Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΕ πληρώνει 7.000 ευρώ το… δευτερόλεπτο στη Ρωσία για ενέργεια

Η ΕΕ πληρώνει 7.000 ευρώ το… δευτερόλεπτο στη Ρωσία για ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία; Αυτή είναι η θέση που κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση εδώ και εβδομάδες. Πόσα χρήματα ρίχνει η ΕΕ στα πολεμικά ταμεία της Ρωσίας; Οι ειδικοί υποθέτουν περίπου 7.000 ευρώ το δευτερόλεπτο!

Η ΕΕ εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και με δεδομένο ότι, λόγω της άρνησης κυρίως της Γερμανίας, δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ενεργειακό εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, το Κρεμλίνο είναι σίγουρο για τις μελλοντικές πληρωμές από την Ευρώπη.

Η ΕΕ «γεμίζει το σεντούκι του Πούτιν»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν επιβάλει εμπάργκο ή μέτρα σταδιακής κατάργησης της όποιας εξάρτησής τους από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, ένας πολύ πιο σημαντικός πελάτης ενέργειας παραμένει πιστός στη Μόσχα: η ΕΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών πρώτων υλών, θα συνεχίσει να εισάγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και, προς το παρόν, άνθρακα από τη Ρωσία. «Η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα γεμίζει το πολεμικό σεντούκι της Ρωσίας», λέει ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τα έσοδα από τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν σχεδόν το μισό του ρωσικού κρατικού προϋπολογισμού το 2021.

«Δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα ακριβώς έχει λάβει η Ρωσία από την ΕΕ από την αρχή του πολέμου, επειδή δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες», λέει πάντως ο Γκέοργκ Τσάχμαν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ntv.  Οι προμήθειες φυσικού αερίου βασίζονται κυρίως σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ του ενεργειακού ομίλου Gazprom και ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η Uniper, η EnBW και η Wingas. Μόνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας γνωρίζουν τους όρους της σύμβασης. «Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε όμως πολύ καλά είναι οι ποσότητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που παραδίδονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη», εξηγεί ο ειδικός στον κλάδο της ενέργειας. Προσθέτει ότι «τους  τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε μια κίνηση ζιγκ-ζαγκ στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη». Ο λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι οι τιμές στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια συνδέονται μερικές φορές με τη χρηματιστηριακή τιμή του προηγούμενου μήνα. Έτσι, εάν οι τιμές συναλλάγματος αυξηθούν πολύ απότομα σε ένα μήνα, οι πελάτες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια αποσύρουν μια ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στην τότε σχετικά φθηνότερη τιμή του προηγούμενου μήνα. «Έχουν αυτή τη μηνιαία ευελιξία εντός του συμφωνηθέντος ετήσιου όγκου».

Οι ερευνητές του Bruegel πολλαπλασίασαν την αξία των πρώτων υλών, που αποτελούν ένα συστατικό των τιμών, με την ποσότητα φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα που εισάγεται και κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι  «22 έως 23 δισεκατομμύρια ευρώ εξήχθησαν από την ΕΕ στη Ρωσία τον πρώτο μήνα του πολέμου». Το ποσό αυτό είναι τετραπλάσιο από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία την ίδια περίοδο.

Μόνο η Γερμανία μεταφέρει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα στη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, δηλαδή 5,6 δισ. ευρώ τον μήνα. Περίπου το 55% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στη χώρα προέρχεται άλλωστε από τη Ρωσία.

Η γερμανική βιομηχανία και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων εξαρτώνται από τη ρωσική ενέργεια, λέει ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο αντιτίθεται σθεναρά σε ένα άμεσο ευρωπαϊκό εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. «Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρωσία άρχισε να ανεβάζει την πίεση» εξηγεί ο Τσάχμαν. Σε αντίθεση με τις πωλήσεις που συνηθίζονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι όγκοι φυσικού αερίου δεν προσφέρονταν πλέον στις βραχυπρόθεσμες αγορές ή μέσω της θυγατρικής της Gazprom, αλλά εξυπηρετούνταν μόνο με μακροπρόθεσμες συμβάσεις. Το αποτέλεσμα: οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης να αδειάζουν, η ζήτηση να αυξάνεται  – και μαζί και η τιμή. «Εκείνη την εποχή, υποπτευόμασταν ότι η Ρωσία ήθελε να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2», λέει ο οικονομολόγος του Bruegel. «Αλλά μετά ήρθαν οι αποστολές στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και χτύπησε καμπανάκι για την αλλαγή της εξαγωγικής πολιτικής της Μόσχας».

Οι αξιολογήσεις του Bruegel δείχνουν ότι η ποσότητα του εισαγόμενου αερίου αυξήθηκε σημαντικά στην αρχή της εισβολής και μόλις τώρα, δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, πέφτει ξανά στα προπολεμικά επίπεδα. Αυτό ανεβάζει την τιμή. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα υψηλά κέρδη της Μόσχας σε συνάλλαγμα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του ρουβλίου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Κρεμλίνο. «Εάν η Ρωσία δεν χρειαζόταν επειγόντως τα χρήματα, πιθανότατα θα είχε κλείσει τη Βάνα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εδώ και πολύ καιρό» εκτιμά ο Τσάχμαν.

Πηγη: m.naftemporiki.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Εκδήλωση για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στο Λιμένα

 Εκδήλωση με θέμα: «Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στο Λιμένα Θάσου και της ιστορικής κληρονομιάς».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Έδρα Θάσου της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και αφορούσε την παρουσίαση των ολοκληρωμένων μελετών των
φοιτητών του Master 2 Architecture Archeologie του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την δημιουργία τριών (3) σεναρίων για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στο Λιμένα Θάσου και την σύνδεσή του με τον οικισμό.

Στην παρουσίαση πέραν των φοιτητών, των καθηγητών του και των εκπροσώπων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, παρευρέθηκε η Προϊσταμένη της
Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας κα. Σταυρούλα Δαδάκη και ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Συγχαίρω την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και την έδρα της στη Θάσο για την πρωτοβουλία της και για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Η ανάδειξη, των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στο μέλλον του τόπου μας μέσω όμως μιας λογικής διαχείρισης αλλά και μιας ουσιαστικής προστασίας.

Η ιστορική κληρονομιά του τόπου μας πρέπει να αναδειχθεί, να συνδεθεί αρμονικά με τις ανάγκες της σύγχρονης τοπικής κοινωνίας και των οικισμών και να αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να συνδράμουμε ενεργά και με αγαστή συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τέλος η χρήση μάσκας σε σχολεία και Πανεπιστήμια από 1η Ιουνίου | Υποχρεωτική μόνον στις εξετάσεις

Την κατάργηση του μέτρου υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους, από 1ης Ιουνίου, εισηγείται η  Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, η χρήση της θα είναι υποχρεωτική στη διάρκεια των εξετάσεων.

Υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων: «Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στην εκπαίδευση για μαθητές-φοιτητές και δασκάλους-καθηγητές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ένα κάθε εβδομάδα».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου, άρχισαν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ που θα διεξάγονται έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, ενώ οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Να σημειωθεί ότι οι Πανελλήνιες αρχίζουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Το διάστημα 3 – 10 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 2 μέχρι 17 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής για τη λήξη μαθημάτων διδακτικού έτους και τις πανελλαδικές:

  • Λήξη μαθημάτων νηπιαγωγείων – δημοτικών σχολείων: 15 Ιουνίου 2022
  • Λήξη μαθημάτων γυμνασίων: 30 Μαΐου 2022

  • Λήξη μαθημάτων όλων των τάξεων των γενικών και των επαγγελματικών ημερήσιων και εσπερινών λυκείων: 20 Μαΐου 2022
  • Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων: 3 Ιουνίου 2022
  • Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων: 2 Ιουνίου 2022.

Τι ισχύει για τις πανελλαδικές 

Σημαντική διαφορά εφέτος θα είναι στον έλεγχο (testing). Οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν το 2021, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν αρνητικό self, rapid ή PCR test.

Ωστόσο, η υποχρέωση διενέργειας rapid test θα παραμείνει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς με δική τους δαπάνη.

Με αποστάσεις στις αίθουσες

Οι υποψήφιοι που θα βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022 θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενάμιση μέτρο (1,5μ.).

Για να είναι δυνατό το παραπάνω μέτρο της τήρησης αποστάσεων και να μην προκαλείται συνωστισμός, θα πρέπει να εξασφαλιστούν περισσότερα εξεταστικα κέντρα.

Τέλος, οι αίθουσες εξέτασης θα πρέπει να έχουν επαρκή φυσικό αερισμό, δηλαδή από ανοιχτά παράθυρα.

Πού καταργείται η μάσκα  

Υπενθυμίζεται ότι νέα χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού είχει ανακοινώσει, πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης. Ο κ. Πλεύρης είχε ανακοινώσει καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Μιλώντας για τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο υπουργός είπε ότι η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τότε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Όσον αφορά τις δομές εκπαίδευσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα.

Ο Θανάσης Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρθολομαίος | Ο κυρός Παύλος άφησε δυσαναπλήρωτο κενό

Με τρεμάμενη φωνή και εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την τέλεση του τρισάγιου στον τάφο του κυρού Παύλου απευθύνθηκε προς αυτόν, σημειώνοντας πως τήρησε την πρώτη υπόσχεση που έδωσε μόλις έμαθε την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας.

Η τέλεση του τρισάγιου έγινε με την παρουσία του τοποτηρητή Μητροπολίτη Δράμας που είναι ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστου Μέτιου και φυσικά των τοπικών αρχών της Δράμας.

Ήταν ένας γνήσιος Πόντιος, ένας άνθρωπος με το Άλφα κεφαλαίο τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στον κυρό Παύλο. Ο Πατριάρχης ήταν προσωπικός φίλος του Παύλου και σημείωσε πως το κενό που αφήνει για την εκκλησία και για τον ίδιο είναι δυσαναπλήρωτο.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στα όρια της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συναντηθεί με τον Εξοχ. Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ θα παραστεί σε Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών συνεχούς Πατριαρχίας Αυτού στον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, και σε εκδήλωση του ίδιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για την απονομή του τίτλου του διδάκτορος επί τιμή προς τον Εντιμολ. Καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά. Επίσης, θα παραστεί στα εγκαίνια εκθέσεως φωτογραφίας, αφιερωμένης στην Ίμβρο, που φιλοξενείται στην Ι. Μονή Βλατάδων, καθώς και στα εγκαίνια της έδρας του Σωματίου “Βυζαντινή Οικουμένη”. Ακόμα, θα χειροθετήσει σε οφφικιάλιο του Πατριαρχείου τον Ελλογιμ. κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής.

Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, την Παρασκευή, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Νέα Τένεδο και τη Νέα Τρίγλια, και το απόγευμα αναμένεται να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία, όπου στις Καρυές θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του και ακολούθως θα τελεστεί Δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου.

Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Ι. Μονές Ιβήρων, όπου θα καταλύσει το πρώτο βράδυ και θα λειτουργήσει την επομένη ως Ιερεύς στο Παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας, Καρακάλλου και Μεγίστης Λαύρας, καθώς και την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ την Κυριακή, το πρωΐ, θα προεξάρχει της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Ιερό Πατριαρχικό και Σταυροπηγιακό Μετόχιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, όπου θα τελέσει Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει με προορισμό την Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στην οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, μέχρι και την 1η Ιουνίου, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου και των Εντιμ. Δημάρχων Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη και Θερμαϊκού κ. Γεωργίου Τσαμασλή. (Το πρόγραμμα της επισκέψεως έχει ανακοινωθεί από την Ι.Μ.Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)

 

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: