανομένων – διαμηνύουν ότι θέλουν την ησυχία τους, ότι δεν επιθυμούν εν τέλει να τρέχουν κάθε λίγο στις κάλπες.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο ενδεχομένως σημαντικότερο. Είναι γνωστό ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις κατά τη δεύτερη θητεία τους εμφανίζουν διαχρονικά την τάση να λειτουργούν με όρους ακόμα πιο κλειστού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι μένουν στην απ’ έξω. Δεν αναφέρομαι μόνο στις πάσης φύσεως πελατειακές σχέσεις και τα αλισβερίσια με συμφέροντα, αναφέρομαι κυρίως στον βαθμό εκπροσώπησης των κοινωνικών ομάδων και τάξεων. Επομένως, τα συμμαχικά σχήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισχυρό αντίδοτο σε μια τέτοιου τύπου παθογένεια.

Από τα δημοσκοπικώς καταγεγραμμένα στοιχεία του «πήγαινε – έλα» των ψηφοφόρων μεταξύ των σημερινών κομμάτων (κοινοβουλευτικών και μη) προκύπτουν ενδιαφέροντα δεδομένα. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία εισπράττει τη δυσφορία που προκαλούν οι χειρισμοί της για τη διαχείριση του κολοσσιαίου προβλήματος της ενεργειακής κρίσης και του ράλι της ακρίβειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα, από την πλευρά του, δεν κατακτά τη δυναμική εκείνη που θα του επέτρεπε να γυρίσει το παιχνίδι, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται (δημοσκοπικά πάντα) μία συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος – θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε.

Πάμε τώρα στα ποιοτικά στοιχεία που αποτυπώνουν την άποψη της κοινής γνώμης για την εκπροσώπηση των τάξεων (MRB – Τάσεις Ιουλίου): Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυβερνώσα παράταξη στηρίζει την ανώτερη τάξη, έναντι 10,9% της Κουμουνδούρου. Σε ό,τι αφορά στην κατώτερη τάξη τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ: 19,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 28,1%, ενώ ο Κανένας γράφει 30,1%.

Επειδή συνηθίζουμε να λέμε ότι η μεσαία τάξη είναι εκείνη η οποία γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος εξουσίας, καθώς επίσης και ότι πολιτικά υποεκπροσωπείται εδώ και αρκετά χρόνια, για του λόγου το αληθές ας ρίξουμε μια ματιά στις απαντήσεις του σχετικού ερωτήματος: ΝΔ: 25,7%, ΣΥΡΙΖΑ: 27,2%, Κανένας: 25,9%. Σαφώς πενιχρό αποτέλεσμα.

Στον τελικό ισολογισμό κερδισμένοι – χαμένοι ας πάρουμε υπόψιν μας και δύο ακόμα γκρίζους δείκτες που σχετίζονται με τον βαθμό αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό, ο Κανένας πρωτεύει με 30,7%, όπως επίσης πρωτεύει και μάλιστα με ποσοστό 40,3% στο ερώτημα περί της ειλικρίνειας των κομμάτων. Τα συμπεράσματα προφανή.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρουσία ΥΕΘΑ στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Aγίου Νικολάου στη ΣΝΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιος για θέματα πλοίων κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θοδωρής Δρίτσας και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Γιάννης Μώραλης, εκπρόσωποι φορέων και της Αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας του εορτασμού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δώρισε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κομμάτι από το πρώτο μέταλλο που είχε κοπεί στα ναυπηγεία της “Naval Group” στη Λωριάν της Γαλλίας για τις υπό ναυπήγηση φρεγάτες τύπου FDI τον περασμένο Ιανουάριο και φέρει την υπογραφή του κ. Υπουργού και της τότε Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε:

«Αυτό εδώ το δώρο θα υπενθυμίζει και θα εμπνέει στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων αυτό που έρχεται, τη νέα προοπτική του Πολεμικού Ναυτικού. Θα είναι τυχεροί να αποφοιτήσουν από τη ΣΝΔ και κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να στελεχώσουν αυτά τα νέα μέσα που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και στα οποία αναμένεται να προστεθούν κι άλλα, όταν ληφθούν σύντομα και οι νέες αποφάσεις για το πρόγραμμα των κορβετών και όχι μόνο.

Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Νικόλαος, ο Προστάτης Άγιός σας, να βρίσκεται πάντα στην πλώρη σας».

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ανακοινώσεις των κομμάτων για την απώλεια του μαθητή στις Σέρρες

«Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, τον καταλογισμό ευθυνών και τη λήψη μέτρων για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα σε σχολεία» ζητά με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών που ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11χρονου μαθητή μετά από έκρηξη του σημειώθηκε στον καυστήρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την οδύνη του για τον τραγικό θάνατο του μικρού μαθητή στις Σέρρες και τον τραυματισμό άλλων δύο. Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του μαθητή. Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, τον καταλογισμό ευθυνών και τη λήψη μέτρων για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα σε σχολεία. Είναι γνωστή η ύπαρξη προβλημάτων σε παλιές σχολικές μονάδες, με γερασμένο εξοπλισμό. Προβλήματα που επιτείνονται από την απουσία δημόσιων επενδύσεων την περίοδο των μνημονίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα. Κανένα άλλο παιδί να μη χάσει τη ζωή του, μέσα στο σχολείο του».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Σερρών σε ένδειξη συμπαράστασης προς την οικογένεια του αδικοχαμένου μαθητή και σεβόμενη τον πόνο τους, αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρώην Υπουργού Πολιτισμού και νυν Τομεάρχη Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου και όλων των προγραμματισμένων δράσεων της αυριανής ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα πενθεί μια οικογένεια, ένα σχολείο και μια ολόκληρη πόλη για τον χαμό ενός δεκάχρονου αγγέλου. Από τη μεριά μας ζητάμε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και άμεση απόδοση ευθυνών για τον άδικο, απροσδόκητο και τραγικό χαμό ενός δεκάχρονου παιδιού. Οι ευθύνες σίγουρα βαραίνουν πολλούς.
Καλό παράδεισο στο αγγελούδι.
Συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια του.
Η σκέψη μας είναι και στους γονείς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και καλή ανάρρωση στα δύο τραυματισμένα παιδιά».

«Δεν θα συμβιβαστούμε με το έγκλημα! Τα σχολεία των παιδιών μας πρέπει να σωθούν από τη βαρβαρότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ με αφορμή το δυστύχημα που σημειώθηκε στις Σέρρες το μεσημέρι της Δευτέρας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 11χρονου μαθητή, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο αύλειο χώρο του σχολείο όταν σημειώθηκε έκρηξη στο καυστήρα του λέβητα, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. «Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή οφείλουν να δώσουν εδώ και τώρα εξηγήσεις. Η ευθύνη τους είναι δεδομένη και δεν μπορεί να κρυφτεί» συνεχίζει το ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το τραγικό περιστατικό σε σχολείο των Σερρών, με τον θάνατο ενός μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο, δεν είναι “ατύχημα”, είναι έγκλημα.

Είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο “έλεος” της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των διάφορων “υπεύθυνο – ανεύθυνων” παραγόντων των δήμων και των υπουργείων, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας κι ασφάλειας, όπως το να μην γίνονται εργασίες σε καυστήρα σε μέρα κι ώρα λειτουργίας του σχολείου!

Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή οφείλουν να δώσουν εδώ και τώρα εξηγήσεις. Η ευθύνη τους είναι δεδομένη και δεν μπορεί να κρυφτεί.

Δεν θα συμβιβαστούμε με το έγκλημα! Τα σχολεία των παιδιών μας πρέπει να σωθούν από τη βαρβαρότητα.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Κ. Μητσοτάκης για τον θάνατο του μαθητή | Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθούν οι ευθύνες

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για τη διερεύνηση της υπόθεσης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, στην Τρίπολη. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου που έχασε τη ζωή του μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο καυστήρα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι, παρά το γεγονός πως η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει» είπε ο πρωθυπουργός.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: