Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαπράττει νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Ερώτηση Γκαρά στη Βουλή για την απόρριψη έργου αποκατάστασης των μεταλλείων της Κίρκης, ύψους 5 εκ. ευρώ

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την κοινωνική αναλγησία, το επιτελικό μπάχαλο και την υποτίμηση του περιβάλλοντος που την χαρακτηρίζουν διαχρονικά, στερεί από τους κατοίκους του Έβρου ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο,  με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ: τη δρομολογημένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατάσταση των μεταλλείων της Κίρκης.

Με την απόρριψη αυτού του κρίσιμου έργου, η κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Χατζηδάκης, είναι υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους του Έβρου γιατί επιλέγουν συνειδητά να διαιωνίσουν την τοξική ρύπανση και τη μείζονα περιβαλλοντική ζημιά που έχει συντελεστεί στην περιοχή από τα επικίνδυνα απόβλητα που παραμένουν μέχρι και σήμερα εκτεθειμένα στον χώρο των παλαιών μεταλλείων. Ενώ, παράλληλα, στερούν και σημαντικούς οικονομικούς πόρους από την τοπική αγορά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2017 είχε δεσμευτεί για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου, προβλέποντας σημαντική χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ/ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την ολοκλήρωση του, εκδίδοντας παράλληλα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τον Απρίλιο του 2019 που προέβλεπε επακριβώς τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν: προπαρασκευαστικές ενέργειες, μελέτες, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, προκήρυξη και σύμβαση για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης, εγκατάσταση δικτύου παρακολούθησης ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής κλπ

Η εγκληματική ανευθυνότητα της σημερινής κυβέρνησης και η αμέλεια του αρμόδιου Υπουργού 18 μήνες τώρα να πράξουν αυτά που όφειλαν, ώστε να προχωρήσει στα μεταλλεία της Κίρκης στον Έβρο, η πρώτη πρωτοβουλία  αποκατάστασης χώρου επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, βάλλουν ευθέως εναντίον των συμφερόντων και της υγείας των κατοίκων του Έβρου. Ταυτόχρονα οδηγούν σε αναντίστρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή και έρχονται σε συνέχεια και άλλων οδυνηρών για τους κατοίκους του Έβρου κυβερνητικών επιλογών, όπως η κατάργηση των διοικήσεων των Φορέων του δικτύου Natura του Δέλτα του Έβρου, της Δαδιάς και της Σαμοθράκης, ή την εν κρυπτώ νομοθέτηση για την έναρξη δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την απόρριψη των έργων αποκατάστασης στα μεταλλεία της Κίρκης, που συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος,  θέτοντας τα εξής ερωτήματα: 

  1. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε να οδηγηθεί στην παρακμή και τελικά να απορριφθεί ένα μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό έργο για τον Έβρο, όπως αυτό της αποκατάστασης  των μεταλλείων Κίρκης;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει άμεσα ο κ. Χατζηδάκης ώστε να μην χαθεί οριστικά ένα ακόμη δρομολογημένο από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έργο, με ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα συνολικά για τον Έβρο και τη Θράκη; 
  3. Πως σκοπεύει να εξασφαλίσει τελικά την αποκατάσταση των μεταλλείων της Κίρκης, εφόσον το Δημόσιο τα έχει παραλάβει και έχει διαπιστωθεί η κρίσιμη περιβαλλοντική ζημία, η οποία εξελίσσεται συνεχώς στην περιοχή;

Υπενθυμίζεται πως τα μεταλλεία της Κίρκης στον Έβρο που παρελήφθησαν επίσημα από το δημόσιο το 2004, μαζί με όλα τα απόβλητα που βρίσκονταν σε αυτά, παραμένουν ανενεργά από το 1999 και βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός περιοχής του εθνικού καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Φίλης | Ο φράχτης στον Έβρο διαχωρίζει τη Θράκη από την υπόλοιπη χώρα

Συγκεκριμένα, ο πρώην Υπουργός τοποθετούμενος για τον φράχτη δήλωσε ότι αυτός «περιορίζει και διαχωρίζει τη Θράκη από την υπόλοιπη χώρα».

«Βεβαίως το προσφυγικό χρειάζεται αντιμετώπιση. Είναι αποτέλεσμα πολέμου, φτώχειας και χρηματικής κρίσης. Δεν μπορεί όμως ο φράχτης να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα αυτό. Αντιθέτως, ο φράχτης θέτει έναν φράχτη για τη Θράκη, όχι προστασίας αυτή τη στιγμή αλλά περιορισμού και διαχωρισμού της από την υπόλοιπη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Συνελήφθη Φαρμακοποιός για ψευδή δήλωση rapid tests

Στη σύλληψη φαρμακοποιού από την περιοχή του Σουφλίου στον Έβρο, ο οποίος κατηγορείται ότι καταχωρούσε στο σύστημα ΗΔΙΚΑ αρνητικά rapid test για τον COVID-19, πολιτών που είναι ανεμβολίαστοι, προχώρησε την Τετάρτη η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε την παρακολούθηση του φαρμακείου που δεν βρίσκεται πάντως μέσα στην πόλη του Σουφλίου μετά από καταγγελίες. Από την έρευνα διαπίστωσε ότι ο φαρμακοποιός «περνούσε» στο ειδικό σύστημα του ΗΔΙΚΑ αποτελέσματα rapid test κορωνοϊού ως αρνητικά, ενώ οι υπάλληλοι που αναφέρονταν δεν είχαν υποβληθεί σε αυτά.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Τάνια Ελευθεριάδου | «Εκτός» Αν. Μακεδονίας-Θράκης η Καβάλα

Ολοκληρώθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Θράκη, η επί της ουσίας υποτίμηση της Καβάλας και της Δράμας, σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την πρώτη στιγμή ζήτησε την επέκταση των εργασιών της επιτροπής για όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ, ώστε να ικανοποιηθεί αυτό που αναφέρεται στο προοίμιο του προσχεδίου του πορίσματος: να αντιμετωπίζεται ως μία περιφερειακή και γεωγραφική ολότητα. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε, εις βάρος της ισότιμης περιφερειακής ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός της επιτροπής ήταν προς τη Θράκη. Η πρότασή μας για επέκταση της εντολής από το κοινοβούλιο για τη συμπερίληψη όλης της Περιφέρειας δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ. Όσο και αν προσπάθησε η πλειοψηφία να πείσει για το αντίθετο, το τελικό πόρισμα επικεντρώνεται στη Θράκη.

Οι αναφορές στην Καβάλα και τη Δράμα είναι προσχηματικές και δεν απαντούν εξειδικευμένα στα προβλήματα της περιοχής. Η απαιτούμενη ειδική επεξεργασία για την Καβάλα και τη Δράμα δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα, το πόρισμα να είναι ανισοβαρές και να προσπαθεί να αναφερθεί σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ, εντελώς προσχηματικά. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τόσο ο βουλευτής Καβάλας όσο και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το τελικό πόρισμα. Όπως σημείωσα στην τοποθέτησή μου, οι επιμέρους εξειδικευμένες προτάσεις του πορίσματος και για τους 5 άξονες, επικεντρώνονται στη Θράκη και όχι σε ολόκληρη την περιφέρεια.Έτσι:

Στον άξονα για τον πρωτογενή τομέα:
Γίνεται αναφορά μόνο στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Θράκης και σε επιμέρους ζητήματα που καλύπτουν μόνο τις ιδιαιτερότητες της Θράκης, στα παραρτήματα του πορίσματος, η ανάλυση γίνεται αποκλειστικά για το παραγόμενο προϊόν φυτικής παραγωγής της Θράκης, με αναφορά μόνο στις καλλιεργηθείσες εκτάσεις των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές καλλιέργειες, η αναφορά στους ηλίανθους (κυρίως για
παραγωγή βιοντίζελ) δεν λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της Δράμας στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παραγωγών της Καβάλας, σε μια σειρά από επιμέρους προϊόντα-κορωνίδες της περιοχής (π.χ. πατάτα Νευροκοπίου, πατάτα Λεκάνης, παραγωγή λουλουδιών με γεωθερμία στο Δ. Νέστου), αλλά και η απουσία έστω και αναφοράς στα γεωθερμικά πεδία Ακροποτάμου και Χρυσούπολης.

Στον άξονα για τις υποδομές και το περιβάλλον:
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Καβάλας, στη σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλα-Τοξότες, στη θαλάσσια διασύνδεση της Καβάλας με τα νησιά του Αιγαίου, στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για το λιμάνι της Θάσου, στην περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία της βιομηχανίας Λιπασμάτων, στην από αέρος αντιχαλαζική προστασία που αφορά το σύνολο της περιφέρειας ΑΜΘ και αποτελεί πάγιο αίτημα και των καλλιεργητών της Καβάλας, η οποία περιορίζεται μόνο στον Έβρο, αφήνοντας απροστάτευτη την υπόλοιπη περιφέρεια.

Στον άξονα της βιώσιμης ανάπτυξης και των εργασιακών:
Γίνεται Αξιολόγηση δυνατότητας επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους επιχειρήσεων μόνο της Θράκης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη σημασία λειτουργίας με όρους προστασίας της εργασίας σε Πετρέλαια και Λιπάσματα γίνεται αναφορά στη «δημιουργία και στήριξη ενός βασικού σχεδίου «Διά Βίου Μάθησης» και ενίσχυσης δεξιοτήτων με συντονιστικό ρόλο του ΔΠΘ», εξαιρώντας το έτερο πανεπιστήμιο της περιοχής, το ΔΙΠΑΕ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην εξειδικευμένη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, σε τομείς όπως η Οινολογία, η Δασολογία, η Τεχνολογία Πετρελαίου κ.α.,
η καθιέρωση επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων γίνεται αποκλειστικά για τις Θρακιώτικες επιχειρήσεις.

Πάντως, προκαλεί εντύπωση η αναφορά στη «δημιουργία και ενίσχυση των ‘Διετών Προγραμμάτων Σπουδών’ για αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς», όταν με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, κατήργησε- πριν καλά καλά ξεκινήσουν-τα διετή προγράμματα σπουδών στην Καβάλα που αφορούσαν «Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου» και «Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων», δηλαδή αντικειμένων απόλυτα συνδεδεμένων με την τοπική οικονομία και απασχόληση.

 Στον άξονα για την πολιτιστική-κοινωνική ανάπτυξη:
Πλήρης απουσία στόχευσης για τις βόρειες περιοχές της Καβάλας (και της Δράμας) που ερημώνουν (ενώ γίνεται πρόβλεψη για τις βόρειες περιοχές του Έβρου),
απουσία της Καβάλας (με το ισχυρό Φεστιβάλ Φιλίππων) και της Δράμας (με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους), από τα αναπτυξιακά πολιτιστικά master plan, ακόμα και η δημιουργία brand name “Θράκη” απομονώνει τις άλλες δύο περιοχές της Περιφέρειας, αν και ο γεωγραφικός προσδιορισμός γίνεται με όριο τον Στρυμόνα. Ακόμα και η αναφορά στην καλλιέργεια καπνού ως πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρεί τη «Μέκκα του Καπνού», την Καβάλα, με τις πανέμορφες, αλλά ρημαγμένες καπναποθήκες της, με το μουσείο καπνού κτλ.

 Στον άξονα διαπεριφερειακής-διασυνοριακής συνεργασίας:
Απουσιάζει η οποιασδήποτε αναφορά για την Καβάλα και τη Δράμα. Μάλιστα, η αναφορά στη «Δημιουργία παραρτήματος/γραφείου διασύνδεσης της
Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης στις Βρυξέλλες για την καλύτερη και ενεργή εκπροσώπηση και συντονισμό τοπικών δράσεων και διαλόγου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», δείχνει και την εσφαλμένη πληροφόρηση για την περιοχή μας, καθώς το εν λόγω γραφείο υπάρχει ήδη στις Βρυξέλλες!

H ενθάρρυνση διασυνοριακού τουρισμού αποκλείει την Καβάλα με τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τη σημαντική Οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά, τα σπουδαία Βυζαντινά μνημεία, και τις εξαιρετικές εκκλησίες-μονές. Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους δεν αρκεί για την Καβάλα και τη Δράμα. Η μη επέκταση των εργασιών και της ουσιαστικής μελέτης των επιμέρους ζητημάτων των δύο νομών, όπως έγινε για παράδειγμα για Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, οδηγεί εκ του αποτελέσματος σε αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα κοροϊδέψει τον κόσμο της Καβάλας και της Δράμας, ρίχνοντας ένα ξεροκόμματο, με απλές ατεκμηρίωτες αναφορές, σε ένα κατ’ επίφαση πόρισμα, το οποίο απλά θα αφήνει «ικανοποιημένους» τους τοπικούς βουλευτές. Για το λόγο αυτό κατέθεσε πόρισμα βάσει των στοιχείων που είχε τη δυνατότητα να αντλήσει η επιτροπή. Κι αυτό, με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ.

Ας γίνει σαφές: η περιφέρεια είναι μία και λέγεται Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Δεν νοείται η μία περιοχή χωρίς την άλλη. Οι βασικές αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των επιμέρους περιφερειακών ενοτήτων καταπατώνται. Δυστυχώς, η πλειοψηφία της Επιτροπής διατήρησε ένα παλαιωμένο μοντέλο που αντιμετώπιζε τη Θράκη ως αποσπασμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα τμήμα της χώρας. Η απουσία σχεδιασμού για την Καβάλα και τη Δράμα, δεν αποβαίνει εναντίον μόνο των δύο περιοχών, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: