Quantcast
Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού

Η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού στη χώρα μας και «χτυπάει» περισσότερο τις Ελληνίδες παρά τις μετανάστριες που ζουν εδώ. Αντίθετα, στους άνδρες η κατάθλιψη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αλλά περισσότερο επηρεασμένη από το επίπεδο μόρφωσης.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα με θέμα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στο μεταναστευτικό πληθυσμό», που παρουσιάστηκε σήμερα σε διήμερο συνέδριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι Ελληνίδες έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης (40%) σε σχέση με τις μετανάστριες (30% οι γυναίκες από την Αλβανία και 25% οι γυναίκες από άλλες χώρες), ενώ οι Ελληνίδες με χαμηλή εκπαίδευση έχουν λίγο περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη (45%) από ό,τι οι Ελληνίδες με ανώτερη μόρφωση (40%). Το επίπεδο εκπαίδευσης φαίνεται ότι επηρεάζει και τις γυναίκες από τρίτες χώρες, καθώς όσες έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης εμφάνισαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης από τις Ελληνίδες.

Τόσο στις Ελληνίδες όσο και στις μετανάστριες, η κατάθλιψη αυξάνεται σημαντικά στις συνταξιούχους και όσες έχουν αναπηρία, αν και ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις Ελληνίδες που δουλεύουν ή σπουδάζουν, τα ποσοστά κατάθλιψης πλησιάζουν τα ποσοστά των ανέργων Ελληνίδων (κοντά στο 40% και στις δύο περιπτώσεις).

Οι άνδρες έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους (το ποσοστό των ερωτώμενων είναι λίγο κάτω από το 30% σε όλες τις περιπτώσεις). Στην περίπτωση των ανδρών, το επίπεδο μόρφωσης είναι σημαντικότερος παράγοντας από ό,τι η εθνικότητα. Για παράδειγμα, οι Έλληνες με χαμηλότερη μόρφωση έχουν σχεδόν 40% ποσοστό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έχουν υψηλή μόρφωση είναι 25%.

Στην έρευνα εντοπίστηκε σύνδεση της κατάθλιψης με την οικονομική κρίση. Βέβαια, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες μετανάστες είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους Έλληνες, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, οι Ελληνίδες είναι περισσότερο επηρεασμένες από την οικονομική κρίση.

Όσον αφορά στη σωματική υγεία, παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των ερωτηθέντων (όπως τουλάχιστον αυτή περιγράφηκε από τους ίδιους). Τα περισσότερα προβλήματα υγείας ανέφεραν οι γυναίκες από τρίτες χώρες με χαμηλή μόρφωση, αν και διαπιστώθηκε ότι τυχόν δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη αναφέρονται σχεδόν σπάνια από τους μετανάστες.

Οι άνδρες των τρίτων χωρών δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική θέση τους, αλλά τείνουν να δηλώνουν ότι είναι καλύτερα στην υγεία τους από ό,τι οι Έλληνες. Εξάλλου, οι μετανάστες τείνουν να αναφέρουν καλύτερα ποσοστά στη σωματική δραστηριότητα και την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ – ωστόσο έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε κινδύνους στην εργασία τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MIGHEAL, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU). Διαχειριστής του προγράμματος είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

Η έρευνα του προγράμματος MIGHEAL διενεργήθηκε με τη διαδικασία των συνεντεύξεων από τις 19 Μαΐου ως τις 28 Ιουλίου 2016, σε δείγμα 1.332 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Από αυτούς, οι 505 ήταν μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία (οι περισσότεροι από Αλβανία, Γεωργία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές) και οι 827 Έλληνες. Ο μέσος όρος παραμονής των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνια για τους Αλβανούς και 14 χρόνια για όσους προέρχονταν από άλλες χώρες.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Νίκος Δεμερτζής μιλώντας για το πρόγραμμα, «σε εκατομμύρια ανθρώπους που μετακινούνται παγκοσμίως θα υπάρξει τραύμα, και δεν ξέρουμε κατά πόσο το ατομικό τραύμα στο μέλλον θα μετατραπεί σε διαγενεακό τραύμα ή σε κάποιες δεκαετίες σε πολιτισμικό τραύμα».

Το σκεπτικό πίσω από την υλοποίηση του προγράμματος – εξήγησε η διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ και επιστημονική υπεύθυνη του MIGHEAL, Θεώνη Σταθοπούλου – ήταν ότι «οι αυξανόμενες ανισότητες πίσω από την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι έχουμε ένα κοινωνικό σύστημα που υφίσταται πιέσεις, έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες ομάδες πολιτών να κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό».

«Το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης βρήκε το ελληνικό κράτος τόσο ανέτοιμο, όσο αμήχανη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρήκε όμως και το ελληνικό κράτος σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς η ελληνική δημόσια διοίκηση βρισκόταν σε φάση ποσοτικής και ποιοτικής υποχώρησης. Το κράτος αυτό κλήθηκε και καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν είχε ξανασυναντήσει και δεν είχε τους πόρους να αντιμετωπίσει», παρατήρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τάσος Σαλτερής, χαιρετίζοντας το συνέδριο.

Προβλήματα ψυχικής υγείας σε ανθρωπιστικές κρίσεις

Στις διαταραχές της ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα ανθρωπιστικών κρίσεων αναφέρθηκε ο καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και διευθυντής του προγράμματος «Harvard Program in Refugee Trauma», Ρίτσαρντ Μόλικα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, στις ΗΠΑ έπειτα από ανθρωπιστικές κρίσεις, έχει διαπιστωθεί ότι το 6,7% του πληθυσμού βιώνει κατάθλιψη, το 3,7% διαταραχή μετατραυματικού στρες κατά τους πρώτους έξι μήνες και το 7,8% μετατραυματικό στρες εφ’ όρου ζωής.

Έξι μήνες μετά την εκδήλωση των φαινομένων, εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας με το 25% των ενηλίκων και το 30% των παιδιών να εμφανίζουν ήπια ή μέτρια προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ το 5% των ενηλίκων και το 10% των παιδιών σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Την ίδια ώρα, «δείχνουμε αδιαφορία σε επίπεδο πολιτικής και έχουμε μεγαλύτερη ανησυχία για τις μεταδοτικές ασθένειες, παρά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας», παρατήρησε ο κ. Μόλικα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας των προσφύγων, που να χρησιμοποιηθεί στη δημόσια πολιτική – και παρουσίασε την πρόταση του «Harvard Program in Refugee Trauma» για το μοντέλο «Η5»: Το μοντέλο αυτό, βάζει τις ιστορίες του τραύματος των ανθρώπων στο επίκεντρο της πολιτικής, όπου οι γιατροί ακούνε τους ασθενείς και οι ασθενείς ακούνε τους γιατρούς, με αποτέλεσμα τη συνοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στον ακροατή και τον αφηγητή. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, παίζει η συζήτηση για τις εμπειρίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί οι πρόσφυγες, η κατανόηση του συναισθήματος της ταπείνωσης που έχουν βιώσει, η ανάδειξη της δυνατότητας αυτοβοήθειας και αυτοεπούλωσης των τραυμάτων τους, η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και η διερεύνηση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσής τους.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος REHEAL, που στόχο έχει να διερευνήσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες τους σε ψυχοκοινωνική φροντίδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προκύπτουν από συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με 367 πρόσφυγες σε έξι κέντρα φιλοξενίας: στον Ελαιώνα, τον Σκαραμαγκά, το Σχιστό, τα Διαβατά, τη Βέροια και τη Σάμο.

Συμπληρωματικά διενεργήθηκε και η έρευνα REHEAL-UAM σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, για να καταγραφούν οι τραυματικές εμπειρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.

Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

Η έμφυλη  βία αποτελεί στις μέρες ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο, με τεράστιες   επιπτώσεις, τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Το φαινόμενο  αυτό στις μέρες μας τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ οι  επιπτώσεις του φαινομένου αυτού επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα όχι μόνο το άτομο που υφίσταται οποιαδήποτε μορφής βία, αλλά και τον περίγυρο αυτού του ατόμου, όπως οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι.

Εάν και  δεν υπάρχει συγκεκριμένος και νομικά αποδεκτός ορισμός  για την έννοια της έκφυλης βίας,  υπάρχει πληθώρα συμπεριφορών οι οποίες είναι εγκληματικές και στο σύνολό τους συνιστούν διάφορες μορφές βίας.   Η έμφυλη βία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που λαμβάνει  χώρα με διαφορετικές μορφές και ποικίλες συνέπειες. Μπορεί να παρουσιαστεί:

  • με ένα έγκλημα μίσους, στο οποίο η σωματική βία να στοχεύει συγκεκριμένα το φύλο του θύματος, ή
  • ως φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας, στο οποίο να υπάρχουν σκηνές βίας μεταξύ του ζεύγους ή και μεταξύ των γονέων με τα παιδιά τους, που κύρια πηγή εκδήλωσης είναι ο μισογυνισμός και ο μισανδρισμός
  • ως φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης, με πολλές εμφανίσεις, ή
  • βία κατά των ανδρών, μέσα στα πλαίσια της οικογένειας ή του έγγαμου βίου, που είναι αποτέλεσμα της βίας που έχει δεχτεί η γυναίκα – σύζυγος, από άνδρες εμπιστοσύνης, όπως ο πατέρας, ο αδελφός ή άλλο μέλος της οικογένειας.

Αναφερόμενη παραπάνω σε δύο σημαντικές έννοιες, οι οποίες σχεδόν περικλείουν το σύνολο των αρνητικών χαρακτηριστικών  – γνωρισμάτων, θα πρέπει να δούμε το βαθύτερο νόημα τους, πως προέκυψαν αυτά και την σημερινή τους ερμηνεία (λανθασμένη ίσως για τους περισσότερους, λόγω άγνοιας περισσότερο)  .

Μισογυνισμός, είναι το μίσος και η δυσαρέσκεια απέναντι στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί  με πολυάριθμους τρόπους, μεταξύ των οποίων η σεξουαλική διάκριση, η εχθρότητα, οι αντιλήψεις περί ανδρικής υπεροχής, η υποτίμηση των γυναικών και η βία κατά των γυναικών.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από την έννοια του σεξισμού, ο οποίος αναφέρεται στην προκατάληψη ή διάκριση σχετικά  με το φύλο ενός ατόμου ( βιολογικό και κοινωνικό ). Η έννοια του σεξισμού  συνδέεται  άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων  και μιλάει για την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο.

Μυσανδρισμός,  είναι το μίσος,  η περιφρόνηση και η προκατάληψη απέναντι στους άνδρες. Ο μισανδρισμός  εκδηλώνεται  με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλλου, της δυσφήμισης και της βίας. Γενικά θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε  ως τον φόβο, το μίσος, τον θυμό και την περιφρόνηση απέναντι στο ανδρικό φύλλο.  Ο μισανδρισμός μπορεί συχνά  να ταυτιστεί, χωρίς να είναι απαραιτήτως ορθό,  με το φαινόμενο του ακραίου φεμινισμού.

Τα ομόφυλα άτομα και οι γυναίκες βιώνουν τη περισσότερη έμφυλη βία, αν και οποιοδήποτε άτομο μπορεί να γίνει ή να είναι θύμα. Η έμφυλη βία είναι απόρροια των άνισων σχέσεων της εξουσίας που πηγάζει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, και βασίζεται στην κοινωνική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των φύλλων, καθώς επίσης και στα στερεότυπα που αναπαράγονται  με το πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά.

Η έμφυλη βία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική, και ψυχική υγεία του ατόμου που την υφίσταται (την βία). Οι άνδρες θεωρώντας τους εαυτούς τους ανώτερα κοινωνικά όντα, από τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες, εμφανίζουν συμπτώματα βίας υποκινούμενα από μισογύνια κίνητρα. Φαινόμενα βίας, που σε μεγάλο ή σε ποιο μικρό βαθμό, θα επηρεάσουν την κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και ψυχική υγεία του θύματος, κάνοντάς το νιώθει ότι έχει χάσει τα πάντα και να μην μπορεί να συμμετέχει με ισότητα και αξιοπρέπεια, σε κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κάθε είδους δραστηριότητες, δημιουργώντας του λάθος αισθήματα, οίκτου, συμπόνιας και λύπησης.

 

 

 

 

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν φρεσκάδα και καθαριότητα

Όλες θέλουν μαλλιά με άρωμα φρεσκάδας.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας δεν παραμένουν τόσο φρέσκα όσο θα θέλατε, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να το διορθώσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το thelist.com, είναι να επανεκτιμήσετε τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Αν αυτό που κάνετε δεν λειτουργεί προς το παρόν, δοκιμάστε να λούσετε τα μαλλιά σας μια μέρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Δεν υπάρχει σταθερός κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε, καθώς μαλλιά από μαλλιά διαφέρουν.

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε δύο με τρεις ημέρες. Τα πυκνά και κυματιστά ή σγουρά μαλλιά τείνουν να είναι ξηρά, ενώ τα λεπτά μαλλιά μπορεί να είναι πιο λιπαρά, οπότε προσαρμόστε τα ανάλογα με την υφή των μαλλιών σας.

«Δεν υπάρχει γενική σύσταση. Αν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τότε χρειάζεται καθημερινό λούσιμο», δήλωσε στο WebMD η δερματολόγος Dr. Carolyn Goh. «Μερικοί άνθρωποι με ξηρά μαλλιά ή σγουρά μαλλιά μπορούν να λούζονται πολύ λιγότερο συχνά χωρίς προβλήματα». Η Goh συνιστά να εξετάζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται λούσιμο, όπως «αν τα μαλλιά είναι εμφανώς λιπαρά, το τριχωτό της κεφαλής έχει φαγούρα ή υπάρχει απολέπιση λόγω βρωμιάς».

Χρησιμοποιήστε άρωμα ή λάδι μαλλιών

Μόλις τα μαλλιά σας είναι πεντακάθαρα και περιποιημένα, μπορείτε να αναβαθμίσετε το άρωμά τους χρησιμοποιώντας άρωμα μαλλιών. Ενώ πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το κανονικό μας άρωμα για να ψεκάσουμε στα μαλλιά μας, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ του κανονικού αρώματος και του αρώματος μαλλιών. Το άρωμα μαλλιών είναι ειδικά φτιαγμένο για τα μαλλιά. Ορισμένα σκευάσματα περιέχουν παράγοντες λάμψης και περιποίησης, έτσι ώστε να βοηθούν στο να μαλακώσουν τα μαλλιά, ενώ παράλληλα μυρίζουν υπέροχα.

Το άρωμα μαλλιών είναι λιγότερο συμπυκνωμένο από το κανονικό άρωμα, οπότε δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη χρήση αρώματος για τα μαλλιά. Δεδομένου ότι είναι λιγότερο συμπυκνωμένο, είναι πιο προσιτό από το κανονικό άρωμα.

Μια άλλη επιλογή για να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν φρεσκάδα είναι η χρήση αρωματικού λαδιού μαλλιών. Αν και αρχικά μπορεί να αγοράσετε το λάδι για να αποκαταστήσετε και να επισκευάσετε τα ξηρά μαλλιά, επιλέγοντας ένα γλυκό αρωματικό άρωμα μπορείτε να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν καθαρά και ενδεχομένως ακόμη και σαγηνευτικά. Για πρόσθετο όφελος, προσθέστε μερικά αιθέρια έλαια στο μείγμα για να προκαλέσετε ηρεμία και να μειώσετε το άγχος.

Καθαρίστε και αρωματίστε τα εργαλεία styling

Αν και μπορεί να λούζετε και να περιποιείστε τα μαλλιά σας τακτικά, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε αγγίζει τα μαλλιά σας, πρέπει, επίσης, να καθαρίζεται τακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις βούρτσες μαλλιών, επειδή όταν τα μαλλιά συσσωρεύονται, μπορούν να παγιδεύσουν οσμές που στη συνέχεια μπορούν να «λερώσουν» και πάλι τα μαλλιά σας κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε.

Οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να συγκρατήσουν πολλά ανεπιθύμητα σωματίδια, τα οποία μπορούν όχι μόνο να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή αλλά και να προκαλέσουν συσσώρευση βακτηρίων και μυκήτων. «Η βούρτσα των μαλλιών σας συγκεντρώνει κάτι περισσότερο από παγιδευμένες τρίχες», δήλωσε στο Reader’s Digest ο τριχολόγος William Gaunitz.

Το πλύσιμό τους μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Απλώς αφαιρέστε τις τρίχες των μαλλιών σας που έχουν κολλήσει στις τρίχες της βούρτσας και, στη συνέχεια, μουλιάστε τη βούρτσα σε ζεστό σαπουνόνερο. Τρίψτε ανάμεσα στις τρίχες και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα. Για πρόσθετη τόνωση, ψεκάστε λίγο άρωμα μαλλιών σε μια καθαρή βούρτσα. Αν την έχετε πάνω από ένα χρόνο, ίσως χρειαστεί να πετάξετε τη βούρτσα σας και να την αντικαταστήσετε με μια καινούργια.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι καλύτερες θεραπείες προσώπου ανάλογα με την ηλικία σας

Οι θεραπείες προσώπου είναι μη επεμβατικές θεραπείες της επιδερμίδας που έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά και να βελτιώσουν συνολικά την υγεία του δέρματος.

«Η θεραπεία προσώπου είναι σαν ένα μεγάλο ποτήρι νερό για το δέρμα σας», λέει η αισθητικός Amanda Kanaan. «Μετά τη θεραπεία, το δέρμα σας θα δείχνει υγιές, ενυδατωμένο και λαμπερό».

Ακόμη και όσες έχουν καθαρό δέρμα μπορούν να επωφεληθούν από τέτοιες θεραπείες, κυρίως γιατί το καθαρό δέρμα δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με το υγιές δέρμα. Οι θεραπείες προσώπου επιτρέπουν τη διαρκή απολέπιση της επιδερμίδας και αφήνουν να αναδυθεί νέο δέρμα επιτυγχάνοντας:

  • συρρίκνωση των πόρων
  • μείωση της έκκρισης σμήγματος
  • μείωση των χρωστικών κηλίδων
  • εξισορρόπηση του PH

«Οι θεραπείες προσώπου βοηθούν ακόμα στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η καλή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και την αναγέννηση των κυττάρων που είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου», εξηγεί η Kanaan.

Ποια όμως είναι η καταλληλότερη θεραπεία; Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και παρακάτω αναλύουμε τις καταλληλότερες επιλογές για τα 20, τα 30, τα 40 και τα 50+.

Για εσάς που είστε 20+ ετών

«Οι επιλογές στις θεραπείες για περιποίηση προσώπου και φροντίδα της επιδερμίδας όταν είστε 20 ετών, πρέπει να είναι προληπτικές και να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας σας και την αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου και ελαστίνης», λέει η Dr Thuha Jabbar, γιατρός που ασχολείται με τις αισθητικές επεμβάσεις.

«Τα Hydrafacials είναι μια εξαιρετική, μη επεμβατική θεραπεία που καθαρίζει σε βάθος το δέρμα, το φωτίζει και μειώνει τις λεπτές ρυτίδες. Τα χημικά πίλινγκ και άλλες μη επεμβατικές θεραπείες προσώπου είναι επίσης καλές λύσεις για τη βελτίωση της όψης του δέρματος», αναφέρει η ίδια. Τα Hydrafacials συνδυάζουν καθαρισμό, απολέπιση, ενυδάτωση και αντιοξειδωτική προστασία, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τους ρύπους, ενώ ταυτόχρονα εκχυλίζονται ενυδατικοί οροί στο δέρμα.

Η γιατρός Sophie Shotter είναι επίσης οπαδός των Hydrafacials και υποστηρίζει ότι μπορούν «να βοηθήσουν στον βαθύ καθαρισμό του δέρματος. Η θεραπεία προσώπου με LED (φωτοθεραπεία προσώπου) είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Πολλοί facialists συνδυάζουν τις τεχνικές για καλύτερα αποτελέσματα».

Η δερματολόγος Radmila Lukian συνιστά τη μικροδερμοαπόξεση, μια θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιούνται λεπτοί κρύσταλλοι για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Λέει ότι είναι «η τέλεια θεραπεία για να λάμψει το θαμπό δέρμα και να μειωθεί η μελάγχρωση. Είναι ιδανική για νέους ενήλικες».

Για εσάς που είστε 30+ ετών

Στα 30 σας είναι η στιγμή που η δρ Shotter συνιστά «να αρχίσετε να σκέφτεστε να ανεβάσετε το επίπεδο στην περιποίηση της επιδερμίδας σας». Προτείνει θεραπείες προσώπου που περιλαμβάνουν το microneedling – μια διαδικασία κατά την οποία μικρές βελόνες τρυπούν το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Σε αυτή την ηλικία «αρχίζουμε να παρατηρούμε τις πρώτες ρυτίδες, καθώς τότε ξεκινά η μείωση του κολλαγόνου. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στην υφή του δέρματος», λέει η Shotter.

Η Dr Lukian συνιστά μια θεραπεία προσώπου που συνδυάζει τη δερμοαπόξεση με διαμάντι η οποία, όπως λέει, μπορεί να βοηθήσει «στη βελτίωση της όψης του δέρματος».

Για εσάς που είστε 40+ ετών

Για τη δεκαετία των 40, η Dr Lukian προτείνει τη φωτοθεραπεία LED και την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ, καθώς «γίνεται πιο σημαντική η μείωση των ρυτίδων, η αύξηση του κολλαγόνου και η βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος». Η ίδια προσθέτει: «Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί στοχευμένη ενέργεια λέιζερ για να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου – για πιο υγιές και νεανικό δέρμα».

Από πλευράς της, η Dr Jabbar προσθέτει: «Τα 40 σας είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε θεραπείες με λέιζερ, για να μειώσετε την ορατότητα των ρυτίδων και να ενισχύσετε την υγεία και την όψη του προσώπου σας. Από τις θεραπείες ανάπλασης του δέρματος με λέιζερ μέχρι τις θεραπείες προσώπου με έντονο παλμικό φως, που μειώνουν την υπερμελάγχρωση και τις πανάδες από τον ήλιο, το λέιζερ είναι μια ευέλικτη και μη επεμβατική επιλογή που μπορεί να επαναφέρει τη νεανική λάμψη στο δέρμα σας».

Για εσάς που είστε 50+ ετών και πάνω

«Από τα 50 και μετά, παραμείνετε επικεντρωμένες στην ενίσχυση του κολλαγόνου με παρόμοιες προσεγγίσεις με τις σαραντάρες», λέει η Dr Shotter. «Ωστόσο στα 50 μας συχνά αρχίζουμε να παρατηρούμε πιο πολλά ορατά σημάδια γήρανσης, όπως μελάγχρωση και ρυτίδες. Η χρήση βαθύτερων χημικών peelings ή τεχνικών με λέιζερ, αξίζουν τον κόπο για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en