Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η ιστορία της Τζειλάν που ήρθε στην Καβάλα από το Ιράκ

Ολοκλήρωσε τη φοίτησή της σε Γενικό Λύκειο της Καβάλας πριν από ένα χρόνο. Μετά το απολυτήριο Λυκείου, συνέχισε τις σπουδές της στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Σήμερα κάνει την πρακτική της ως γραμματέας στη Φαρμακαποθήκη του Συναιτερισμού Φαρμακοποιών Καβάλας.

Αυτό είναι ένα μέρος του βιογραφικού της 22χρονης Τζειλάν Αλί από το Ιράκ που ήρθε στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια και δεν γνώριζε καμία ελληνική λέξη.

Η Τζειλάν ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς της και τα εφτά  αδέλφια της στην Η 10μελής οικογένεια Κούρδων ζει στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Καβάλα και δουλεύουν με συνέπεια για την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Ο Χαβάλ και ο Αλί, τα δύο αδέλφια της Τζειλάν σπουδάζουν επίσης στον ΟΑΕΔ κομμωτική μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο, ενώ οι 5 μικρότερες αδελφές φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.

Και τα οκτώ παιδιά μιλούν, γράφουν και διαβάζουν ελληνικά, συμμετέχουν σε σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες, έχουν φίλους Έλληνες και ονειρεύονται ένα μέλλον εκτός Δομής, σε Πανεπιστήμια και Σχολές, με οικονομική ανεξαρτησία, με δουλειές για τους ίδιους και τους γονείς τους.

Η Τζειλάν είναι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Μπαντίνι, Φαρσί, Τουρκικά και Αραβικά.

Ως μέλος της κοινότητας στη Δομή της Καβάλας έκανε εθελοντικά μαθήματα αγγλικών σε φαρσόφωνες και αραβόφωνες γυναίκες και παράλληλα δίδασκε αγγλικά σε ΜΚΟ εκτός δομής.

«Όταν ήρθα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. ΟΙ επιθυμίες μου όμως δεν σταματούν εδώ. Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν ξέρω… έχω υπομονή και πίστη ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Τα όνειρά μου είναι αυτά που με κρατάνε. Την ίδια στιγμή εγώ και η οικογένειά μου περιμένουμε την εξέταση της αίτησης ασύλου από της ελληνικές αρχές», λέει η Τζειλάν.

Η Τζειλάν και τα αδέλφια της έχουν πολλούς φίλους στην Καβάλα.

«Καλοί και κακοί υπάρχουν παντού, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη είναι καλοί και έμαθα από τον πατέρα μου ότι τους ανθρώπους τους κερδίζεις με το χαμόγελο. Χαμογελώ λοιπόν και λέω καλημέρα σε όλους. Όλοι οι άνθρωποι μαλακώνουν μ’ ένα χαμόγελο και μια καλημέρα», λέει η ίδια και προσθέτει ότι η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι σπουδαία και δύσκολα να τα αφομoιώσεις. Νιώθει περήφανη που γνωρίζει ελληνικά και που κατάφερε να κατανοήσει την ελληνική κουλτούρα.

«Θέλω να ταξιδέψω παντού στον κόσμο… ναι, είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά το θέλω. Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου σε ένα καλό πανεπιστήμιο, να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη παντού στον κόσμο και να δω την οικογένειά μου ευτυχισμένη. Έχουν κουραστεί πολύ, αλλά τους θυμίζω κάθε μέρα ότι το χαμόγελο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο».

Ο ΔΟΜ υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση της ανοικτής δομής φιλοξενίας στην Καβάλα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΟΜ

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Απομάκρυνση επικίνδυνων κλαδιών από την Πυροσβεστική

Στην απομάκρυνση επικίνδυνων κλαδιών από δέντρο στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας με την Αρωγή του τμήματος καθαριότητας του δήμου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμαρχος Θάσου | “Είναι ξεκάθαρος εμπρησμός, πολύ καλύτερη η εικόνα τώρα”

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στη Σκάλα Ποταμιάς της Θάσου.

Νωρίτερα οχήματα του Στρατού και μηχανήματα διάνοιξης δρόμων συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, βοηθώντας τα πεζοπόρα τμήματα να προσεγγίσουν μέσα στη δύσβατη περιοχή όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτωπα της φωτιάς (διαβάστε εδώ).

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Παράλληλα σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης τόνισε ότι την προηγούμενη φορά που ξέσπασε πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν απλά υποψίες ότι πρόκειται για εμπρησμό τώρα όλοι είναι πλέον σίγουροι.

Δείτε τις δηλώσεις του Δημάρχου Θάσου :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Ποταμιά Θάσου – Σημαντική η αρωγή των εναέριων μέσων

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Θάσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως ανήρτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης :

Η τιτάνια μάχη νίκησε (προς ώρας) τη φωτιά στη Θάσο μας!
Η νύχτα αναμένεται δύσκολη και ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός! Δεν τα παρατάμε, συνεχίζουμε!
Δείτε σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: