Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαυρίδης 

Ένα μουσικό ποτάμι οργής, θλίψης και ευαισθητοποίησης σχημάτισαν το μεσημέρι του Σαββάτου εκατοντάδες πολίτες στην Ξάνθη, που τραγούδησαν στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα ενάντια στις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία.

 

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την άγρια δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου, που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει.

Προηγήθηκαν μερικές πρόβες και το ραντεβού δόθηκε για τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (11/03) στο κέντρο της πόλης. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό και λουλούδια και τραγούδησαν όλοι μαζί.

Στη δράση συμμετείχε η οικογένεια της αδικοχαμένης Ζωής, καθώς και οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, της 21χρονης φοιτήτριας που δολοφονήθηκε βίαια πριν μερικά χρόνια.

Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία τραγούδησαν αρκετές φορές το τραγούδι «Τραγουδάμε Δίχως Φόβο» και ένωσαν τις φωνές τους δημιουργώντας μια κραυγή που ζητά δικαιοσύνη και εξάλειψη της βίας.

Υπήρξε παράλληλη ερμηνεία και στη νοηματική γλώσσα, ενώ οι συγκεντρωμένοι πολίτες ύψωναν τις γροθιές τους εκφράζοντας την οργή τους για όλα τα θύματα έμφυλης βίας που έχουν καταγραφεί στην χώρα.

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη κίνηση, αυτόβουλη παρέμβαση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες ευαισθητοποιημένοι στην έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή, λεκτική και σωματική.

 

 

«Όχι άλλη γυναικοκτονία», «δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες», «ούτε μια λιγότερη» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα αυτοσχέδια πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες, ενώ παράλληλα υπήρχαν χαρτόνια με ονόματα θυμάτων όπως η Ζωή, η Καρολάιν και η Ελένη Τοπαλούδη.

Ακολουθήσε μουσική πορεία η οποία κατέληξε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η Ζωή Δαλακλίδου. Οι πολίτες συνέχισαν να τραγουδούν και εκεί, φανερά συγκινημένοι όλοι, ενώ στη συνέχεια εναπόθεσαν λουλούδια και κεράκια στο εκκλησάκι που έχει τοποθετηθεί στη μνήμη της αδικοχαμένης κοπέλας.

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]

 

Η Ξάνθη τραγούδησε χωρίς φόβο ενάντια στις γυναικοκτονίες [ΒΙΝΤΕΟ]


«Προτείνουμε παράλληλα την κινητοποίηση φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και εθελοντών προκειμένου όλοι οι συμπολίτες μας μέσα από σεμινάρια, ημερίδες και δράσεις να ενημερωθούν επαρκώς αλλά και να ενδυναμωθούν ώστε να μπορούν ν’ αναγνωρίζουν αυτές τις μορφές βίας και μάθουν ΠΟΥ και ΠΩΣ θα βρουν στήριξη»
 σημειώνουν οι εμπνευστές της όλης πρωτοβουλίας.

 

Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη της Ζωής, ενώ ο ιερέας που το τέλεσε εξήρε το ψυχικό ανάστημα και το ήθος της οικογένειας Δαλακλίδη. Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δεν έκρυψε την οργή της, τονίζοντας πως οι ποινές που επιβάλλονται στους δολοφόνους δεν είναι αυστηρές και πως η ίδια – όπως και όλες οι μητέρες που είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν με τέτοιο τρόπο – ζει καθημερινά ένα δράμα που δεν ξεπερνιέται.

 

 

«Να μην ζήσει κανένα σπίτι αυτό που συνέβη στην οικογένεια Δαλακλίδη, στη Ζωή που τόσο σαδιστικά την κακοποίησε και την έκαψε κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού. Είναι ό,τι θηριωδέστατο μπορεί να ζήσει μια ανθρώπινη ύπαρξη. Και είπαμε τότε φτάνει πια. Και ήρθε ένα βράδυ στις 28/11/2018 να φύγει το παιδί μου με τον πιο απάνθρωπο τρόπο και από πίσω υπάρχει ένα σύστημα που τους ξεπλένει. Δεν έχουμε Νόμους. Τι θα πει ισόβια κάθειρξη; Η κάθε ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται στα 15 χρόνια. Τα 3/5 της ποινής εκτίουν οι δολοφόνοι των παιδιών μας. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, έπρεπε να το είχαμε κάνει εχθές, αργήσαμε» τόνισε μεταξύ άλλων η ίδια.

 

xanthinea.gr

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ | Ξεκινά η χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6

Η ανάδειξη και η τουριστική αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που διατρέχει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιηθηκε στην Κομοτηνή με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Μιχάλη Αμοιρίδη, τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη».

Σε ανάρτηση του στα social media ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:
Εξασφαλίσαμε 35.000 € από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) προκειμένου να ξεκινήσουμε τη χαρτογράφηση του μονοπατιού Ε6 στην Περιφέρειά μας.
Η χαρτογράφηση θα είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα οδηγήσει στη μελέτη για τα απαραίτητα έργα που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε στη συνέχεια τα έργα αυτά να μπορέσουμε να τα χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Στόχος μας είναι το μονοπάτι Ε6 να αποτελέσει τον κεντρικό κορμό ενός ευρύτερου δικτύου από μονοπάτια, που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Περιφερειακές Ενότητες και οι Δήμοι, και να καταστεί προορισμός για την προσέλκυση επισκεπτών.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινάει από τη Φινλανδία και καταλήγει στη βόρεια Ελλάδα διασχίζοντας τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Περιφέρειά μας εισέρχεται από την περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου και, μέσω Αλεξανδρούπολης, καταλήγει στη Σαμοθράκη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Οι παιδοψυχολόγοι έκαναν λάθος» | Προκλητική κατάθεση από τη μητέρα του 29χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 4χρονο

Η δίκη του 29χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος του 4χρονου αγοριού που πρόσεχε η μητέρα του, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με την απολογία του ίδιου στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το agriniopress, την Τετάρτη, στο δικαστήριο κατέθεσαν η μητέρα του κατηγορούμενου ποδοσφαιριστή και νταντά του μικρού αγοριού, η οποία έχει επίσης μηνυθεί από την οικογένεια για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς πιστεύεται πως γνώριζε και συγκάλυπτε τις πράξεις του γιου της.

«Κάνουν λάθος ο ψυχολόγοι»

Κατά την εξέτασή της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μητέρα του 29χρονου αρνήθηκε τις κατηγορίες που αποδίδονται τόσο σε εκείνη όσο και στον γιο της, υποστηρίζοντας πως ελάχιστες ήταν οι φορές που εκείνος την επισκέφτηκε στο σπίτι της οικογένειας που εργαζόταν και πως ποτέ δεν αντιλήφθηκε να συμβαίνει κάτι ύποπτο.

Η γυναίκα σε ερωτήσεις που δέχτηκε αρνήθηκε πως ο 4χρονος είχε παραπονεθεί για κάποιες πράξεις του 29χρονου σε βάρος της, ενώ δεν δίστασε να ρίξει την όποια ευθύνη στον πατέρα του παιδιού.

Για τους παιδοψυχολόγους είπε πως έχουν κάνει λάθος εκτιμήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο γιος της, όσο και η ίδια, έχουν μηνυθεί από τη μητέρα του παιδιού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα συνέβαιναν την περίοδο που ο 29χρονος ήταν φαντάρος, το καλοκαίρι του 2021 όπου πήγαινε στο σπίτι και με την ανοχή της μητέρας του ασελγούσε στο αγοράκι.

real.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Οχυρό Λίσσε | Την Κυριακή 2 Απριλίου οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Την Κυριακή 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της  Μάχης των Οχυρών στην Κοινότητα του Οχυρού στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.

Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται στο οχυρό Λίσσε, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από κάθε γωνιά του νομού της Δράμας.

Τη φετινή χρονιά θα είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου αφού του παραχωρήθηκε το Οχυρό Λίσσε από τον  ο Ελληνικό Στρατό. Η τελετή στο χώρο του μνημείου θα συνδυαστεί με τα επίσημα εγκαίνια του Πάρκου Μουσείου Οχυρού Λίσσε  και με την έναρξη λειτουργίας του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας που βρίσκεται στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού. Μετά το τέλος της τελετής και στο τέλος του προγράμματος έχει οριστεί η τελετή εγκαινίων του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας, ο οποίος αποτελεί μέρος του συνόλου των τμημάτων που θα λειτουργούν παράλληλα  του Μουσείου του Οχυρού Λίσσε.  Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυριακής 2 Απριλίου.

08:00. Έπαρση Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Κ. Νευροκοπίου από Διμοιρία Αποδόσεως Τιμών με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.

09:45-10:30. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος κοινότητας Οχυρού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου.

10:35. Πέρας προσέλευσης Αντιπροσωπειών και Προσκεκλημένων στο χώρο του Οχυρού Λίσσε.

10:55. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

11:00. Τελετή Επιμνημόσυνης Δέησης χοροστατούντος του Σεβασμιότατου

Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου.

11:15. Ιστορική ομιλία από την κ. Πατρωνίδου Δήμητρα Δρ. Ιστορίας.

11:25. Προσκλητήριο νεκρών.

11:30. Κατάθεση στεφάνων.

11:45. Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος. Πέρας Τελετής Επιμνημόσυνης Δέησης.

12:00. Τελετή εγκαινίων Μουσείου ΛΙΣΣΕ

12:15. Παρουσίαση του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Μουσείου –Πάρκου Λίσσε

12:30. Αποχώρηση από τον χώρο του Οχυρού ΛΙΣΣΕ και μετάβαση για την εγκαινίαση του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

Τελετάρχης στον χώρο των οχυρών ορίζεται ο κ. Παρασκευόπουλος Γρηγόρης.

13:00. Τελετή εγκαινίων του Θεματικού Χώρου Εικονικής Πραγματικότητας στο κτήριο της πρώην κοινότητας Οχυρού.

xirafi.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: