Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Η Ποταμιά στη Θάσο έτρεψε σε φυγή τη Χρυσή Αυγή

αναδημοσίευση άρθρου της Βένας Γεωργακοπούλου από την “Εφημερίδα των Συντακτών»

Είμαστε πολύ τυχεροί που ο Γιάννης Κόκκος πυκνώνει τη δημιουργική του παρουσία στην Ελλάδα. Ο εγκατεστημένος στο Παρίσι κορυφαίος σκηνογράφος και σκηνοθέτης όπερας μέσα στα επόμενα χρόνια (να “ναι καλά ο προγραμματισμός του Μύρωνα Μιχαηλίδη) θα ανεβάσει στην Εθνική Λυρική Σκηνή “Τριστάνο και Ιζόλδη» του Βάγκνερ (2015, Μέγαρο) και ολόκληρη την Τετραλογία του Βάγκνερ (“Ο χρυσός του Ρήνου», “Βαλκυρία», “Ζίγκφριντ», “Το λυκόφως των θεών») σε διάστημα τεσσάρων σεζόν, όταν με το καλό η ΕΛΣ μεταφερθεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2015-2018). Είμαστε εξίσου τυχεροί που αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος εκπροσωπεί στη Γαλλία τη δημοκρατική Ελλάδα και κάνει τον δικό του αγώνα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης εναντίον της Χρυσής Αυγής. Με χαρά δημοσιεύουμε σήμερα την ομιλία του στο Theatre du Rond Point στο Παρίσι (15/12/2013), σε συγκέντρωση πλήθους καλλιτεχνών με αφορμή τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται η Αφρικανή υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ολάντ, Κριστιάν Τομπιρά. Ο Γιάννης Κόκκος διάλεξε να αναφερθεί έμμεσα, αλλά συγχρόνως χειροπιαστά, στο τεράστιο πρόβλημα. Μίλησε για τον ρατσισμό που σηκώνει κεφάλι στην πατρίδα του, την Ελλάδα, και το αποκρουστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ευχαριστούμε τον Βασίλη Βασιλικό, που μας έστειλε την ομιλία του.

“Στις 31 του περασμένου Μαρτίου, μια Κυριακή απόγευμα, μερικές δεκάδες μελών του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του μικρού χωριού Ποταμιά, που βρίσκεται στην καρδιά της νήσου Θάσου, στον βορρά του ελληνικού αρχιπελάγους.

Μεταφερμένοι με φορτηγά οι νεοναζί ήθελαν κατά τη συνήθειά τους να μοιράσουν τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης… με αυστηρό προορισμό μόνο τους Ελληνες κατοίκους. (…) Εδώ και πολύ καιρό, επωφελούμενη των τραγικών επιπτώσεων της κρίσης η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια μεγάλου μέρους των πολιτών εκτρέφοντας, έτσι, τον ρατσισμό, τον εύκολο και φτηνό εθνικισμό και το μίσος. Πολλοί Ελληνες παγιδευμένοι στη μέγκενη της φτώχειας και της αβεβαιότητας είδαν στη δημαγωγία πράξεων και λόγων της Χρυσής Αυγής μια απάντηση στα καθημερινά τους προβλήματα, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις εγκληματικές πράξεις αυτού του παραστρατιωτικού κινήματος.

Εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα, στην πλατεία του μικρού χωριού της Ποταμιάς, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να στηθούν στην ουρά για να λάβουν τον οβολό τους και να ακούσουν ξενοφοβικά κηρύγματα. Υποδέχτηκαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής με πλακάτ, στα οποία μπορούσες να διαβάσεις “Ο φασισμός δεν θα περάσει”.

Μια εκατοντάδα άνθρωποι, μέλη συνεταιρισμών, οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, εκλεγμένοι σε τοπικούς θεσμούς ή απλοί πολίτες εμπόδισαν τους νεοναζί να ξεφορτώσουν τα φορτηγά τους. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αναγκάστηκαν μετά από μισή ώρα να ξεστήσουν τους πάγκους τους και να εξαφανιστούν.

Ακόμα κι αν συνέβη σε ένα μικρό χωριό στον Βορρά της Ελλάδας, αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι πολίτες έκαναν αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και καιρό οι κυβερνήσεις. Αλλά μόνο πρόσφατα, με την ευκαιρία μιας νέας πράξης βίας της Χρυσής Αυγής, τη δολοφονία ενός νέου αντιφασίστα μουσικού, οι Αρχές της χώρας συνέλαβαν τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος, τον εκπρόσωπο Τύπου του, τέσσερις βουλευτές και δεκαπέντε μέλη, με την υποψία συμμετοχής σε “εγκληματική οργάνωση”. Μερικοί, μάλιστα, διώκονται και για ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο όπλων, εκβιασμούς, δολοφονίες… Το κόμμα, όμως, που προπαγανδίζει αυτή την ιδεολογία υπάρχει πάντα και εκπροσωπείται στη Βουλή προστατευμένο από το Σύνταγμα του 1975, μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Το πρόβλημα παραμένει ακέραιο στην Ελλάδα…

Απ” άκρη σε άκρη της Ευρώπης η ίδια άγρια ιδεολογία εξαπλώνεται όλο και περισσότερο παίρνοντας διάφορα πρόσωπα. Οσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με το χωριό της Θάσου, του νησιού όπου γεννήθηκε ο συγγραφέας του “Ζ” Βασίλης Βασιλικός, συνειδητοποιεί άραγε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να πολεμήσει τα “μαύρα κινήματα” που θρέφει στους κόλπους της και που αναπτύσσονται λόγω των οικονομικών της δογμάτων, από το να ρυθμίζει τις πιστοποιήσεις της σαρδέλας και των ηλεκτρικών λαμπτήρων;

Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί θα ξαναπέσουν στην παγίδα, όπως στη δεκαετία του ’30, επιτρέποντας σ” αυτό το βρομερό κτήνος να ξαναγεννηθεί».

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Συνάντηση Ομάδας Εργασίας, για το έργο της “Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού” στην ανάκαμψη του τουρισμού της Θάσου

Ο Δήμος Θάσου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η ICF στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την τουριστικά αναπτυξιακή βιωσιμότητα της Θάσου πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22/05/2024, την πρώτη τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή της πρόσφατα ορισμένης ‘Ομάδας Εργασίας’.

Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, που έχουν συνθέσει οι εταίροι, επιλέχτηκαν συνειδητά ώστε με την ενεργή συμμετοχή τους να συμβάλλουν και να υποστηρίξουν την μετάβαση στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού της Θάσου. Οι εταίροι παρουσίασαν το έργο και εξήγησαν το ρόλο της Ομάδας Εργασίας καθώς και τι αναμένεται από την συμμετοχής τους.

Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, χαιρέτησε την συνάντηση και ευχαρίστησε εγκάρδια τους συμμετέχοντες δηλώνοντας «απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της ‘Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την ανάκαμψη του τουρισμού της Θάσου’ και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, με τη συμβολή της σύμπραξης των δυνάμεων του νησιού».

Ο κ. Patrick Fritz, Τεχνικός Συντονιστής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δήλωσε: «Το κοινό μας έργο βασίζεται σε βασικά χαρακτηριστικά όπως η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, η συμμετοχή της κοινωνίας και η μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης. Με τη συνεχή υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλλουμε στην προώθηση μιας μορφής τουρισμού που είναι βιώσιμη και ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των κατοίκων της Θάσου».

Ο κ. Νικόλαος Γκολφινόπουλος, Επικεφαλής Τουρισμού της ICF και συντονιστής της συνάντησης αναφέρθηκε στην εντατική εξέλιξη των δράσεων και στη σημαντικότητα της εκκίνησης της Ομάδας Εργασίας όπου σηματοδοτεί και εμπράκτως συνεργεί στο συντονισμό των τοπικών ενεργειών, με την συμμετοχή νευραλγικών εθνικών φορέων όπως το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια ΑΜΘ, και τoν EOT, αλλά και του ιδιωτικού τομέα όπως η Fraport και η Marketing Greece. Τόνισε επίσης πως: «Οι στόχοι της “Αξιολόγησης του Μάρκετινγκ” και της προάσπισης της “Κοινωνικής Αεϊφορείας” επιτυγχάνονται μέσω άμεσου διαλόγου με τους φορείς της Ομάδας Εργασίας που συστήσαμε, προάγοντας έτσι τις συνέργειες, την συμπεριληπτική διακυβέρνηση, και τον συντονισμό».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Επίσκεψη του Βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Δήμαρχο Θάσου

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, ο Βουλευτής Καβάλας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπη Δράκο.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσολάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ιωάννης Μαρκιανός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημήτριος Μανίτσας.

Ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή του για την επίλυση τους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή πολυετή συνεργασία με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τόσο από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας όσο και από την θέση του Βουλευτή Καβάλας και τον ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον του για την Θάσο και τις συνεχείς παρεμβάσεις του προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Επίσκεψη της Βουλευτή Καβάλας κας. Αγγελικής Δεληκάρη στον Δήμαρχο Θάσου

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, η Βουλευτής Καβάλας κα. Αγγελική Δεληκάρη.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Γεωργίου, ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά την κα. Αγγελική Δεληκάρη τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή της για την επίλυση τους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή συνεργασία με την κα. Βουλευτή από την ανάληψη των καθηκόντων της και την ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον της για την Θάσο και τις παρεμβάσεις της προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά από τον κ. Ελευθέριο Κυριακίδη στην κα. Αγγελική Δεληκάρη ενός αντίγραφου αρχαίου νομίσματος της Θάσου σε ανάμνηση της επισκέψεώς της.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en