Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η καμπή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Στον τετραετή πολιτικό κύκλο που ορίζει η θητεία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ενδιάμεσες εκλογές οι midterm elections, αποτελούν πάντα έναν ιδιαίτερα κρίσιμο κόμβο.

Σε αυτές εκλέγεται το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων (η θητεία εκεί είναι διετής), το ένα τρίτο της Γερουσίας (οι γερουσιαστές εκλέγονται για εξαετή θητεία), ενώ πάντα συμπίπτουν με αρκετές εκλογές για κυβερνήτη Πολιτείας αλλά και με εκλογές για τα Πολιτειακά νομοθετικά σώματα. Είναι, επίσης, μια βολική ημερομηνία και για τη διεξαγωγή διαφόρων δημοψηφισμάτων.

Το βασικό επίδικο των εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία, που συναποτελούν το Κογκρέσο των ΗΠΑ, είναι ο έλεγχος ουσιαστικά της νομοθετικής διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις νόμων ξεκινούν πρώτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια συζητιούνται και επικυρώνονται από τη Γερουσία, πριν πάρουν την υπογραφή του προέδρου και γίνουν νόμοι.

Τα δύο σώματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται από έναν αριθμό στενών μονοεδρικών περιφερειών που κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό, αν και συχνά υπάρχει προσπάθεια η διαμόρφωσή των ορίων τους (το ποιες περιοχές περιλαμβάνουν, το εάν περιλαμβάνουν περισσότερους μαύρους ή λευκούς ψηφοφόρους κ.λπ.) επιτρέπει και έναν επηρεασμό του αποτελέσματος. Σε αυτές τις εκλογές εκτιμάται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν έως και τρεις έδρες από τη γεωγραφική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών.

Από την άλλη, η Γερουσία αποτελείται από δύο γερουσιαστές ανά Πολιτεία, που εκλέγονται για εξαετή θητεία, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της. Αυτό εξηγεί και γιατί μπορούμε να δούμε διαφορετικές τάσεις ως τα αποτελέσματα στα δύο σώματα. 

Γιατί έχει σημασία για τον εκάστοτε Πρόεδρο ο έλεγχος του Κογκρέσου;

Για τον εκάστοτε Πρόεδρο και την κυβέρνησή του ο έλεγχος των νομοθετικών σωμάτων είναι σημαντικός. Χρειάζεται καταρχάς να έχει την πλειοψηφία της Βουλής, για να μπορεί να έχει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται την πλειοψηφία της Γερουσίας για να μπορεί να προχωράει με ψηφισμένα νομοσχέδια και να μπορεί να «περνάει» τις επιλογές προσώπων που κάνει, π.χ. των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στη Γερουσία σχεδόν πάντα γίνεται διαπραγμάτευση και υπάρχει κάποιου είδους διακομματική συναίνεση, καθώς στην πράξη το σώμα δεν λειτουργεί με την αρχή 50%+1, καθώς πάντα μια ισχυρή μειοψηφία μπορεί να κάνει filibustering, μια παρελκυστική διαδικασία που στο τέλος ακυρώνει έναν νόμο και η οποία ξεπερνιέται μόνο με ισχυρή πλειοψηφία. Σε οριακές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να διακοπεί το filibuster με απλή πλειοψηφία. Όμως, σε γενικές γραμμές η πρακτική είναι ότι χρειάζεται πλειοψηφία 60 γερουσιαστών για να σπάσει όταν πρόκειται για νομοθετικά ζητήματα. Αυτό ορίζει κατά βάση και τον επιδιωκόμενο κάθε φορά συσχετισμό, κάτι που εξηγεί και γιατί τελικά στη Γερουσία συχνά περνούν συμβιβαστικές και «κουτσουρεμένες» εκδοχές των νόμων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Αυτή η περίπλοκη νομοθετική διαδικασία εξηγεί για παράδειγμα γιατί ήταν πολύ μεγαλύτερα τα πακέτα οικονομικών μέτρων που πρότεινε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν από αυτά που ψηφίστηκαν τελικά.

Εάν ένας πρόεδρος έχει ένα εχθρικό Κογκρέσο απέναντί του, τότε έχει τη δυνατότητα το αρνηθεί να υπογράψει έναν νόμο που έχει εγκριθεί. Η προεδρική αρνησικυρία ανατρέπεται μόνο εάν διαμορφωθεί μια πλειοψηφία δύο τρίτων και στη Βουλή και στη Γερουσία (εκτός από την περίπτωση όπου του προεδρικού βέτο ακολουθεί περίοδος με διακοπής εργασιών του Κογκρέσου, οπότε το βέτο δεν ανατρέπεται).

Η σημασία των ενδιάμεσων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές

Οι ενδιάμεσες εκλογές πάντα αποτυπώνουν την απήχηση μιας κυβέρνησης και συχνά δείχνουν τη φθορά της. Είναι επίσης σε αρκετές περιπτώσεις ένας τρόπος για να δείξουν οι ψηφοφόροι τη δυσαρέσκειά τους με την κυβέρνηση. Αυτό εξηγεί γιατί παραδοσιακά ευνοούν την αντιπολίτευση.

Εάν μια κυβέρνηση χάσει το Κογκρέσο είναι προφανές ότι χάνει και τη δυνατότητα να έχει μεγάλες πρωτοβουλίες και άρα θα πάει στις επόμενες εκλογές με ένα πιο δύσβατο πεδίο και χωρίς να παρουσιάσει όλο το νομοθετικό έργο  που θα ήθελε. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πολύ πιο ευάλωτη στις πιέσεις και τους εκβιασμούς της αντιπολίτευσης, που έχει κάθε λόγο να ζητά μεγάλες παραχωρήσεις σε θέματα της δικής της ατζέντας για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με το πρόγραμμά της. Γι’ αυτό και όταν η αντιπολίτευση κερδίζει τις ενδιάμεσες αυτό μπορεί να είναι προάγγελος για τις προεδρικές. Αυτό έγινε το 2006 όταν το «Δημοκρατικό κύμα» στις εκλογές έδειξε τη δυναμική που δυο χρόνια αργότερα οδήγησε στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου πρόεδροι μπόρεσαν να επανεκλεγούν παρότι είχαν ένα εχθρικό Κογκρέσο. Το 1994 οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν για πρώτη φορά το Κογκρέσο από το 1952. Ωστόσο, το 1996 ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος.

Πάντως η ιδιαίτερη σημασία των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου 2022 φαίνεται και από το γεγονός ότι η διαφημιστική δαπάνη για αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων

Όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ιδίως στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου τα προγνωστικά δείχνουν ότι θα μπορέσουν να πάρουν την πλειοψηφία. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στη Γερουσία όπου δεν όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Ως προς τις εκλογές κυβερνητών σε αυτές τις εκλογές θα εκλεγούν 36 κυβερνήτες. Σε ορισμένες Πολιτείες αναμένονται αλλαγές: η Μασαχουσέτη και το Μέρυλαντ αναμένεται να επιστρέψουν στους Δημοκρατικούς. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν τη Νεβάδα, το Γουισκόνσιν και ίσως το Όρεγκον, σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Μίσιγκαν και την Πενσυλβανία οι υποψήφιοί τους ήταν μάλλον αδύναμοι. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν και θετικά αποτελέσματα: ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις αναμένεται να έχει μια άνετη νίκη, την ώρα που θεωρείται και πιθανώς υποψήφιος για την προεδρία. Και μάλλον οι Ρεπουμπλικάνοι θα επανεκλέξουν τους κυβερνήτες στο Τέξας και τη Τζόρτζια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι πλάι στους 36 κυβερνήτες θα γίνει και εκλογή 27 secretaries of State. Το αξίωμα αυτό, ισοδύναμο ενός Πολιτειακού «υπουργού Εσωτερικών» έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αυτοί οι αξιωματούχοι έχουν την ευθύνη για την επικύρωση των εκλογών. Εάν εκεί εκλεγούν «αρνητές» (deniers), δηλαδή με απόψεις κοντινές σε αυτές του Ντόναλντ Τραμπ (και των θεωριών συνωμοσίας του), τότε αυτό θα παίξει ρόλο εάν έχουμε μια μάχη Τραμπ – Μπάιντεν το 2024 και ο Τραμπ δοκιμάσει πάλι μια γραμμή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα έχουν σημασία και οι εκλογές που γίνονται για τα Πολιτειακά νομοθετικά σώματα. Για παράδειγμα στο Γουισκόνσιν μια πολιτεία με Δημοκρατικό κυβερνήτη και που έχει ψηφίσει τους Δημοκρατικούς σε προεδρικές εκλογές οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αρκετά κοντά στο να αποκτήσουν στην πολιτειακή Βουλή και την Πολιτειακή Γερουσία πλειοψηφίες δύο τρίτων που σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεπεράσουν τυχόν βέτο του κυβερνήτη, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τιμ Μίτσελς. Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Πολιτειακά νομοθετικά σώματα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, καθώς μπορούν να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις σε ζητήματα όπως είναι οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή και βεβαίως τα εκλογικά δικαιώματα. 

Η σημασία της οικονομίας και η μερική αποδοκιμασία του Μπάιντεν

Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες «μετα-πανδημικές» εκλογές. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του 2020 πλέον είναι η πανδημία είναι πολύ χαμηλά στην ιεράρχηση των ψηφοφόρων. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα για τον Τζο Μπάιντεν γιατί σημαίνει ότι δεν θα μεταφραστεί εκλογικά η θετική γνώμη που υπάρχει για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Αμερικανούς είναι η οικονομία. Η αύξηση του πληθωρισμού, η προοπτική ακόμη μεγαλύτερων αυξήσεων των επιτοκίων (που επιδρούν αρνητικά στην αγορά ακινήτων), η διάχυτη αίσθηση μιας επερχόμενης οικονομικής ύφεσης στον ορίζοντα, όλα αυτά συντελούν σε αυτή την ανησυχία, παρότι οι ΗΠΑ  διατηρούν σχετικά υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και δεν έχουν δει ακόμη αύξηση της ανεργίας (αντιθέτως αυτή παραμένει σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα). Επιπλέον, δεν έχουν σταματήσει τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Πολύ πρόσφατα η Κίνα ανακοίνωσε λοκντάουν στην πόλη όπου συναρμολογούνται στα εργοστάσια της FoXconn τα iPhones.

Επίσης οι Αμερικανοί ανησυχούν αρκετά για την αύξηση της εγκληματικότητας, στοιχείο που σε γενικές παραδοσιακά ευνοεί τις πιο συντηρητικές απόψεις των Ρεπουμπλικάνων.

ΟΙ Ρεπουμπλικάνοι από τη μεριά τους πέραν του να ασκήσουν μεγάλη κριτική στην οικονομική πολιτική του Τζο Μπάιντεν, έχουν επενδύσει ιδιαίτερα και στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την εγκληματικότητα, αλλά και στο θέμα των αμβλώσεων. Άλλωστε, οι εκλογές γίνονται στη σκιά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την ιστορική προηγούμενη απόφασή του Roe v. Wade που ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις. Μάλιστα, παρότι σε μια πρώτη φάση οι Δημοκρατικοί θέλησαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την απόφαση, που θεωρήθηκε μεγάλο πισωγύρισμα ως προς τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους για την ανάγκη να διατηρηθεί ο έλεγχος του Κογκρέσου, στη συνέχεια ήρθαν και οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν το ίδιο υποστηρίζοντας ότι εάν ελέγξουν το Κογκρέσο θα προσπαθήσουν να περάσουν ομοσπονδιακή ρύθμιση απαγόρευσης των αμβλώσεων μετά τη 15 εβδομάδα της κύησης. Και τώρα οι Δημοκρατικοί βλέπουν να υποχωρεί η βαρύτητα των αμβλώσεων ως θέματος που συσπειρώνει

Ο Μπάιντεν θέτει θέμα δημοκρατίας

Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους ο Τζο Μπάιντεν έχει παρουσιάσει τις εκλογές της 8η Νοεμβρίου ως μια μάχη για τη δημοκρατία. Αφορμή ήταν το πρόσφατο περιστατικό της επίθεσης στην οικία της Πρόεδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της, και η οποία επίθεση αποδόθηκε ακριβώς στο τοξικό κλίμα που διαμόρφωσε η αμφισβήτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, αμφισβήτηση που οδήγησε και στα πρωτοφανή έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους ψηφοφόρους να εκλέξουν αυτούς που δεν θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι μια ανατροπή του συσχετισμού ουσιαστικά θα ευνοήσει τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, παρά την απήχηση που έχουν τόσο τα ζητήματα δημοκρατίας όπως και τα ζητήματα της υπεράσπισης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη βαρύτητα που έχει η ανησυχία των ψηφοφόρων για τις εκλογές. 

Η βαριά σκιά του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι υποψήφιος σε κάποια εκλογική μάχη σε αυτές τις εκλογές. Δεν έχει καν ανακοινώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος το 2024. Ωστόσο, η σκιά του είναι βαριά σε αυτές τις εκλογές. Άλλωστε, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του, που σε ποσοστό 64% ζητούν ο τέως Πρόεδρος να συνεχίσει να έχει σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του κόμματός του.

Και ένας μεγάλος αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που διεκδικούν κάποιου είδους ομοσπονδιακό ή Πολιτειακό αξίωμα σε αυτές τις εκλογές είναι οπαδοί του. Σύμφωνα με μια μέτρηση ανάμεσα στους 552 υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων που διεκδικούν στις 8 Νοεμβρίου να εκλεγούν σε κάποιο αξίωμα, οι 199 αρνούνται τη νομιμοποίηση των εκλογών του 2020 και ασπάζονται το αφήγημα του Τραμπ.

Ωστόσο, αρκετοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανησυχούν μήπως και ορισμένες επιλογές υποψηφίων που είχαν μεγάλη υποστήριξη από τον Τραμπ στο τέλος κάνουν μεγαλύτερη ζημιά, π.χ. το πρώην αστέρι του ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ στην Πολιτεία της Τζόρτζια που μάλλον δεν θα καταφέρει να πετύχει την ανατροπή.

Ούτως ή άλλως ο Τραμπ στις ομιλίες του έχει ανεβάσει τον τόνο σε σχέση με ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και υπάρχουν πληροφορίες ότι ιδίως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι τα πάνε καλά στις ενδιάμεσες εκλογές, θα ανακοινώσει μέσα στον Νοέμβριο την υποψηφιότητά του.

Μια χώρα σε σταυροδρόμι

Στην πραγματικότητα οι εκλογές αυτές δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με ανοιχτά ερωτήματα. Καταρχάς είναι μια χώρα διαιρεμένη, με βαθιές πολιτικές, αξιακές και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, εδώ και καιρό χωρίς κοινό αφήγημα. Σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο ρόλος της θρησκείας στη ζωή των ανθρώπων, η οπλοκατοχή, η αντιμετώπιση των μεταναστών και των αιτουμένων ασύλου, οι αμβλώσεις, η θανατική ποινή, παραμένει μια χώρα με μεγάλες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Οι οικονομικές ελίτ της έχουν συγκρουόμενες απόψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το δικαστικό της σώμα αρχίζει να πολώνεται ανάμεσα σε όσους υποστηρίζουν μια πιο προοδευτική αντίληψη και την βαθιά συντηρητική ανάγνωση του συντάγματος που κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν είναι τυχαία η απήχηση των θεωριών συνωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ή το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τον 19ο αιώνα, η έννοια του εμφυλίου πολέμου επιστρέφει ως οριακό ενδεχόμενο.

Έπειτα είναι μια χώρα που αναζητά δρόμο για την οικονομία. Οι παρεμβάσεις της FED μπορεί να δίνουν κατεύθυνση για τον πληθωρισμό, όμως υπάρχουν όλα τα ανοιχτά προβλήματα σε σχέση μεν παραγωγικότητα, την κερδοφορία, τη σχέση ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και τον υπερδιογκωμένο χρηματοοικονομικό τομέα, την αυξανόμενη αστάθεια σε αγορές όπως αυτή των ομολόγων.

Και βέβαια είναι μια χώρα που ταλαντεύεται ως προς την διεθνή πολιτική. Γιατί μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν επιλέξει μια πιο επιθετική γραμμή π.χ. στον πόλεμο στην Ουκρανία, ή να έχουν επιλέξει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Κίνα, ή να σκέφτονται νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, όμως την ίδια στιγμή η ηγεσία τους αρχίζει να περιορίζεται στα όρια της «Δύσης» και την ίδια ώρα αδυνατούν να αρθρώσουν ένα συνεκτικό αφήγημα για τον κόσμο. Αντίστοιχα, μένει να δούμε ένα μια ενίσχυση της θέσης των Ρεπουμπλικάνων θα συνεπάγεται και στροφή σε πιο «απομονωτικές» πολιτικές κατά τον τρόπο του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το “σταυρόλεξο” των ψηφοδελτίων της ΝΔ | Νέα ονόματα και άνοιγμα στο κέντρο

Το 2023 πλησιάζει και είτε οι εκλογές γίνουν το Φεβρουάριο είτε το Μάιο, οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έχουν ξεκινήσει προ πολλού και οι γαλάζιες λίστες αναμένεται να έχουν πάρει μία σαφή μορφή μετά τις γιορτές.

Οι διπλές εκλογές και η απλή αναλογική πάντως καθιστούν την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων ένα ενδιαφέρον σταυρόλεξο. Και αυτό καθώς η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές με το δικό της εκλογικό νόμο δεν αναμένεται να βγάλει, στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, πάνω από 155 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ το 2019 είχε εκλέξει 158 βουλευτές και σήμερα μετά από τις διαγραφές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και του Ανδρέα Πάτση έχει 156 βουλευτές.

Ενώ στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική ο αριθμός αυτός θα είναι ακόμη μικρότερος, αν και φυσικά η σειρά της πρώτης κάλπης θα καθορίσει και την εκλογή στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με λίστα.

Η ομάδα που έχει αναλάβει την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, κινείται επομένως με το σκεπτικό αναζήτησης ανθρώπων που θα προσθέσουν σε ψήφους στις τοπικές κοινωνίες.

Πολλά από τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ λοιπόν θα είναι αυτοδιοικητικοί και σημειωτέον ότι αν και δεν υπάρχει τυπικά κώλυμα, το κυβερνών κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους ένα εύκολο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές. Και αυτό καθώς νυν βουλευτές και πολιτευτές ήδη γκρινιάζουν για “αθέμιτο ανταγωνισμό” από τους πολλούς αυτοδιοικητικούς που προαλείφονται για τις λίστες. Ειδικά δε στο λεκανοπέδιο Αττικής οι αντιδήμαρχοι θα… έχουν την τιμητική τους.

Στις γαλάζιες λίστες θα συμπεριλαμβάνονται επίσης αρκετοι εκλεγμένοι στα κατά τόπους επιμελητήρια. Το κυβερνών κόμμα θέλει φυσικά να εντάξει στις λίστες και αρκετά πρόσωπα από τη νέα γενιά. Αλλά και να σηματοδοτήσει και σε επίπεδο υποψηφίων ένα “άνοιγμα στο κέντρο”.

“ΣΦΑΓΗ” ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

Τον τελικό λόγο θα έχει βέβαια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα χειριστεί αποκλειστικά και το θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Για τις εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας υπάρχουν βεβαίως πολλοί ενδιαφερόμενοι και πολλά σενάρια. Στελέχη από τη στενή ομάδα του Μαξίμου θα ήθελαν να είναι στο Επικρατείας, μεταξύ αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί για το Επικρατείας της ΝΔ τα ονόματα του πανεπιστημιακού Νίκου Παπαϊωάννου (ο πρύτανης του ΑΠΘ, που έγινε γνωστός με την υπόθεση της βιβλιοθήκης) και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει και τα ονόματα της Ιωάννας Παλαιοσπύρου, η οποία είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι και στη συνέχεια είχε συγκλονίσει με το θάρρος της και της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, που ξεκίνησε το “ελληνικό ΜeToo”. Αλλά επί του παρόντος πρόκειται απλώς για φήμες.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Θέση στο Επικρατείας φέρονται να είχαν ζητήσει και ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αλλά και ο πρώην Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, πλην όμως εάν είναι υποψήφιοι θα ενταχθούν σύμφωνα με πληροφορίες τελικά στη λίστα της Α Αθήνας.

Στην πρώτη περιφέρεια της πρωτεύουσας ενδέχεται να είναι υποψήφιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το όνομα του οποίου είχε βεβαίως ακουστει και για το Επικρατείας, σε συνδυασμό με το σενάριο να αναλάμβανε στην προεκλογική ευθεία εκπρόσωπος τύπου.

Ωστόσο η δημοφιλία του, ο συμβολισμός του “ψηφιακού κράτους” στον οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και άρα εκφράζει το άνοιγμα στο κέντρο που θέλει να σηματοδοτήσει το Μαξίμου, τον φέρνουν στην Α Αθήνας.

Υποψήφια στην Α’ Αθήνας θα είναι και η δικηγόρος και αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, Αννα Ροκοφύλλου, ένα ακόμη πρόσωπο που στόχος είναι να φέρει πασοκογενείς ψήφους.

Στην Α’ Αθήνας επιθυμεί να πολιτευτεί, χωρίς αυτό να έχει κλειδώσει, και ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργου Δημόπουλου και της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά, ενώ η ΝΔ αναζητεί και δύο ακόμη νέες γυναίκες.

Για την Α’ Αθήνας είχε ακουστεί και το όνομα του Σπύρου Καρανικόλα, πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποιος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία Ανδρουλάκη, αλλά θα μπορούσε να είναι τελικά υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών.

Στο Νότιο τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Έχει επίσης ακουστεί το όνομα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά , ο οποίος όμως δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει βάλει ως στόχο την Ευρωβουλή.

Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, φήμες θέλουν δύο γυναίκες που ήρθαν στο προσκήνιο με την πανδημία του κορονοϊού, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να θέτουν υποψηφιότητα με τη ΝΔ.

Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού και προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και της υφυπουργου για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα, ενώ συζητείται και η υποψηφιότητα του εφοριακού Μπάμπη Καούκη.

Στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής υποψήφιοι θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης.

Για τη Δυτική Αττική, εάν αδειάσει μία θέση, ακούγονται τα ονόματα του γεωλόγου και πρώην γενικού διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ανδρέα Τσώκου και της πρώην δημάρχου Μάνδρας, Γιάννας Κριεκούκη.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στην Α’ Πειραιώς ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και έχει κλειδώσει και αυτή του πρώην υποψηφίου δημάρχου, Νίκου Βλαχάκου.

Στη Β’ Πειραιώς, εκτός από τους πολιτευτές, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο αφρικανικής καταγωγής ομογενής και μέλος της ΠΕ της ΝΔ, Σπύρος Χαμπαμπιμάνα και ερευνάται μία “δυνατή” γυναικεία υποψηφιότητα, η οποία όμως δεν έχει κλειδώσει.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στην Α’ Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Ακούγεται το όνομα του πρώην ποδοσφαιριστή και αντιπεριφερειάρχη Αγγελου Χαριστέα, καθώς και αυτό του πρώην υπουργού και “αντάρτη” υποψηφίου δημάρχου το 2019, Γιώργου Ορφανού, όμως τίποτε δεν έχει κλειδώσει. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος.

Στη Λάρισα νέα πρόσωπα θα είναι η πρώην υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και δικηγόρος, Χρήστος Καπετάνος. Στη Μαγνησία, για μία θέση στο ψηφοδέλτιο ενδιαφέρεται η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη. Στα Τρίκαλα, ένας ακόμη αντιπεριφερειάρχης, ο Χρήστος Μιχαλάκης, συζητά για υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές. Ενώ στην Καρδίτσα πιθανά νέα πρόσωπα είναι ο Αριστοτέλης Σπάνιας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο Φώτης Βρέκος, οικονομολόγος που προέρχεται απο την ΟΝΝΕΔ.

Στην Αχαϊα παίζει το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου. Ενώ στην Ηλεία ο Νίκος Καλάκος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) προκειμένου να είναι υποψήφιος. Και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χάρης Λαμπρόπουλος, θα είναι υποψήφιος προφανώς στην Αρκαδία.

Στην Αιτωολακαρνανία θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Σταμάτης, γιος πρώην βουλευτή.

Στα Γρεβενά, την έδρα του διαγραφέντος για το σκάνδαλο με την εισπρακτική, Ανδρέα Πάτση, θα διεκδικήσει ο αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Φωλίνας.

Στην Πιερία ακούγεται το όνομα του ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Μπέη, ενώ στην Καβάλα σχεδόν έχει κλειδώσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Ο δήμαρχος Εδεσσας. Δημήτρης Γιάννου, θέλει να είναι υποψήφιος στην Πέλλα.

Στη Δράμα, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να ενταχθούν ο Μιχάλης Τάσου, πρόσωπο της νέας γενιάς, δικηγόρος και αναπληρωτής δήμαρχος, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέφανος Γεωργιάδης

Στην Εύβοια έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου, πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Στα Χανιά θα διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης στις αυτοδιοικητικές του 2019. Ενώ στο Ηράκλειο θα είναι υποψήφιος ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Στη Σάμο συζητούνται τα ονόματα του πρώην δημάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου και του δικηγόρου, Γιώργου Νούλα. Στη Λέσβο ακούγονται ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού , Ιάσων Πιπίνης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός, Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Στη Χίο ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης, ωστόσο δεν είναι βέβαιο.

Στην Κέρκυρα, αναμένεται να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ο γιος του υποψήφιου περιφειάρχη, Αγγελος Σπύρου

Στη Βοιωτία κινείται η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, ενώ ακούγεται και το όνομα της φαρμακοποιού, Λουκίας Βαρουξή.

news247.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Απάντηση του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στις δηλώσεις Πολάκη περί “σκανδαλωδών” αναθέσεων

Απάντηση έδωσε σήμερα το πρωί από την Καβάλα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη σχετικά με τις σκανδαλώδεις αναθέσεις του Υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον κ. Πολάκη να φέρει το θέμα σε κοινοβουλευτική συζήτηση έτσι ώστε να τεθούν όλες οι αλήθειες.

Δείτε τα όσα δήλωσε :

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης | Το κλίμα “μυρίζει εκλογές” – Ανοιχτά σενάρια για κάλπες την Άνοιξη

Μπορεί το κλίμα να ήταν de facto προεκλογικό εδώ και εβδομάδες και αντικειμενικά να απομένουν λίγοι μήνες ως την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, ήρθε, όμως, χθες από την Καλλιθέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιτείνει τη σεναριολογία για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων τους επόμενους μήνες.
«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές. Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος για άλλη μια φορά απέφυγε να πει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Η επισημοποίηση της έναρξης της προεκλογικής περιόδου δια στόματος πρωθυπουργού, άλλωστε, σημαίνει ότι δεν μπορεί να «σέρνονται» οι εξελίξεις για μήνες, όσο και αν φαίνεται ότι το σενάριο μιας άμεσης προσφυγής εντός του Ιανουαρίου δεν μοιάζει το πιθανότερο. Στην πραγματικότητα, πάντως, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από την ανάγκη προώθησης σημαντικών νομοσχεδίων, μιας και ο νέος νόμος για την ΕΥΠ και ο προϋπολογισμός θα κλείσουν τις επόμενες μέρες το βιβλίο των εκκρεμοτήτων για τη χρονιά που απέρχεται.

Όπως είναι προφανές, η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού έβαλε… φωτιά στα τόπια, με σύσσωμο το πολιτικό σκηνικό να προσπαθεί να μαντέψει την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αναλύσεις και επιχειρήματα υπάρχουν πολλά για αρκετές ημερομηνίες, φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται να κάνει εκλογές μέσα στον χειμώνα, κάτι που έχει αντικειμενικές δυσκολίες τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, μιας και οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι δεν θέλγονται από την ιδέα να περιμένουν στο κρύο για να ψηφίσουν. Από την άλλη, εντός του Μαξίμου, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει η άποψη σε πολλούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι η εκκρεμότητα των διπλών εκλογών θα πρέπει να έχει κλείσει έως και λίγο μετά το Πάσχα. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, θα μπορούσε να σημαίνει πρώτες κάλπες τον Μάρτιο, ώστε οι επαναληπτικές να γίνουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την παρέλευση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.
Η οριστική απόφαση του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμα ληφθεί, όπως εξηγούν συνεργάτες του με άμεση γνώση των συζητήσεων, από τις τοποθετήσεις του, πάντως, προκύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετακινηθεί από το σενάριο απόλυτης εξάντλησης της τετραετίας, με δεδομένο ότι τη δυνατότητα επιλογής του χρόνου που ο ίδιος θεωρεί συμφερότερη για κάλπες.

Περιοδείες αλά Πάτρα

Το επόμενο διάστημα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα βγαίνει περισσότερο από το γραφείο του και θα επισκεφθεί αρκετές πόλεις στην περιφέρεια. Δεν θα πρόκειται για απλές περιοδείες, αλλά για επισκέψεις τύπου Πάτρας, που παραπέμπουν δηλαδή σε σκηνικό ΔΕΘ. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός θα επισκέπτεται μια πόλη-σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης περιφέρειας και θα επισκέπτεται έργα υποδομών που δρομολογήθηκαν ή και ολοκληρώθηκαν επί των ημερών της ΝΔ, για να προβληθεί το κυβερνητικό έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μετά την Πάτρα σειρά έχει στις 5 Δεκεμβρίου η Τρίπολη, ενώ με τον καινούργιο χρόνο και μάλλον μετά τα Φώτα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λάρισα. Στον σχεδιασμό ακολουθούν η Κοζάνη και τα Ιωάννινα, ώστε έτσι να έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αποτύπωμα της περιοδείας στην Πάτρα, άλλωστε, με την πλειάδα υπουργών που ακολούθησαν τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση στελεχών και πολιτών, δημιούργησε αίσθηση ευφορίας στο Μαξίμου που βλέπει τα νούμερα των δημοσκοπήσεων να αποτυπώνουν ένα σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, παρά τις αλλεπάλληλες αναταράξεις που προκλήθηκαν από τις υποκλοπές και το κύμα ακρίβειας.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: