Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η γεωπολιτική συγκυρία επιβάλλει την αμυντική θωράκιση της χώρας

Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Η βόρεια Αθήνα συζητά», ο Δημήτρης Καιρίδης συνομίλησε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ν. Καβάλας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Ο Υπουργός ξεκίνησε με μία περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στις ελληνο- τουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα αισθάνεται εγκλωβισμένη με το στενό πλαίσιο των διερευνητικών όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά από έναν χρόνο υψηλής έντασης. Συνεχίζει τις προκλήσεις και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα – όπου, ωστόσο, βρίσκει «τείχος». Όσο η Τουρκία προκαλεί, η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της αποτελεσματικά, εξοπλίζεται, διαλαλεί προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλει τον διάλογο – υπό όρους – και προσέρχεται καλή τη πίστει στις διερευνητικές, εκθέτοντας την Τουρκία ως ταραχοποιό και δύναμη αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν η Ελλάδα έχει καταφέρει σήμερα να βρίσκεται στο τραπέζι των διερευνητικών χωρίς να έχει προβεί στην παραμικρή υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία, αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή επίδοση των Ε.Δ. που «αρίστευσαν» καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου 2020. Αποδείχθηκε ότι η ποιότητα, η τόλμη, ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητα του έμψυχου δυναμικού των Ε.Δ. αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή.

Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων συστημάτων αλλά και την αγορά νέων εξοπλισμών, διότι από μόνο του το φιλότιμο του προσωπικού δεν αρκεί. Ενδεικτικά, η διαδικασία πρόσκτησης των νέων μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ κινήθηκε ταχύτητα και η Πολεμική Αεροπορία, από το καλοκαίρι και μετά, θα παραλάβει τα πρώτα έξι από συνολικά 18 αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία επιλογής για το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Συνολικά θα υλοποιηθούν 105 υπο-προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του συνόλου των Ε.Δ.

Η χώρα διευρύνει και την αμυντική συνεργασία με τους συμμάχους της. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις των Ε.Δ. στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και φυσικά στη Σούδα, που προορίζεται μελλοντικά για δεύτερος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου η χώρα να προασπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία με την Γαλλία παραμένει εξαιρετική, όπως αποδεικνύει και η ταχύτατη ολοκλήρωση της προμήθειας των Ραφάλ και συνεχώς ενισχύεται λόγω της σύμπλευσης των συμφερόντων των δύο χωρών. Εκτός από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας όπως η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διευρύνεται περαιτέρω και η συνεργασία με δυνάμεις που «διαβάζουν» με παρόμοιο τρόπο τις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δεδομένων των εξοπλιστικών αναγκών των Ε.Δ., η ανάπτυξη μίας βιώσιμης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια της χώρας αλλά και για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η χώρα έχει εξαιρετικά ποιοτικό ερευνητικό προσωπικό που καινοτομεί στα ελληνικά πανεπιστήμια σε τομείς που άπτονται άμεσα της αμυντικής τεχνολογίας και πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να «συνδεθεί» το αποτέλεσματέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων με τις ανάγκες των Ε.Δ. Τα εμπόδια για  την ανάπτυξη και ανάταση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αρκετά, οι δυνατότητες ωστόσο είναι τεράστιες και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν πάνω από 2500 θεατές στο Facebook και το Youtube.

Ολόκληρη η συζήτηση εδώ:

https://youtu.be/PX0q8aPQ16w

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διεθνή ΜΜΕ για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και το τουλάχιστον θερμό κλίμα στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε γράφουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως παρά τη συνεννόηση για μία τοποθέτηση από τον κάθε υπουργό, πήραν και οι δύο εναλλάξ τον λόγο απαντώντας ο ένας στον άλλο, με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία «οπλισμένος» με την εντολή Μητσοτάκη αν προκληθεί να απαντήσει, όπως και έκανε

DW: Σύγκρουση στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών, γράφει η DW.

«Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων

Al Jazeera: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη Τύπου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε τα εναρκτήρια σχόλιά του για να εκφράσει σειρά πολύχρονων παραπόνων σε βάρος της Τουρκίας, γράφει το Al Jazeera, επιλέγοντας και αυτό τη λέξη «σύγκρουση» για τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει

Reuters: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανταλλάσσουν κατηγορίες

Ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές, αναφέρει το Reuters.

«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκαν κοντά σε πόλεμο πέρσι.

Ωστόσο η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του.

«Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

France24: Σύγκρουση υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου

Για σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας γράφει και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος των συνομιλιών ήταν, αναφέρει, οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών.

Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια.

«Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες» γράφει το AFP.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούτε» είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου, σε μια πολύ φορτισμένη στιγμή, στη διάρκειας της 35λεπτης συνέντευξης Τύπου.

«Εάν κατηγορείτε ανοιχτά τη χώρα και τον λαό μου ενώπιον του Τύπου, πρέπει να απαντήσω» είπε ο Τσαβούσογλου.

 

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Εισιτήριο» τα self tests για διαπεριφερειακές μετακινήσεις

To σχέδιο «έξοδος για το Πάσχα»: «Εισιτήριο» τα self tests για διαπεριφερειακές μετακινήσεις – Πώς θα ανοίξει η εστίαση

Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, αν δηλαδή θα επιτραπούν μετακινήσεις εκτός νομού με «εισιτήριο» τα self tests ή θα απαιτηθεί για μία ακόμη φορά αυτοσυγκράτηση και εορτασμός εκ των ενόντων. Το «δρόμο» αναμένεται να δείξουν οι ειδικοί μετά από ανάλυση των επικαιροποιημένων επιδημιολογικών δεδομένων συνυπολογίζοντας την κόπωση των πολιτών αλλά και τα όρια αντοχής των δημόσιων νοσοκομείων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σχέδιο με κωδικό: «Πάσχα στο χωριό», το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες1) απελευθέρωση των μετακινήσεων με χρήση των self test και βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, το οποίο θα επιδεικνύεται στις αρχές και 2) ελεύθερη μετακίνηση για τους πολίτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αίνιγμα ωστόσο παραμένει και το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των εορτών. Αν, δηλαδή, η λειτουργία των ναών θα συνεχιστεί με τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν έως και σήμερα ή αν τα μέτρα θα χαλαρώσουν. Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα ακόμα σενάριο, το οποίο όμως είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό ίδιου χρώματος, ώστε, για παράδειγμα, «πράσινες» περιοχές να μην επιβαρυνθούν επιδημιολογικά. Ωστόσο, εάν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που είναι τώρα στο «κόκκινο» απαγορευτεί η μετακίνηση σε περιοχές που είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, τότε θα δημιουργηθούν ταξιδιώτες δύο ταχυτήτων.

Επανεκκίνηση της εστίασης μετά το Πάσχα

Με αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self tests για τους εργαζόμενους, αναμένεται να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα. Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας, θα γίνει με άξονα το άνοιγμα του τουρισμού, ο οποίος ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί και τους τουρίστες. Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα, ενώ πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 10η Μαΐου, με την παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου στους καταστηματάρχες να θεωρείται δεδομένη.

Πότε καταργούνται τα SMS στο 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, που υφίσταται ως μέτρο επί μήνες, βαίνει σταδιακά προς κατάργηση και αυτό θα συμβεί, όταν αποφασιστεί η άρση των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συνεπώς, όπως είναι λογικό, η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών και το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων είναι αυτά που θα φέρουν και την κατάργηση των SMS στο 13033.

Οι ημερομηνίες πάντως για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ωστόσο ήδη το Μαξίμου έχει καταρτίσει πλάνο, το οποίο θα μπορέσει να υλοποιηθεί, εάν η σταθεροποίηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και τα προγνωστικά μοντέλα «δείξουν» ότι έρχεται η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτό malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται επαναλειτουργήσουν την προσεχή Δευτέρα στις 19 Απριλίου.

Tο Σάββατο 24 Απριλίου, είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, χωρίς ραντεβού – click away και click in shop / click inside.

 

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κοινή παρουσία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας συμμετείχαν χθές, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως στην Αίθουσα ΣΑΓΕ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Βασικό θέμα της συνεδριάσεως ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα.

 

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η οργανωμένη αποχώρηση των Συμμαχικών δυνάμεων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως. Τόνισε επίσης, τη σημασία να συνεχιστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί, για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να μην καταστεί το Αφγανιστάν κρησφύγετο τρομοκρατών, γεγονός που θα προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση και θα ανατρέψει την πρόοδο που σημειώθηκε στη δημιουργία θεσμών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση του διακυβεύματος στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συζητήσεις που θα αφορούν στο μελλοντικό ρόλο που θα έχει το ΝΑΤΟ σ’ αυτήν τη χώρα.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: