Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Η ΔΕΥΑΚ προάγει τη λύση των φυσικών συστημάτων διαχείρισης λυμάτων για τις ορεινές κοινότητες του Δήμου Καβάλας

Στην πόλη Tulcea της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου η 2η τακτική συνάντηση του έργου “Δίκτυο Χωρών της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας για την προώθηση ολοκληρωμένων φυσικών συστημάτων διαχείρισης λυμάτων – Wastenet», όπου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) είναι ο επικεφαλής εταίρος. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συγκεκριμενοποίηση των δραστηριοτήτων του έργου που εστιάζονται στην ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και στην κατάρτιση τεχνικών για την κατασκευή τεχνητών υγροτόπων.

“Αξιοποιούμε την πλούσια έρευνα στον τομέα των φυσικών συστημάτων διαχείρισης λυμάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΤΜΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) με τη συνεργασία του συμπολίτη μας, καθηγητή Γιώργου Συλαίου» εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης και συνέχισε, “για να δημιουργήσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους κατασκευής και συντήρησης για τις ορεινές κοινότητες του Δήμου Καβάλας. Στόχος μας είναι κατασκευάσουμε τον πρώτο τεχνητό υγρότοπο στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να καλυφθεί ένα πραγματικό κενό. Να μετατρέψουμε δηλαδή ένα χρόνιο πρόβλημα των ορεινών κοινοτήτων μας σε πλεονέκτημα». Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσοχαταρίδης, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα μέσω του έργου Wastenet θα πραγματοποιηθεί μία ενημερωτική ημερίδα στην Παλιά Καβάλα, προκειμένου η ΔΕΥΑΚ, σε συνεργασία με το ΤΜΠ/ΔΠΘ, να παρουσιάσει στους κατοίκους της περιοχής όλες τις παραμέτρους του εγχειρήματος.

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου επεσήμανε ότι “με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβάλλουμε την τεχνογνωσία που διαθέτει ο τόπος μας, τη δυνατότητα να παράγει καινοτομία και να δίνει αξία, προάγοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Με τον τρόπο αυτό η πόλη μας κερδίζει αναγνωρισιμότητα και παράλληλα αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή διευρωπαϊκών συνεργασιών που ωφελούν όλους μας».

Τι είναι το WASTEnet

Το έργο WASTEnet έχει διετή διάρκεια, από 01/07/2013 έως 30/06/2015, με εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό 633.302,33 €, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το πρόγραμμα “Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και κατά 10% από Εθνικούς πόρους.

Στόχος του Έργου είναι η διάδοση της τεχνολογίας των τεχνητών υγροτόπων ως φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους και καινοτόμα μέθοδο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, με έμφαση στην εφαρμογή της στις αγροτικές κοινότητες.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η ΔΕΥΑΚ ενώ συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ηλία της Γεωργίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης του Δέλτα του Δούναβη της Ρουμανίας, η Περιφέρεια της Οδησσού (Ουκρανία), η μη-κυβερνητική οργάνωση ECO-TIRAS της Μολδαβίας, από τη Τουρκία το Πανεπιστήμιο της Γιάλοβα και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Μητροπολιτικού Δήμου του Kocaeli (περιοχή Νικομήδειας).

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κομοτηνή | Η Σοφία Ζαχαράκη σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η εκδήλωση με θέμα “Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” διοργανώθηκε τη (Δ.Ε.Ε.Π.) Ροδόπης, στη Λέσχη Κομοτηναίων, στις 1 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα. Σοφία Ζαχαράκη. Επίσης, παρευρέθηκαν οι κυρίες Μαρία Δημάση, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δημοκρίτειου της Θράκης, και Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, συμμετείχε η κα. Μαρία Καζάκου, δικηγόρος και υπεύθυνη του Τομέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Δ.Ε.Ε.Π Ροδόπης. Η συζήτηση συντονίστηκε από την κα. Λένα Χατζή, εκπαιδευτικό και πολιτεύτρια του κόμματος Νέα Δημοκρατία.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην οδό Κουντουριώτου στην Καβάλα

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024 από τα συνεργεία της εταιρίας “ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Τ.Ε.Β.Ε.”, οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στη συμβολή των οδών Ομονοίας – Κουντουριώτου και Κουντουριώτου – Ερυθρού Σταυρού.

Συνοπτική περιγραφή

Η λειτουργία της οδού Κουντουριώτου, που αποτελεί κύρια οδική αρτηρία, η οποία συνδέει το κέντρο της πόλης της Καβάλας με την ανατολική επέκτασή της, έχει γίνει αρκετά προβληματική και απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις.

️Η λύση που επιλέχθηκε περιλαμβάνει:

 • Εγκατάσταση κυκλικού κόμβου στην συμβολή των οδών Κουντουριώτου, Ομονοίας, Πιπίνου και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού
 • Διαμόρφωση της οδού Κουντουριώτου με μια λωρίδα πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση, που θα διαχωρίζονται μεταξύ τους από νησίδα πλάτους 1,50 μέτρου
 • Κατάλληλη διαμόρφωση των πεζοδρομίων, ώστε, αφενός να εξυπηρετηθεί η ανεμπόδιστη κίνηση πεζών και ΑμεΑ, και αφετέρου να φιλοξενηθεί εκατέρωθεν παρόδια στάθμευση πλάτους 2,00 μέτρων
 • Αναδιαμόρφωση του οδικού δικτύου στη συμβολή της οδού Κουντουριώτου με την παραλιακή οδό Ερυθρού Σταυρού, με τη δημιουργία τριγωνικής νησίδας

Με την προτεινόμενη διαμόρφωση επιτυγχάνονται τα εξής:

 • Αποτροπή της παράνομης στάθμευσης
 • Αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της οδού, λόγω της αποτροπής της παράνομης στάθμευσης
 • Αύξηση της οδικής ασφάλειας τόσο για την μηχανοκίνητη κυκλοφορία όσο και για τους πεζούς. Η εγκατάσταση της νησίδας δίνει την δυνατότητα στους πεζούς να διασχίσουν την οδό σε δύο φάσεις, καθιστώντας ευκολότερη την διάβαση ακόμη και για τις περισσότερο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
 • Βελτίωση της αισθητικής της οδού.

Στόχος της παρέμβασης είναι, αφενός να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση και αφετέρου να διευκολύνονται οι κινήσεις των οχημάτων και, έτσι, να μεγιστοποιείται η κυκλοφοριακή ικανότητα και η οδική ασφάλεια.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης τις παρακάτω παρεμβάσεις:

 1. Κατασκευή κόμβου επί της επαρχιακής οδούς Αμυγδαλεώνα – Σταυρούπολης στο ύψος του οικισμού του Νέου Ζυγού
 2. Βελτίωση της οδικής ασφάλειας εντός του οικισμού του Ζυγού

Στοιχεία έργου

 • Προϋπολογισμός: 3.070.000€
 • Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
 • Χρόνος περαίωσης: 18 μήνες

πηγή: Δήμος Καβάλας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Την Κυριακή 3 Μαρτίου η “Αλφαβητοπαρέλαση” στο κέντρο της πόλης

Η Αλφαβητοπαρέλαση στην Καβάλα φέτος, θα είναι μια εκδήλωση γεμάτη χρώματα και διασκέδαση, με τη συμμετοχή τόσο μικρών όσο και μεγάλων καρναβαλιστών.

Η παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:00 από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και να ολοκληρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι. Φέτος, μια ενδιαφερουσα προσθήκη είναι η συμμετοχή μαθητών από τα Γυμνάσια της περιοχής, καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν θέματα που σχετίζονται με παροιμίες. Αυτό υπόσχεται μια πολύχρωμη και πολυποίκιλη εκδήλωση, που θα προσφέρει διασκέδαση και εκπαιδευτική αξία για όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en