Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση στη «μέγγενη» κορονοϊού – οικονομίας

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα με 2 άγνωστους Χ, την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα και τη συγκράτηση σε πρώτη φάση και τόνωση σε δεύτερη της οικονομίας. Και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι κρίσιμοι και αλληλένδετοι.

Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει σαφή κατεύθυνση και κινείται σε δύο άξονες: διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη δύσκολη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης και στροφή στις επενδύσεις με αλλαγή κλίματος στην αγορά.

Έμφαση στην ατομική ευθύνη

Η ξέφρενη πορεία του κορονοϊού αναδεικνύει για το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της ορθής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Τα κυβερνητικά στελέχη δίνουν καθημερινά και δημόσια μεγάλη έμφαση στους τομείς αυτούς, γιατί όπως διαπιστώνουν είναι ο μόνος τρόπος – μέχρι στιγμής- για την αποφυγή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και των  δυσμενέστερων σεναρίων.

Οικονομικές ανάσες στους πολίτες

Με επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μέσα στον Οκτώβριο, ένα ενδεχόμενο εφάπαξ επίδομα – δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά και μια σειρά φοροελαφρύνσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια οικονομική «ένεση» στους πολίτες που έχουν πληγεί σημαντικά αλλά και να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Η πορεία των εσόδων το επόμενο δίμηνο θα είναι καθοριστική για τις όποιες αποφάσεις. Κυβερνητική προτεραιότητα είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο μέτωπο της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχα για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Συνθήκες δημοσιονομικής ευελιξίας

Εφόσον δεν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση τους επόμενους μήνες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, η κυβέρνηση διαθέτει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των πληγέντων από την υγειονομική κρίση. Και αυτό γιατί, το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας και τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,7 δισ. ευρώ της δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης μέσα στους επόμενους μήνες.

«Κωδικός» επενδύσεις

Παράλληλα, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συμφωνία με την Microsoft, με τον πρωθυπουργό να τονίζει τα σημαντικά οφέλη που θα φέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας αλλά και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με απώτερο στόχο να γίνει η Ελλάδα κομβικός προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων. Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, δεκατέσσερις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισ. ευρώ, ενώ –όπως ανακοίνωσε- έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα στους υπουργούς

Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Αποδίδει τα εύσημα όταν η δουλειά φέρνει απτά αποτελέσματα, όπως στην επένδυση της Microsoft, όπου αποδείχθηκε ότι επί 9 μήνες έγιναν μεθοδικές και πυρετώδεις διεργασίες από υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, οι οποίες απέδωσαν καρπούς.

Αντίθετα, επαναφέρει στην τάξη όσους υπουργούς βγαίνουν εκτός πλαισίου αρμοδιοτήτων τους και δεν επιδεικνύουν τη δέουσα αποτελεσματικότητα. Το πρωθυπουργικό μήνυμα είναι ένα: «δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυτοψία Παναγιωτόπουλου στις πληγείσες αγροτικές περιοχές | Έρχεται Άμεση καθολική αποζημίωση

Την δική του αυτοψία πραγματοποίησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ και Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Παγγαίου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες της περιοχής και να δει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση αλλά και χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες.

Μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο ENA Channel πρόσθεσε ότι αύριο Δευτέρα 4/7 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ελευθερούπολη παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου αλλά και αρκετών Υπουργών αρμοδίων για την αντιμετώπιση τέτοιους είδους προβλημάτων.

Στόχος όλων είναι η άμεση καθολική αποζημίωση όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτηριστικά.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη την Δευτέρα παρουσία Υπουργών για τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου Παγγαίου

Όπως ανάρτησε ο Δήμαρχος Παγγαίου στα social media :

Αύριο , Δευτέρα 4-7-2022 και ώρα 8.30 π.μ.θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Παγγαίου ευρεία σύσκεψη προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν το Δήμο Παγγαίου. Στη σύσκεψη θα μετέχουν πέραν των τοπικών παραγόντων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ Christos Triantopoulos, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος Θεοφ. Ανδρέας, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χ. Καλογήρου, ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ν. Κουλοχέρης και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

“Εδεσε” στο Λιμάνι της Καβάλας το Κρουαζιερόπλοιο Azamara Onward

Νωρίς το πρωί της Κυριακής κατέπλευσε στο Λιμάνι της Καβάλας “Απόστολος Παύλος” ένα ακόμα κρουαζιερόπλοιο το Azamara Onward.

Μετέφερε Ευρωπαίους τουρίστες και κυρίως Βρετανούς.

Θα αναχωρήσει το απόγευμα για Κωνσταντινούπολη.

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: