Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ελληνική «Τerranova» διάδοχος του Twitter;

Το ελληνικό δαιμόνιο “κρύβεται» πίσω από την δημιουργία της νέας μηχανής αναζήτησης Terranova, που θα παρουσιαστεί στο παγκοσμίου φήμης διαδραστικό φεστιβάλ SXSW (South by South West) στο Όστιν του Τέξας που θα γίνει μεταξύ 7 και 11 Μαρτίου 2014.

Εκεί θα κάνει την “επίσημη πρεμιέρα» και η πρωτοποριακή ιδέα του Έλληνα επιστήμονα της πληροφορικής Γιώργου Στόικου.

Η ελληνικής έμπνευσης “κοινωνική» μηχανή αναζήτησης Terranova συνδέει το χρήστη με ανθρώπους, τόπους, εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Τι είναι η Terranova

H πρωτοποριακή ιδέα του Έλληνα επιστήμονα της πληροφορικής Γιώργου Στόικου, επελέγη ανάμεσα σε περισσότερες από 500 άλλες καινοτόμες ιδέες και προϊόντα, για να παρουσιαστεί ως φιναλίστ στην κατηγορία “κοινωνικών» (social) τεχνολογιών του φεστιβάλ.

Η Terranova, όπως υπογραμμίζεται, είναι ένας έξυπνος προσωπικός βοηθός για συσκευές iOS (Apple iPhone και iPad) και Android και σύντομα για το διαδίκτυο, που φιλοδοξεί να γίνει “one-stop-shop» για κάθε δραστηριότητα.

Oι επόμενες εκδόσεις της στοχεύουν στη νέα γενιά προϊόντων τεχνολογίας που φοριούνται (wearable computing), όπως τα γυαλιά της Google και το έξυπνο ρολόι της Samsung Galaxy.

Ως παραδείγματα αναφέρονται: πες ή γράψε στην Terranova τι θέλεις να κάνεις -για παράδειγμα, “βρες μου δραστηριότητες με ζωντανή μουσική», “εντόπισε VIP clubs», “αγόρασε εισιτήρια μπάσκετ», “βρες μου ταξί», “βρες μου προσωπικό γυμναστή»- και η εφαρμογή θα σε φέρει σε επαφή με ανθρώπους, μέρη και δραστηριότητες γύρω σου, σχετικές με την αναζήτησή σου.

Ακόμα, η οριζόντια πλατφόρμα της Terranova δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της εφαρμογής να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για ποικίλες δραστηριότητες, στους τομείς της κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητισμού, υγείας και ομορφιάς, εστίασης, εμπορίου, ταξιδιών και μετακινήσεων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες έχουν ήδη πάρει τη θέση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των laptop, ως η πρωταρχική συσκευή για τις υπολογιστικές, αλλά κυρίως για τις επικοινωνιακές ανάγκες του χρήστη (με βάση έρευνα της Gartner), η Terranova αποτελεί το επόμενο άλμα στις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν έξυπνες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η Siri της Apple και το Google Now.

Η διαφορά είναι ότι ενώ οι δύο τελευταίες συνδέουν τους χρήστες με πληροφορίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο, η Terranova συνδέει τους χρήστες μεταξύ τους βασισμένη στις δραστηριότητες του κάθε ατόμου, σε επίπεδο εντοπιότητας και με τρόπο πιο προσωπικό, πιο ολοκληρωμένο και πιο ουσιαστικό.

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη πιλοτικά στην Ελλάδα στο App Store (Terranova!) της Apple και στο Google Play (AppTerranova) και οδηγίες για τη χρήση της υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εταιρίας www.appterranova.com.

ΣΤ

Η σημασία του Φεστιβάλ

Στο ίδιο φεστιβάλ πρωτοπαρουσιάστηκαν το Twitter και το Foursquare , ενώ αρκετές άλλες εταιρείες που έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ, όπως η Siri που υπάρχει σε κάθε iPhone, εξαγοράστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από κολοσσούς του χώρου, όπως η Google και η Apple.

Στο φεστιβάλ θα είναι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, John Sculley, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks.

Το ετήσιο αυτό Διαδραστικό Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 1994, ως αποκλειστικά μουσικό γεγονός, έχει καταστεί εδώ και μια δεκαετία το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως.

Ποιος είναι ο Γ. Στόικος

Ο Γ. Στόικος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970, σπούδασε φυσικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου. Ξεκίνησε την καριέρα του στη SAP, παίρνοντας μέρος σε μεγάλα έργα πληροφορικής για πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Colgate-Palmolive και η Beiersdorf (Nivea) και συνέχισε ως ειδικός σύμβουλος για την StatOil, την General Motors και την Deutsche Bank.

Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο και φιλοδοξεί να κάνει την Terranova, όπως δήλωσε, το κορυφαίο, παγκοσμίου φήμης ελληνικό “success story» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΣΕΡΡΕΣ

Θρίαμβος για τους IRONBRICK από τις Σέρρες στην 4η Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής IRONBRICK του ComputerGr | Robotics από τις Σέρρες, κατακτώντας συνολικά 11 μετάλλια (4 χρυσά, 6 ασημένια και 1 χάλκινο) στην 4η Ολυμπιάδα Ρομποτικής “Minoan Robotsports Competition – Global Olympiad M.R.C.”, που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 11 έως τις 14 Απριλίου 2025.

Η φετινή διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (H.E.R.O.), προσέλκυσε πάνω από 4.000 διαγωνιζόμενους από περισσότερες από 30 χώρες, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα και το υψηλό επίπεδο των αγώνων.

Η ομάδα IRONBRICK, με αποστολή που περιλάμβανε 27 μαθητές, 5 προπονητές και 50 ρομπότ, διαγωνίστηκε σε πληθώρα ρομποτικών αθλημάτων όπως ποδόσφαιρο, πάλη, σκυταλοδρομία, άρση βαρών και ράλλυ, σημειώνοντας διακρίσεις σε αρκετές κατηγορίες και εξασφαλίζοντας θέσεις στην πρώτη οκτάδα των τελικών.

Πρωτιά με Ανθρωποειδές Ρομπότ

Απόλυτο highlight της φετινής παρουσίας ήταν η παρουσίαση ενός πλήρως λειτουργικού Ανθρωποειδούς Ρομπότ, μοναδική ανάμεσα στις ελληνικές αποστολές. Το ρομπότ αγωνίστηκε σε τρία αθλήματα και διακρίθηκε στην Άρση Βαρών και στον Αγώνα με Εμπόδια, αποσπώντας διεθνή συγχαρητήρια από αποστολές του εξωτερικού για την τεχνική του αρτιότητα, την καινοτομία και τον επαγγελματισμό της ομάδας.

Έπαινοι και ευχαριστίες

Το ComputerGr | Robotics εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για την αφοσίωση και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς και στους εκπαιδευτές που με ζήλο και προσήλωση προετοιμάζουν με συνέπεια την επόμενη γενιά καινοτόμων.

Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στους γονείς, για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους, καθώς και για την ενεργή παρουσία τους στην αποστολή.

Με τη φράση «Τα καλύτερα έπονται», το ComputerGr δηλώνει έτοιμο για νέες προκλήσεις στον μαγικό κόσμο της Ρομποτικής, της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ChatGPT | Τι δεν ξέραμε για το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Αλλά πίσω από την ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις και να δημιουργεί περιεχόμενο έχει και κάποια χαρακτηριστικά που ίσως να μην είναι και τόσο γνωστά.

Τα 10 σημαντικότερα από αυτά είναι:

1. Δεν είναι αλάνθαστο

Παρά την προηγμένη τεχνολογία του, το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθη. Οι απαντήσεις βασίζονται σε πιθανολογικά μοντέλα και δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να επαληθεύονται οι πληροφορίες που λαμβάνονται, ειδικά για κρίσιμες αποφάσεις.

2. Επεξεργάζεται δεδομένα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία

Το ChatGPT έχει ένα «όριο γνώσης» που αντιπροσωπεύει το μέγιστο σημείο μέχρι το οποίο έχει εκπαιδευτεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση σε πρόσφατα συμβάντα ή εξελίξεις εκτός εάν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ενημερώσεις ή ενσωματώσεις δεδομένων.

3. Μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκες ιστορίες

Το ChatGPT διαπρέπει στη δημιουργία δημιουργικών ιστοριών. Μπορείτε να του δώσετε ελάχιστες λεπτομέρειες και να αποκτήσετε καλά δομημένες αφηγήσεις, κατάλληλες για λογοτεχνικά έργα ή σενάρια. Πολλοί συγγραφείς το χρησιμοποιούν για να ξεπεράσουν το δημιουργικό μπλοκάρισμα.

4. Υποστηρίζει συνδυασμό διαφόρων μέσων (σε προηγμένες εκδόσεις)

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του κορυφαίου chatbot του OpenAI μπορούν να δέχονται όχι μόνο εισαγωγές κειμένου αλλά και εικόνες ή αρχεία. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για την ερμηνεία οπτικού περιεχομένου και την παροχή προηγμένων συμφραζόμενων απαντήσεων.

5. Υποστηρίζει περισσότερες από 50 γλώσσες

Το ChatGPT μπορεί να απαντήσει σε πολλές γλώσσες, καθιστώντας το χρήσιμο εργαλείο για μεταφράσεις, συγγραφή κειμένων διεθνούς περιεχομένου και εκμάθηση γλωσσών. Ωστόσο, η ποιότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γλώσσα.

6. Μπορεί να προσαρμοστεί για εταιρείες

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν προσαρμοσμένες εκδόσεις του ChatGPT για συγκεκριμένες εργασίες, όπως υποστήριξη πελατών, δημιουργία αναφορών ή αυτοματοποίηση διαδικασιών. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να «εκπαιδευτούν» σε εταιρικά δεδομένα για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

7. Μπορεί να αναλύσει πολύπλοκα σύνολα δεδομένων (με εξωτερικά εργαλεία)

Αν ενσωματώσετε αναλυτικά εργαλεία, το ChatGPT είναι σε θέση να ερμηνεύει πολύπλοκα σύνολα δεδομένων και να παρέχει πληροφορίες. Αυτή η ικανότητα χρησιμοποιείται ευρέως στον οικονομικό και ακαδημαϊκό τομέα για γρήγορες αναλύσεις.

8. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς

Πολλοί φοιτητές και επαγγελματίες χρησιμοποιούν το ChatGPT για εξηγήσεις, έρευνα και μάθηση. Μπορεί να απλοποιήσει πολύπλοκα θέματα και να προσφέρει υποστήριξη σε τομείς όπως τα μαθηματικά, οι επιστήμες, ο προγραμματισμός και πολλά άλλα.

9. Μπορεί να δημιουργήσει κώδικα

Το ChatGPT είναι ικανό να γράφει κώδικα σε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, βοηθώντας προγραμματιστές και αρχάριους να λύσουν προβλήματα, να γράψουν σενάρια ή να μάθουν νέες τεχνολογίες.

10. Έχει ενσωματώσει ηθικά όρια

Για την αποφυγή κατάχρησης, το ChatGPT έχει σχεδιαστεί να αποφεύγει προσβλητικό, επικίνδυνο ή ανήθικο περιεχόμενο. Ωστόσο, αυτή η διασφάλιση δεν είναι τέλεια και μπορεί περιστασιακά να απαιτεί πρόσθετη επίβλεψη.

Πηγή: Reporter.gr
DNews Widget
Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ελλάδα αποκτά 7 Μικροδορυφόρους Παρατήρησης Γης εντός του 2026

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» η Ελλάδα αποκτά εντός του 2026 επτά δορυφόρους για την παρατήρηση γης.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, με στόχο τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η σχετική συμφωνία για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφη σήμερα, 02 Ιουλίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας Open Cosmos, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. «Υλοποιούμε ως χώρα για πρώτη φορά ένα τέτοιο διαστημικό πρόγραμμα κι αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς το σχεδιάσαμε εξαρχής, ώστε να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από κρίσιμες εθνικές ανάγκες. Μέσω της ανάπτυξης σμήνους μικροδορυφόρων θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία. Για παράδειγμα, με τους εφτά αυτούς μικροδορυφόρους θα έχουμε πολυφασματικά δεδομένα που θα καλύπτουν καθημερινά όλη την Ελληνική επικράτεια. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”.  Με τη βοήθεια της θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και τη φύση. Παράλληλα, μέσω τους Προγράμματος ενισχύεται η ελληνική διαστημική βιομηχανία με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η χώρα μας για πρώτη φορά κατασκευάζει και αποκτά δορυφόρους Ελληνικής κυριότητας. Όχι για να κοιτά στο διάστημα, αλλά για να αυξήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στη γη. Η αντιμετώπιση πυρκαγιών και συνολικά της κλιματικής κρίσης, η καταγραφή παράνομων μεταναστευτικών ροών, η αγροτική πολιτική, η δόμηση και πολλοί ακόμη τομείς θα αποκτήσουν σημαντική βοήθεια “από ψηλά”. Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες μηχανικούς μεγάλης εξειδίκευσης να απασχοληθούν με υψηλούς μισθούς αλλά και σε Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου να συμμετέχουν στην επένδυση και να αναβαθμίσουν τις δυνατότητές τους. Θα δουλέψουμε στενά με την Open Cosmos Aegean ώστε η χώρα μας να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να μεγαλώσει το οικοσύστημα του space technology».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπογράμμισε: «Το συγκεκριμένο διαστημικό πρόγραμμα προέκυψε μέσα από μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία με 7 διαφορετικές προτάσεις και κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχαν οι σημαντικότερες Ευρωπαϊκές και Ελληνικές εταιρίες. Η κοινοπραξία που επιλέχθηκε από την ESA θα κατασκευάσει και θα θέσει σε τροχιά 7 ελληνικούς δορυφόρους που θα φέρουν καινοτόμα payloads για την κάλυψη σημαντικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου. Μαζί και με τα υπόλοιπα έργα που υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία, δημιουργείται ένα πρωτοφανές momentum για το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα, στην ανάπτυξη καινοτομίας, δεξιοτήτων και την διατήρηση υψηλά εκπαιδευμένου, επιστημονικού προσωπικού στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδίασε μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων μεθοδικά με στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει πολυφασματικά, θερμικά και ραντάρ δεδομένα για να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της στις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επτά μικροδορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών, παρέχοντας δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.

Επιπλέον, καθώς προβλέπεται να ενταχθούν σε συνεργατικά σμήνη δορυφόρων θα πολλαπλασιαστεί η επιχειρησιακή τους ισχύ, με δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης 20 έως 24 δορυφόρων όταν αυτοί διέρχονται πάνω από τη χώρα  μας και με επισκεψιμότητα (χρόνο μεταξύ διαδοχικών διαβάσεων) περίπου ανά τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Οι εικόνες που θα συλλέγονται θα δίνουν τη δυνατότητα για παρατήρηση σε ανάλυση από 1 μέτρο έως 3 μέτρα. Θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς διαθέσιμες εικόνες του συστήματος Copernicus (ανάλυση 10μ.) και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης (30-50 εκατοστών) που ήδη υλοποιείται στο ΕΛΚΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα καλύψει με επάρκεια και αυτονομία ολόκληρο το φάσμα των αναγκών Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης Γης.

Στον συγκεκριμένο άξονα του προγράμματος, επετεύχθη η μέγιστη συμμετοχή της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας, μέσα από την ανάπτυξη προγράμματος υποστήριξης και εμπορευματοποίησης που θα βοηθήσει τους ελληνικούς φορείς να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, αναμένεται σημαντική ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας στο χώρο της Διαστημικής και της Υψηλής Τεχνολογίας και η δημιουργία σημαντικών ανταποδοτικών οφελών για την οικονομία και την κοινωνία.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en