Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Η «διπλωματία» της Γέφυρας Κήπων

Με συντονισμένες ενέργειες, ελληνικές και τουρκικές Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάστηκαν για την αποτροπή πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο.

Σε μια συνεργασία που θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων και των Τούρκων που ζουν στις δύο όχθες του Έβρου, προχώρησαν οι τοπικές Αρχές της περιοχής.

Επίκεντρο της συνεργασίας ήταν η γέφυρα των Κήπων, όπου, το τελευταίο διάστημα είχαν εγκλωβιστεί τεράστιοι όγκοι φερτών υλικών, γεγονός που είχε αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων. Η συγκέντρωση φερτών υλών (κυρίως δένδρων, κλαδιών κλπ) στα βάθρα της γέφυρας, έθεσε σε συναγερμό τις τεχνικές υπηρεσίες, καθώς σχηματιζόταν ένα ιδιότυπο φράγμα, που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή των νερών και ενδεχομένως στη στατική της επάρκεια της γέφυρας, στην περίπτωση εμφάνισης πλημμυρών. Αξίζει να σημειωθεί πως στατιστικά, μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή έχουν εμφανιστεί κυρίως από τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ζητήθηκε συνάντηση των δυο όμορων διοικητικών τοπικών αρχών, προκειμένου να εξετασθούν τρόποι για την από κοινού επίλυση του προβλήματος στα βάθρα της γέφυρας.

Οι συνεννοήσεις των δυο αντιπροσωπειών ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δημήτρη Πέτροβιτς και του Έπαρχου Υψάλων Ομέρ Σεβγκιλί, έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου στα Τελωνεία Κήπων και Υψάλων, παρουσία μηχανικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, όπου κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Το έργο υλοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου και του υπουργείου Υποδομών και από την Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων της Τουρκίας. Οι εργασίες έγιναν ταυτόχρονα και συντονισμένα από τις δυο όχθες, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας στην γέφυρα και χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα έργου, πλωτά μέσα και γερανός. Ο όγκος των φερτών υλών που είχε συσσωρευτεί στα βάθρα απομακρύνθηκε και αποκαταστάθηκε η ομαλή ροή των νερών προς τις εκβολές του ποταμού Έβρου, απομακρύνοντας και προβλήματα που ενδεχομένως θα προκαλούσε στη γέφυρα μια πλημμύρα.

Η γέφυρα Κήπων Έβρου, αποτελεί διαχρονικά το γνωστότερο και σημαντικότερο οδικό σημείο σύνδεσης όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και της Ευρώπης με την Ασία.

Η επονομαζόμενη και ως “Γέφυρα φιλίας”, μήκους 800 μέτρων, θεμελιώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1954 απο τους τότε υπουργούς Δημοσίων Έργων της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και της Τουρκίας Κεμάλ Ζεϊτίνογλου.

Η ασφαλής λειτουργία της γέφυρας Κήπων και η συντήρησή της αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών των δυο κρατών, καθότι το μέσον της κοίτης του ποταμού Έβρου, οριοθετεί και τη συνοριακή γραμμή Ελλάδος – Τουρκίας. Ήδη πρόσφατα, η ελληνική πλευρά ανέθεσε τη μελέτη μέσω της Εγνατίας Οδου Α.Ε. και σε συμφωνία με την τουρκική, για την κατασκευή νέας σύγχρονης καλωδιωτής γέφυρας, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα.

Η συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας για τον καθαρισμό των βάθρων της γέφυρας των Κήπων, παρότι δεν λαμβάνει διαστάσεις δημοσιότητας, εν τούτοις αποκαλύπτει στην πράξη την συνεργασία που έχουν οι τοπικές αρχές των δύο πλευρών στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ως επικεφαλής ελληνικών αποστολών συναρμοδιων υπουργείων, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την χώρα σε σημαντικές συναντήσεις για ζητήματα που προκύπτουν στις δυο όμορες συνοριακές περιοχές Έβρου και Αδριανούπολης, κυρίως από φυσικές καταστροφές.

Η εμπειρία του, επί οκτώμισι χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης του νομού Έβρου, αλλά και στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών κρίσεων, θεωρείται από πολλούς και το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για το επόμενο βήμα του κ. Πέτροβιτς στην πολιτική, που όπως συζητείται ευρέως, στις προσεχείς εκλογές θα είναι, η διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης.

«Πέραν των σεισμών, στον Έβρο έχουμε και τη διπλωματία των τοπικών Αρχών. Είναι αυτή που διασφαλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν και τις δύο χώρες και πρέπει να αντιμετωπίζονται συντονισμένα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

 

Πηγή: real.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης | Επίσκεψη Διευθύνοντος Συμβούλου και Εκτελεστικού Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας του Διευθύνοντος Συμβούλου, Δημήτρη Πολίτη, του Εκτελεστικού Συμβούλου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και στελεχών του Ταμείου στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (ΟΛΑ Α.Ε.).

Τα δύο εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΑ Α.Ε., Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού
κεφαλαίου του Οργανισμού.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα εξής:

  •  Η υλοποίηση των έργων για την αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου, την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και τη σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή.
  • Πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμένα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι η κίνηση των οχημάτων με προορισμό το λιμάνι δεν θα διεξάγεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβουν την ωρίμανση, δημοπράτηση και χρηματοδότηση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ.
    ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ για τα έργα εκβάθυνσης και 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου). Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα λειτουργήσει ως φορέας χρηματοδότησης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως Αναθέτουσα Αρχή και το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίμανσης των έργων.
  • Τα συγκεκριμένα έργα υποδομής έχουν ήδη χαρακτηριστεί έργα στρατηγικής σημασίας από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  •  Η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη συμβούλου Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan και θα μελετήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος. Με βάση το Business Plan θα ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως την προμήθεια εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Οι σύμβουλοι θα εξετάσουν, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΟΛΑ Α.Ε. με νέους χρήστες, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ως
    καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ έχει οριστεί η 20 η Μαρτίου 2023.
  •  Τα αιτήματα υφιστάμενων και δυνητικών χρηστών του λιμένα για τη μίσθωση χώρων εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Το τελευταίο «αντίο» για το Δημήτρη

Το τελευταίο τους «αντίο» είπαν φίλοι και συγγενείς του Δημήτρη Ο. που πέθανε στη πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη πριν από κάποιες ημέρες, με τη λειτουργία για την κηδεία του 28χρονου να πραγματοποιείται στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής της Αλεξανδρούπολης.

Στο φακό του “e24” έκανε δηλώσεις ο θείος του 28χρονου που έχασε τη ζωή του:

«Δεν υπάρχουν λόγια, δεν ξέρω πώς μπορεί να αποτυπωθεί το συναίσθημα της λύπης. Ως χθες ήμουν πολύ οργισμένος για την απραξία του ανύπαρκτου όπως φαίνεται κράτους, αυτή τη στιγμή είμαι πολύ τρομαγμένος και φοβισμένος, ο τόπος μου όπου μεγάλωσα, δούλεψα, ερωτεύτηκα, μεγάλωσα, με φοβίζει, με τρομάζει. Νομίζω αυτό ίσως είναι και το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να δοκιμάσει ένας πολίτης που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, με ένα κράτος που δε μεριμνά για το αυτονόητο, την ασφάλειά του» επεσήμανε.

«Δεν πολεμάς έναν αόρατο εχθρό αλλά νοοτροπίες – και αυτές δεν πολεμιούνται εύκολα»

«Έχω κουραστεί να ακούω για ατομική ευθύνη και ανθρώπινο λάθος – όχι, δεν είναι ατομικό λάθος, είναι εθνικό λάθος. Και η ζωή δε θα συνεχίζει – δεν αξίζει να συνεχίσει, για ποιο λόγο να συνεχίσει έτσι; Δε βρίσκω λόγο να έχουμε μια ζωή στην αμφιβολία. Ήταν εγκληματικό αυτό που έγινε, μια βαριά εγκληματική αμέλεια. Κι εγώ που κάθομαι στον καναπέ μου και δεν αντιδρώ έχω μερίδιο ευθύνης, ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά, όλοι οι συνδικαλιστές ήξεραν ότι κάτι δεν πάει καλά. Όμως τι να το κάνεις αυτό τώρα; Δεν πολεμάς έναν ανθρώπινο εχθρό, πολεμάς νοοτροπίες – και η νοοτροπία δεν πολεμιέται εύκολα» κατέληξε.

evros24.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Θρήνος στον ‘Εβρο | Νεκρός ο 29χρονος Δημήτρης από τη φονική σύγκρουση των τρένων

Τραγικές στιγμές βιώνουν οι οικογένειες και οι φίλοι των δεκάδων ανθρώπων που το βράδυ της περασμένης Τρίτης έχασαν τη ζωή τους μετά την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Ανάμεσα στα θύματα και ο 29χρονος Δημήτρης από την Αλεξανδρούπολη, μηχανοδηγός του ΟΣΕ αν και εκτός υπηρεσίας, επέβαινε στο μοιραίο τρένο.

Μάλιστα ο θείος του αδικοχαμένου παλικαριού και ηθοποιός και σεναριογράφος Νίκος Σταυρακούδης συγκλονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

gnomionline.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: